Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Їдемо в Прагу самостійно (підготовка поїздки)

  1. Як дістатися до Праги
  2. На автобусі
  3. На поїзді
  4. Проживання в Празі
  5. Самостійне оформлення візи в Чехію для громадян РФ
  6. Харчування в Празі
  7. Витрати на квитки та екскурсії
  8. Інші витрати:
  9. Скільки грошей брати в Прагу
  10. Яку валюту брати до Праги

Безліч туристів, що користуються послугами турфірм, рано чи пізно замислюються про підготовку свого відпочинку власними силами. І тут важливо визначитися, яким містом почати кар'єру вільного мандрівника. Вдалим рішенням є самостійна поїздка до Праги. Це відносно недорого, адже відпочинок в чеській столиці обходиться дешевше, ніж в будь-якому великому місті Росії або України. Іншими перевагами є недовгий переліт і мовна близькість, тому, посещаяПрагу самостійно, туристи не відчувають додаткових складнощів.

Уже в кінці березня в чеській столиці стабільно тримаються 15 градусів тепла. Однак бувають і перепади, тому найбільш вірним рішенням при відповіді на питання: «Коли їхати в Прагу?» - буде вибір періоду з середини квітня до середини жовтня. З другої половини квітня в місті починають цвісти дерева: магнолія, каштани, сакура, бузок і жасмин. Всі вони чудово красиві.

Всі вони чудово красиві

Влітку бродити по Празі вже складніше - через спеку, але ще цілком комфортно, тому що занадто жарко тут буває вкрай рідко.

Осінь в Празі суха, тепла і м'яка. В цей час чеська столиця особливо красива і романтична, за що і любима безліччю фотолюбителів і закоханих пар. Вранці буває досить прохолодно, але вдень ще тепло. Дощі починаються в листопаді.

У холодну пору року краще не їздити до Праги. Взимку тут і незатишно, і сльотаву, однак це саме той час, коли в повній мірі проявляються похмуро містичні, середньовічні риси цього старого міста. Особливо чудовою атмосферою відрізняються 7-10 днів під час Різдва і Нового Року. Врахуйте, що багато історичних пам'ятки закриті для відвідувань з листопада по лютий. У зимовий період особливо привабливий наступний варіант самостійної поїздки в Прагу: більше половини подорожі провести на гірськолижному курорті, а в Прагу заглянути на 2-3 дня.

Як дістатися до Праги

Літаком

Найшвидший, простий і зручний спосіб дістатися до Праги - на літаку. На жаль, з країн СНД до чеської столиці бюджетні авіакомпанії не літають. Чим раніше ви займетеся покупкою квитків - тим дешевше вони вам обійдуться. Докладні поради та рекомендації читайте в статті Як купити дешеві авіаквитки через Інтернет .

Докладні поради та рекомендації читайте в статті   Як купити дешеві авіаквитки через Інтернет

На автобусі

ресурс ТиСамСебеГід.ру настійно рекомендує утриматися від поїздки в Прагу на автобусі. Проблема будь-якого автобусного туру полягає в тривалому сидячому положенні і неможливості випрямити ноги, які з часом набрякають, доставляючи жахливий дискомфорт. Починається це вже на 5-7 години поїздки і з кожним наступним годиною ситуація тільки погіршується. Масаж ніг, регулярна розминка, періодична прогулянка між рядами і хороший крем від набряків здатні продовжити страждання збільшити час, який пасажир може витримати в автобусному кріслі, до 17-20 годин. А ось після того у деяких наступають настільки серйозні проблеми, що вони вже морально готові лежати в проході, аби отримати можливість витягнутися в повний зріст.

Як правило, більшість туристів-новачків не усвідомлюють всю складність тривалої поїздки в автобусі і часто йдуть на поводу у турфірм, які, виходячи з власної комерційної вигоди, не попереджають про можливі незручності. Не звертайте увагу на рекламні виверти про підвищеної комфортабельності сучасних автобусів. Наявність кондиціонера, телевізора, туалету і стюардеси в автобусі, безумовно, додасть зручності в дорозі, однак це жодним чином не допоможе з набряком ніг в разі тривалій поїздці. Обов'язково прочитайте в Інтернеті відгуки бувалих мандрівників або порадьтеся з туристами, вже мають досвід «автобусного щастя» - всі вони в один голос скажуть, що це був їх перший і останній раз. Якщо ви сильно обмежені в фінансах, розумніше відкласти відпочинок до кращих часів, ніж дістатися до Праги в нервовому, втомленому, а іноді і в хворому стані.

На поїзді

Ще один спосіб дістатися до Праги, тривалий і не найзручніший - на поїзді. Звичайно, купе експреса куди приємніше крісла автобуса, але за ціною подібна поїздка порівнянна з вартістю авіаперельоту. Залізничне сполучення на далеких дистанціях давно пережило себе, ставши конкурентним, тому сьогодні прямі ж / д маршрути пов'язують Прагу тільки з Москвою, Санкт-Петербургом і Мінськом. Уже три роки як ліквідований маршрут Київ - Прага. Вартість ж / д квитків з Москви і Санкт-Петербурга в столицю Чехії і назад становить близько 400 євро. Навіть авіарейсами виходить набагато дешевше.

Рекомендуємо екскурсії:

Як зрозуміти Прагу і отримати від неї задоволення - групова екскурсія (до 10 осіб) для першого знайомства з містом та головними визначними пам'ятками - 3 години, 20 євро

інша Прага - прогулянка по маловідомим, але цікавих куточках Праги далеко від туристичних маршрутів, щоб відчути справжній дух міста - 4 години, 30 євро

Середньовічні замки Карлштейн і Конопіште - автобусна екскурсія для тих, хто хоче з головою зануритися в атмосферу чеського Середньовіччя - 8 годин, 30 євро

Проживання в Празі

Специфіка відпочинку в Празі полягає в тому, що цілий день туристи зайняті знайомством з містом і оглядом визначних пам'яток, а до вечора валяться з ніг від втоми. У таких подорожах житло необхідно тільки для комфортного нічлігу, тому при виборі готелю можна обмежитися наявністю в його номері зручному ліжку і охайним ванної кімнати.

Також необхідно врахувати, що Прага відносно невелике місто (всього 1.3 млн жителів) з відмінним громадським транспортом . Не тільки точним, комфортабельним, сучасним, але і діючим цілодобово. Тому проїзд з околиці до центру не є неприємним або тривалим (близько 20-25 хвилин). Це означає, що туристам зовсім не обов'язково шукати готель в центрі, що дозволяє істотно економити на проживанні. Головне - шукайте готель поруч із зупинкою громадського транспорту. Відзначимо, що багатьом навіть подобається користуватися наземним транспортом, адже Прага, не дуже зіпсована спальними районами, цікава навіть з вікна автобуса або трамвая.

Кращими сервісами з пошуку і порівнянні цін на готелі є booking.com і hotellook.ru . Туристам, які тільки починають подорожувати самостійно, радимо прочитати статті: Як вибрати готель і Як забронювати номер.

Самостійне оформлення візи в Чехію для громадян РФ

Підготовка документів. Знайомимося з переліком необхідних документів для оформлення чеської візи і читаємо детальніше про кожен з них . Форму візової анкети та зразок її заповнення можна завантажити тут . При підготовці документів не варто користуватися послугами третіх осіб - ніякого відношення до оформлення віз вони не мають. Виникаючі питання можна і потрібно ставити тільки співробітникам консульського відділу або візового центру . Не варто користуватися послугами третіх осіб - ніякого відношення до процесу оформлення візи вони не мають.

Куди подавати документи. Безпосередньо залежить від місця проживання заявника. Прийом документів здійснюють:

  • Консульський відділ Посольства ЧР у Москві;
  • Генеральне консульство ЧР в Санкт-Петербурзі;
  • Генеральне консульство ЧР в Єкатеринбурзі;
  • Чеський візовий центр , Який має представництва в наступних містах: Москва, Санкт-Петербург, Нижній Новгород, Казань, Новосибірськ, Перм, Самара, Ростов-на-Дону, Красноярськ, Уфа, Іркутськ, Хабаровськ, Владивосток, Краснодар, Сочі, Омськ, Саратов, Мурманськ , Калінінград, Єкатеринбург.

Звертатися краще в консульський відділ або консульство, так як Чеський візовий центр представляє собою хоч і офіційного, але все-таки посередника. Його функція - прийом документів та передача їх на розгляд в консульський відділ. Перевагою візового центру є відсутність вимоги попереднім записом і необхідності особистої присутності для подачі документів (докладніше про це тут ). За свою роботу візовий центр бере сервісний збір в розмірі 1000 рублів. Запис на прийом до консульського відділу здійснюється по телефону або на сайті visapoint.eu .

Подача документів дозволяється не раніше ніж за 3 місяці до передбачуваної дати поїздки. Заявник повинен заплатити консульський збір (35 євро) за розгляд документів, а також сплатити сервісний збір (1000 рублів) в разі звернення до візового центру. Стандартний термін оформлення візи становить 5-10 робочих днів.

Харчування в Празі

Після витрат на авіапереліт і готельний номер, головною статтею витрат під час самостійної поїздки в Прагу є харчування. Звичайно, в чеській столиці існує безліч різнопланових закладів, але багатьох туристів в першу чергу повинні цікавити традиційні народні пивниці (Pivnice - пивна). Тільки в таких місцях потрібно насолоджуватися стравами чеської кухні і найкращим чеським пивом ; тільки тут можна по-справжньому увібрати атмосферу старої Праги та долучитися до місцевого способу життя.

Практично всі традиційні народні пивні знаходяться в деякому віддаленні від головних історичних пам'яток і туристичних маршрутів, тому вартість повноцінного обіду / вечері є невисокою. Середній рахунок на двох - 550 - 650 крон (2 супу, 1 свиняче коліно, 3-4 келиха пива, чайові 10%). Інші ціни вказані в таблиці справа. Відзначимо, що порцію свинячого коліна (головне блюдо чеської кухні) поодинці не подужає навіть дуже голодний турист. Звичайно, в самому центрі Праги ціни на харчування на порядок вище. Наприклад, той же келих пива в кафе на Староміської площі обійдеться вже в 3 рази дорожче. Карту традиційних народних пивних, а також практичні поради, як вибрати заклад для обіду / вечері можна знайти в нашій статті .

Витрати на квитки та екскурсії

Вартість вхідних квитків у всілякі музеї , галереї і палаци становить від 70 до 200 крон. Найдорожчим є дводенний комплексний квиток в Празький Град - 700 крон. Відзначимо, що в чеській столиці є кілька дивно прекрасних церков і соборів , Що представляють собою історичну та архітектурну цінність, за вхід в які платити взагалі не доводиться.

Вартість екскурсій з гідом, особливо російськомовним, досить висока. Розцінки стартують з 500 крон (найпростіша 3-4 годинна піша прогулянка по місту в складі великої групи туристів). Чим менше людина в групі - тим вище вартість екскурсії по Празі. Мінімальна ціна більш приємною екскурсії (група з 5-6 туристів) становить 1000 крон. Звичайно, можна обійтися і без гіда. Наприклад, ви можете роздрукувати окремі наші статті про зацікавили вас празьких пам'ятки .

Рекомендуємо екскурсії:

Прага очима місцевого жителя - авторський маршрут по секретним куточках Праги і її головних визначних пам'яток - 3 години, 28 євро

Квест-екскурсія по казковій Празі - виконуючи інтерактивні завдання та відшукуючи відповіді, крок за кроком, ви все краще будете дізнаватися Прагу і її історію - 3 години, 20 євро

З Праги до Дрездена - подорож до столиці Саксонії - місто мистецтв, вишуканої архітектури, великих музейних колекцій - 11 годин, 35 євро

Інші витрати:

Що брати в Прагу

Вирушаючи в Прагу беріть з собою стандартний набір одягу, виходячи з очікуваної погоди. Врахуйте, що напевно припаде дуже багато ходити. Не тільки по екскурсіях, а й просто гуляти: Прага прекрасна і дивно красива. Обов'язково візьміть практичний одяг і зручне взуття. Багато дівчат знають, наскільки взуття на високих підборах не підходить для піших прогулянок, додамо лише, що в чеській столиці її носіння ускладнюється ще й бруківкою, особливо в туристичній частині міста. Також не забудьте взяти в Прагу крем для зняття втоми ніг.

Скільки грошей брати в Прагу

Основні ціни на відпочинок і послуги в Празі ми перерахували. Попереду найскладніше - вирішити, що вам по кишені, провівши межу між бажаннями і можливостями. Середньостатистичний турист витрачає в чеській столиці близько 1500 крон на добу (без вартості готелю). Найскромніший варіант - 1000 крон. Занадто багато грошей брати в Прагу не варто - спокус стільки, що великий ризик витратити все.

Яку валюту брати до Праги

Останні події в «європейському королівстві» змусили чехів відкласти введення євро як мінімум на 3-4 роки. Перед вильотом до Праги обов'язково купите трохи крон , Щоб вистачило на дорогу з аеропорту в готель і не довелося міняти гроші в аеропорту по сильно заниженим курсом. Відзначимо, що хоча Чехія багато в чому і близька до європейських стандартів законності та прозорості, але така сфера, як обмін валюти, до сих пір повністю не відрегульована законодавчо, що залишає простір для прийомів і обману.

З собою до Праги краще брати євро, ніж долари. Євро приймають до оплати практично у всіх туристичних місцях, але далеко не завжди за вигідним курсом. Долари в Чехії не дуже популярні. Також рекомендуємо прочитати статті: Обмін валюти в Празі і Як дістатися з аеропорту в центр міста .

Однак бувають і перепади, тому найбільш вірним рішенням при відповіді на питання: «Коли їхати в Прагу?

Новости