Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дивне законодавство про шлюб в Норвегії

Департамент у справах іноземців Норвегії зобов'язав російську дружину повернутися до норвезького чоловікові, незважаючи на його погрози розпиляти її бензопилою. У разі незгоди росіянці загрожує депортація. За місцевими законами дружини-емігрантки зобов'язані прожити три роки з чоловіком-норвежцем. Половина прохань про дострокове розірвання шлюбу через загрозу насильства відкидається. Департамент у справах іноземців Норвегії зобов'язав російську дружину повернутися до норвезького чоловікові, незважаючи на його погрози розпиляти її бензопилою

Мешканка Петербурга вийшла заміж за громадянина Норвегії минулого літа. Як вона розповіла норвезькому порталу bt. no, їх шлюб з самого початку був "турбулентним" - постійні конфлікти і загрози стали звичайною справою. Але пік настав в нинішньому квітні. Жінка сиділа перед екраном комп'ютера, спілкуючись по скайпу з дочкою і внуком, що залишилися в Пітері. Як раптом в кімнату увірвався розлючений п'яний чоловік з бензопилою напереваги. Він почав трощити меблі, а потім пообіцяв зробити те ж саме з дружиною.

"Я думала, що він розріже мене на шматки", - з жахом згадує жінка. Її дочка також пережила справжній шок. За її словами, вона почула крик, шум, потім екран погас. "Я боялася, що моя мати вбита", - розповіла вона норвезькому журналістові.

Після пережитого росіянка пішла з дому чоловіка і подала на розлучення. Всі ці місяці вона жила в кризовому центрі Бергена для жінок, які постраждали від насильства. Вивчила норвезьку мову і навіть змогла знайти роботу. З'явилася впевненість, що вона зможе прожити тут і одна. Але для цього їй треба було отримати дозвіл на розлучення від департаменту у справах іноземців.

Читайте також: У Завгородній хочуть відняти дітей назавжди

Справа в тому, що за норвезьким законом дружина-емігрантка зобов'язана прожити з чоловіком три роки, щоб отримати право на дозвіл на проживання. І обдурити місцеві закони за допомогою фіктивних шлюбів навряд чи вдасться - контроль дуже строгий. Для підтвердження шлюбних відносин будуть опитані всі сусіди та інші можливі свідки.

Правда, в законі є пункт про дострокове розірвання шлюбу - в разі насильства з боку партнера. Це було зроблено для того, щоб іноземні громадяни не були змушені зносити будь-які знущання тільки заради того, щоб залишитися в Норвегії. Але от питання - що саме вважати насильством, а значить, не є достатньою підставою для позбавлення від "рабства".

У випадку з мешканкою Петербурга департамент у справах іноземців відмовився визнати насильством загрозу бензопилою і рекомендував жінці повернутися до чоловіка. Інакше - депортація на батьківщину. Після того, як в 2010 році був прийнятий закон про дострокове розірвання шлюбу з іноземцем, в департамент звернулися 292 жінки з аналогічними ситуаціями. Їх національний склад цілком відображає смаки норвезьких чоловіків: Таїланд, Росія, Україна, Бразилія. Але в 46 відсотках випадків закінчувалася дан відмову.

Адвокати цих жінок впевнені, що в даному випадку норвезьке законодавство занадто м'яко трактує поняття насильства по відношенню до жінок-іноземок. Для самих норвежців ці норми набагато жорсткіші. Втім, представник департаменту у справах іноземців вважає, що загроза бензопилою не є достатньою підставою, щоб дозволити жінці розлучитися з чоловіком і претендувати на посвідку на проживання. Повинен відбутися ряд епізодів, які свідчать про моральний або фізичне насильство, заявляє чиновник. На питання журналіста, скільки саме таких епізодів потрібно, він не зміг відповісти, сказавши, що все індивідуально.

Читайте також: Посол Фінляндії: сім'ї розбивають заради дітей

Тобто поки не сталося вбивство, турбуватися нема про що. А ось коли воно станеться, можна не сумніватися, що злочинця тут же знайдуть і затримають. Як це і сталося у випадку з Ганною Медведєвої з Мурманська, убитої своїм колишнім чоловіком в Норвегії. Як стверджує її подруга, чоловік теж часто погрожував Ганні, заявляючи, "якщо ти пропадеш, ніхто не буде тебе шукати". Її адвокат також підтвердив, що жінка постійно отримувала погрози від батька своєї дитини.

Але суд, куди звернулася Ганна Медведєва, порахував, що немає ніяких підстав побоюватися за її життя. Так що ніяких заходів до з боку поліції до агресивної екс-дружину прийнято не було.

Читайте найцікавіше в рубриці " Суспільство "

Новости