Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Засуха не в ванній, а в головах

У місті Кейптауні скоро не буде води. Зовсім.

Влада міста з 1 лютого знизили норму споживання до 50 літрів на людину. Крім того, вони попередили, що з 12 квітня вода з кранів перестане текти взагалі, і заявили, що створюють в місті 200 місць, де кожен зможе отримати свою водяну пайку - 25 літрів на людину.

У Кейптауні живе 4,3 млн чоловік. Це - щоденна чергу в 20 тисяч чоловік.

При цьому мова йде тільки про особистому споживанні громадян. Про те, що означає відсутність води для бізнесу та сільського господарства, - страшно навіть говорити.

Винне в цієї несподіваної катастрофи, звалилася на міські спецслужби Кейптауна, як сніг на голову московським комунальникам у січні, - зрозуміло, глобальне потепління.

Кліматичні алармісти по всьому світу вже почали описувати Кейптаун як трагічне майбутнє всього людства. «Відчуття катастрофи, що нависла над Кейптауном, - це те, що всі ми повинні відчувати перед обличчям неминучих потрясінь, пов'язаних зі зміною клімату», - повідомляє Bloomberg.

«Відчуття катастрофи, що нависла над Кейптауном, - це те, що всі ми повинні відчувати перед обличчям неминучих потрясінь, пов'язаних зі зміною клімату», -   повідомляє   Bloomberg

Фото: Reuters

Це дещо дивно. Звичайно, клімат - система з безліччю змінних, але в загальному потепління збільшує вологість, а не зменшує її. Це можна пояснити на пальцях: коли у вас тепло, крижані шапки на полюсах тануть, і атмосфера насичується вологою. Коли у вас холодно, волога осідає у вигляді водяних шапок на полюсах і вилучається з обігу. Інакше кажучи, глобальне потепління - це глобальне зволоження і глобальне озеленення, і в тому числі і тому наша планета за останні чверть століття стала зеленій і нарядней (інший, ще більш головний фактор - збільшення вмісту в повітрі CO2).

Питання: як саме Кейптаун примудрився засохнути під час глобального зволоження і чи немає ще яких-небудь чинників, що сприяли тому, що мегаполіс ось-ось залишиться без води, як село в Намібії?

Такі фактори є.

Міська влада стверджує, що нестача води стала результатом несподіваною посухи. Тим часом - сюрприз, сюрприз - навіть Вікіпедія повідомляє , Що міська система водопостачання дотягне в кращому випадку до 2019 року.

Ці відомості Вікіпедія взяла не звідки-небудь, а з офіційного документа Департаменту водних і лісових справ ПАР, підготовленого в 2009 році. Цей документ, до сих пір доступний он-лайн, повідомляв , Що існуючих водних потужностей Кейптауна вистачить до 2013 року.

До цього аналогічні звіти готувалися в 2001-му, 2002-му і 2007 роках.

Кейптаун має м'який середземноморський клімат. Він розташований на березі моря біля підніжжя Столових Гір, і основна маса води надходить в нього з шести водосховищ. Водосховища наповнюються в дощові зимові місяці, з травня по серпень. Однак у цієї системи є недолік: приблизно раз в 10 років зима буває недостатньо вологої. На цей раз недостатньо вологої зима була три роки поспіль - з-за кліматичного явища, що отримало назву Ель Ніньо .

З 1995 року населення Кейптауна зросла майже вдвічі: з 2,4 млн до 4,3 млн осіб. За цей час водні резервуари не тільки практично не збільшувалися, але і не чистилися. У 2005 році водосховища були майже так само порожні, як зараз, але в цей час в Кейптауні було просто менше народу, а у водосховищах - менше мулу.

У 50 км від Кейптауна розташоване місто Стенд, в якому знаходиться штаб-квартира GrahamTek - провідної світової компанії з опріснення води, чий керівник, Кері (Koeri) Грехем, є винахідником революційної технології зворотного Осмозіс, радикально здешевити процес опріснення.

Це завдяки GrahamTek в Ізраїлі зараз поливають опріснення водою посадки в горах. GrahamTek побудувала 130 заводів в 16 країнах і буквально завалила влади Кейптауна пропозиціями про співпрацю. Але компанія, яка дозволила проблему нестачі води в Ізраїлі і Сінгапурі, виявилася недостатньо хороша для влади Кейптауна. Причина? Її невідповідність стандартам BEE (Black Economic Empowerment). У перекладі: в GrahamTek працюють білі.

В кінці 70-х міністра закордонних справ ПАР Боту запросили розповісти в ООН про найголовнішу проблему ПАР. Всі думали, що він буде говорити про апартеїд. Бота говорив про брак води. Слова «глобальне потепління» в цей час були взагалі ще невідомі. В цей час кліматологи боролися ще проти глобального похолодання.

Партія АНК перебуває при владі в ПАР вже 24 роки. За цей час ПАР побудувала 7 дамб, які постачають воду для населення. 3 з цих дамб були, власне, просто добудовані. Решта перебували в різних стадіях проектування.

Що ж стосується режиму апартеїду, злочинами якого перевищує АНК пояснює всі нинішні труднощі ПАР, то він за попередні 24 року побудував 77 дамб.

Перша і очевидна міра в місті, якому загрожує дефіцит води, - це підняти ціну на воду. Влада Кейптауна цього не зробили. Коли в січні стало ясно, що кругом каюк, надійшло інша пропозиція - ввести підвищені тарифи. Влада Кейптауна провалили і цю пропозицію. Чому? Правильно, щоб не засмутити виборців.

Замість цього вони попросили населення не вживати більше 50 літрів в день і прикрасили все паркани Кейптауна барвистою агітацією, точь-в-точь нагадує радянські плакати типу «Слава труду!»

Черга за водою, Кейптаун. Фото: Reuters

Агітація - агітацією, але ніяких способів контролювати, що відбувається насправді, у влади немає. Для початку - в місті, яке розташоване в посушливій країні, немає сучасних лічильників. Крім цього, невідомо, скільки народу в квартирах живе. Мешканці Кейптауна і так не платять за 37% використаної води, а ще 25% йде через дірки і тріщини.

Забудова Кейптауна за останні 24 роки велася виключно безладно. Частково вона представляла «точкову забудову» - тобто свідомо корупційну схему, при якій на існуючу міську інфраструктуру вішалися нові будівлі підвищеної поверховості. Частково це були самопальні нетрі, в яких за воду ніхто не платить взагалі. Частково, нарешті, це було явище, яке мало деякі аналоги з революційним ущільненням в 1920-х роках в Росії. А саме - коли група Шарікових з місцевого бантустана займала залишений білими багатоповерховий будинок або бізнес-центр.

Зрозуміло, що розмір водоспоживання в таких південноафриканських комуналках, як і в російських, визначався кількістю незагорнені кранів і протікають ущільнювачів.

Якщо влада і не підозрювали про загрозу лихо, то городяни були прекрасно про нього поінформовані. І в багатьох передмістях Кейптауна їх мешканці давно пробурили артезіанські свердловини. Господарі тамтешніх вілл продовжують купатися в басейнах, і розбризкувачі там справно зрошують газони.

Для тих, хто живе в квартирах, є й інші опції. Наприклад, домашній AWG (атмосферне водяний генератор) за 2 тис. Доларів, який генерує в середземноморському кліматі близько 30 літрів атмосферного конденсату в день. Навіть з пристойного кондиціонера за день випливає кілька літрів води.

Те ж - бізнес. Артезіанськими свердловинами обзавелися всі фермери. Велика готельна мережа Tsogo Sun обладнала свердловинами всі свої готелі в Кейптауні. Фінансова компанія Old Mutual забезпечила бізнес-центр фільтраційним заводом, що дозволяє повторно використовувати воду. Інвестиційна компанія Allan Gray поставила собі опріснювальний завод і готова була продавати надлишки води сусіднім бізнесам. Мер заборонив це робити, щоб не порушувати міської монополії.

До того ж у 2009 році в Кейптауні на виборах переміг «Демократичний альянс», що складається в опозиції правлячої АНК, яка загрузла в корупції. Як легко зрозуміти, корупціонери з державного Водного департаменту існують не для того, щоб давати гроші на інфраструктурні проекти в місті, де правлять чужі корупціонери. В результаті всі прохання міської влади про фінансування були проігноровані.

Інакше кажучи, Кейптаун є дуже цікавий case study того, що чекає великі мегаполіси XXI століття, керовані корумпованими і популістськими елітами.

В принципі для традиційного суспільства норма споживання по 50 літрів на людину в день аж ніяк не є катастрофою. Навпаки - вона є недосяжною мрією.

У дитинстві я влітку жила на дачі, де всю воду носили з криниці. Це була моя задача - кожен день привезти на кермі велосипеда два здоровенних пятнадцатілітрових відра. Туалет типу сортир обходився зовсім без води, а милися в тазику. Я можу чесно сказати, що 50 літрів на людину на добу в цих, цілком сприятливих, умов, було зайвої і непотрібної розкішшю.

Триндец настає тільки тоді, коли ви намагаєтеся поєднати інфраструктуру висотного мегаполісу (ванни, душі, туалети) з тотальною корупцією та популізмом, які призводять до того, що влада заохочують «точкову забудову», що не вкладаються при цьому в інфраструктуру і не поспішають, щоб не розлютити виборців, підвищувати комунальні платежі.

Кейптаун - це case study того, у що корупція і популізм можуть перетворити сучасне місто. І глобальне потепління тут ні при чому.

Питання: як саме Кейптаун примудрився засохнути під час глобального зволоження і чи немає ще яких-небудь чинників, що сприяли тому, що мегаполіс ось-ось залишиться без води, як село в Намібії?
Причина?
Чому?

Новости