Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як боротися зі стресом на роботі

Чи доводилося вам коли-небудь «зависати» перед акваріумом, спостерігаючи за плавними погойдуваннями штучних водоростей або повільними безцільними рухами риб? Чи знайоме вам це щасливе дзен-умиротворення? Якщо так, ти ви далеко не єдина людина, яка зазнала щось подібне. Нещодавно британські вчені підтвердили, що спостереження за рибками дійсно гіпнотизує людини і дарує йому почуття спокою, переконуючи, що все буде добре.

Нещодавно британські вчені підтвердили, що спостереження за рибками дійсно гіпнотизує людини і дарує йому почуття спокою, переконуючи, що все буде добре

Як повідомлялося в зарубіжному науковому журналі про психологію Environment & Behavior, вже після п'яти хвилин проведених перед склом акваріума, в учасників експерименту знижувалися артеріальний тиск і пульс (класичні ознаки стресу). Крім того, у випробовуваних помітно поліпшувалося настрій. Тому цілком природно, що якщо недалеко від робочого місця знаходиться навіть невеликий акваріум, людина буде відчувати себе менш виснаженим, а стреси від майбутньої презентації або несподівано звалилася порції роботи вже не зможуть так сильно вибити з колії.

Якщо розбиратися в природі цього явища, то з упевненістю можна сказати, що цей подарунок дістався нам в ході еволюції. Незважаючи на те, що люди поки не здатні жити на дні океану, історично склалося, що людина завжди селився в безпосередній близькості від озер, річок, морів і океанів. З точки зору еволюції, ефект вироблений на нас водою цілком логічний, оскільки древні люди проводили все своє життя на свіжому повітрі і добували їжу у воді - цього було достатньо для комфортного існування наших предків.

Таким чином, любов людей до води має дуже давнє коріння. Дослідники відзначають, що під час експерименту учасникам пропонувалося вибрати кілька найбільш вподобаних малюнків і фотографій природи, і більшість опитаних вважали за краще саме зображення, на яких була присутня вода.

Більш того, крім самого чарівного ефекту рідини на уми людей, є щось особливе в рухах істот під водою. Вони миттєво заволодівають нашою увагою, при цьому не перенапружуючи наш мозок або викликаючи почуття небезпеки. Завдяки безлічі подібних досліджень і експериментів і з'явилася такий спосіб лікування як акватерапія.

Як боротися зі стресом на роботі від Марії Кравчук, генерального директора UpSale

У тому випадку, якщо ви турбуєтеся, що не зможете стати хорошим господарем свого маленького акваріумному «доктора» і повноцінно піклуватися про нього, вчені пропонують вирішення проблеми: навіть невеликий прозорий резервуар з водою, штучними водоростями і коралами надасть на вас і оточуючих заспокійливу дію - це дозволить обійтися «малою кров'ю» і збереже здоров'я вашим втомленим нервам.

1 0

Виявили в тексті помилку? Виділіть її та натисніть Shift + Enter

Чи доводилося вам коли-небудь «зависати» перед акваріумом, спостерігаючи за плавними погойдуваннями штучних водоростей або повільними безцільними рухами риб?
Чи знайоме вам це щасливе дзен-умиротворення?
Виявили в тексті помилку?

Новости