Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Насичений день на Гоа

Поїздка до водоспадів найпопулярніша екскурсія на Гоа, так як вона охоплює багато. З ранку вас забирає миниавтобус і привозить назад тільки ввечері. День виходить максимально насиченим. Почнемо з самого початку. Поїздка до водоспадів найпопулярніша екскурсія на Гоа, так як вона охоплює багато

Індуїстський храм бога Ганеша.

Індуїзм - це окрема і дуже глибока тема. Факт, що це найдавніша релігія в світі, вже говорить багато про що. Я зацікавилася їй ще в інституті під час лекцій про релігієзнавстві. Дуже мені подобалися всі ці легенди і ритуали. Звичайно, я була зобов'язана побачити справжні індійські храми. Богів в індуїзмі безліч, вони обчислюються не сотнями, а тисячами. У кожному місті, селі чи навіть сім'ї шанують свого бога, будують храми і приносять дари. Нас привезли в маленький храм бога Ганеша. Він входить в основний склад індійських богів, і по-моєму, один з найцікавіших їхніх представників.

Ганеша - бог з головою слона, покровитель благополуччя і мудрості, син Шиви і Парваті. Зображується з одним бивнем, кількома руками і верхом на щура (своєму їздовому тварину). Існує безліч легенд про те, як він втратив голову. Мені найбільше подобається така: на день народження Ганеша забули запросити бога Шані, який володів убивчим поглядом. Той з'явився в люті і спопелив голову немовляти. Тоді Брахма порадив Шиві, пришити дитині голову першого ж істоти, яке зустрінеться йому на шляху. Ним виявився слоненя. З тих пір Ганеша має голову слона.

Звичайно, відвідування одного маленького храму, це ніщо для ознайомлення з індуїзмом. Для цього треба брати окрему екскурсію і не на Гоа, а в інших штатах. В майбутньому, я думаю, обов'язково влаштую собі такий тур. Ну, а поки я купила тільки вирізаного з дерева Ганеша для залучення благополуччя. Варто тепер на поличці, навіває спогади.

Водоспад Дудхсагар.

Тут вас привозять і відпускають у вільне плавання. Навіть особливо інформації не дають, крім як часу і місця зустрічі. Взагалі, чекати якихось цікавих історій від гідів годі й говорити. Вони тут все, як раки варені. Але може нам так «щастило». Але нас це не гнітило, так як відмінна компанія і приголомшливі види все згладжували. Відразу скажу, взуття треба брати зручну. Шлях до водоспадів не легкий, але мальовничий.

Від паркування до самого водоспаду дертися близько 20 хвилин. Це один з найбільших водоспадів в Індії, висота 310 м. Назва Дудхсагар перекладається, як «молочний океан». Дійсно, він настільки білий, що здається з гори стікає молоко.

Без легенди і тут не обійшлося. Жила одна принцеса, нудистка по натурі. Дуже їй подобалося приймати душ в озері в негліже, а потім випивати молоко з золотого глечика в якихось ритуальних цілях. І одного прекрасного дня вона помітила, як якийсь нахаба підглядає за нею. Щоб хоч якось прикрити наготу, вона вилила в воду глечик молока, струменя якого і породили водоспад. Люблю я Індію за ці легенди! А вода, до речі, в озері непристойно холодна, особливо на контрасті з температурою повітря. Але сміливці купалися.

Якщо підняти голову вгору, то можна побачити, як високо в горах тягнеться залізниця. На вигляд абсолютно старезна і занедбана.

Як же я здивувалася, коли там проїхав поїзд!

До речі, в Індії величезна кількість людей гинуть на залізницях. По-перше, індуси часто розташовуються на нічліг прямо на шляхах, по-друге в вагонах нереальна тиснява. Досить пригадати кадри з фільму «Мільйонер з нетрів». І, за словами нашого гіда, на другому місці - смерть від падання кокоса. Кажуть, що в Індії набагато більше шансів загинути від впав на голову горіха, ніж від нападу акули. Про всяк випадок обходили пальми стороною.

Не можна не згадати про нахабних мешканців водоспаду - мавпах! Вони настільки зажрались, що немає ніякого сенсу навіть пропонувати їм банан. Плювати вони хотіли. Погляд і поза цього самця наочно демонструють його пофігізм.

Плантація.

Я думала, що в цьому місцевому ботанічному саду буде зовсім нецікаво. А виявилося все навпаки. Нам повісили намисто з якихось квіточок, намалювали точку на лобі і напоїли чаєм.

Посуд тут була з натуральних матеріалів, в основному з бананового листя. Ще недавно індуси користувалися тільки такий начинням. Дуже зручно: поїв - викинув. Але після приходу цивілізації, з'явилася і пластиковий посуд, а звички залишилися колишніми. Тільки ось пластмаса і целофан не розкладаються так швидко, а гори сміття ростуть. Це одна з глобальних проблем Індії. Мабуть дуже складно змінити філософію місцевих жителів, в якій мовиться: «вітер здує, вода змиє». Вони наполегливо продовжують смітити.

Це, напевно, стандартне шоу всіх азіатських країн: демонстрація збору кокосів. Низенький індус зі спритністю макаки забирається на пальму і рубає горішки. А поруч можна купити сигарети з бананового листя. Я купила парочку в якості сувенірів для своїх кращих друзів.

Після була екскурсія по самій плантації, де розповідали, що і як росте. Ось, наприклад, перчик пири-пири, який в тисячу разів гостріший чилі. До речі, португальці його дуже полюбили, і зараз у всіх ресторанах можна знайти соус пири-пири. Для любителів вогника.

А на десерт нам залишили Наташу, місцеву слониху.

Вона живе на цій фермі давно і є головною зіркою. З нею можна просто сфотографуватися, а можна за окрему плату скупатися. Відчуття незабутні! Коли сидиш там нагорі, тримаєшся за тонку ниточку на шиї у слона і в тебе летить струмінь води, як з бронзбойда - це захоплення! Найяскравіші враження за всю екскурсію.

Католицькі храми Гоа.

На зворотному шляху завозять в Старий Гоа, де ми відвідали базиліку Бон-Жезус. Залишилася він з часів португальців і перекладається з португальської, як «Базиліка Милосердного Ісуса». Виконана в стилі бароко і представляє унікальну архітектурну цінність, що охороняється ЮНЕСКО. Дійсно, зовні будівля дуже красиве.

Внутрішнє оздоблення не менше видовищно. Увагу варто звернути на дерев'яний вівтар і вівтар Богородиці трохи лівіше.

Раз в 10 років мощі святого Франциска Ксаверія виставляють на огляд в спеціальному саркофазі. Останній раз це було в 2014 році.

І нам вдалося відвідати собор Святої Катерини, який теж виконаний в португальському стилі.

Собор досить великий. Раніше у нього було 2 вежі, але зараз залишилася одна. Він вважається найбільшим католицьким храмом не тільки в Індії, але і в Азії. Також знаходиться під захистом ЮНЕСКО. До речі, вхід в усі храми дозволений тільки з закритими колінами.

Дуже рекомендую відвідати всі ці місця. У турі або самостійно, кому як подобається.

Весь розповідь про поїздку тут: Індія очима європейки. Частина 1

Індія очима європейки. Частина 2

Новости