Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найбільші міста в світі за площею



Місто. Здавалося б, таке просте слово, але що воно означає? Чому одні населені пункти називаються містами, а інші ні? Що таке місто? Кількох пропозицій не вистачить для опису цієї цікавої теми. Але все ж варто написати пару слів, описуючи найбільші міста.
І так, що ж таке місто? Місто - це великий населений пункт. Населення сучасного міста, як правило, не зайняте в сільському господарстві. Для кожного міста є містоутворюючим галузь народного господарства, наприклад, туризм, промисловість, економіка, наука і так далі. Від цього залежить його зростання і розвиток. Історія будь-якого міста починається з появи на цій території людей і триває, поки люди не покинуть цю територію. Довгий час до міст відносили поселення обнесені стіною або валом. Одним з найдавніших міст вважається Єрихон - сліди проживання тут датуються VIII століттям до нашої ери. За даними ООН в 2016 році приблизно 54,5% населення Землі живе в містах, а до 2030 року ця цифра складе 60%. Зараз в світі налічується близько 600 міст-мільйонерів (понад мільйон жителів), велика частина з яких знаходиться в Азії. Точне число міст невідомо через відсутність загальносвітових стандартів в цьому понятті. На Вікіпедії перераховано 212750 населених пунктів, але не всі з них є містами. У кожної країни свої закони, що вважати містом. У деяких досить бажання жителів, в інших в законах прописані чіткі правила для отримання статусу міста. Наприклад, в США до 2012 року найменшим містом був Буфорд в штаті Вайомінг з усього одним жителем. З містами пов'язано два міжнародних дня. Перший понеділок жовтня - Всесвітній день Хабітат, і 31 жовтня - Всесвітній день міст. Детальніше про це наступного разу. А зараз давайте розглянемо найбільші міста в світі за площею.

У наш рейтинг десяти найбільших міст по площі потрапили:

1. Чунцин в Китаї з площею 82 403 км². 2. Ханчжоу в Китаї з площею 16 847 км². 3. Пекін в Китаї з площею 16 801 км². 4. Брісбен в Австралії з площею 15 826 км². 5. Ченду в Китаї з площею 12 390 км². 6. Сідней в Австралії з площею 12 144 км². 7. Тяньцзінь в Китаї з площею 11 943 км². 8. Мельбурн в Австралії з площею 9 990.5 км. 9. Кіншаса в Конго з площею 9 965 км². 10. Ухань в Китаї з площею 8 494 км².

Чунцин, КНР. Чунцин - це найбільше місто Китаю, який знаходиться в місці з'єднання двох Китайських річок. Загальна площа міста становить 82 403 км², з населенням більше 7 500 000 чоловік. За значенням ВВП, по країні місто займає 24 місце.
Перша згадка про місто було більше 3000 років тому. Назва міста в перекладі буквально означає «повторне святкування», таке ім'я було дано йому тільки в 1189 році, під час бенкету в честь сходження на престол нової династії.
Трохи пізніше місто зажив слави в період антияпонської війни - тоді територія Чунцина приховувала базу Нанкинского уряду Чан Кайши.
Клімат міста досить своєрідний. Через свого місця розташування між річок, а також, будучи оточеним великими заводами і горами, місто оповитий густим туманом і смогом, через які дуже рідко пробиваються сонячні промені.
Рослини в місті - взимку і влітку одним кольором, і здається, що в місті час стоїть на місці.
А ось люди в Чунцин смагляві і низькорослі, зайняті, в більшій мірі, у виробництві автомобілів і барвників, будівництві і вирощуванні овочів.
Традиційним блюдом в місті Чунцин є «Хого» - гострий і пряний суп.
Ханчжоу, КНР. Місто Ханчжоу займає 2 місце не тільки в рейтингу найбільш великомасштабних міст світу, але і в числі окремої країни - Китаю. Загальна площа міста сягає 16 847 км², з населенням близьким к 8 700 000 чоловік.
Вперше про місто згадується більше двох тисяч років тому. Раніше місто називалося Ліньань і був найбільшим містом за населенням у всьому світі. Ханчжоу нині - це великий промисловий центр, який налічує численні китайські корпорації, а ще Ханчжоу славиться величезними чайними плантаціями і красою навколишньої природи.
Кліматична карта міста каже, що Ханчжоу - типовий місто для туристів, в якому чітко розрізняються все 4 пори року, влітку досягаючи до 33 градусів тепла, а взимку з невеликими опадами у вигляді снігу.
Населення міста займається не тільки промисловим виробництвом на заводах і підприємствах - тут збереглося і споконвічно Китайське ремесло - виготовлення виробів з бамбука, а також ткацтво.
Особливо популярним серед туристів є озеро Сіху, яке зберігає багато таємниць і пам'ятників старовини.
Назвати певний коронна страва міста не можна, так як їх налічується близько 36. Головні відмінності кухні Ханчжоу від інших міст Китаю - це свіжі фрукти, легкий і приємних смак страв і ретельне їх приготування. А ще, Ви ніде не зможете знайти погано сервірований стіл.
Пекін, КНР. Пекін займає третє місце в загальному рейтингу по великих містах всього світу. На площу 16801 км², проживає 21 705 000 осіб.
Ні для кого не секрет, що Пекін є столицею Китаю. Це самий транспортний вузол по всьому Китаю. Пекін не тільки столиця великої країни, але освітній і культурний її центр.
Міста поблизу Пекіна були ще з 1 століття до нашої ери, а на території Пекіна був місто «Цзи».
Кліматичних умов столиці Китаю притаманне вологе і жарке літо з температурою до 26 градусів тепла, а зима навпаки - суха, вітряна і безсніжна до -10. Не рідкість для Пекіна і піщані бурі, які стабільно паралізують міське життя.
Головною проблемою Пекіна є забруднення навколишнього середовища і погана якість повітря, оскільки в столиці розташовані великі промислові підприємства.
Населення в Пекіні частково живе, не прописуючись там, а отримуючи тимчасовий дозвіл. А ще, 10 млн. Становлять трудові мігранти.
Цікавий факт нічного життя в Пекіні. Вона тут настільки різноманітна, що денний час витрачатися тільки на роботу і звичні прийоми їжі, а ось все розваги переносяться на ніч. Величезна кількість барів і нічних клубів приваблює туристів на вулицю Саньлітунь, на якій вони і розташовані.
Пекін дуже цікавий з туристичної точки зору. Тут розташовано багато пам'яток. Саме в Пекіні знаходиться кілька найбільших споруди в світі: Великий театр Китаю або Перлина на воді, площа Тяньаньмень і Заборонене палац. Детальніше про це можна почитати - « Найбільше в світі. Найбільші споруди ».
А ось блюдом, яке обов'язково варто спробувати, гуляючи вулицями Пекіна, є булочки на пару, виготовлені з борошна, м'яса або овочів.
Брісбен, Австралія. Брісбен - нарешті то в списку 10 найбільших міст світу постає не Китайське місто. Брісбен розташований в східній частині Австралії в штаті Квінсленд на мальовничому березі річки Брісбен і займає площу 15 826 кв.км. При цьому в місті проживає 2 274 560 осіб. Перша згадка про місто було знайдено в одному з архівів в 1825 році, проте історична назва була іншою - Еденглассі. З 1859 року Брісбен став столицею штату.
Цікаво, що раніше на території штату проживали аборигени.
Погодні умови в Брісбені безпосередньо залежать від дощів - в сезон, коли їх надмірна кількість, річка Брісбен виходить з берегів і починається повінь. А в загальній картині, клімат субтропічний, досить вологий і прохолодний, і тільки влітку в Брісбені спекотні дні і прохолодні ночі.
Тільки 86% населення володіють рідною англійською мовою, а інша частина користується ним як додатковим.
Найпопулярніша страва в місті - м'ясо кенгуру. За смаком воно чимось схоже зі звичною яловичиною - ніжне і соковите, а ось за кольором - ближче до свинини. У Брісбені з м'яса кенгуру подаються абсолютно будь-які м'ясні страви - від бульйону і до шашлику.
У нічний час нудьгувати також не доведеться - тут є як бари, клуби, нічні дискотеки, так і живі шоу і запальні виступи.
Ченду, КНР. Займаючи площу 12 390 км². місто Ченду виявляється на п'ятому місці, і знову з країни - Китай.
Точна дата виникнення Китайського міста невідома, проте з археологічних знахідок орієнтуються на 4 століття до нашої ери. Сама назва міста «Ченду» для китайців означає «встановити місто».
Населення міста становить 14 427 500 чоловік, і зайняті вони в більшій мірі в торгівлі, фінансових справах, розвитку науки і виробництві техніки. Сам місто Ченду є центром міського життя в Китаї та його економічним центром.
Кліматична картина в Ченду характеризуються як вологі субтропіки. Але в цілому, погодні умови прийнятні для проживання людей і навіть для сільського господарства. Гори біля міста вберігають від північних вітрів, а середня температура взимку всього 5-6 градусів тепла. Зустріти сніг в Ченду - зовсім рідкість. А ось в літні місяці доведеться «попітніти», тому що температура подекуди більший 33 градусів тепла.
Основна зайнятість Ченду - це виробництво техніки, продуктів харчування, медичних препаратів та ІТ технологій.
Кухня в Ченду різноманітна гострими стравами, а традиційні шедеври кулінарії - МАПО тофу і курка гунбао.
Сідней, Австралія. Сідней - один з найбільших міст Австралії, заснований в 1788 році і займає площу 12 144,6 км², з чисельністю населення в 4,5 мільйона чоловік. Столиця штату Новий Південний Уельс. А більше 30 000 років тому територію нинішнього Сіднея населяли аборигени.
Клімат в Сіднеї бере свій від океанічного характеру погоди. Тут помірно-спекотне літо і досить тепла зима. Опади в місті явище не рідкісне, але більша їх частина припадає на три зимові місяці. Найтеплішим місяцем в Сіднеї є січень, досягаючи температурного порога в 25,8 градусів тепла. А ось найнижча зимова температура зафіксована на рівні п'яти градусів тепла.
Ще одним цікавим фактом є повна відсутність міських органів управління - вся влада віддана місцевим районам самоврядування.
Велика частина населення Сіднея зайнята в сферах обслуговування, торгівлі, виробництві, охорони здоров'я, і ​​комунальне обслуговування. В цілому, створюючи позитивну картинку економіки міста, Сідней грає 25-ти відсоткову роль в загальній економіці Австралії.
Традиційним блюдом Сіднея є баракуда. Кожен поважаючий себе і високопрофесійний кухар вважає своїм обов'язком мати авторський рецепт приготування цієї риби. Ну а більш простим стравою, яке чудово подається в Сіднеї, є смажений курча.
Тяньцзінь, КНР. Тяньцзінь розташовується в північній частині Китаю, займаючи площу в 11 760 км². Загальна кількість населення становить 15 469 500 чоловік. Велика частина з них - це Хуаньці, корейці, а також монголи.
Ще в 20 столітті, місто Тяньцзінь був названий локомотивом всієї китайської індустріалізації. А по зосередженню виробничих потужностей він вважається великим центром легкої і важкої промисловості.
Точної дати виникнення міста не відомо, однак приблизно називають 12 століття нашої ери, коли на території сучасного міста починають утворюватися склади і солеварні. Клімат міста Тяньцзінь буде звичайним для європейців: весняна погода наступає ближче до кінця лютого і триває до квітня, а з травня починається мусонних зміна погоди. Далі настає літо з максимальною температурою 20 градусів тепла.
Найбільше значення в економіці міста грає виробництво компанії Airbus.
Якщо раптом, ви опинитеся в місті Тяньцзінь, то не варто відмовляти собі в місцевих закусках. Смажені пироги і тісто - найсмачніші по всьому світу - «Goubuli Baozi». Це гаряча смажена булочка з різними начинками і історією в більш 120 років.
Мельбурн, Австралія. Мельбурн посідає третє місце в рейтингу найбільших міст Австралії і є столицею штату Вікторія. Площа міста досить невелика, якщо порівнювати з попередніми містами, і становить всього 9 990 км², з населенням в 4 529 500 осіб.
Початок історії Мельбурна датується 1835 років. Тоді на місці Мельбурна з'явилися перші сільськогосподарські поселення.
Мельбурн визнаний в світі, як саме південне місто-мільйонер, основний комерційний, промисловий, а також культурний центр Австралії. А ще, іноді можна почути про нього, як про спортивну та культурної столиці Австралії.
Широку популярність місто отримало завдяки вікторіанської епохи і архітектури її часів. У публікаціях місцевих журналів, вже чотири рази Мельбурн визнавали найкомфортнішим містом для проживання.
Клімат Мельбурна помірний і характеризується частими змінами погодних умов. Тут найхолодніша зима і найспекотніше літо.
А ось що потрапили туристам в Мельбурн радимо не відмовлятися від місцевої пасти Веджімайт виготовленої із залишків пивного сусла і добавок, сендвічів, крекерів і різних австралійських булочок. І обов'язково варто спробувати рибу у фритюрі, вино, пиво і місцеву випічку.
Ухань, КНР. Ухань має найменшу з усіх десяти міст площа, рівну 8 494 км². А ось населення в Ухані - не найменший, і становить 10 220 000 чоловік.
Ухань - адміністративний центр провінції Хубей в Китайській Народній Республіці.
Перші люди з'явилися на території Ухані більше 3000 років тому. Історичною подією для міста стало його портове призначення.
Кліматичні показники міста свідчать про чітко виражених всіх 4 пір року. У січні температура ніколи не опускається нижче 10 градусів морозу, а в червні її середнє значення - 29,3 градуса вище нуля. Найприємніше, що температура вище нуля градусів тримається в Ухані протягом 240 днів.
Велика частина населення зайнята в будівництві, оскільки саме на Ухань доводиться так званий «будівельний бум». Найвища будівля тут - це 68-поверховий хмарочос, однак і він не межа - зараз архітекторами і будівельниками міста ведеться робота над хмарочосом в 125 поверхів.
А ось кажуть тут зовсім не на чистому китайському і навіть не англійською мовою. Говір жителів Ухані досить цікавий - присутній південно-західний діалект північного мови Китаю.
Опинившись в цьому місті, не варто відмовляти собі в місцевій кухні - страви з річкової риби, гарячі прянощі, Кантонському традиції порадують не лише смакові рецептори, а й душу туриста.


Можливо, Вам буде цікаво. Тест "Столиці світу"
Останні оцінки 5 5 5 1 3
Поділитися:

Коментарі:

Здавалося б, таке просте слово, але що воно означає?
Чому одні населені пункти називаються містами, а інші ні?
Що таке місто?
І так, що ж таке місто?

Новости