Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Болгарський плацдарм для наших інвестицій

  1. Довідка 2000
  2. Слово - за бізнесом
  3. Місце духовного
  4. Переїзд в Болгарію - чи можливо це?

Красимир Мінчев не тільки професійно, а й емоційно
пов'язаний з Україною

Довідка 2000

Красимир Неделчо Мінчев, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Болгарії в Україні.

Народився 31.01.1953 року в м Слівен, Болгарія.

Здобув освіту в Київському вищому зенітно-ракетному інженерному училищі (1972-1977), магістр, спеціалізація «радіолокація і радіоелектроніка»; у Військовій академії «Г. С. Раковський », Софія (1984-1987), магістр,« військова справа »; Армійському командно-штабному коледжі США, штат Канзас (1996-1997).

Викладав предмет «радіолокаційне та радіоелектронне обладнання» у Вищій військовій школі артилерії і ППО (1982-1998), працював асистентом, головним асистентом, керівником ланки «радіолокаційне та радіоелектронне обладнання».

У 1999-2003 рр. - військовий, військово-повітряний і військово-морський аташе Республіки Болгарія в Україні.

У 2003-2006 рр. працював в департаменті «міжнародного співробітництва» міністерства оборони.

У 2007-2009 рр. займався приватним бізнесом.

У 2009 році обраний до парламенту Республіки Болгарія від м Шумен.

З травня 2012 року - Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Болгарія в Україні.

Максим піга

У вересні в Болгарії відзначають відразу два національних свята: 6-го числа - День об'єднання, 22-го - День незалежності. У зв'язку з цими знаменними датами своїм баченням стану та перспектив співробітництва між Україною та Болгарією з «2000» поділився Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Болгарія в Україні Красимир Неделчо Мінчев.

- Пане посол, відомо, що ви зовсім недавно приїхали в Україну. Які перші враження від перебування в нашій країні? Як давно ви на дипломатичній роботі, в яких країнах довелося працювати раніше?

- Перш за все дозвольте подякувати тижневик «2000» за проявлений інтерес до болгарсько-українських відносин, а також за можливість дати своє перше інтерв'ю українському друкованому виданню. Я приїхав в кінці травня 2012 р, 2 липня вручив вірчі грамоти Президенту України Віктору Януковичу.

Але для мене ваша країна знайома і близька. Тут я отримав свою першу вищу освіту, а з 1999-го по 2003 р працював першим військовим аташе при Посольстві Республіки Болгарія в Києві. Після цього неодноразово тут бував, в останні роки найчастіше як представник болгарського парламенту. Остання поїздка була пов'язана з наглядом за місцевими виборами восени 2010 р

Так що я знайомий з Україною і люблю її! Особливо радує, що з кожною поїздкою до Києва я бачу, як місто стає ще красивішим і розвиненіша, а життя в ньому - динамічніше.

Можу сказати, що не тільки професійно, а й емоційно пов'язаний з вашою країною. За час роботи військовим аташе в Києві у мене з'явилося багато чудових друзів, я побував в різних куточках України. Упевнений, мені це дуже допоможе під час другої дипломатичної місії, яка, до моєї радості, протікає знову в Україні. Минулий досвід і вже напрацьовані зв'язки сприятимуть подальшій активізації і поглиблення дружніх болгарсько-українських відносин.

- Як ви оцінюєте нинішній етап економічних зв'язків між нашими країнами?

- З радістю відзначаю, що конструктивний і прагматичний політичний діалог між Болгарією і Україною за останні два десятиліття супроводжувався також активізацією торгово-економічного співробітництва. За цей час Україна утвердилася як наш важливий економічний партнер, а ми в свою чергу стали одним з найбільших торгових партнерів України на Балканському півострові.

Підкріплю свої слова даними Інституту статистики Болгарії. У 2011 р по товарообігу Болгарської Республіки з іноземними державами Україна зайняла 11-е місце, по експорту - 18-е, по імпорту - 8-е. Товарообіг зріс на 28% і склав $ 1697,8 млн. Імпорт з України збільшився на 23% і склав $ 1301,4 млн., В той час як зростання експорту перевищив 50% і досяг $ 396,4 млн.

Ми не плануємо зупинятися на досягнутому і прагнемо до подальшої активізації двосторонніх торговельно-економічних відносин. Перш за все болгарська сторона виступає за збільшення і збалансування взаємного товарообігу, який, на наш погляд, поки що не відповідає потенціалу обох країн.

Об'єктивні умови для зміцнення співпраці в області взаємних інвестицій існують, я в цьому переконаний. За даними Болгарського народного банку, за період 2000-2010 рр. обсяг залучених інвестицій з України склав 21 млн. євро. За даними вашої статистики, до кінця 2010 р болгарські інвестиції в Україну досягли $ 23 млн. І їх приплив з року в рік збільшується. Сьогодні у вашій країні працює вже 200 підприємств з болгарським капіталом, 67 з яких - представництва компаній.

Крім того, в жовтні 2010 р в с. Олешня Чернігівської обл. почав працювати збагачувальний завод кварцового піску. Його запуск став можливий завдяки найбільшої болгарської інвестиції за останні роки. Інвестором проекту вартістю $ 15 млн. Виступила компанія «Каолін» АТ - провідний виробник промислових матеріалів в Болгарії. Інша компанія - «Пріста ойл» - планує вкласти близько $ 30 млн. В виготовлення обладнання для виробництва автомобільних масел на заводі в Бердянську. Реалізується проект з використанням новітніх енергозберігаючих технологій.

Подальшої стимуляції інвестування в економіки наших країн сприятиме Меморандум про взаєморозуміння між Болгарським агентством інвестицій і Державним агентством інвестицій та управління національними проектами України. Зараз ми над ним працюємо.

На сьогоднішній день між нашими країнами підписано більше 20 угод про співпрацю в економічній сфері. Крім того, важливу роль в активізації торгово-економічної кооперації на державному рівні грає Міжурядова болгарсько-українська комісія. Вона вже провела 6 засідань, прийнявши необхідні рішення по врегулюванню відкритих питань у двосторонніх відносинах.

Слово - за бізнесом

Зауважу, що незважаючи на досягнутий прогрес, економічні і торговельні відносини між нашими країнами в цілому не відповідають ні нашим амбіціям, ні потенціалу. При існуючих більш широких можливостях і передумови для їх розширення багато ще залишається нереалізованим.

І це при тому, що на державному рівні зроблено все необхідне. Наші бізнесмени, гравці приватного сектора і уповноважені економічні оператори в повній мірі ознайомлені з існуючими можливостями. Для їх більш плідної роботи створені всі умови.

Я щиро сподіваюся, що вже в найближчому майбутньому все більше українських компаній будуть інвестувати в нашу країну. Адже Болгарія, з її фінансової, економічної та політичної стабільністю, а також членством в ЄС, дає можливість користуватися лібералізованих доступом до європейського ринку з більш ніж 500 млн. Споживачів. Крім того, в нашій країні одна з найбільш лояльних в Європі систем оподаткування. 10% -ний корпоративний податок - хороший плацдарм для будь-яких іноземних інвестицій, в тому числі і українських.

- Які основні заходи, спрямовані на зміцнення політичних і культурних зв'язків між нашими країнами, заплановані на поточний рік?

- Між нашими державами традиційно розвиваються хороші політичні відносини. Це, на мій погляд, в значній мірі логічне продовження духовної та історичної близькості двох народів.

Наша співпраця будується на стратегічне партнерство, проголошеному в спільній Декларації президентів Болгарії та України в 1998 р Ведеться регулярний діалог між міністерствами і відомствами, адміністративними та діловими структурами як на державному, так і регіональному рівнях.

Зазначу особливо активна співпраця між міністерствами закордонних справ. На їх рівні не припиняються регулярні політичні консультації з питань двосторонніх і багатосторонніх відносин. При цьому обидві країни демонструють наявність політичної волі для більш динамічного розвитку відносин і активізації політичного діалогу на всіх рівнях. І як посол я, безумовно, докладу всіх зусиль для поглиблення співпраці в цій та всіх інших сферах.

Місце духовного

Розвитку відносин в області культури, сприяння культурному обміну між двома країнами наше посольство традиційно відводить одну з головних ролей. Адже Україна дуже близька Болгарії в історичному, релігійному, культурному і, звичайно ж, духовному аспекті. Зазначу, що культурні заходи, що організовуються Посольством Республіки Болгарія в Україні, сприймаються її громадянами дуже добре.

Ми всіма доступними шляхами прагнемо популяризувати досягнення болгарської культури. Проводимо виставки художників, беремо участь в міжнародних виставках книги, народної творчості та інших заходах. Так, останні чотири роки Болгарія регулярно брала участь у Міжнародній книжковій виставці, яку організує Державним комітетом з питань телебачення і радіомовлення України. У 2011 р Болгарська Республіка виступила в якості почесного гостя. На виставці було представлено понад 1,5 тис. Примірників болгарських книг, наданих 15 видавництвами.

Всі книги ми згодом подарували бібліотекам: Парламентської, Національної, Печерської лаври, а також Київському славістичному університету, медичного університету та ін.

У 2008-2010 рр. посольство провело два фестивалі болгарського кіно. Приємно бачити, як з кожним роком цей захід привертає все більше українських глядачів. Ми і надалі плануємо представляти їх увазі досягнення нашого кінематографа. В даний момент готуємося до проведення IV Фестивалю болгарського кіно, який відбудеться 11-17 жовтня в київському кінотеатрі «Жовтень». На ньому будуть показані наші кращі фільми.

Щорічно посольство організує виставки книг болгарських письменників. У цьому році вона буде назватися «Традиції». Виставка пройде 5-19 грудня о Парламентській бібліотеці в Києві. З її керівництвом і персоналом у нас склалися найтепліші стосунки. Виставка працюватиме два тижні, і ми сподіваємося, що за цей час її встигнуть відвідати всі бажаючі.

Крім того, щорічно в Києві і інших містах проводяться виставки робіт молодих болгарських художників. Вони не тільки виставляють свої роботи, а й проводять майстер-класи для студентів Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут».

Посольство всебічно сприяє болгарської громади в організації та проведенні різних культурних заходів. Зокрема, ми підтримуємо діяльність Міжнародного благодійного фонду «Хан Кубрат», створеного за її ініціативою. У міру можливості сприяємо зведення меморіального комплексу на могилі засновника Старої Великої Болгарії хана Кубрата в с. Мала Перещепина Полтавської обл.

В цьому році виповнюється 100 років важливого археологічного відкриття - розкопкам гробниці першого всеболгарского правителя хана Кубрата. У зв'язку з цим 17-18 серпня в Полтавській обл. пройшли урочисті святкування.

Велику культурну роботу проводить безпосередньо і Генеральне консульство Республіки Болгарія в Одесі. Його керівництво і персонал регулярно організовує культурні заходи, фестивалі та виставки, таким чином, активно презентуючи національні художні та культурні досягнення Болгарії в Україні.

Переїзд в Болгарію - чи можливо це?

Красимир Мінчев

- Болгарія залишається державою, де будь-який приїжджий з країн СНД відчуває себе комфортно. Цим багато в чому продиктовано бажання наших співвітчизників зробити Болгарію своєю другою домівкою - купити нерухомість, а часто і переїхати. Відомо, що для таких бажаючих, зокрема пенсіонерів, працює програма лояльності. Розкажіть про неї докладніше.

- Нас радує, що Болгарія продовжує користуватися великою популярністю серед українців і громадян інших країн СНД. Це відбувається багато в чому завдяки тому, що країна швидкими темпами розвивається, залучаючи туристів як місце відпочинку і оздоровлення. Дійсно, спостерігається зростання звернень іноземних громадян за отриманням багаторазових віз і віз з метою довгострокового перебування. Приводи у людей найрізноманітніші.

Почну з того, що умови і порядок в'їзду, перебування і виїзду іноземців з країни визначається виключно законом про іноземців Республіки Болгарія та правилами його застосування. Важливо знати, що володіння нерухомістю в Болгарії не дає права отримання довгострокової візи «Д». Саме цей тип візи дає право на отримання дозволу на довгострокове перебування в країні. Іноземець, який має в Болгарії нерухомість, може щороку отримувати річну, дворічну або трирічну багаторазову візу, яка дає право на перебування в країні до 90 днів кожні шість місяців.

Я не маю інформації про будь-яких спеціальних програмах, які полегшують або ж дають можливість проживати в Болгарії будь-яким категоріям громадян, включно з пенсіонерами інших країн. Закон про іноземців чітко прописує можливості для отримання права на тривалий або постійне перебування в Болгарії. Він дозволяє іноземцям-пенсіонерам, які отримують пенсію в болгарському банку і мають достатньо коштів для проживання в країні, отримати довгострокову візу типу «Д». На її підставі згодом людина може розраховувати на отримання права постійного проживання в Болгарії.

Передбачена ще одна можливість для проживання в Болгарії, з якою громадяни країн СНД користуються найчастіше. Це відноситься до осіб, які реєструються в Болгарській торгівельно-промисловій палаті Республіки Болгарія в якості представників іноземних торгових компаній.

Звичайно, в обох випадках при подачі заяви на отримання візи «Д» в болгарське дипломатичне представництво людина повинна надати ряд документів, передбачених законом. Щоб дізнатися всю необхідну інформацію, громадяни України можуть звернутися в посольство або генконсульства Республіки Болгарія в країнах їх постійного проживання.

- Дозвольте висловити співчуття і співчуття в зв'язку з терактом, який стався нещодавно в аеропорту Бургаса. Які результати слідства і чи існує загроза для українських туристів, які збираються на відпочинок до Болгарії?

- Спасибі вам. Спасибі Україні і урядам всіх країн за підтримку у важкий для нас момент. Цей теракт став першим для Болгарії. На жаль, загроза тероризму існує всюди, і ніхто від цього не застрахований. У цей трагічний момент наш народ переживає горе від втрати близьких, сумує про загиблих і постраждалих. Як ви знаєте, президент республіки Росен Плевнелієв і уряд твердо заявляють, що будуть вжиті всі заходи, щоб винні були встановлені і притягнуті до відповідальності як можна швидше.

Розслідування триває, робиться все можливе для з'ясування причин і винних у цьому страшному інцидент. Можу запевнити, що вжито всіх необхідних заходів для запобігання подібної трагедії в майбутньому. Для забезпечення безпеки болгарських та іноземних громадян в країні посилені заходи безпеки в аеропортах, готелях і туристичних центрах. Я хотів би запевнити українських громадян, які бажають відвідати Болгарію, що вони можуть відчувати себе безпечно і спокійно під час відпочинку у нас.

- Болгарія - одне з улюблених туристичних напрямків для українців. Чи вплинуло введення візового режиму на потік туристів? Чи не планується найближчим часом його скасування або спрощення?

- З особливим задоволенням відзначаю, що співпраця в галузі туризму між нашими двома країнами розвивається дуже успішно. Крім того що Болгарія відома своїми чорноморськими курортами, на її території розташувалися і прекрасні зимові бази відпочинку, які високо оцінюють гості з-за кордону. Створені прекрасні умови для любителів сільського туризму, бальнеології та спа-туризму. Є багато місць з багатою історією і культурою, і всім цим ми завжди готові ділитися з будь-яким, хто забажає.

За статистикою, в 2011 р Болгарію відвідали понад 175 тис. Українських туристів. Це автоматично включає вашу країну в першу десятку в рейтингу відвідування Болгарії іноземцями. У поточному році за кількістю віз посольство вже бачить 45% -ве збільшення припливу туристів. Щодня консульська служба при посольстві видає від 2,5 тис. До 3 тис. Віз. На сьогодні їх видано вже понад 150 тис.

Ми і надалі продовжимо пошук можливостей для збільшення туристичного потоку як з України в Болгарію, так і назад. Цьому сприятиме і реалізація Програми розвитку співробітництва між Державним агентством з туризму та Державною службою туризму і курортів України на період 2011-2013 рр. Ми зацікавлені в створенні максимально сприятливих умов для туристичних поїздок між нашими країнами.

На підтвердження своїх слів наведу такі дані: 27 cічня наш уряд прийняв рішення про те, що іноземні туристи та інвестори, які користуються дійсними багаторазові шенгенські візи або дозвіл на перебування в країнах ЄС, можуть вільно відвідувати Болгарію.

http://bolgarskiydom.com/

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

Які перші враження від перебування в нашій країні?
Як давно ви на дипломатичній роботі, в яких країнах довелося працювати раніше?
Як ви оцінюєте нинішній етап економічних зв'язків між нашими країнами?
Які основні заходи, спрямовані на зміцнення політичних і культурних зв'язків між нашими країнами, заплановані на поточний рік?
Переїзд в Болгарію - чи можливо це?
Які результати слідства і чи існує загроза для українських туристів, які збираються на відпочинок до Болгарії?
Чи вплинуло введення візового режиму на потік туристів?
Чи не планується найближчим часом його скасування або спрощення?

Новости