Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Помосская богиня родючості

Помоса, ця крихітна рибальське село на Кіпрі, відома на весь світ. А все завдяки стародавній скульптурі, знайденої тут, - Помосскому ідолу, якого зображують на реверсі кіпрських монет номіналом в один і два євро. Ця незвичайного виду скульптура - символ родючості і процвітання.

Богиня родючості була центральним жіночим божеством у всіх народів стародавнього світу. Вірмени в давнину молилися богині-матері Анаіт; у давніх германців богинею родючості була Нерта; давньоєгипетська цариця неба Мут представляла богиню-матір, будучи покровителькою материнства; в ведійської релігії Адіті уособлювала собою жіноче начало і вище втілення материнства. Була ще й балтійська Саулі - потужне божество, богиня родючості, тепла і здоров'я, покровителька сиріт; греки шанували запозичену з шумеро-аккадського пантеону богиню родючості, любові і влади Астарту ...

Незважаючи на відмінність імен у різних народів - Мут, Пахт, Бхумі, Іштар, Астарта, Афродіта - богиня ця являла собою ідентичні символи: родючість, плотська любов, війни і чвари, материнство, заступництво дітям ...

Важливо відзначити, що у багатьох народів богиня родючості представлена ​​одночасно в двох засадах - чоловічому і жіночому. Але хіба родючість можливо без того або іншого? Наприклад, планета Венера, яка символізує богиню родючості, завжди є в двох її аспектах: «Астар» - ранкова зірка, чоловічий персонаж, і «Астарти» - вечірня зірка, жіночий персонаж. Обидва цих протилежних аспекти зливаються в єдине божество і зберігають властивості обох статей: богиня родючості - це і божество війни, і одночасно божество плотської любові і дітородіння.

Культ військової іпостасі божества, що дарує родючість, мав в ті далекі часи важливе значення, і тому до богині-матері зверталися місцеві царі. У численних древніх джерелах богиню родючості з благоговінням називають «володарка богів», «цариця царів», «люта левиця», «войовниця».

У багатьох народів світу богиня родючості як рівна сиділа на одному троні з богом неба і навіть була його дружиною. Наприклад, бог неба Ану рішення приймав разом зі своєю мудрою, розважливою і проникливої ​​дружиною - богинею родючості Іштар, а інші боги схилялися перед нею, з повагою і страхом слухаючи її словами.

Саме в руках богині материнства перебували долі всього сущого, а втрата «очі богині-матері» (її уваги) прирікала на неминучу загибель. Тому будівництво святилищ на честь дає родючість і життя богині вважалося не обов'язком, але великою честю.

Одночасно з цим образ дарує процвітання богині був неймовірно привабливий: на її губах мед, очі переливаються райдужним світлом, уста - саме життя, вона - невичерпне джерело життєвої сили, здоров'я і удачі, вона зачаровує і вабить. По суті, це образ ідеальної жінки - богиня родючості в одній особі являє Царицю, Діву і Велику Матір.

Серед численних коханців таких богинь не тільки великі і знатні чоловіки того часу - царі і боги, але і пастух, садівник, мисливець і навіть тварини (лев, кінь). Насправді все взаємини і зв'язку богині являли собою символ родючості, символ самого життя.

У деяких традиціях культу божества родючості існував обряд «священного шлюбу» - іерогаміі, сексусального ритуалу, який символізує шлюб між чоловічим і жіночим божеством, ролі яких виконували люди. В особливі дні місячного календаря культ родючості набував оргиастические риси, коли в інтимний зв'язок вступали зовсім незнайомі люди. Те, що в сучасному світі вважається аморальним, в ті далекі часи було лише способом «оновлення крові» нечисленних народів, порятунком від майже неминучого інцесту, адже під час оргій жінки могли завагітніти від чоловіків, які приїхали в святилище богині родючості з далеких земель.

В ті часи акт фізичної любові трактувався як обряд родючості, символ містичного злиття з божеством, найвищого блаженства такого єднання. Жриці і жерці культу богині родючості і самі ставали культовими фігурами, а їх особливий статус був закріплений законом.

На всіх землях, де коли-небудь жила людина, археологи знаходять іноді прості, а іноді і розкішні святилища, побудовані на честь богинь родючості, материнства, процвітання - Аштар, Анаіт, Бхумі, Дементри, Ісіди, Туран, живі, Афродіти ...

Тут, на Кіпрі, до приходу грецької культури було своє власне божество, уособлювало родючість.

Тут, на Кіпрі, до приходу грецької культури було своє власне божество, уособлювало родючість

ІДОЛ З Помоса

Села Кіпру - це гармонійне поєднання давніх традицій і сучасних віянь туристичної індустрії. У цих селах по-справжньому, а не напоказ, зберігаються самобутня культура і стародавні ремесла. Тут час тече по-іншому - люди нікуди не поспішають, вражаючи своєю умиротворенням, життєлюбством і гостинністю. Одна з таких сіл - Помоса. Це тиха рибальська гавань, звідки відкриваються чудові краєвиди на море і гори.

Важко повірити, але ця маленька село відома на весь світ. А все завдяки стародавній скульптурі богині родючості, знайденої тут. Сьогодні її називають «Помосскій ідол». Примітно, що і кіпрська богиня родючості постає одночасно в двох іпостасях - чоловічої і жіночої. Фігурка виконана в формі чоловічка з розведеними в бік руками, ноги якого зігнуті в колінах - раніше жінки народжували сидячи, і кіпрська богиня родючості зображена в позі породіллі. У чоловічка довга шия і широке обличчя - в стародавні часи це вважалося еталоном жіночої краси.

Орієнтовна дата появи фігурки Помосского бога як символ родючості і процвітання - IV-III тис. До н. е., тобто епоха енеоліту.

Сьогодні сотні фігурок, виявлених кіпрськими археологами при розкопках древніх язичницьких святилищ, зберігаються в археологічних музеях острова.

Цікаво, що навіть після приходу на Кіпр грецької культури на протязі декількох тисячоліть фігурки Помосского бога родючості паломники залишали в якості свого амулета і дару біля вівтаря святилища богині любові, краси і родючості Афродіти. Адже які б імена і образи людина не давав новим богам, молимося ми завжди про одне - про продовження життя, про родючість у всіх своїх починаннях, про процвітання, любові і здоров'я, це неминуче умови краси.

Нерозривного зв'язку часів

В рамках святкувань, що проходять з нагоди обрання стародавнього міста Пафос культурною столицею Європи - 2017, на набережній організована чудова виставка розписаних фігурок Помосского бога. Мальовничі символізують родючість фігурки довгою вервечкою розставлені на відкритому просторі уздовж узбережжя біля археологічного парку Пафосу. Цікаво, що на деяких зображена богиня Афродіта і інші символи родючості - золотий гранат, Богородиця ...

Олена МИКОЛАЄВА

Замовте індивідуальне подорож по Кіпру з журналістом Оленою Ніколаєвої
Телефон, ватсап, вайбер +35799163404
Веб сайт www.kipr-excursions.com

Але хіба родючість можливо без того або іншого?

Новости