Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Макарони для Венери

Осінь в Італії хороша не тільки тим, що спадає спека, проходить пік туристичного сезону і можна потрапити в музеї і галереї без виснажливих черг. Осінь в Італії - час свят, так чи інакше пов'язаних зі збором врожаю, під час яких можна насолодитися прекрасним вином, їжею і повеселитися від душі. Треба тільки стежити за афішами та оголошеннями на місцевих сайтах. Якщо побачите слово «sagra» - вам туди!

У перекладі з італійського sagra означає «сільський свято». На практиці це колективна дегустація будь-якого характерного місцевого продукту, що супроводжується музикою, танцями і торгівлею регіональними делікатесами.

Сагра може бути присвячена різним типам домашньої пасти, м'яса, качки, гусака, жабам (і така теж є), грибам, трюфелі, сиру, артишоку ... Кожне село хоче показати, що саме вона - «столиця» maccherоne, tartufo bianco, chianina, cipolla, pecorino ...

З незвички це дивує і навіть смішить. Якийсь культ їжі!

Звичайно, у таких заходів є утилітарна мета - побільше продати, заробити грошей. Але Сагра, як і інші свята та фестивалі, вирішує ще одне завдання - підігріває місцевий патріотизм, згуртовує сусідів, зміцнює ідентичності. В Італії ідентичність не тільки регіональна: «я з Емілії, Калабрії або Тоскани», і навіть не просто локальна: «я - житель Сієни, Флоренції, Пізи або Лукки». Вона - суперлокальная: «я родом з цього маленького Борго або крихітної села, і це місце - найкраще на землі». Так відповість вам на питання про походження справжній тосканец.

Сагра - явище історичне. Колись це було свято на честь місцевого святого з неодмінним частуванням. Ще з Середніх століть в Тоскані була традиція: після збору врожаю один раз на рік землевласники влаштовували спільну трапезу для своїх селян, щоб вони могли наїстися досхочу.

В наші дні Сагра використовується як маркетинговий хід для захисту продуктів по регіону походження. Наприклад, в лісах біля села Сан-Джованні-д'Ассо в провінції Сієна зростає білий трюфель, а в околицях містечка Чертальдо вирощують особливий сорт цибулі, знаменитий тим, що його згадував Джованні Бокаччо в «Декамерон». (Хоча нічого в цьому особливого немає, оскільки Бокаччо сам був родом з Чертальдо). У Монтіньяно готують качку, в П'єнца - знаменитий на всю Італію овечий сир пекоріно. Найчастіше саме для того, щоб спробувати щось особливе, і приїжджають на такий фестиваль.

Можна сказати, що сьогодні Сагра - явище патріотичне. Як правило, на свято збираються місцеві уродженці, що перебралися в міста побільше. Ці зустрічі допомагають їм відчувати себе частиною комуни. Тим більше що організаторами майже завжди виступають активісти і громадські працівники, які об'єднується в спільноту Pro loco і асоціації «за інтересами», типу «друзі породи корів кьяніна» або «асоціація любителів трюфеля».

Festa della Dea в селі Венері провінції Ареццо - типова Сагра, де цвях програми - гусак. Чому це поселення між Ареццо і Флоренцією назвали ім'ям богині краси Венери, місцеві жителі не знають. Так само, як їм невідомо, чому гусака вони називають злегка прішепетивая «occio», а не «oco» з твердим звуком «до», як всі італійці. Але «Свято богині» (Festa della Dea) проходить вже більше 30 років в перші вихідні вересня, з вечора п'ятниці до вечора понеділка.

Місце, де розташоване Venere, - дивовижне. Несподівано дорога, яка петляла між пагорбами і виноградниками, поглиблюється в ліс, а потім дерева відступають, відкриваючи великі галявини і зелені поля, розстилаються до берега річки Арно. Уздовж дороги виникають симпатичні будинки з квітучими палісадниками, городами і садами. Живе в селі людина 200. І своїми скромними силами вони закочують раз в рік свято, на який з'їжджається вся округа. «Жінки Венері заслуговують Нобелівської премії», - жартують тут.

На околиці села влаштовано щось на зразок зони відпочинку: великий ангар з кухнею і піччю для піци, відкритий майданчик для барбекю, невелика сцена і земляний «танцпол», бар в дерев'яному павільйоні.

На свято може приїхати будь-хто, визначитися з меню і зайняти місце за довгими столами, поруч з гучними дружніми компаніями. Під час Сагро ніхто не звертає уваги на подачу - прості пластикові тарілки і стакани, одноразові прилади й паперові серветки. Головне - свіжість і унікальність їжі, по-справжньому домашньою.

Звичайний тосканський вечеря виглядає так: закуска (antipasta) - найчастіше це асорті з місцевих ковбас, копченостей і маленьких бутербродів-кростини, потім primo - звичайно, паста з соусом, і secondo - гаряче блюдо. І все це обов'язково під червоне вино. Той, хто погарячкував і візьме такий «комплексний обід», до десерту може і не дотягнути. Особливо якщо він не тосканец.

Над столами варто веселий шум і витає неповторний аромат. Паста в Венері ситна, щедро полита густим соусом, в якому відчуваються шматочки м'яса, мускатний горіх, якісь трави ... Хлопчики і дівчатка в фірмових футболках розносять по залу підноси з їжею. А за легкої стінкою на кухні кипить робота. Одні розкладають закуски, інші зливають пасту через величезні друшляки, треті ділять на порції золотисто-коричневих гусей, які кілька годин запікалися в старій дров'яної печі.

Одні розкладають закуски, інші зливають пасту через величезні друшляки, треті ділять на порції золотисто-коричневих гусей, які кілька годин запікалися в старій дров'яної печі

Жінки в білих ковпаках безупинно заважають соус в великих каструлях. «Щоб sugo di oscio вийшов по-справжньому хорошим, його треба гасити на повільному вогні кілька годин», - пояснює одна з них, усміхнена Луїза. Жінки, чаклували над каструлями, згідно кивають. «Раніше ми ще вручну розгортали maccerone, потім сушили їх на мотузках на сонечку. В останні роки санітарна служба не дозволяє, - з жалем говорять в селі. - Бюрократи! Можна подумати, що наші жінки щось не так зроблять! »Маккероне - це паста, для якої листи тесту нарізаються вручну нерівними клаптиками. Вважається, що саме така особливо хороша з соусом з птиці.

Рецепт sugo з Венері особливий. У нього йде свинина, телятина, різні частини гусака і овочі (морква, цибуля, селера помідори). Впевнена, що в іншому місці такий не спробуєш! Втім, у кожній італійській господині свій рецепт sugo.

За святкові дні венерци готують три вечері і два обіду, під час яких гості з'їдають більше 100 запечених гусей і майже 200 кілограмів маккероне з 240 кілограмами соусу. Можна сказати, то ще задоволення - наготувати їжі на натовп народу, та ще напекти домашніх пирогів на десерт. Але в Венері ви не побачите сумних осіб. Незважаючи на втому, в понеділок увечері місцеві жителі збираються, щоб повечеряти вже по-свійськи, без гостей, і відзначити завершення Сагро. До речі, гроші, зароблені в ці дні, підуть в скарбничку наступного свята.

До речі, гроші, зароблені в ці дні, підуть в скарбничку наступного свята

Після вечері народ виходить під зірки, щоб випити в імпровізованому барі кави, міцної виноградної горілки grappa або лікеру limoncella, потанцювати, розважитися. Серед нехитрих сільських атракціонів - типу закочування кулі в один з отворів, влаштованих на похилому помості, або накидання кільця на пляшку - не вистачає тільки нашого «бігу в мішках». Але діти і дорослі від душі веселяться і щиро радіють, отримуючи призи. На сцені грає запрошена група, і солістка співає відомі всім мелодії - як якщо б у нас звучали пісні групи «Браво» або Едіти П'єхи. Давно заспівати італійські «пісні про головне» - про любов і зради, розставання і зустрічі, заходи-сходи - теж з'єднують покоління венерцев.

А на майданчику - танцюють, притому непогано. Схоже, що бальні танці у всіх були в шкільній програмі. Старші люди сидять на лавочках навколо, діти бігають, молодь веселиться ... Кому-то ці розваги можуть здатися занадто вже простими. Але що може бути краще бабусиних пирогів і гри в квача в саду - якщо, звичайно, у тебе є бабуся в селі ...

До речі, в програмах таких свят є місце для пізнавальних і культурних подій - благо в Італії історії і мистецтва більш ніж достатньо. Наприклад, поряд з Венері розташовується селище Понте Буріан, який знаменитий свої мостом через річку Арно. Вважається, що саме цей міст з сімома аркадами зображений на пейзажі за правим плечем Мони Лізи Леонардо да Вінчі. Міст кам'яний, дуже старий, але цілком міцний. Він стоїть на старій дорозі Касія, по якій спочатку крокували римські легіони, потім - лонгобардов і Готт, ну, а потім - все, кому не давала спокійно жити прекрасна Флоренція. На кам'яних римських опорах в середні століття звели красиві арки.

На кам'яних римських опорах в середні століття звели красиві арки

З цього мосту і зараз їздять машини. Добре ще, що сплав колод з лісів Казентіно припинили - а то навесні, коли піднімалася вода, стовбури погрожували зруйнувати давні опори. Кажуть, були плани побудувати поруч міст-дублер, але поки не знайшли грошей, та й пейзаж псувати не хочуть. Територія навколо оголошена заказником. І знову ж таки - пам'ять про Леонардо да Вінчі! Відомо, що він бував в цих місцях, складаючи для кардинала Цезаря Борджіа карту Валдікьяни. У місцевому маленькому краєзнавчому музеї можна побачити порівняння пейзажів на полотнах да Вінчі з сучасними фотографіями.

У Тоскані трепетно ​​ставляться до свого минулого і уделают увагу тому, що ми називаємо краєзнавством. У найменшому поселенні знайдеться предмет для щирої гордості. І навіть Сагра - свято обжерливості - стає приводом для того, щоб поступово, без нудних «патріотичних» повчань, передавати традиції і любов до свого рідного місця від покоління до покоління.

Наталія Сергєєва

Рецепт соусу до макаронів з Венері і історія картини Леонардо да Вінчі - в блозі inlovewithtoscana.com .

Новости