Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Античний храм Парфенон (Греція)

Храм був побудований в 5 столітті до нашої ери. Парфенон підноситься над Афінами, присвячений Афіні Парфенос (тобто Діві) - покровительки міста. Акрополь в перекладі означає верхнє місто на випадок війни. Він розташований на природному вапняковій скелі висотою 156 м над рівнем моря, з плоскою вершиною. У найдавніші часи Акрополь був осередком політичного і військового життя міста: перш за все це було місце проживання правителя.

Щоб піднятися на скелю, потрібно пішки пройти по ярусним сходах до монументальних Пропилеям, які мають вигляд фасаду храму. Тут безліч туристів з усього світу (зрідка чути російську мову).

Скелі Афінського Акрополя зміцнюються мурованими стінами завтовшки до 5 м
Скелі Афінського Акрополя зміцнюються мурованими стінами завтовшки до 5 м. У кінці 2 тис. До н.е. Акрополь набуває виключно культове значення. Тут розташовані храмові споруди, і побудовані вони 2,5 тис. Років тому. Скельні породи під ногами виступають гладкими рельєфами, згладженими за сотні років. Скільки народу побувало за ці часи, важко уявити. Йдемо обережно, щоб не посковзнутися.

Поруч з Пропилеями знаходиться іонічний храм з колонами на фасаді - Афіни Ніки, в пам'ять про перемогу над персами Поруч з Пропилеями знаходиться іонічний храм з колонами на фасаді - Афіни Ніки, в пам'ять про перемогу над персами. Справа Головний храм Парфенон присвячений богині Афіні, який як і раніше на ремонті.


Внутрішній простір храму було розділено на дві нерівні частини Внутрішній простір храму було розділено на дві нерівні частини. Західна, менша частина храму, служила місцем зберігання державної скарбниці Афінської республіки. Головна частина храму, східна, поділялася на три нефа двох'ярусної колонадою. Тут була встановлена ​​всесвітньо відома статуя Афіни Парфенос (Афіни Діви) роботи великого давньогрецького скульптора Фідія.

Тут була встановлена ​​всесвітньо відома статуя Афіни Парфенос (Афіни Діви) роботи великого давньогрецького скульптора Фідія

Центральний зал храму висвітлювався лише світлом, падав через дверний проріз, і численними світильниками Центральний зал храму висвітлювався лише світлом, падав через дверний проріз, і численними світильниками. У цьому напівтемряві височіла дванадцяти метрова статуя Афіни, мерехтливі дорогоцінним оздобленням. Фідій зобразив Афіну в довгих важких шатах, лівою рукою, що спирається на щит, під яким згорнувся в кільця змій. У правій долоні Афіна тримала статую богині перемоги Ніки. Голову Афіни увінчував багато прикрашений шолом. Обличчя і руки статуї були виготовлені зі слонової кістки, одяг, прикраси, озброєння - з листів чистого золота.

Перед статуєю був влаштований невеликий басейн, куди наливали воду, щоб її випаровування охороняли від пересихання слонову кістку Перед статуєю був влаштований невеликий басейн, куди наливали воду, щоб її випаровування охороняли від пересихання слонову кістку. У 1687 року під час війни між Туреччиною і Венеціанською республікою, бомба, потрапивши в храм Парфенона, викликала вибух всього порохового складу. Була зруйнована вся центральна частина храму, крім західної стіни, і велика частина колонади.

На північ від Парфьонова - Ерехтейон, незвичайний іонічний храм, південний фасад якого прикрашали жіночі статуї, що підтримують дах На північ від Парфьонова - Ерехтейон, незвичайний іонічний храм, південний фасад якого прикрашали жіночі статуї, що підтримують дах. Тут на Акрополі стародавні афіняни приносили жертви покровительці міста Афіні, і збиралися під відкритим небом, де йшла торгівля, проводилися збори громадян, на яких вирішувалися важливі політичні питання.
Ми обходимо площа з різних сторін. Бачимо місто з висоти Акрополя. Він дуже щільно забудований будинками.

Він дуже щільно забудований будинками


Новости