Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У ПАР білим живеться краще чорних, а в Індії чекають обвалу рупії

  1. Автор:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

16 сiчня 2009, 7:04 Переглядів: 16 сiчня 2009, 7:04 Переглядів:   Все як в Європі

Все як в Європі. Центр Кейптауна - символ економічного підйому ПАР. Фото А. Солнцевої.

"Криза? Та ні у нас поки ніякої кризи. Ось коли у нас стане як в Зімбабве, тоді так. Така криза почнеться, мало не покажеться", - 45-річний білий південноафриканець Пол, сидячи за кермом свого "Лендкрузера" коротко описує мені економічне та політичне становище в ПАР.

Пол за національністю африканерами. Афріканери (або бури) це нащадки голландських колоністів, які вже 350 років освоюють Південну Африку. У роки апартеїду вони були основною південноафриканського режиму. І зараз Пол ті часи згадує з ностальгією. "Тоді був порядок. А зараз що? Чорні всюди сидять при владі, нічого робити не можуть, корупцію розвели, злочинність в містах тотальна".

На питання - так як же ви, білі, тут живете, Пол несподівано міняє тон. "Ну, непогано живемо. Розумієш, при апартеїд все-таки несолодко було. Санкції були жорсткі. Після скасування апартеїду, зняли санкції, потекли іноземні інвестиції. А до кого вони йдуть? Хто у нас підприємці, інженери, фахівці? Білі!".

ЗЛІТ. Взагалі ПАР, де в 1994 році покінчили з расистським режимом білих - апартеїдом, найтиповіша країна контрастів. Турист, який туди приїжджає, бачить в першу чергу прекрасні дороги, висококласні готелі, велика кількість шикарних іномарок на вулицях. Економічне благополуччя ПАР тримається на двох головних китах. По-перше, експорт сировини. ПАР найбільший в світі експортер золота, урану, алмазів ну і майже всієї таблиці Менделєєва. Ціни на деякі види сировини через кризу підупали, але це компенсовано недавньої девальвацією національної валюти ранда (з 7 до майже 10 за долар). По-друге, основа конкурентоспроможності ПАР унікальне поєднання високопрофесійного білого менеджменту і дешевої чорної робочої сили.

"Так, як не дивно від скасування апартеїду багато в чому виграли білі, - розповідає наша колишня співвітчизниця Юлія, яка зараз живе в Йоганнесбурзі. - Вони стали основними одержувачами того потоку інвестицій, який пішов в ПАР. Характерно, що якщо ще років п'ять тому білі намагалися масово емігрувати в Європу, в Австралію і Нову Зеландію, то тепер деякі навіть повертаються. у них тут майже у кожного є свій будинок з басейном. Зарплати трохи поменше, ніж у Західній Європі (приблизно такі ж як у вас в Києві були на піку до кризи) , Але можна почати свій бізнес.

Чорні ж виграли частково. Ті, хто близький до правлячої верхівки, отримали посади в держструктурах. У всіх установах, які пов'язані з бюджетом білому влаштуватися дуже важко. Відповідно до закону прийнятому відразу після скасування апартеїду не менше 26% акцій в найбільших сировинних корпораціях повинні належати чорним. Але таких чорних, яким від усього цього перепало в загальній масі дуже небагато. Решта ледь животіють. Звідси безробіття, злочинність і нестабільність ".

Здрастуй Африка
Здрастуй Африка! Чорний район Йоханесбурга

БАНДИТИ. Злочинність - найбільший головний біль ПАР. Щодо безпечним містом вважається лише Кейптаун. Хоч і там є райони, де білим краще не з'являтися навіть удень. Йоганнесбург ж - кримінальне місце. У тому числі і центр міста - даун-таун. За часів апартеїду це був самий фешенебельний район міста, куди вхід чорним був заборонений. Після настання "ери демократії" чорні його заселили перш за все. Тепер тут торгують наркотиками, кругом бруд, ночами чути постріли. У Йоганнесбурзі білі пересуваються тільки на власних авто, а життя кипить в основному в елітних передмістях міста, наприклад, Сандтон-сіті (де недавно проходив конкурс краси Міс-світу-2008). Місцеві радять приїжджим: проїжджаючи чорні райони, трохи приспускається скло на двері авто; приспущені скло з першого удару не розбивається.

Самі чорні звинувачують у всьому важкий спадок апартеїду. "Нас же при апартеїд тримали як рабів, - каже менеджер турфірми Джонатан, який раніше працював учителем в школі. - Нас допускали тільки до низькокваліфікованої роботі. Народ був забитий. Ясна річ, що за 15 років психологію не виправиш".

МАЙБУТНЄ. Зараз білі все частіше дивляться на Зімбабве. Тамтешній президент Роберт Мугабе забрав землю у білих фермерів, позбавив білих бізнесу і зараз економіка перебуває в розрусі. "Я відчуваю, що рано чи пізно, але чорні у нас, як і в Зімбабве, піднімуть питання, що у білих потрібно відняти всі", - говорить Пол. На питання чи збирається він в такому разі тікати з країни Пол хитає головою: "немає. Ми будемо чинити опір. У нас у всіх є зброя".

Інші білі не такі категоричні. "Так це все расисти, сумують за апартеїду, міркують, що у нас буде як Зімбабве, - говорить білий таксист Кевін з Кейптауна. - Ми з чорними зараз добре живемо. Чорним адже теж не потрібно, щоб було як Зімбабве - щоб ціни дико росли , банкноти номіналом в 10 мільярдів випускалися і їсти не було чого. Все нормально буде ".

Юлія міркує по своєму. "Так, з одного боку, велика частина чорного населення живе бідно і ведеться на популістів, які закликають розкуркулити білих. Але з іншого боку, підростає нове покоління південноафриканців. Серед молоді вже багато чорних з вищою освітою, які хочуть жити за європейськими цінностями і не хочуть, щоб в ПАР було як в Зімбабве. Біла молодь також відноситься до чорних абсолютно нормально. Наприклад, наш 17-річний син поїхав на канікули в Кейптаун зі своїм чорним другом. Вони вже мислять зовсім по іншому. І все питання в тому, який процес поб Едіт. Чи встигне нове покоління юаровцев побудувати нове суспільство або ж старше покоління отруїть молодь чорним і білим расизмом. Тоді - Зімбабве ".

СТРАШНИЙ ЗУМА. Білі побоюються найближчих виборів президента ПАР. Один з найбільш ймовірних кандидатів на перемогу на них - Джейкоб Зума. Колишній віце-президент, якого подав недавно у відставку президент Табо Мбекі звинувачував у всіх смертних гріхах - починаючи від корупції і закінчуючи зґвалтуваннями, виступає під популістськими гаслами. Він каже, що величезний потенціал ПАР використовується тільки білими і купкою чорних багатіїв і чиновників, які пов'язані з владою. Решта ж народ животіє в злиднях. А тому треба відновити справедливість і змусити багатих ділитися з бідними. На Заході вже побоюються, що прихід до влади Зуми зруйнує Межрасовий світ, який створив перший чорний президент ПАР Нельсон Мандела. Втім, такі звинувачення сам Зума відкидає. Мовляв, діяти силою і руйнувати економіку він не буде.

ФУТБОЛЬНА ЛИХОМАНКА-2010. ПАР збирається приймати Чемпіонат світу з футболу в 2010 році. У країні ще недавно були проблеми з підготовкою до нього, в основному пов'язані з затримкою будівництва стадіонів. Але ПАР клятвено пообіцяла їх вирішити і ФІФА прийняла остаточне рішення залишити ЧС.

Стадіон в Кептауне будується ударними темпами
Стадіон в Кептауне будується ударними темпами

При цьому з готелями, аеропортами і дорогами проблем немає взагалі ніяких. Але є проблема, про яку влада ПАР не говорять - це злочинність. Якщо красунь з Міс Світу ще можна було якось ізолювати в елітному Сандтон-Сіті в Йоганнесбурзі, то з мільйонами вболівальників, які звикли до безтурботного життя на вулицях, так вже не вступиш.

ІНДІЯ: ПРОГРАМІСТИ ПІШЛИ В рестораторів

Страйк нафтовиків
Страйк нафтовиків. Індійці грають в крикет на спорожнілій заправці

Той, хто відвідував Індію раніше і приїхав знову в післякризовий період, навряд чи помітить принципову різницю. На перший погляд може здатися, що в цій країні взагалі не відбуваються ніякі економічні зміни. У Калькутті і раніше поширені людино-таксі, босі рикші бігають, тягнучи за собою вози з людьми. Чай в придорожньому кіоску і раніше можна купити за дві рупії, а молочний напій лассі в столиці штату Раджастхан Джайпурі подають в одноразових стаканах з необпаленої глини (під дощем на звалищі вони розчиняються).

Економічна криза по-індійськи - це зовсім не те, що криза в Україні або в Європі. Індійці всерйоз стурбовані тим, що приріст в країні з неухильно рветься вперед економікою може скоротитися до рівня 6% (у України в кращі часи було до 9%, а на майбутній рік експерти прогнозують і зовсім мінус). Хоча більшість індійців настання фінансової кризи не помітили, проте не можна сказати, що він обійшов "азіатського тигра" стороною. Економічні проблеми торкнулися самого святого для індійської економіки - експорту, західні країни стали купувати менше взуття, одягу (до кризи всі провідні німецькі марки повсякденного взуття замовляли її на індійських фабриках), металу, чаю та кави.

Підприємства, раніше орієнтовані на експорт взуття змушені були в терміновому порядку переорієнтуватися на внутрішній ринок, щоб уникнути масових звільнень персоналу. Поки що Індія справляється зі споживанням, але економісти побоюються, що найближчим часом експорт може скоротитися ще сильніше, оскільки індійські товари вступлять в гостру конкуренцію з китайськими і в'єтнамськими. І тут ринкова індійська економіка може програти командно-адміністративної китайської.

У боротьбі за ринки і приплив валюти Індія може сильно обвалити національну валюту, а якщо це не принесе бажаного результату, країну очікує масове безробіття, звільнення на виробництвах і в державному секторі. Індійці сподіваються на краще, кажучи, що рівень споживання в США і ЄС незабаром вийде на колишній рівень, а дешева робоча сила знову дасть можливість поборотися за долари і євро.

Середня зарплата робітника на будівництві поки не перевищує $ 100, а метал в зв'язку з кризою значно впав в ціні, будівельний бум в Індії триває. Країна стрімко обростає шопінг-моллами, торговими центрами, супермаркетами, багатоповерховими торговими центрами в стилі модерн і новітніми авіатермінали. Околиці Джайпуру і Ченнаї - суцільне будівництво, в Хайдарабаді і Мангалорі замість пустирів виникають нові торгові центри, а хай-тек столиця Індії Бангалор оголосив про початок будівництва першого в південній Індії 64-поверхового хмарочоса. В аеропортах Калькутти, Джайпуру і Ченнаї будуються нові пасажирські термінали, а в Хайдарабаді зданий в експлуатацію величезний аеропорт, якому позаздрить будь-яка країна Східної Європи. Попит на метал оживив на біржі акції найбільших індійських металістів-концернів "Лакшмі Мітталл" і "Тата". З початку року їх вартість зростає і незабаром може наблизитися до докризових показників.

У той же час зниження експорту викликало зниження обсягів перевезень в сторони морських портів. Це призвело до масового страйку, в якій взяли участь 600 000 водіїв вантажівок. Вони вимагали зниження цін на дизпаливо на $ 0,2 (в Індії воно коштує близько $ 1 за літр) і зниження податкового навантаження. Злякавшись, що міста позбудуться продовольства, уряд почав тиснути на постачальників нафтопродуктів, в результаті ті також оголосили страйк.

Минулого тижня заправки Індії спорожніли, були скасовані десятки авіарейсів. Зрештою "нафтовики" погодилися опустити ціну на всі види палива на 3 рупії (менше 1 цента), і поставки палива поновилися. Далекобійники результатом не задоволені, і страйк продовжують. В результаті велика кількість харчових продуктів стали перевозити за допомогою пасажирських автобусів - товар просто вантажать в тюках на даху.

ЗМЕНШУЮТЬ рупію. Індійський уряд сподівається, що зниження споживання в країні викличе зниження темпів зростання цін, які стали величезною проблемою Індії. В умовах бурхливого економічного зростання підвищення цін на їжу робило найбідніші верстви населення ще біднішими. З 1996 по 2008 рік ціни на їжу виросли приблизно в три рази, правда, мінімальна зарплата також виросла з $ 20 приблизно до $ 50. У порівнянні ж з минулим роком приблизно в 1,5 рази зросли ціни на проживання в готелях, підприємства стали більше витрачати на відрядження. Шикарний двомісний номер з кондиціонером тепер можна зняти за $ 20. Подорожчали міжміські автобуси, ціни практично на рівні українських - до 100 гривень за 12 годин поїздки.

Щоб експорт товарів став вигідним, влада намагається знижувати курс рупії, однак це вдається насилу, оскільки приплив іноземної валюти і інвестицій в країну не зменшився, іноземці поки вірять в індійську економіку. З січня 2008 по січень 2009 курс долара виріс на чверть - з 40 до 50 рупій за $ 1.

ПРОГРАМІСТИ - ресторатор. Постраждали від кризи і IT-компанії, які виконували замовлення з США на виготовлення сайтів і розробку комп'ютерних ігор. Рівень індійських програмістів досить високий, а коштували вони в 4-5 разів менше американських. В Індії зарплата в $ 1000 вважається гігантської, а людина, яка сподобився знайти подібну роботу, може спокійно і на високому рівні забезпечити сім'ю з 6 осіб. Оскільки гроші на таку роботу з ринку зникли, без заробітку залишилися близько мільйона чоловік, яким тепер доводиться підробляти випадковими замовленнями на місцевому ринку. Газети в Хайдарабаді і Ченнаї рясніють пропозиціями щодо розробці інтернет-сайтів за смішні гроші - від $ 20 за сайт і від $ 30 за повноцінний інтернет-магазин.

"Хто розумніший, той відкладав гроші і тепер зміг купити собі невеликий бізнес для" підтримки штанів ", - розповів нам програміст з Хайдарабаду Набив Аден. За його словами, серед його знайомих багато придбали невеликі ресторанчики і перечікують кризу, отримуючи скромні доходи від продажу швидкої їжі. у Хайдарабаді приміщення на першому поверсі житлового будинку з кухнею може коштувати $ 3000-5000, а в місяць приносити до $ 300-400 прибутку, що для Індії дуже навіть непогано (двокімнатну квартиру в великому розвиненому місті можна знімати за $ 100, стільки ж витрачати на харчування та проїзд в громадському транспорті).

Початок 2009 року ознаменувався також найбільшим корпоративним скандалом в історії Індії - найбільша компанія-постачальник програмного забезпечення Satyam несподівано виявилася банкрутом. Засновник і глава правління компанії Рамалінга Раджу написав листа раді директорів, в якому зізнався, що підробляв фінансові звіти, щоб завищити активи компанії. У той час як в документах і звітах компанії значилися активи в 53,6 мільярда індійських рупій ($ 1,1 мільярда), з яких 50,4 мільярда існували лише віртуально. Шахрая заарештували і зараз він знаходиться в СІЗО. IT-компанії Індії і так переживають нелегкі часи, а банкрутство гіганта Satyam викинуло на вулицю ще 53 000 співробітників - кадрові агентства в Хайдарабаді отримали за один день близько 20 000 резюме.

УДАР ПО ТУРИЗМУ: НОВОРІЧНИЙ ПІД ЧАС ВИХОДУ З ПОПУЛЯРНОГО ГОА. Жорстокий удар криза завдала і по туристичній індустрії, яка, тільки за офіційними даними приносила країні $ 25 млрд. Щорічно. Побоювань додав і теракт в Мумбаї 26 листопада, що забрав життя 172 осіб. За словами Амджета, власника бази відпочинку "Мойнаки" в селищі Одаям в штаті Керала, нинішній новорічний сезон привернув приблизно на третину менше туристів ніж минулого. "В минулому році я здавав кімнату в пік сезону за $ 20, зараз за $ 15 і є вільні місця".

Керала
Керала. Безлюдний пляж Одаям

Бізнесмени західного узбережжя Індії очікують, що в наступному році туристів може бути ще менше і намагаються здати своє майно якомога на довший термін. Амджет, наприклад, здав один зі своїх будинків неподалік від пляжу Одаям за $ 10 000 на п'ять років літній німецькій родині з трьома дітьми. За його словами, це дуже вдала угода, за 48 000 рупій в Одаяме можна побудувати два невеликих будиночка для туристів, які в сезон зможуть приносити до $ 450 в місяць без урахування витрат на воду та електрику. У суперпопулярному у росіян і українців Гоа місцева влада в цьому році заборонили новорічні пляжні вечірки через загрозу терактів. Ізраїльтяни і американці напередодні Нового року після цього попередження різко покинули тропічні пляжі і вирушили якщо не додому, то в більш віддалені від моря куточки Індії.

Хітом Різдва і Нового Року в зв'язку з цим став старий курорт бродячих хіппі - село Хампі на берегах річки Тунгабхадра в штаті Карнатака, знаменита тим, що в її околицях знаходиться 72 історичних пам'ятника стародавнього королівства Виджаянагара, зруйнованого в 14 столітті мусульманськими завойовниками.

Цікаво, що зазвичай демократичний молодіжний Хампі в цьому сезоні став абсолютно єврейським курортом, що мігрували з Гоа ізраїльтяни навіть святкували там закінчення Хануки, виставивши на вулицю величезний семисвічник. Тільки в Індії можна побачити, як віруючі іудеї в ярмулках на голові вітаються один з одним на індійський манер, з'єднавши долоні і вимовляючи на хінді: "Намисто!", А непальці - господарі гест-хауса говорять на івриті.

Більшість туристів в Індії вважали за краще цієї зими морські курорти історичних пам'яток, залишивши без заробітку такі визнані туристичні центри як Джайпур, що славиться своїми витонченими палацами і чудовою кухнею. У Джайпурі туристів дуже мало, пересуватися по вулицях дуже складно, оскільки за кожною білою фізіономією ганяються десятки вело та мото-рикші, навперебій пропонують послуги з криками: "Рікша, рикша, індійський вертоліт". Везти готові куди завгодно, приблизно за 5 гривень за годину. Раз у раз зупиняють підприємливі зазивали, мета яких - за всяку ціну завести в певний магазин і хоч щось продати. Для цього вони можуть представлятися ким завгодно, господарями магазинів, депутатами місцевого парламенту або членами виборчої комісії, завести розмову про погоду або про фінансову ситуацію в Європі.

Читайте найважлівіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "У ПАР білим живеться краще чорних, а в Індії чекають обвалу рупії". інші Світові новини Дивіться в блоці "Останні новини"

Автор:

Малюта Ярослав, Тучинська Світлана

Если ви нашли помилки в тексті, віділіть ее Ведмедики и натісніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати ПОВІДОМЛЕННЯ про помилки автора?

Віділіть некоректно текст ведмедика

Дякуємо! ПОВІДОМЛЕННЯ Відправлено.

Криза?
А зараз що?
А до кого вони йдуть?
Хто у нас підприємці, інженери, фахівці?

Новости