Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Цікаві факти про Катарі - добірка інформації про країну з фото

  1. Катар - найбагатша країна в світі
  2. Робітники з інших країн становлять 90% населення країни - і вони не дуже-то щасливі
  3. Якщо ви жінка, то тримайтеся подалі від Катару
  4. Жокеї-роботи тут дійсно популярні, але тільки тому, що стали часто ставити питання про дитячому рабстві
  5. Рівень цензури дуже високий
  6. У Катару загострені відносини з сусідами (ОАЕ, Саудівська Аравія, Єгипет і Бахрейн)
  7. Вартість оренди нерухомості тут космічна
  8. Тут популярні снорклинг і скуба дайвінг
  9. Тут заборонено розглядати чужі речі - і це не єдина дивина
  10. Ніколи не вирушайте в подорож без сокола

Корупція, пісок, нафта і смертна кара за чаклунство. А, так, ще нерозлучна дружба з кожним західним лідером. Можливо ви здивуєтеся, але Аравійський півострів це не тільки наїзди Феррарі на верблюдів і оголошення фетви. Сьогодні ми розповімо про тяжке становище, яке йде паралельно з демократизацією в Катарі.

Катар - найбагатша країна в світі

Корупція, пісок, нафта і смертна кара за чаклунство

За результатами досліджень в Катарі дуже високий рівень життя

Журнал Global Finance проводив на початку 2017 року дослідження концентраційної рівня ВВП в різних країнах. З'ясувалося, що Катар лідирує в списку найбагатших країн світу вже не перший рік. Останні дослідження показують, що рівень ВВП на душу населення становить 129 726 доларів США. Ця цифра вийшла в результаті обліку та купівельної спроможності населення, в тому числі, яка включає в себе рівень життя і ступінь інфляції в країні.

Слід зазначити, що Катар - крихітна держава в порівнянні з іншими країнами з того ж списку, тому показники на душу населення можуть бути неточними. Люксембург і Сан Марино потрапили в десятку за тим же принципом. Але ми не можемо заперечувати той факт, що економіка Катару процвітає. Ця країна - світовий лідер з виробництва зрідженого природного газу, крім того, Катар експортує неочищену нафту в великому обсязі, що дозволяє цій державі бути повноправним гравцем на світовому ринку.

Слід зазначити, що величезна кількість іммігрантів, які працюють в країні і не мають статус резидента, не враховується при аналізі ВВП.

Робітники з інших країн становлять 90% населення країни - і вони не дуже-то щасливі

Як і в ОАЕ, в Катарі переважна частина населення іммігранти, які обслуговують місцеве населення

Організація Amnesty International в 2016 році опублікувала звіт, який підкреслив, наскільки жахлива життя іммігрантів в Катарі. Робочі поділилися величезною кількістю проблем, ось лише деякі з них: примус до багатогодинної роботи без вихідних, фізичне насильство з боку роботодавця, конфіскація паспортів, сплата великих внесків за надання робочого місця.

Цей звіт був складений в основному за результатами опитування робочих, які будували новий стадіон до Чемпіонату світу з футболу в 2022 році. З вищесказаного можна зробити висновок, що, якщо ваша країна буде приймати участь у події світового масштабу, то не варто уподібнюватися рабовласницького ладу суспільства.

Звіт Amnesty International, на жаль, ніяк не вплинув на ситуацію з робочими. На початку 2017 року було опубліковано незалежний звіт, який показує, що незначні зміни мали місце бути, але робочу силу з інших країн як і раніше експлуатують.

Якщо ви жінка, то тримайтеся подалі від Катару

Як і в багатьох країнах Сходу, жінка в Катарі власність чоловіка

У 2017 році бізнес школа INSEAD провела дослідження, в результаті якого Катар зайняв 117 місце з 122 можливих серед країн, де права жінок сильно обмежені. В ході дослідження проводився аналіз кількості працюючих жінок в сфері економіки, серед робочої сили, в політиці, також приділялася увага якості освіти для жінок.

У Катарі дуже мало жінок-політиків і рівень освіти серед представниць прекрасної статі значно нижче, ніж серед чоловіків. Дівчата навчаються в університетах, але окремо від чоловіків. До того ж до цих пір актуальні шлюби за домовленістю, і мусульманкам дозволено виходити на вулицю тільки у відповідному одязі (тіло майже повністю повинно бути закрито).

Туристам жіночої статі необхідно повністю закривати руки і ноги. Загалом, ви бачите, що це не найкраще місце для жінок. Хоча, безумовно, в суспільстві відбуваються зміни, але дуже повільно.

Жокеї-роботи тут дійсно популярні, але тільки тому, що стали часто ставити питання про дитячому рабстві

У Катарі дуже популярні верблюжі перегони, ось тільки є труднощі з жокеями

У Катарі досить популярний спорт - футбол, верблюжі перегони. На початку 2000-х років більшість власників верблюдів були діти, яких викрадали або купували як рабів, щоб вони виступали в ролі жокеїв.

Діти більше підходять на роль верблюжих жокеїв, так як вони мало важать і невеликого зросту. Тільки ніхто не брав до уваги, що їм така «робота» не дуже підходить. Крім того, що дітей викрадали, їх ще й морили голодом, щоб вони якомога довше залишалися маленькими.

Масове обурення з цього приводу призвело до того, що участь дітей-жокеїв в гонках на верблюдах було заборонено, і сьогодні замість них використовують роботів-жокеїв. І це чудово до тих пір, поки роботи не стануть розумними і не почнуть вимагати кращих умов, і хто-небудь почне боротьбу за їх права.

Рівень цензури дуже високий

Уряд Катару невпинно стежить за новинними порталами і газетами

У Катарі інтернет знаходиться під строгою цензурою: доступ до будь-яких мало-мальськи підозрілим сайтам відразу ж блокується. Під прицілом не лише сайти з порнографією, а й сервіси знайомств і сторінки, що містять інформацію про гомосексуалізм.

Новинні джерела в інтернеті теж під контролем, а з тих пір як Катар вибрали країною для проведення Чемпіонату світу з футболу в 2022 році, з'явилися побоювання, що цензура стане ще жорсткішою.

Протягом багатьох років журналістам пред'являли звинувачення, якщо вони писали щось принизливо про правителя Катару або про іслам. У грудні 2016 року англомовний новинний вебсайт Doha News був заблокований урядом, щоб показати, що цензура буде посилена.

Навіть журналістам BBC заборонили знімати іммігрантів у відповідь на звіт Amnesty International. Складається враження, що влада намагається уникнути витоку інформації про важке життя робітників-іммігрантів.

У Катару загострені відносини з сусідами (ОАЕ, Саудівська Аравія, Єгипет і Бахрейн)

Країни Перської затоки звинуватили Катар в підтримці терористичних груп

ОАЕ та інші країни Перської затоки не так давно звинуватили Катар в приховуванні терористів і підтримки екстремістів і заборонили кораблям і літакам Катару перетинати їх повітряне і водне простір. Саудівська Аравія закрила свої кордони для громадян Катару під приводом того, що Катар підтримує терористів, хоча Саудівської Аравії були пред'явлені аналогічні звинувачення.

Громадянам Катару, які проживають на території цих країн, дали два тижні на те, щоб повернутися на батьківщину. Але решта світу, здається, не може зрозуміти, що відбувається в країнах Перської затоки і навіщо вони поливають один одного брудом.

Адміністрація Трампа в відкриту критикує дії Саудівської Аравії, так як ніяких доказів своїх звинувачень вони не надали. Білий Дім також висунув версію, що звинувачення було висунуто через ворожих настроїв між країнами, тому воно і не підкріплено фактами, які підтверджують, що Катар підтримує тероризм.

Як і більшість політичних ситуацій, освітлюваних в пресі, ця затримається на перших сторінках, поки не з'явиться щось більш цікаве, і все, крім катарцев, яких виселили з власних будинків, благополучно забудуть про це.

Вартість оренди нерухомості тут космічна

Оренда однушки в Катарі обійдеться в 4 рази дорожче, ніж в Москві

Якщо вам спало на думку перебратися в Катар і ви впевнені, що знайдете затишну квартирку, подумайте ще раз, зважте всі факти. Середня вартість оренди квартири з однією спальнею 1933 доларів США, що набагато перевищує номінальну вартість оренди житла в багатьох країнах світу.

Пінта самого бюджетного пива тут обійдеться в 10 доларів. Можливо, це пов'язано з тим, що вживання алкоголю влада не підтримує.

Тут є і McDonald's, і пообідати там можна по цілком бюджетної вартості. Може і варто відправитися в Катар на вихідні, якщо ви готові відмовитися від алкоголю і заночувати в наметі.

Бензин тут трохи дешевше, ніж в Росії - близько 30 рублів за літр. Але, якщо ви збираєтеся провести багато часу в цій країні, то вам потрібна хороша зарплата, щоб забезпечити нормальний рівень життя.

Тут популярні снорклинг і скуба дайвінг

Якщо в любите нирать в глибоке синє море і разглядиать морських мешканців, то Катар для Вас

Якщо ви шукайте місце для занять скуба дайвінгом або снорклінгом, то Катар вам підійде. Країна тягнеться уздовж Перської затоки і більшість місць для дайверів знаходяться далеко від Дохи.

У прибережних водах Катару мешкає велика різноманітність морських мешканців: баракуди, морські окуні, каракатиці, а популяція дюгонів тут найбільша в світі. Дюгонь - це величезний підводний житель, який дуже схожий на вашу тещу, якби у неї були вуса і добра душа.

Крім того, різноманіття рифів і підводних печер з затонулими машинами і автобусами, приваблюють любителів підводного плавання з усього світу. Десятиліттями тут добували перли, і це приносило непоганий заробіток ще до того, як в Катарі знайшли нафту.

Але і сьогодні багато пірнають в пошуках перлів і устриць. Якщо ви любите пригоди, то можете забронювати поїздку і пополювати на устриць. Для найвідважніших - плавання з маскою в болотах. У соляних болотах Катару кипить підводне життя. І хоча болота виглядають не так привабливо, як океан, останнім часом все більше і більше туристів відвідують саме їх.

Тут заборонено розглядати чужі речі - і це не єдина дивина

Якщо в будете пильно розглядати круту тачку якогось шейха, то йому доведеться подарує її вам

Розглядати чуже майно тут вважається поганим тоном. У Катарі прийнято вважати, що якщо комусь сподобалася чиясь річ, то господар зобов'язаний подарувати її або щось ще більш дороге. Наприклад, якщо комусь сподобався новенький Porsche, тобто можливість отримати його абсолютно безкоштовно, якщо, звичайно, совість не замучить.

Так як жінка тут у власності у чоловіка, то дивитися з захопленням на чужу дружину і родичку тут не прийнято. Інакше можна виявити себе одруженим, і навіть не зрозуміти, як це сталося.

Тут також не прийнято відхиляти запрошення. Якщо вас запросили в будинок, то доведеться погодитися. Відмова буде ганьбою для запрошуючої сторони і вдруге запрошення точно не буде. Просто приймайте запрошення від тих людей, з якими приємно спілкуватися.

А якщо вдасться уникнути цих підводних каменів і ви виявите себе в гостях, необхідно зняти взуття перед входом. Зайти в будинок у взутті - образа, гірше буде тільки вдарити господаря своїм черевиком.

Ніколи не вирушайте в подорож без сокола

Кожен поважаючий себе шейх просто зобов'язаний тримати вдома хоча б одного сокола

Якщо ви стурбовані тим, що вам доведеться залишити свого хижого домашнього улюбленця, коли ви підете в Катар, не переживайте: авіалінії цієї країни дозволяють брати з собою в салон сокола, якщо у нього є діючий паспорт.

Соколине полювання, як вид спорту, широко поширена в Катарі дуже давно. Сокіл тут вважається уособленням відваги, волі, рішучості та наполегливості.

Наявність сокола тут додає особливу статусність, і птиці часто подорожують разом з господарем. Катарські авіалінії дозволяють одноразова перебування не більше шести птахів в салоні літака. Тому, якщо ви плануєте вирушити в подорож разом з вашим пернатим другом, то потрібно заздалегідь подбати про це.

Кажуть, що один саудівський принц викупив 80 місць в літаку, щоб все його 80 соколів могли подорожувати разом. Є в цьому якийсь таємний сенс, так? Особливо зрадіють співробітники служби прибирання, коли їм доведеться відмивати літак після такої кількості птахів.

Сподіваємося, що ви вже зрозуміли, що Катар - справа дуже тонка, але благородна. Тому, якщо ви любите дайвінг або хочете отримати дорогий подарунок, то сміливо вирушайте на пошуки пригод в цю східну країну.

Є в цьому якийсь таємний сенс, так?

Новости