Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи збережеться «російський Кіпр»?

Очутившемуся на Кіпрі росіянину через якийсь час починає здаватися, що він знаходиться не в одній з середземноморських країн Євросоюзу, а десь на чорноморському півдні Росії або в Криму. Російська мова звучить майже всюди, в будь-якому місті можна побачити вивіски на рідній мові, купити звичні продукти. І справа не тільки в тому, що Кіпр дуже популярний серед туристів з Росії. На острові вже давно існує досить значна російськомовна громада.

На острові вже давно існує досить значна російськомовна громада

Перепис населення 2011 року нарахувала 8164 громадянина РФ, які постійно проживають на Кіпрі. Якщо спиратися на ці дані, то росіяни складають лише шосту за чисельністю іноземну громаду. Однак офіційні підрахунки не цілком адекватно відображають реальність. По-перше, далеко не всі росіяни дали себе порахувати. По-друге, як і в більшості випадків з нашими співвітчизниками за кордоном, слід говорити саме про російськомовну громаду - тобто враховувати приїхали з усіх колишніх республік СРСР, які для повсякденного спілкування також використовують російську мову. Ну і, нарешті, певна частина емігрантів з пострадянського простору отримала кіпрське громадянство і враховується офіційною статистикою вже як кіпріоти.

За неофіційними підрахунками, кількість людей, для яких російська мова є рідною, на Кіпрі наближається до 50-ти тисяч. Для держави, населення якого складає 840 тисяч чоловік, це досить багато. В основному російськомовні мігранти селяться у великих містах, таких як Лімассол, Пафос, Нікосія і Ларнака. Найбільша громада - в Лімассолі, який навіть жартома називають Лімассолоградом.

У політичне життя представники громади фактично не залучені - зате громадська «російське життя» на Кіпрі кипить. Багато в чому це пояснюється тим, що острів маленький (а Республіка Кіпр - ще менше), і підтримувати повсякденне спілкування досить просто. Тут випускаються газети і журнали російською мовою, працює радіостанція «Російська хвиля», регулярно проводяться різні фестивалі. Наприклад, в муніципальному парку Лімассола за підтримки мерії міста і посольства Росії з 2005 року проходить кіпрсько-російський фестиваль, на якому завжди присутні високопоставлені чиновники з Нікосії, в тому числі і президент.

У країні є чотири російські загальноосвітні школи, випускники яких отримують атестати РФ і Республіки Кіпр. У більшості додаткових освітніх установ, наприклад, в музичних або танцювальних школах, багато викладачів також родом з Росії. Віруючі мають можливість відвідувати служби, що проводяться на церковнослов'янською мовою в церквах в Лімассолі і селі Алефріко біля Ларнаки. Часто приїжджають вітчизняні артисти і театральні трупи.

В результаті деякі вихідці з колишнього СРСР роками живуть на Кіпрі і навіть не збираються вчити грецький: російської та англійської найчастіше цілком достатньо, щоб вести активне життя і навіть працювати.

Так хто ж вони, російські, що влаштувалися на Кіпрі?

Перша категорія - це понтийские греки, які проживали на радянській частині Чорноморського узбережжя. Майже всі вони на початку 1990-х років поїхали до Греції, проте деякі в якості постійного місця проживання обрали Кіпр. За рахунок того, що багато хто з них володіли грецькою мовою, вони досить легко інтегрувалися в кіпрське суспільство. В даний час їх чисельність на острові становить близько 10 тисяч, більшість влаштувалося на заході острова, в Пафосі. Однак в останні роки в зв'язку з кризою все більше греків, які приїхали з Росії, України або Грузії, змушені залишати острів в пошуках роботи. Багато хто сподівається знайти хоч якийсь заробіток в Греції, хтось прагне спробувати щастя в інших країнах ЄС, а деякі через чверть століття повертаються в Росію. За різними оцінками, сьогодні 30-40% понтійських греків на Кіпрі є безробітними, в міжсезоння це число збільшується до 70%. Становище ускладнюється тим, що багато хто з них не володіють тут власністю і не мають великих сімей (що характерно для місцевого населення), члени яких здатні підтримати один одного у важкі часи.

Наступну групу можна умовно назвати «російськими дружинами». За даними ЗМІ, мало не 50% шлюбів, що реєструються на острові, полягають з нашими співвітчизницями. Мабуть, цифра ця все ж дещо завищена, але змішаних шлюбів дійсно дуже багато. Початок такої тенденції було покладено ще в 70-е і 80-е роки минулого століття, коли кіпріоти приїжджали в СРСР здобувати вищу освіту. Поверталися вони іноді не тільки з дипломами, але і з подружжям. Сьогодні в більшості випадків марш Мендельсона звучить після «курортного роману». Долі таких шлюбів різні, але багато хто з них дійсно виявляються вдалими. Напевно, тут грає роль певна близькість менталітетів. Дуже часто слідом за весіллям слід народження дитини - і, як правило, не одного.

«Мій чоловік переконує всіх своїх друзів і знайомих одружитися тільки на російських, - сміється Ольга, яка вийшла заміж за кіпріота 17 років тому. - Він каже, що поки дружина вивчить грецький і остаточно розбереться, що ж відбувається навколо, стає пізно щось змінювати: до цього часу вже спільні діти, меблі, каструлі і кішка ».

Хоча випадків, коли сімейний човен розбивається об побут (або інші камені), теж вистачає - далеко не завжди наречений і наречена встигають добре пізнати один одного до весілля. У разі, якщо на момент розлучення вже є діти, для наших співвітчизниць це стає проблемою. Тут в гру вступає вже згадуваний фактор міцних кіпрських сімей: дітей там люблять, і отримати дозвіл відвезти дитину на історичну батьківщину матері дуже складно. Правда, навіть якщо шлюб був бездітним, тому наші жінки повертаються не часто - більшість вважають за краще будувати своє подальше життя на теплому середземноморському острові, а не в холодній Росії.

Варто відзначити ще один нюанс. Домогосподарками російські дружини стають рідко - працюють, як правило, обидва чоловіки. Але ось за фахом працюють далеко не всі. Більшість колишніх юристів, економістів, лікарів, інженерів і т.д. «Осідають» в сфері обслуговування.

Окрема категорія - російські, мають можливість жити на Кіпрі тривалий час протягом року. В основному це люди з хорошим доходом. Багато господарів вілл, розташованих на першій лінії від моря або в горах, родом з Росії або України. По всьому острову можна побачити оголошення на російській мові про продаж нерухомості вартістю понад 300 тисяч євро (покупка власності за цю суму і вище дає право на отримання постійного виду на проживання). Користуються попитом і більш скромні квартири, наприклад, в Лімассолі або Пафосі, які, до речі, дешевше, ніж аналогічне житло в Москві або Петербурзі.

Чому саме Кіпр, а не який-небудь інший сонячний і ласкавий берег? По-перше, як всі пам'ятають, до недавнього часу Кіпрська Республіка була чи не головною офшорною Меккою для російських компаній, які не бажають реєструватися на батьківщині. Природно, там де у тебе бізнес, логічно купити і житло. Однак Кіпр вибирають і заможні росіяни, які не мають до офшорів ніякого відношення. Згідно з рейтингом британської консалтингової компанії Knight Frank, острів Афродіти входить в п'ятірку найкращих місць для життя. М'який клімат, хороший сервіс, низький рівень злочинності, доброзичливі кіпріоти - всі ці фактори змушують робити вибір саме на користь Кіпру, коли є можливість купити власність за кордоном. Сюди часто їдуть люди похилого віку, які мають істотну надбавку до скромної російської. Дуже поширений варіант - мама з дітьми проводить більшу частину року на Кіпрі, а батько сімейства приїжджає по можливості в гості. І мова, до речі, йде не тільки про дітей дошкільного віку. Одне з «спадщин британського колоніалізму» - чудова система середньої освіти. Це і звичайні кіпрські школи, викладання в яких йде за англійською системою, і близько десятка приватних британських шкіл, що мають блискучу репутацію у всьому світі.

Нарешті, ще одна група російськомовних жителів Кіпру - ті, хто приїхав сюди в пошуках роботи за наймом. Однак, незважаючи на те, що отримати кіпрську візу поки ще дуже просто, цієї категорії припадає досить нелегко. Ринок праці на острові обмежений, і привабливі робочі місця в основному приберігають для місцевих жителів. Тому приїжджі можуть розраховувати в основному на некваліфіковану працю в сфері обслуговування, сільському господарстві або на будівництвах. При цьому життя на Кіпрі досить дорога - навіть за мірками Євросоюзу. Але, незважаючи на всі труднощі, один раз зробивши вибір на користь переїзду, повернутися назад прагнуть далеко не всі.

«Я вирішила залишитися тут з-за клімату і здоров'я. Приїхала відпочивати і не повернулася. За ті роки, що я тут, жодного разу не звернулася до лікаря, хоча вдома мінімум два рази на рік лягала в лікарню під крапельниці », - каже Світлана. Вона родом з Бєлгорода, в «минулому житті» була юристом. Сім років працює покоївкою. Про вибір своєму, зважаючи на все, не шкодує і їхати в Росію не планує. Хоча, звичайно, розраховує коли-небудь все-таки знову працювати за фахом.

Поняття «російський Кіпр» вже досить міцно закріпилося серед жителів острова. Але чи буде воно актуально років, скажімо, через двадцять? Однозначно відповісти на це питання заважають кілька факторів. По-перше, вступ Кіпру до Євросоюзу поклало кінець офшорному раї. Податки повільно, але вірно підтягуються до середньоєвропейського рівня. Березнева «стрижка» рахунків в 2013 році досить сильно підірвала довіру до місцевої фінансової системи. Так що кількість багатих росіян, які осідають на Кіпрі, всього скоріше, дещо скоротиться.

Зміни торкнуться і менш заможну частину російськомовного населення. Особливо тут варто відзначити молоде покоління. Через складну ситуацію на ринку праці багато хто планує виїхати в пошуках роботи на континент. Більшість навіть не прагне здобувати вищу освіту на Кіпрі, де всього один державний університет. З огляду на дорожнечу життя, батькам часто дешевше відправити свою дитину вчитися до Чехії, Бельгії або навіть в Англію. Деякі з них повернуться додому, але основна частина - навряд чи. Це стосується і корінних кіпріотів, і дітей від змішаних шлюбів, які володіють російською мовою. Звичайно, говорити про те, що російськомовних на острові стане істотно менше, не варто, але чекати значного збільшення їх числа теж не слід.

Тетяна Хрулева

Перейти на сторінку автора

Так хто ж вони, російські, що влаштувалися на Кіпрі?
Чому саме Кіпр, а не який-небудь інший сонячний і ласкавий берег?
Але чи буде воно актуально років, скажімо, через двадцять?

Новости