Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Індійський вояж. Частина 7. Камасутріни картинки (18+)

Всього лише 175 років тому, в 1838 році, один англійський офіцер - Т. С. Барт - під час поїздки по цій місцевості Індії, заслухався розмовами своїх слуг і звелів їм показати те місце, про яке йшлося в їх розмовах. Те, що постало перед його очима, в своєму щоденнику і листах, він зумів описати не відразу. Серед непролазних джунглів знаходилося більше 80 стародавніх храмів, суцільно прикрашених різьбленими сюжетами, скульптурами, барельєфами і т.п. Деякі сюжети були до неподобства непристойними, про що писав молодий офіцер. У його розумінні індуїзм не міг бути "нормальною" вірою, якщо вона народжує необхідність в таких "картинках". Всього лише 175 років тому, в 1838 році, один англійський офіцер - Т

Побачивши туристів, перше, що пропонується купити, це або повну "оцифровку" сюжетів храмів, або ж сам текст "Камасутри"

В цей же час місцеві жителі просто захоплювалися творіння стародавніх зодчих. Так, завдяки записок офіцера-інженера Т.С.Барта (в деяких джерелах - Берта) про "пам'ятнику сексу" дізнався весь світ. З тих пір "народна стежка" туристів не заростає. А сама село Каджурахо стає обов'язковим пунктом багатьох екскурсійних турів по Індії.

Чи треба говорити, що до сих пір йдуть суперечки про те, коли і ким були побудовані храми, діляться сьогодні на західну і східну групу. З відкритих 85 храмів до наших днів дійшли лише пара десятків. Більшою популярністю користується "західна група" храмів, де і можна споглядати ті самі ... ну про це ... ага ... да .... ну ви розумієте .... Подивимося?

Подивимося

Вхідна група храмів "західної групи". Всі храми зводилися в X-XIII століттях н.е. в період правління династії Чанделла (знову раджпути! - авт.). Дату побудови спершу пропускаєш повз вуха, але потім вона все частіше згадується, бо важко уявити, що така техніка будівництва та декору могла бути тоді, коли на місці Білорусі, наприклад, як такого держави-то і не існувало.

Дату побудови спершу пропускаєш повз вуха, але потім вона все частіше згадується, бо важко уявити, що така техніка будівництва та декору могла бути тоді, коли на місці Білорусі, наприклад, як такого держави-то і не існувало

Храми побудовані з пісковика, який добувався з річки Кен. Плити укладалися один на одного без використання водних розчинів. Сьогодні ряд плит вже пройшли реставрацію, однак і ті, що стоять тисячоліття виглядають як новенькі.

Сьогодні ряд плит вже пройшли реставрацію, однак і ті, що стоять тисячоліття виглядають як новенькі

Найпростіше і найскладніше - це оздоблення храмів. З одного боку - просто картинки. З іншого боку - це складний світ сюжетів з життя і міфології Індії XI століття. Найважливішими є культові зображення богів (на фото - в центрі). Вони розташовуються в вівтарях і є найбільшими.

Вони розташовуються в вівтарях і є найбільшими

Крім цього в храмах Каджурахо виділяють наступні сюжети: оточення богів і хранителі воріт в храмів; "другорядні" небожителі; тематичні сюжети (зображення полювання, весілля, сцени з життя); скульптури тварин; зображення жінки; майтхуни або Мітхуну (мета візиту туристів, власне, еротичні зображення - ланцюжки відносин між чоловіком і жінкою, що призводять до сексу); геометричні та квіткові мотиви

.

Індуїстські і джайністской храми в Каджурахо

Індуїстські і джайністской храми в Каджурахо

Відомо, що у більшості жіночих сюжетів були свої манекенниці. Та й самі сюжети цікаві. Наприклад "жінка грає в м'яч".

Наприклад жінка грає в м'яч

На що дивляться туристи з усього світу?

На що дивляться туристи з усього світу

Правильно, на філігранну роботу майстрів, виконану тисячу років тому

Правильно, на філігранну роботу майстрів, виконану тисячу років тому

... і на бурундучка!

і на бурундучка

Важко повірити, що "панелі" тримаються не на розчині, а під силою власної ваги

Важко повірити, що панелі тримаються не на розчині, а під силою власної ваги

Один з численних еротичних сюжетів на фронтоні храму

Сьогодні існує маса версій про те, як з'явилися еротичні сцени в зовнішньому декорі храмів. Сама банальна полягає в тому, що це було потрібно щоб поліпшити демографічну ситуацію регіону. Мовляв, прийде людина в храм, подивиться і - додому повторювати. Найпоширеніша версія, заснована на легенді про любов бога місяця Чанделла і земної дівчини Хеммаваті. У ній йдеться про те, що перш, ніж небожитель повернеться на небо, дівчина народить сина, який збудує храми в пам'ять про цю любов. З тієї ж легендою так на світ з'явився засновник династії раджпутів Чанделла. Є ще версія про те, що сюжети зображують одну і ту ж пару в різний час відносин (треба сказати, що для XI століття все виглядає дуже навіть непогано - авт.). Є версії про тантрических культах стародавніх індійців, в яких секс часто використовувався під час ритуалів. Радикально нова версія (висуватимуться на початку XX століття) говорить про те, що сцени ці зображують весілля богів Шиви і Парваті, а все інше є лише фоном. Послідовники культу Вішну (який сам по собі сповнений еротизму) говорять про те, що в храмах Каджурахо може бути зображений сюжет, коли бог Вішну, щоб задовольнити бажання 900 тисяч пастушок до нього, набуває образ такої ж кількості чоловіків і віддається утіх. Як говориться про це в письмовому джерелі: "Від усіх цих злягань виходив чарівний звук дзвіночків наручних і ножних браслетів. Всі жінки стогнали від блаженства". Ну і, звичайно, біля стін цієї групи храмів Каджурахо прийнято згадувати книгу, в якій описані 64 сексуальні пози - Камасутру.

Вхід в східну групу храмів в Каджурахо. Будівлі тут такі ж монументальні, але вже без еротичних сюжетів.

Будівлі тут такі ж монументальні, але вже без еротичних сюжетів

Барельєфи на стінах східної групи храмів в Каджурахо (Індія)

Сама село Каджурахо сьогодні є "туристичною Меккою", тому і хвалиться великою кількістю разнозвездних готелів, ресторанів і сервісів. Не можна сказати, що це недешеве місце для туристів за мірками Індії. Проте, прогуляємося по селу і заглянемо в місцеві ресторани.

Офіс мобільного оператора суміщений з лавками.

Офіс мобільного оператора суміщений з лавками

Електрифікація всієї країни

Електрифікація всієї країни

Шива - бог-руйнівник. Але в XXI столітті його ім'ям названі інтернет-кафе в Каджурахо

Але в XXI столітті його ім'ям названі інтернет-кафе в Каджурахо

Саме час підкріпитися. У Каджурахо нашою групою були випробувані ресторани "Махараджа" і "Раджа-кафе". При цьому вивісок поїсти з видом на храми по селу - хоч відбавляй. Індійське пиво - на любителя. Більшість сортів йдуть з приставкою strong (міцне). У скляних пляшках - тара з 0,65 літра.

У скляних пляшках - тара з 0,65 літра

Сік манго прекрасний. Самим, мабуть, найпоширенішим снеком серед туристів, є чіз-нан (коржик або з розплавленим твердим, або з сирним сиром всередині).

Самим, мабуть, найпоширенішим снеком серед туристів, є чіз-нан (коржик або з розплавленим твердим, або з сирним сиром всередині)

Хітом серед учасників "Індійського вояжу" була "масляна курка" (Баттері-чикен). Це коли свежеприготовленную на вогні або в печі курку приносять в мисці з великою кількістю смачного томатного соусу. Можна замовити повну порцію або половину. На фото - варіант від ресторану "Махараджа". В "Раджа-кафе" (вхід навпроти) Баттері-чикен подається в посуді простіше, але коштує дешевше і порції значно більше. Мммммм .... Ціни і як виглядає місце, де все це готується - дивіться в нашому альбомі поїздки на Facebook (посилання - нижче в статті). До речі, кажуть, що в кафе і ресторанах Каджурахо можна торгуватися, збиваючи ціну на 20-25 %%. Самі ми не пробували, але ось лавки з шарфами були "пограбовані" на знижки до 30%, а то і вище - це факт.

Самі ми не пробували, але ось лавки з шарфами були пограбовані на знижки до 30%, а то і вище - це факт

Село є село. За певних днях тижня тут - ринок для місцевих жителів. Такі ось "автокрамниці" займають всю центральну вулицю.

Такі ось автокрамниці займають всю центральну вулицю

Брати Люм'єр відпочивають :) Прибуття поїзда на вокзал в Каджурахо.

Попереду - священний індійський місто Варанасі. Все б добре і багато хто з туристів "Вояжтура" намагалися гнати від себе темні думки. Вся справа в тому, що ми мали нічний переїзд в поїзді. І навіть той факт, що це не загальний вагон, а "трохи покращений" і яким найчастіше користуються туристи, які не дуже заспокоював деяких учасників "Індійського вояжу". Вид вокзалу остаточно розставив крапки над i. Пригода є пригода - ніхто не обіцяв Luxury Train. Зате саме такими моментами запам'ятовуються країни. А ось і потяг ...

У фотоальбомі "Індійського вояжу" на Facebook додалося 50 нових фото з Каджурахо >>>

Щоб розглядати деталі храмів Каджурахо і вдома при поїздці до Індії вам буде потрібно хороший фотоапарат від Vipmarket.by і один долар (приблизно стільки коштує 1 екземпляр "Камасутри" на російській мові після жорсткого торгу на вулиці).

"Індійський вояж" - захоплюючий екскурсійний тур в "Індію" від компанії "Вояжтур". Ця пригода в деталях читайте і дивіться з фото і відео на нашому сайті:

Індійський вояж. Частина 1: Делі, Делі! ти могутній

Індійський вояж. Частина 2: колорит Раджастана і Дівалі (+ відео)

Індійський вояж. Частина 3: Галта. Священні. Тварини. Люди (фотоекскурсію)

Індійський вояж. Частина 4: Агра-містечко

Індійський вояж. Частина 5: Транспортна зав'язка (+ відео)

Індійський вояж. Частина 6: Орчха піпл. Hello money! (+ Відео)

Індійський вояж. Частина 8: Варанасі - місто в стилі "Ганг"

Тури в Індію з Мінська і Москви в каталозі Holiday.by

Автор тексту та фото: Андрій баранчика

Подивимося?
На що дивляться туристи з усього світу?

Новости