Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У студентській їдальні подають страви французької кухні

На роздачі по сусідству з російськими тефтелями і салатом з морської капусти в їдальні аграрного університету весь тиждень будуть сусідами страви французької кухні

На роздачі по сусідству з російськими тефтелями і салатом з морської капусти в їдальні аграрного університету весь тиждень будуть сусідами страви французької кухні.

- З провінцій Франції багато хто знає тільки Шампань і Коньяк. Насправді їх дуже багато, і кожна славиться своїм коронним блюдом, - розповідає директор навчального комбінату громадського харчування ДальГАУ Любов Смирнова. - У провінції Лангедок дуже люблять бобові, і сьогодні в нашому меню пюре горохове по-лангедокскіх зі шкварками. Готується просто: горох відварюється до стану пюре і подається зі смаженою беконом і цибулею. Нічого особливого, а по-французьки.
Кухня а-ля Париж дуже різноманітна, і якщо задуматися, то ми давно вже харчуємося по-французьки. Наприклад, в їдальні по вулиці Горького, 90 всім бажаючим подадуть суп французький по-ельзаськи. Це звичайний курячий суп, зварений з корінням. Тільки вермішель туди кладеться НЕ сира, а попередньо обсмажена до коричневого кольору. Блюдо з заморським назвою жюльєн також готується простіше простого.

- У формочки кладуться шматочки курки, гриби, смажену цибулю, заливаються вершками, змішаними з яйцем, і все це запікається в духовці, - дає рецепт Любов Василівна. - Взагалі французи дуже люблять запікати: запіканки - їх національне блюдо. У нас в меню на тижні французької кухні - запіканка картопляна. Картопля відварюється до напівготовності, ріжеться кільцями, складається в форми, заливається вершками з натертим сиром - теж дуже смачне і просте блюдо.

Королем французьких салатів вважається олів'є. Цей салат за традиційним рецептом готується довго і ретельно. Однак більшість «провінційних» закусок досить прості.

- Сьогодні, наприклад, ми приготуємо овочевий салат зі свіжого огірка і не гіркої редьки, - ділиться директор навчального комбінату громадського харчування ДальГАУ. - Її можна замінити лобой або редискою. Всі ріжеться кубиками і заправляється соусом. До речі, Франція цінується своїми заправками, які теж дуже прості. Ось, наприклад, соус бешамель. Назва красиве, але це наш звичайний червоний соус з томату, який подають в будь-який їдальні. Випічку французьку також знають всі, і ми готуємо її цілий рік - еклери, безе, тістечко «Наполеон», круасани.

Кожен день в їдальні ДальГАУ готуватимуть що-небудь новеньке з французького. Сьогодні хедлайнерами виступлять суп з цвітною капустою і сирна запіканка. «І жюльєн повторимо обов'язково - він дуже сподобався нашим відвідувачам», - каже Любов Смирнова.

Жаб жарити не будуть

Візитні гастрономічні картки Франції - фуа-гра і жаб'ячі лапки - в комбінаті громадського харчування готувати не планують. «Ми пішли легким шляхом, тому що у нас їдальня все-таки студентська, і цінник повинен бути демократичний, - пояснила Любов Смирнова».

Жюльєн, 100 г - 27 руб.

Суп по-ельзаськи - 17,50 руб.

Картопляна запіканка, 150 г - 14 руб.

Як і лангедокскіх - 12 руб.


Новости