Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Японська кухня: сезонність в оздобленні страв і сервірування

  1. Зіставлення сезону і різних страв
  2. Сервіровка столу теж залежить від сезону

В Японії сезонність проявляється традиціями прикрашати страви символами поточних пір року. У спекотні літні дні японці білу і холодну локшину оформляють Периллил з червоним листям. Це збуджує апетит і створює ілюзію прохолоди. Восени страви прийнято доповнювати сосновими голками і червоними кленовим листям з квітками хризантеми. У цю пору року редьку та моркву у японців прийнято нарізати у формі листя клена. Деякі з кулінарів в Японії восени спеціалізуються на виробництві квітів з моркви і редису. За допомогою звичайної моркви, гарбуза і редьки майстри кулінарії створюють чудові шедеври: троянди та іриси, які виглядають справжніми.

Зіставлення сезону і різних страв

Кожному сезону приписуються певні овочі, фрукти і риба. Взимку стають популярними мандарини, восени - хурма. Влітку в їжу прийнято вживати суші і роли з форелі. Доставка ролів додому не скасує традицій: кожне блюдо має особливе прикраса. Складний ритуал сервіровки і прикраси столу в Японії складався протягом багатьох століть. Тут не існує ніякої випадковості.

Готові страви японці красиво розкладають на тарілках і блюдцях, чашечках різних розмірів. Місткість посуду призначена для певного виду страви. В Японії саке прийнято подавати в порцелянових або глиняних глечиках без ручок. Японська горілка підігрівається в цих же самих глечиках. Саке п'ють з маленьких стопок. Деякі різновиди горілки переважно пити з невеликих коробочок з дерева у формі квадрата.

Сервіровка столу теж залежить від сезону

Сезонність у японців підкреслюється і сервіровкою столу. У зимові і осінні часи у них прийнято розставляти миски, наповнені дрібними камінчиками. У камінчики встановлюють невеликі яскраві парасольки з соломи або паперу. Такі парасольки є символами справжньою стихії, яка в даний момент бушує за вікном. Зазвичай в негоду японський селянин розкриває парасолі і надягає накидку з рисової соломи.

Коли людина постійно бачить нагадування про сезонні зміни в погоді, він зауважує, як все суще швидкоплинний. Це допомагає японцеві під час проведення чайної церемонії налаштовуватися на потрібний лад. Японці домагаються цим догляду людини від проблем і суєти, роздумів про вічне і зближення з природою. Порожніх побутових моментів у японців не існує. Вони прагнуть кожну життєву ситуацію наповнити сенсом, наповненим гармонією.

Будь-японець, навіть безграмотний селянин - в душі артист і естет. Він не зможе пройти в природі повз прекрасного. Предметом його поклоніння стають незабутньої краси водоспади, струмки і красиві гори. В основі всього лежить культ краси. Люди прагнуть жити в гармонії з природою, і архітектор будує будинки в поєднанні з місцевим ландшафтом. Садівник створює на ділянці природу в мініатюрі, а ремісник неодмінно прагне передати фактуру використовуваних матеріалів. Кухарю властиво зберігати смак і вигляд продуктів харчування. Тому сервіровка столу і прикраса страв займають не останнє місце. Японці по відношенню до природи дуже тактовні. Вони не забувають, який зараз сезон і місяць. Але вони не намагаються домогтися надприродного мистецтва або химерності.

Чи доводилося вам почути, в чому полягає відмінність між китайцями та японцями по відношенню їх до квітів? Незважаючи на те, що ці країни розташовані так близько, у населення смаки сильно різняться. Китайці вважають за краще квіти з сильним запахом - півонії, троянди і орхідеї. Це нагадує традиції заходу. Японці ж люблять безіменні польові квіти і сакуру, маленькі деревця і замшілі камені - то, що ближче до природи і природно.

Чи доводилося вам почути, в чому полягає відмінність між китайцями та японцями по відношенню їх до квітів?

Новости