Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

АЛТИНОРДАЛучшіе національні казахські страви до Дня Незалежності: святкуйте смачно!

  1. Сирна
  2. Нан-салма
  3. Шелпек або шельпек
  4. иримшик
  5. Курт
  6. Науриз-коже
  7. Кимиз або кумис

День Незалежності - свято особливе для казахів, тому і їжа, приготована на святкування, повинна бути своєю, традиційною День Незалежності - свято особливе для казахів, тому і їжа, приготована на святкування, повинна бути своєю, традиційною. Ось кілька страв, без яких не обійдеться дастархан.

Ми продовжуємо писати про національні страви і для наступної добірки взяли 7 страв, які нам порадили наші читачі. Минулу добірку можна подивитися тут .

Сирна

Сирна

Сирна чимось схоже на м'ясне рагу. Основна особливість страви - м'ясо ягняти, яке використовується в приготуванні сирної, має бути дуже м'яким. Тому в рецепті використовується тільки молода ягнятина. Маринують м'ясо ні одну годину на спеціальних спеціях, довго гасять без води і масла, а в кінці гасіння додають овочі. Коли страва готова, м'ясо настільки м'яке, що навіть хрящі стають практично желейними. Блюдо часто доповнюється казахським хлібом - баурсак. Відео рецепт приготування баурсак можна подивитися тут .

Нан-салма

Нан-салма

Нан-салма - дуже популярне казахське страву, трохи нагадує лагман. Це незвичайне блюдо, що складається м'ясної підливи і невеликих квадратиків звареного тесту. Тісто з приготування і структурою нагадує пельменное. Приготувати нан-салма не сказати, що просто. Адже локшина витягується вручну, а для цього потрібен досвід і вправність. Підлива традиційно готується з баранини або яловичини. Зовсім недавно одна з наших читачок поділилася з нами рецептом цього прекрасного страви. Як приготувати нан-салма будинку читайте тут .

Шелпек або шельпек

Шелпек або шельпек

Шелпек - це традиційна казахська коржик. Тісто для шелпека трохи нагадує чебуреки і смажиться у великій кількості соняшникової олії. Є різні варіації приготування шелпека, він може бути як хрустким, так і м'яким, Здобнов чи ні. Рецепту шелпека вже не одне століття, тому він багато разів видозмінювався і доповнювався. Апетитну корж готують в основному на релігійні свята, а в давнину вона символізувала собою сонце. Традиційно готують сім шелпек.

иримшик

иримшик

Иримшик - це щось середнє між сиром і сиром, дуже стародавній рецепт. Готується иримшик з козячого або овечого молока так, що довго залишається м'яким. Щоб приготувати иримшик, потрібно запастися терпінням, адже готується він довго, і особливими інгредієнтами, такими як сичужний закваска (варіантів приготування дуже багато). Иримшик ділиться на два види: червоний (Кизил) і білий (ак). Перший готується довго і уварюється до червоного відтінку, його сушать і їдять з маслом і сметаною. Такий иримшик може зберігається довго. Білий же иримшик готується і свіжого сиру і зберігається зовсім недовго. За рахунок своєї калорійності, він дуже корисний дітям.

Курт

Курт

Курт - це казахське страву з сухого кисломолочного продукту, що володіє солоним смачним. Курт буває декількох видів: солоний сушений, варений просушений і варений пастоподібний. Готують його з молока: овечого, козячого, коров'ячого і кобилячого. Курт містить протеїн і велика кількість солі, які дуже корисні в умовах сухого клімату Казахстану. Також курт довго зберігається і використовується як самостійне блюдо, так і в приготуванні інших страв, наприклад, бульйону.

Науриз-коже

Науриз-коже

Щоб хоч трохи зрозуміти казахські традиції, потрібно спробувати одне з найстаріших страв Казахстану - Науриз-коже. Це особливе національне блюдо, яке готується на свято Науриз (22 березня). Вважається, що Науриз-коже потрібно наїсться вдосталь, щоб весь рік жити в достатку і ситості. Існують різні варіації приготування цієї страви і кожна господиня готує його по-своєму. Серед обов'язкових вимог: у страві має бути сім обов'язкових компонентів: м'ясо, борошно, воду, сіль, пшоно, масло і молоко - вони уособлюють сім життєвих начал. А також символізують найкращі блага, які можуть бути дані людині. Ще блюдо необхідно заправити кисло-молочним продуктом.

Кимиз або кумис

Кимиз або кумис

Цей напій по праву вважається одним з найстаріших і готується з молока доїння тварин. Кумис дуже поживний і корисний, тому часто готується в наш час. Способів приготування дуже багато, буває кілька або одноденної закваски, добре збитий, густий, міцний, витриманий або навіть заграв кумис. Все залежить від пори року, коли він готується, від регіону, де він готується і, звичайно, від того, хто його готує. Приготування кумису - процес трудомісткий і має велику кількість своїх особливостей, наприклад, повинен готується в спеціальному посуді, інакше втрачає свої корисні і поживний властивості.

Вітаємо вас з наступаючими святами і бажаємо гарно відсвяткувати і відпочити! Є, що додати, пишіть нам в коментарях або в Facebook . Гарного настрою і апетиту!

Новости