Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Рим самостійно: поради та секрети

  1. Замовляйте квитки в музеї заздалегідь онлайн Щоб уникнути величезних черг в Музеї Ватикану, скористайтеся...
  2. Використовуйте переваги карти ROMA PASS
  3. Продумайте основні маршрути по Риму
  4. Аудіогід по Риму: економимо на екскурсіях і подорожуємо з натхненням!
  5. Рим: як дістатися з аеропорту
  6. Міський громадський транспорт
  7. Автобуси і трамваї
  8. метро Риму
  9. Таксі в Римі
  10. Оренда авто

Замовляйте квитки в музеї заздалегідь онлайн

Щоб уникнути величезних черг в Музеї Ватикану, скористайтеся можливістю купити квиток до Ватикану онлайн, на офіційному сайті .

Щоб відвідати знамениту галерею Боргезе, вам також необхідно придбати квиток онлайн . Там же ви зможете забронювати квитки в кілька інших музеїв Риму.

Офіційний сайт для бронювання квитків в Колізей .

Читайте також:

Корисні поради по самостійному відвідування Ватикану

Кращі музеї Риму

Багато визначних пам'яток Риму абсолютно безкоштовні!

У Римі ви побачите твори мистецтва, пам'ятники історії, шедеври архітектури та інші пам'ятки буквально на кожному кроці. Це грандіозний музей під відкритим небом, і навіть прості прогулянки по римським вулицями і площами можуть перетворитися на захоплююче культурний захід, особливо якщо з вами хороший путівник по Риму . Не забувайте також заглядати в старовинні базиліки (римські церкви) - в них ви знайдете унікальні твори мистецтва, які можна оглянути абсолютно безкоштовно! Наприклад, в церкві Santa Maria del Popolo ви знайдете роботи Караваджо, в Santa Maria della Vittoria - статую св. Терези роботи Берніні, в храмі San Pietro in Vincoli - скульптуру Мойсея, створену великим Мікеланджело. Це лише деякі з секретних і загальнодоступних скарбів Риму . Про них і багатьох інших ми розповімо в путівнику по Риму Travelry. Крім того, в літній період базиліки є справжнім порятунком старанним мандрівникам, втомленим від спеки і тривалої ходьби - в них можна спокійно посидіти в прохолоді, «подихати» високим мистецтвом, подумати про вічне.

Читайте також: Найцікавіші церкви і собори Рима

При вмілому підході навіть платні музеї можна відвідати безкоштовно. Наприклад, в останню неділю кожного місяця з 9.00 до 12.30 можна абсолютно безкоштовно потрапити в знамениті Музеї Ватикану (тільки обов'язково прийти якомога раніше до відкриття, щоб не застрягти в черзі надовго). Така ж можливість надається в останню неділю місяця в іншому римському музеї - Musei Capitolini.

Використовуйте переваги карти ROMA PASS

Туристична карта Roma Pass дозволяє заощадити і уникнути довгих черг. У вартість карти (36 євро) включені поїздки на метро протягом трьох днів і можливість відвідати 2 музеї за Вашим вибором (в тому числі Колізей і Римський Форум), минаючи довгі черги. Музеї Ватикану в цей список, правда, не входять. Крім того, є «полегшений» варіант Roma Pass на 48 годин, з відвідуванням тільки одного музею - він коштує 28 євро.

Продумайте основні маршрути по Риму

Якщо Ви плануєте самостійну подорож до Риму, варто заздалегідь продумати маршрути Ваших прогулянок по місту. Це зовсім не означає, що Ви повинні відмовитися від імпровізації і від можливості просто безцільно побродити по вуличках Риму! Але все ж якщо Ви плануєте оглядати визначні пам'ятки Рима, тоді варто розставити пріоритети і намітити хоча б приблизний план дій. Так Ви зможете встигнути більше, а бігати і метушитися менше. Пропонуємо наші варіанти і ідеї, як можна скласти маршрути по Риму на тиждень . Якщо Ви їдете на менший термін, просто скорочуйте запропоновані маршрути і вибирайте найцікавіші для Вас місця. Також буде корисно вивчити інформацію про визначні пам'ятки Рима в нашому блозі і мобільному путівнику по Риму (Поки він доступний тільки для iPhone). вивчіть і карту з визначними пам'ятками , Щоб заздалегідь зорієнтуватися в місті. Втім, не забувайте, що розумна частка авантюризму потрібна в будь-якому самостійному подорожі!

Аудіогід по Риму: економимо на екскурсіях і подорожуємо з натхненням!

Чи не хочете витрачати гроші на дорогі екскурсії? Або просто не любите штовхатися в галасливому натовпі туристів, що біжать за гідом? Сьогодні у мандрівників є відмінні інструменти і прекрасні можливості організувати екскурсії самостійно.

Деяку свободу і гнучкість у вивченні міста дають традиційні паперові путівники. Хоча, цей варіант вже трохи застарів: не всім подобається носити з собою важкі книги, а на багатьох суха інформація з довідника і зовсім наводить нудьгу. Особливо економні туристи ще перед поїздкою штурмують інтернет сайти і шукають інформацію про місто самостійно, але цей варіант вимагає дуже багато часу і великих зусиль. Ну а самі «просунуті» мандрівники намагаються отримати якомога більше користі і натхнення, витративши при цьому якомога менше сил, часу, грошей і навіть місця в багажі. Як?

Відмінним сучасним помічником у подорожі є мобільний путівник по Риму . Він встановлюється на смартфон і стає Вашим особистим гідом, який допоможе зорієнтуватися в місті, дізнатися про найцікавіші місця, почути дивовижні історії. І звичайно, він не дасть Вам заблукати в незнайомому місті (завдяки оффлайн карті і GPS-навігації). І все це - безкоштовно або зовсім недорого! Оффлайн карту, каталог пам'яток, корисну інформацію про місто, італійський аудіорозмовник , оглядовий розповідь про місто і екскурсію навколо площі Венеції можна завантажити і використовувати абсолютно безкоштовно, а окремі аудіоекскурсія коштують не дорожче простих сувенірів!

Дізнатися більше про те, чим екскурсії по Риму з аудіогідом відрізняються від звичайних екскурсій .

Дізнатися більше про те, чим екскурсії по Риму з аудіогідом відрізняються від звичайних екскурсій

Рим: як дістатися з аеропорту

Самостійно дістатися до Риму з аеропорту Фьюмічіно (Fiumicino) можна на таксі, поїзді чи автобусі. Якщо ви подорожуєте групою від 4 чоловік, то для вас цілком підійде варіант таксі (поїздка з аеропорту в центр Риму буде коштувати приблизно 50 євро). Але якщо вас, наприклад, двоє, то набагато економніше буде використовувати поїзд Leonardo Express, який довезе вас до вокзалу Терміні (Termini) за 45 хвилин і за 14 євро з людини. Придбати квиток на поїзд можна в терміналі або касі в аеропорту, поїзди ходять кожні 30 хвилин. Ще один (найекономніший) варіант дістатися з аеропорту до Риму, а також назад - автобус. Поїздка в одну сторону коштує всього 4 євро, поїздка займе близько години (якщо, звичайно, не буде великих пробок). Є кілька компаній, які організовують автобусні перевезення між аеропортами Риму і центром міста. Найбільш популярна серед них - Terravision . Якщо ж Ви віддаєте перевагу комфорт і визначеність, замовте таксі з аеропорту до Риму заздалегідь, щоб бути впевненими в тому, що швидко і легко доберетеся до готелю.

Міський громадський транспорт

Квитки в автобуси, трамваї і на метро купуються заздалегідь - в касах біля входу в метро, ​​в кіосках Tabaccheria, в автоматах на вокзалах. Всередині автобуса або трамвая це можна зробити лише після 9 вечора, причому квиток буде в півтора рази дорожче. Квиток на одну поїздку (biglietto integrato a tempo) коштує 1,50 євро і дійсний протягом 100 хвилин, причому протягом цього часу можна робити пересадки і міняти автобуси і трамваї. Правда, даний квиток передбачає тільки одну поїздку на метро.

Автобуси і трамваї

Якщо ви плануєте активно користуватися громадським транспортом в Римі, вам стане в нагоді додаток Roma Bus, доступне в Play Market і в App Store (Правда, тільки на англійській мові).

Входити в автобус або трамвай покладається через передню або задню двері, виходити - через середні двері. Увійшовши в автобус, трамвай або підійшовши до турнікету в метро, ​​необхідно компостувати квиток (якщо апарат в автобусі не працює, напишіть дані про посадку ручкою).

метро Риму

Якщо Ви їдете в Рим самостійно, то з великою ймовірністю виникне необхідність користуватися метро. Метро в Римі працює з 5:30 до 23:30, а по суботах до 0:30. Потяги ходять з інтервалом 5-10 хвилин в залежності від часу доби.

Таксі в Римі

Таксі в Римі можна знайти на стоянках поруч з туристичними місцями або викликати за допомогою додатка, наприклад Uber . За посадку беруть 3 євро днем ​​(4,5 євро в вихідні) і 6,5 євро вночі, 5 євро при замовленні через додаток Uber. Майте на увазі, що для таксі в Римі діють різні тарифні зони (T1, T2 і T3), і водій зобов'язаний попереджати вас про зміну тарифу при в'їзді в ту чи іншу зону (вона також показана на дисплеї лічильника праворуч).

Оренда авто

Рим однозначно найкраще вивчати пішки. Це приємно, красиво і дуже «по-римському написано»! До того ж, в історичному центрі Рима дуже багато зон з обмеженим рухом (zona a traffico limitato), маленькі загачені туристами вулички і великі проблеми з парковками. Але якщо Ви плануєте відвідати не тільки Рим, але і інші міста, і впевнено почуваєте себе за кермом, тоді відмінним варіантом для Вас стане подорож по Італії на автомобілі. Якщо ви подорожуєте цілою компанією, це ще й дозволить Вам заощадити на транспортних витратах при переміщенні між містами. Читайте, що потрібно знати, якщо Ви хочете орендувати авто в Італії .

Будьте готові до того, що в багатьох римських кафе і ресторанах в ваш рахунок автоматично буде включений такий загадковий пункт, як coperto. Навіть якщо ви не замовляли жодного coperto, обурюватися з цього приводу не варто, так як цим словом італійці називають послугу сервіровки і обслуговування столу. Її вартість становить приблизно 2-3 євро і є обов'язковою (якщо ви відмовитеся від обслуговування, вас, відповідно, не зможуть обслужити!) Фактично це чайові, які спочатку включені в рахунок. При цьому давати офіціантам чайові окремо в Італії не прийнято.

Вибираючи місце для обіду і вечері, намагайтеся уникати багатолюдних туристичних місць - в них є великі шанси розчаруватися. Вивчайте відгуки і шукайте місця, в яких харчуються самі італійці - це свого роду знак якості кухні в тому чи іншому місці.

Загляньте в наш кулінарний путівник по Риму , Щоб дізнатися, що спробувати в Римі з італійської кухні.

Плануючи поїздку самостійно, враховуйте режим роботи ресторанів і деяких пам'яток Риму . Багато з них закриваються днем ​​на кілька годин. Дуже часто це застає зненацька туристів, які тільки зібралися пообідати і з подивом виявляють, що всі ресторани закриті, а вони повинні чекати до вечора. Звичайно, в популярних туристичних місцях знайдуться кафе, які працюють без перерви, але по-перше, їх вибір буде невеликий, а по-друге, якість кухні навряд чи вас порадує (цілком можливо також, що обід виявиться не дуже свіжим). Якщо ви хочете добре пообідати в Римі, робіть це разом з римлянами, підлаштовуючись під їх ритм життя. Обід (pranzo) в Італії прийнятий приблизно з 12.00 до 13.00 (в деяких місцях до 14.00). Після 14.00 кухні ресторанів, як правило, закриваються на перерву до 18.30-19.00, коли починається час італійського вечері.

З проблемою денної перерви ви можете зіткнутися і в невеликих магазинах, офіційних установах, деяких музеях і базиліках. З 12.00-13.00 до 15.00-16.00 місто занурюється в сієсту, багато місця закриті. Навіть зловити таксі в цей період буває непросто. Римські церкви, як правило, відкриті з раннього ранку до 12.00-12.30 і з 14.00-15.00 до 19.00-20.00. Виняток становлять великі собори (собор св. Петра у Ватикані, базиліка Santa Maria Maggiore і інші відомі місця). Уточнити режим роботи тих чи інших пам'яток можна в нашому безкоштовному мобільному путівнику по Риму для iPhone , А також на сторінках з описами екскурсій по Риму .

Майте на увазі, що фотографуючись з професійними «гладіаторами» на тлі Колізею, ви автоматично передплачуєте собі рахунок як мінімум на 10 євро Майте на увазі, що фотографуючись з професійними «гладіаторами» на тлі Колізею, ви автоматично передплачуєте собі рахунок як мінімум на 10 євро. Саме таку суму запросить гладіатор в якості свого гонорару. А якщо гладіаторів на вашому фото кілька, то таку суму запросить кожен з них. Якщо такі витрати не входять у ваші плани, вмійте говорити рішуче «ні» заздалегідь.

Якщо ви дуже любите купатися в міських фонтанах, заздалегідь приготуйте до 500 «зайвих» євро - такої суми можуть досягати штрафи за купання в римських фонтанах.

Крім того, відповідно до закону, в 2008 році був прийнятий закон, згідно з яким забороняється їсти, розпивати алкогольні напої, кричати і спати поблизу історичних пам'яток Риму. Порушники порядку будуть оштрафовані на 50 євро.

Як і в будь-якому туристичному місті, в Римі повно кишенькових злодіїв. Тому, милуючись красою Вічного міста, не забувайте про свій гаманець, тримайте сумку ближче до себе, а документи і цінні речі залишайте в сейфі в готелі.

Звичайно, ви можете купити воду в будь-якому кіоску. Однак, є й альтернативний варіант - ви можете набирати воду в будь-якому римському фонтанчики, за винятком тих, на яких є попереджувальний знак «aqua non-potabile». Вода в римському водопроводі (частиною якого до цих пір є стародавні акведуки) цілком придатна для пиття і дуже смачна.

Щасливих вам подорожей!

Спілкування зробить Ваше подорож ще більш яскравим! Використовуйте в поїздці наш італійський аудіо розмовник .

Чи плануєте поїздку в Рим? Шукайте вигідні пропозиції від авіакомпаній:

Чи не хочете витрачати гроші на дорогі екскурсії?
Або просто не любите штовхатися в галасливому натовпі туристів, що біжать за гідом?
Як?
Чи плануєте поїздку в Рим?

Новости