Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

"За і Проти" життя в Болгарії



На мій сайт надходить багато запитань, пов'язаних з переїздом громадян з Росії в Болгарію на постійне місце проживання. У той же час є і такі коментарі, які «звинувачують» нас, що живуть тут в необ'єктивною оцінкою існуючого положення тут для росіян.

Давайте розберемо ці питання по черзі. Про тих, хто вже переїхав і живе тут. Ніхто не припускав, що рубль різко впаде і це різко знизить його купівельну спроможність. Наприклад, якщо російська пенсія в 15 тисяч рублів в 2011 році становила близько 750 левів, то вже в кінці 2014 і на початку 2015 року становила лише 370-410 левів (курс змінюється щодня). І на його коливання впливає і зовнішня політика і внутрішня. Вперше за багато днів курс рубля більш стабілізувався і склав 36,4 за 1 лев на 17 лютого 2015 року. На мою думку на це справило значний вплив рішення зовнішніх питань та домовленостей в Європі.

Скільки часу триватиме «потепління» - ніхто не знає. Але ми вже припускаємо на які кошти нам зараз жити. Значить будемо економити на тому, що не впливатиме на здоров'я. Поменше ходити по кафе і ресторанах, а краще нормально обігріватися взимку. А влітку відкладати «копієчку» на зимове опалення.

До речі, якщо Ви маєте квартиру, або знімаєте її у великій хаті, то скрізь є центральне опалення. У нових сучасних невеликих будинках опалення - це кондиціонер. За місяць використовується електроенергії від 50 до 150 левів, в залежності від площі обігріву і необхідної температури. Тут нічний тариф на електроенергію нижче денного майже в 3 рази. Багато включають кондиціонер на ніч на підвищену температуру, а на день відключають його взагалі.

Розуміючи, що ця стаття витрат - найбільша - багато хто встановлює в квартирах печі для обігріву та приготування їжі. Вартість кубометра дров коливається від 50 левів влітку до 70 взимку. За зимовий період витрата дров складе приблизно 3-4 кубометра. Це дешевше кондиціонера. Ну і звичайно ж все одягаються тепліше. Це я розповіла про тих, хто не має фінансової підтримки від рідних і близьких.

А ті, хто має підтримку або досить високе фінансове становище той не думає про ці «дрібниці». Вони ще при покупці і розбудови своїх осель подбали про теплі підлоги. Вони не рахують копійки, живуть як хочуть.

Наташа в коментарях пише, що багато пенсіонерів вже думають «валити» назад в Росію. Я багато зустрічаюся з пенсіонерами і таких панічних настроїв не помічала. Адже приїхали вони сюди з тим, щоб купити житло і крім того (в основному) мають житло в Росії, яке здають в оренду. А це надбавка додатково до пенсії. Багато пенсіонерів купили тут житло і живуть сім'єю, значить має як мінімум дві пенсії. Ось наприклад витрати нашої сім'ї в місяць: на продукти 150-180 левів, овочі і фрукти 20-30 левів, бензин 80 левів, інтернет і ТВ-50левов, телефон 40-50 левів, ел.енергія взимку 180 левів, оренда житла 450 левів , вода - 10 левів. Разом 1030 левів. (Може бути що і упустила, але ми вважаємо укрупненно, в загальному). Ну а ті, хто має своє житло - економлять 450 левів того, що ми платимо за оренду. Тоді витрати на двох будуть 580 левів. Якщо пенсія на лютий 15 тис.руб = 410 лева х 2 людини, = 820лева, то залишається ще 820-580 = 240 левів на різну смакоту і одяг. (Цифри приблизні, я тут не враховую наші витрати на відвідування гостей, днів народжень, кафе чи ресторанів 2-3 рази на місяць

Оля на коментар Наташі відповіла, що хочуть виїхати молоді, які не бачили труднощів у житті і звикли жити під крильцем. А ось таких, які дійсно хочуть тут залишитися і серйозно займатися бізнесом - чимало. Про це мені розповіла викладач болгарської мови Люба, яку запросили на зустріч з молодими російськими, охочими створити тут бізнес і відповідно вивчити болгарську мову.

Звичайно кожен може вирішувати свої особисті питання по своєму. Але в наш важкий час в Росії теж зараз не солодко і прожити на одну пенсію, без підтримки дітей - важко. Хтось хоче виїхати з Болгарії, хто ж його тримає, хтось хоче приїхати - читайте всю інформацію в інтернеті про Болгарії, про життя тут російських і самі приймайте рішення. Ніхто нікого сюди не «заманює» як написали мені в одному коментарі.

Наташа ще пише «. Зараз вигідніше жити і працювати в Росії, а на відпочинок купувати мультивізу (від 3-до 6 місяців) і коли вам треба їхати в будь-який край Болгарії ». А якщо ти пенсіонер. Те на які кошти «ганяти» туди і назад? Чи не краще пережити 2-3 зимових місяці в Болгарії і потім насолоджуватися болгарськими принадами інші пори року.

Втім кожному своє! Вирішуйте самі.

Родіонову Олександру і Ларисі відповідаю, що курс валют можна перевіряти ось за цим посиланням:
http://bankir.ru/kurs&

Крім того Олександр питав: «Має бути розрахунок за придбання квартири. Потім, і це найголовніше, як вчинити з пенсією, як отримувати перерахування за оренду московської квартири. Як управляти рахунками. Який банк вибрати, з точки зору економії. За що, або де, простіше розраховуватися рублевої картою.
Прошу Вас, по можливості, відповісти докладно.
На жаль, на багатьох сайтах, в рекомендаціях звучить: «Відкрийте карту« Віза »в ощадбанку».
Ви, як професійний бухгалтер, розумієте, що для більшості людей, такі рекомендації-порожній звук. »

Який банк вибрати? Я вважаю, що надійніше Ощадбанку в Росію немає. Цей банк під контролем держави. (Може бути я не дуже правильно висловилася). Я свою пенсію отримую на картку Ощадбанку. Мені там відкрили рублевий рахунок і я попросила видати мені карту Майстер клас, з якої я можу знімати кошти за кордоном (і готівку і розраховуватися за послуги, і в магазині) .Средства на картці значаться (показується баланс) в доларах, але при отриманні йде конвертація доларів у валюту тієї країни, в якій знімаються кошти, тобто в Болгарії - леви. Карту видають терміном на 3 роки. Потім вона автоматично продовжується і змінюється і нову отримувати потрібно особисто в Ощадбанку.

Потрібно сходити в пенсійний фонд і подати туди довідку з банку про відкриття вам рахунки в Ощадбанку. Пенсійний фонд почне перераховувати вашу пенсію на цей рахунок тобто на карту. Кошти за оренду квартири і на покупку квартири тут, теж потрібно складати на цю карту. А може бути краще відкрити два рахунки. На один буде надходити пенсія, її можна відстежувати, а на іншій - орендна плата, її теж можна відстежувати. Орендарі будуть складати готівку через банкомат в Ощадбанку на ваш номер карти. Цей процес потрібно перевірити на прикладі ще до від'їзду. Ну а на сумлінність наймачів варто тільки сподіватися і відповідно все обговорити в договорі оренди.

З повагою:

Те на які кошти «ганяти» туди і назад?

Новости