Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

архітектура майбутнього

  1. «Паперовий» архітектор
  2. початок успіху
  3. Перша жінка-архітектор в історії
  4. Від деконструктивізму до параметрізму
  5. Путь наверх - «антигравітаційна» архітектура
  6. Центр водних видів спорту в Лондоні
  7. Культурний центр Гейдара Алієва в Баку
  8. Замість висновку. Критика архітектури Хадід

Архітектура має важливу властивість - счітиваемость. Вона уособлює час, розвиток суспільства, наші прагнення і мрії. Створюється людьми і для людей. Архітектура дозволяє відчути безліч культурних особливостей різних країн, народів, химерність історії. Знайомимося: архітектура майбутнього Захі Хадід.

Будь-яка подія накладає відбиток на архітектуру. Але іноді вона йде далеко вперед, відбиваючи футуристичні мрії, що випереджають час. Ця архітектура чекає свого часу на папері десятиліття, перш ніж знайти форму і переродитися з ідеї в будівлю. Так і сталося з ідеями найвпливовішої жінки в світі архітектури - Захі Хадід. Її ідеї будинків майбутнього поширилися по всьому світу, надихаючи і вражаючи фантазії мільйонів людей.

Її ідеї будинків майбутнього поширилися по всьому світу, надихаючи і вражаючи фантазії мільйонів людей

Клуб дозвілля «Пік» (The Peak Leisure Club), Гонконг. Конкурсний проект, перша премія (1982-1983)

«Паперовий» архітектор

Отримавши математичну освіту в Американському університеті Бейрута (Ліван), Заха Хадід переїжджає в Лондон - вчиться в архітектурній школі. Її наставник - великий голландський архітектор Рем Колхас. Помітивши талановиту студентку, Колхас запрошує Хадід відразу ж після закінчення школи стати партнером архітектурного бюро OMA. Там Заха пропрацює три роки і піде прокладати авторський шлях.

Там Заха пропрацює три роки і піде прокладати авторський шлях

Архітектурне бюро OMA Рема Колхаса. Обкладинка першого видання художнього журналу Viz (1978)

У 1980 році Хадід створює архітектурне бюро, але кар'єра не відразу стрімко йде вгору. Проекти виграють конкурси, але стикаються з проблемами, починаючи від неможливості реалізації ідей технологічно і закінчуючи політичними або економічними труднощами.

Проект оперного театру затоки Кардіфф (Cardiff Bay Opera House, 1994) тричі вигравав конкурс на будівництво, але в підсумку був відхилений через конфлікт з замовником, який скептично сприймав дизайн Хадід

початок успіху

Перша будівля вдалося побудувати в 1993 році - маленьку пожежну частину для меблевої компанії Vitra, що нагадує бомбардувальник Stealths. Летючі козирки-крила нагадують павільйон в стилі радянських авангардистів 1920-х років.

Летючі козирки-крила нагадують павільйон в стилі радянських авангардистів 1920-х років

Пожежна частина компанії - виробника дизайнерських меблів Vitra. Вайль-на-Рейні, Німеччина (1994)

Наступний реалізований проект - житловий комплекс Spittelau Viaducts у Відні (1994-2005). Будинок напханий цікавими рішеннями: крізь нього йде естакада з пішохідними доріжками, а під ним по всій довжині будівлі розташована лінія метрополітену, що виходить на поверхню землі з-під будівлі.

Житловий комплекс Spittelau Viaducts. Відень, Австрія (1994-2005)

Інший проект став символом сучасності та благополуччя Арабських Еміратів - міст Шейха Зайда, першого президента ОАЕ, який правив країною 38 років - з 1971 року. Дизайн моста Хадід створила під натхненням від піщаних дюн Арабських Еміратів.

Міст Шейха Зайда. Абу-Дабі, ОАЕ (1997-2010)

Довжина моста - 842 метри, висота - 60 метрів, пропускна здатність - 60 тисяч автомобілів на годину. Міст міцний і здатний витримати пориви вітру зі швидкістю 160 кілометрів на годину.

На межі тисячоліть Заха Хадід отримує все більше замовлень: реалізовані проект автостоянки і вокзалу в Страсбурзі, трамплін «Бергізель» в австрійському Інсбруку, що входить в олімпійську арену. На будівництво трампліна пішло 15 місяців і 15 мільйонів євро. За цю роботу Заха Хадід отримала австрійську державну архітектурну премію.

За цю роботу Заха Хадід отримала австрійську державну архітектурну премію

Вокзал Hoenheim-North і паркінг. Страсбург, Франція (1998-2001)

Страсбург, Франція (1998-2001)

Лижний трамплін Bergisel. Інсбрук, Австрія (1999-2002)

Перша жінка-архітектор в історії

Перед тим як Хадід отримала премію Прітцкера, у неї був реалізований лише один масштабний проект - Центр сучасного мистецтва Розенталя в провінційному Цинциннаті. Початок будівництва цього центру стало поворотним моментом у кар'єрі Хадід і першим проектом в США.

Початок будівництва цього центру стало поворотним моментом у кар'єрі Хадід і першим проектом в США

Центр сучасного мистецтва Розенталя в Цинциннаті. Огайо, США (1997-2003)

Скляний фасад першого поверху будівлі заманює заглянути всередину, а бетонну підлогу холу стирає межу між тротуаром і закритим приміщенням. «Урбаністичний килим» - так Хадід назве концепт будівлі, який залучає кожного відвідувача в гру сходів, ярусів і пандусів. У цьому приміщенні відчуття простору інше, через незвичайності складно зрозуміти, де підлога, стеля і стіни.

Витіюваті сходи Центру сучасних мистецтв Розенталя

Цей «урбаністичний килим» став для Хадід пропуском на «червону килимову доріжку» сучасної архітектури, перетворивши її в самого затребуваного архітектора світу. У 2004 році Заха стала першою жінкою, що отримала Прітцкерівську архітектурну премію. Після цього її архітектурне бюро Zaha Hadid Architects було забезпечено замовленнями на п'ятнадцять років вперед. Вже через десять років на Хадід буде працювати штат з 500 архітекторів, який реалізовує проекти в 44 країнах світу.

Від деконструктивізму до параметрізму

Говорячи про свій стиль, Заха Хадід відзначала, що відчувала ваговитість традиційних будівель. Монолітність і «геометрізм» їх вигляду викликав у неї протест. Вона намагалася створити природні плавні лінії, що повторюють природні силуети. Кожен проект розглядала індивідуально, враховуючи особливість пейзажу і ландшафту.

Кожен проект розглядала індивідуально, враховуючи особливість пейзажу і ландшафту

«Погляд на Мадрид». Малюнок Захі Хадід (1992)

Якщо роботи до 2000-х ставилися до деконструктивізму, то пізніше будівлі отримали плавні гнучкі форми, дизайн яких прораховується на комп'ютері, немов складне рівняння, що зв'язує частини будівлі. За цю частину роботи відповідав співавтор Хадід і директор бюро Патрік Шумахер, головний теоретик параметричної архітектури. Впровадження технологій впровадили в життя проекти, які припадали пилом на полицях. Так з'явилася цифрова архітектура, тісно пов'язана з програмуванням, де формоутворення залежить від математичних алгоритмів і формул, автоматично перетворює обсяг, роблячи його технічно і економічно здійсненним.

Ескіз Центру Гейдара Алієва в Баку

Тепер архітектура Хадід стає складним математичним рівнянням, що створює ідеальні форми і вигини. Функціональність творінь ставиться під сумнів, але самі будівлі і його елементи живуть своїм життям, створюючи самобутнє простір. Практична сторона відходить на другий план, дизайн і сама архітектура виступає на чолі всього, на правах недоторканною ідеї.

Такий підхід до роботи створює «ідеальне» будівлю, без вад і недоліків. Але тільки зовні. Через пару років цей напрямок стає настільки популярним, що скопіювати і розтиражувати його не представляє ніяких труднощів. Поступово така архітектура перетворилася в дуже передбачувану і звичайну.

Путь наверх - «антигравітаційна» архітектура

У 2010 і 2011 роках Хадід стала двічі поспіль володаркою престижної британської премії Стерлінга за будівлі Національного музею мистецтв XXI століття в Римі і середньої школи Evelyn Grace Academy в Лондоні.

Центр водних видів спорту в Лондоні

Проект, побудований спеціально для Олімпійських ігор, став найпопулярнішим творінням Хадід. Але головне чарівність цієї споруди не в дизайні, а в його можливостях. Під час Олімпіади-2012 воно було ареною, вміщає 17 500 глядачів, з трьома басейнами; після неї перетворилося в компактну будову для легкоатлетичних змагань місткістю до 2500 чоловік.

Архітектура майбутнього: Олімпійський комплекс для водних видів спорту, Лондон, Великобританія (2005-2010)

Технології будівель-трансформерів дорогі, але у випадку з олімпійськими об'єктами такі витрати розумні. Будівництво олімпійських об'єктів рідко окупається, а термін експлуатації часто не перевищує тривалість змагань. Але цей центр став винятком з правил і буде використовуватися ще багато років.

Схема трансформації центру після Олімпійських ігор - 2012 у Лондоні

Культурний центр Гейдара Алієва в Баку

Культурний центр Гейдара Алієва. Баку, Азербайджан (2007-2012)

Будівництво цього центру підвищило привабливість Баку для туристів. Центр отримав премію Design of the Year - 2014 в категорії «Архітектура». При будівництві будівлі використовувалося максимально можливу кількість скла, чому зменшилася необхідність в штучному освітленні.

Проект культурного центру Гейдара Алієва

В залитих сонцем просторах культурного центру розташовується музей Гейдара Алієва, виставкові зали, аудиторіум, адміністративні офіси, ресторан і кафе.

Фасади, перетину і форма покрівлі-обгортки

Замість висновку. Критика архітектури Хадід

Останні роки кар'єри Хадід переповнені скандалами і суперечками про корисність і гуманності архітектури. Її лають за те, що простір в будівлях використовується неефективно. Наприклад, перше збудоване приміщення виявилося непридатним для експлуатації за призначенням, тому перетворилося в виставковий павільйон. Крім цього, проекти дорогі в будівництві та підтримці. Критикували навіть той факт, що Хадід будувала будинки переважно в Китаї і в нафтових деспотіях Близького Сходу, де не дотримуються права людини.

Критикували навіть той факт, що Хадід будувала будинки переважно в Китаї і в нафтових деспотіях Близького Сходу, де не дотримуються права людини

Архітектура майбутнього: Багатофункціональний комплекс Galaxy SOHO. Пекін, Китай (2008-2012)

Проект торгово-розважального комплексу Galaxy SOHO в Пекіні отримав нагороду Королівського інституту британських архітекторів, але викликав обурення місцевих жителів: історичний центр через спорудження був зруйнований.

Інший проект Хадід для Олімпійських ігор 2020 року в Токіо деякі називають «велосипедний шолом, який плюхнувся на японську столицю з небес».

Інший проект Хадід для Олімпійських ігор 2020 року в Токіо деякі називають «велосипедний шолом, який плюхнувся на японську столицю з небес»

Архітектура майбутнього: Проект Національного стадіону до Олімпіади 2020 року. Токіо, Японія

Токіо, Японія

Архітектура майбутнього: Стадіон «Аль-Вакра» для чемпіонату світу з футболу - 2022. Катар (2013 - недобудований)

Точкою кипіння для Хадід стає загибель робітника на будівництві стадіону у Катарі. Архітектора звинуватили в тому, що вона відповідальна за цей випадок. На що Хадід і Шумахер заявили, що архітектор повинен добре виконувати свою роботу і не думати про соціальну справедливість. Їх простору змінюють комунікацію між людьми, саме будівлі допоможуть суспільству в майбутньому стати прогресивніше і гуманніше. А за саме будівництво (і в тому числі за техніку безпеки) відповідають компанії, які виконують замовлення.

Архітектура майбутнього: Сонячний музей Гейдара Алієва

У наприкінці 2015 року Заха Хадід потрапила в список 100 найвпливовіших людей в художньому світі за версією ресурсу artnet.com, а журнал Wired включив її в число 100 світових лідерів ідей. У лютому 2016 року його стала першою жінкою, яка удостоєна золотої медалі Королівського інституту британських архітекторів (RIBA), найвищої національної нагороди. Суперечлива легенда сучасної архітектури померла від серцевого нападу в Майамі 31 березня 2016 року.

Джерело: geektimes

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Новости