Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Абастумани: місце, де можна дивитися на зірки.

Абастумани

Про зірок ми з вами обов'язково сьогодні поговоримо, проте спочатку в загальних рисах слід описати основні ознаки того місця в Грузії, де дивитися на зірки найзручніше.

Формально курорт Абастумани є селище міського типу, розташований в Адігенском районі Грузії на південному схилі Месхетського хребта, в ущелині річки Оцхе, на висоті 1300 м, в 28 км від залізничної станції Ахалцихе.

Формально курорт Абастумани є селище міського типу, розташований в Адігенском районі Грузії на південному схилі Месхетського хребта, в ущелині річки Оцхе, на висоті 1300 м, в 28 км від залізничної станції Ахалцихе

по дорозі в Абастумани

Це місце з сухим і чистим повітрям, практично безвітряний. На гірських схилах ростуть ліси, в основному соснові, ялинові, ялицеві. Ви, напевно, вже зрозуміли, що в гірських районах Грузії приблизно однакова температура і відрізнятися може на 1-2 градуси. І у випадку з Абастумани все відбувається приблизно так само, як і з Бакуріані та Шові: -6 градусів за Цельсієм взимку і + 17 влітку. Опадів випадає близько 600 міліметрів на рік.

Абастумани

От саме тут, в Абастумани, лікують саме людей, які хворіють на туберкульоз легень, і цим курорт відрізняється від Шові. Однак і тут теж є термальні джерела, температура води в яких від 40 до 48 ° C. І ця вода також не залишається незатребуваною - мільйони хворих нервовими, гінекологічними та кістковими хворобами виліковуються при її допомоги.

Абастумани

Безліч санаторіїв ( «Агобілі», «Аразіндо», «Зекарі», «Месхеті», «Вардзия»), поліклініка, ванна будівля і туберкульозна лікарня розташовані на території Абастумани, і у всіх завжди відкриті двері для бажаючих стати здоровими і щасливими.

російська імператорська сім'я на відпочинку в Абастумани

Це досить старий курорт, він діє з середини XIX століття, майже півтори сотні років. До 1917 року він входив в Ахалцихський повіт Тифліській губернії. Щоліта Абастумани виконував функції військового госпіталю для офіцерів, а з 1898 року місцеві мінводи перебували в управлінні військового відомства. Джерела тоді було всього три: Богатирський, Зміїний і Протівозолотушний.

Палац царевича Георгія Олександровича Палац царевича Георгія Олександровича   Георгій Олександрович Георгій Олександрович

У верхній частині Абастумани знаходиться палацовий парк. Уже давно став пам'ятником минулого Палац царевича Георгія Олександровича (це третій син Олександра III і брат Миколи II), який жив тут кілька років і помер 28 червня 1899 г. На місці його загибелі була збудована каплиця з каррарського мармуру. За часів СРСР вона була зруйнована.

Абастумани

А ще .... А ще в Абастумани є астрофізична обсерваторія.

Саме там якраз на зірки і дивляться 🙂

Ця надзвичайна потужне науково-дослідна установа Грузії, яке, за визнанням багатьох вчених, стало настільки сильним і успішним саме тому, що знаходилося в потрібному місці. Саме безвітряна погода і спокійний клімат Абастумани сприяв тому, щоб спостереження за зірками, а також за сонцем, внегалактическими і багатьма іншими космічними об'єктами, вивченням яких займається обсерваторія, що не зустрічало ніяких перешкод.

обсерваторія

Список телескопів та іншої дослідницької техніки там такий довгий, що мені було важко його навіть прочитати. Однак імена таких вчених, як Євген Харадзе, Михайло Вашакидзе і Сергій Глазенап відомі дуже багатьом жителям Грузії, які цікавляться наукою. Обсерваторія носить ім'я улюбленця всієї Грузії Іллі Чавчавадзе.

обсерваторія

Скажу вам чесно, я не знаю, чи вважається обсерваторія стратегічним об'єктом в Грузії і пускають туди на екскурсію сторонніх, проте я абсолютно впевнена, що для того, щоб дивитися на зірки в тихому, спокійному Абастумани, наповненому сухим і прозорим повітрям, вивчати зоряне небо можна, навіть не заходячи в обсерваторію.

Тільки не забувайте згадувати бажання, коли побачите, що зірка падає 🙂

Новости