Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Через 30 років половина населення Землі буде відчувати дефіцит води

Запаси прісної води необхідної для пиття, вирощування їжі, виробництва енергії та практично всього іншого катастрофічно скорочуються.

Більше двох мільярдів чоловік з 7,6-мільярдного населення Землі вже відчувають нестачу або зовсім не мають доступу до запасів чистої води. Про це йдеться в новому звіті ООН, опублікованому в червні, де також повідомляється, що світ не зможе досягти раніше поставленої мети забезпечити все населення планети чистою водою і прийнятним рівнем санітарії до 2030 року.

У цьому ж звіті говориться, що до 2050 року половина населення планети не матиме доступу до запасів безпечної за санітарними нормами води.

В Індії вільного доступу до чистої води не мають більше 163 мільйонів чоловік. На другому місці знаходиться Ефіопія. Там брак чистої води відчувають 61 мільйон чоловік.

Топ 10 країн, де відзначається нестача чистої води. Співвідношення загального числа жителів (пунктирний коло) до числа людей, які не мають вільного доступу до чистої води (зафарбований круг)

Основний обсяг прісної води використовується в сільському господарстві, найбільша витрата - для поливу сільськогосподарських культур, що вирощуються для худоби.

При цьому в доповіді ООН йдеться, що протягом найближчих десятиліть очікується істотне підвищення споживання запасів води енергетичним сектором.

Альтернативні джерела енергії проблему не вирішать. Альтернативна енергія дозволить знизити викиди вуглекислого газу в атмосферу, але для вирощування біопаливних культур може знадобитися більше води, ніж при виробництві та споживанні горючих видів палива.

Альтернативна енергія дозволить знизити викиди вуглекислого газу в атмосферу, але для вирощування біопаливних культур може знадобитися більше води, ніж при виробництві та споживанні горючих видів палива

Обсяги використання води випереджають показник зростання населення планети

Іншим основним фактором, що впливає на скорочення запасів прісної води в світі, є глобальна зміна клімату на планеті. Чим більше обсягів парникових газів накопичується в нашій атмосфері, затримуючи тепло у її поверхні, тим сильніше будуть скорочуватися запаси прісної води. Підвищення середньої світової температури призводить до зміни погодних факторів, що в свою чергу обертається порушенням циклічного круговороту води в природі. Порушується екологічний баланс: в місцях, де люди не мають потреби в додаткових запасах води, води стає ще більше, а там, де потрібна, її стає ще менше.

Великі міста найбільше відчують дефіцит води. Раніше в цьому році з цією проблемою вже зіткнулися 4 мільйони жителів Кейптауна (ПАР). У січні місцевий уряд оголосило, що води вистачить лише на 90 днів. За прогнозами її запаси повинні були повністю вичерпатися в квітні. Тільки за допомогою запізнілих і відчайдушних заходів, спрямованих на скорочення споживання води сільськогосподарським сектором жителі міста змогли «дотягнути» до травня, коли почалася затяжна сезон дощів. Проблема нестачі води в місті не вирішена досі. І таких міст, на думку вчених, в найближчі 20-30 років стане набагато більше.

До 2050 року від 3,5 до 4,4 мільярда людей у світі будуть обмежені в доступі до чистої прісної води, причому більше 1 мільярда людей з цього числа - це жителі великих міст.

за матеріалами hi-news.

Новости