Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Migracijos departamentas - Naujienos: Нові зміни в законі «Про правове становище іноземних осіб»

Першого березня 2015 року набрав законної сили закон про внесення змін до закону Литовської Республіки «Про правове становище іноземних осіб» № IX-2206 (далі - закон про внесення змін) - така дата набрання законної сили передбачена в прийнятому 9 грудня 2014 р Першого березня 2015 року набрав законної сили закон про внесення змін до закону Литовської Республіки «Про правове становище іноземних осіб» № IX-2206 (далі - закон про внесення змін) - така дата набрання законної сили передбачена в прийнятому 9 грудня 2014 р . законі про внесення змін (номер в Реєстрі правових актів 2014-19923).

Зміни в порядках видачі дозволів на проживання

Законом про внесення змін переносяться положення директиви 2011/98 / ЄС Європейського Парламенту та Ради від 13 грудня 2011 року про уніфікацію процедури отримання одного дозволу для громадян третіх країн на проживання і роботу на території держави-члена та про законодавче закріплення універсального набору прав проживають в державі-члені на законних підставах працівників з третіх країн. На виконання положень даної директиви встановлюється єдина процедура видачі дозволу на тимчасове проживання іноземному особі, який має намір працювати в Литовській Республіці за трудовим договором: після подачі клопотання про видачу дозволу на тимчасове проживання в Литовській Республіці (далі - дозвіл на тимчасове проживання) і після прийняття Біржею праці Литви рішення про відповідність роботи іноземного особи потребам ринку праці Литви (за винятком тих випадків, коли іноземна особа звільняється від обов'язку підлогу чить дозвіл на роботу), буде видано дозвіл на тимчасове проживання, даний дозвіл надає іноземному особі право на проживання і роботу в Литовській Республіці.

Дозвіл на тимчасове проживання буде видано на термін роботи в Литовській Республіці, але не більше ніж на два роки.

Для того, щоб Біржа праці Литви прийняла рішення про відповідність роботи іноземного особи потребам ринку праці Литви, роботодавцю слід подати до територіальної біржу праці клопотання про прийняття згаданого рішення. Це повинно бути виконано до прийняття рішення про видачу дозволу на тимчасове проживання.

У законі про внесення змін перераховані всі випадки, коли іноземному особі, який має намір працювати в Литовській Республіці, слід отримати дозвіл на роботу (див. Ст. 57 закону про внесення змін) і коли такого дозволу на роботу не потрібно (див. Ст. 58 закону про внесення змін).

Закон про внесення змін також дає розширений і кінцевий перелік випадків, коли іноземна особа може отримати дозвіл на тимчасове проживання на підставі законної діяльності. У список включені спортсмени, тренери, виконавці, акредитовані журналісти, члени і священики традиційних релігійних громад (спільнот) Литви або визнаною державою релігійної громади, іноземні особи, які прибувають для реалізації урядових програм, волонтери. Для обгрунтування мети прибуття даним особам поряд з клопотанням про видачу дозволу на тимчасове проживання і іншими документами слід представити документ про посередництво приймає їх юридичної особи та документи, що підтверджують їх статус (напр., Договір про спортивної діяльності, документи, що підтверджують участь у конкретних програмах) . Журналістам для обгрунтування мети прибуття слід пред'явити акредитаційну картку.

Слід зазначити, що законом про внесення змін надається можливість призупинення терміну розгляду клопотання іноземного особи про видачу і заміну дозволу на проживання в Литовській Республіці в тому випадку, коли іноземна особа не подає всіх необхідних даних і документів. В такому випадку іноземній особі буде відправлено повідомлення з проханням надати відсутні документи у встановлені терміни. У тому випадку, якщо іноземна особа у встановлений термін не надає запитуваних документів, буде прийнято рішення про невидачу або незамінний дозволу на проживання.

Зміни у візовій процедурі

Положення національного права законом про внесення змін узгоджуються з новітніми правовими актами ЄС, що вносять зміни в порядок підрахунку днів, проведених на території Шенгенської зони. На зміну колишньому правилом «3 місяці протягом 6 місяців» вводиться правило «не більше 90 днів в будь-який з 180-денних періодів». Детальніше про даний правилі читайте на веб-сайті Європейської Комісії.

Разом з тим інформуємо, що незабаром і на веб-сайті Департаменту міграції буде можливість користуватися шенгенськими калькулятором, що дозволяє обчислити проведене на території Шенгенської зони час.

Зміни в процедурі надання притулку

Законом про внесення змін переносяться положення вимог директиви 2011/95 / ЄС Європейського Парламенту та Ради від 13 грудня 2011 р стандартам для кваліфікації громадян третіх країн або осіб без громадянства в якості бенефіціарів міжнародного захисту, за єдиним статусу для біженців або для осіб, що мають право на додатковий захист, і за змістом наданої захисту (далі - директива 2011/95 / ЄС).

Законом про внесення змін було закріплено поняття притулку в Литовській Республіці, в яке не входить тимчасовий захист. Відтепер рішення про застосування механізму тимчасового захисту братиме Уряд Литовської Республіки, при наявності рішення Ради Європейського союзу про наплив до Європейського союзу громадян з третіх країн.

Законом про внесення змін були уточнені критерії надання в Литовській Республіці додаткового захисту, зрівняні права осіб, якими було отримано статус біженця і осіб, які отримали додатковий захист, більш детально була регламентована оцінка клопотання про надання притулку, встановлено, що дозвіл отримав додатковий захист іноземній особі на тимчасове проживання видається строком на два роки, як того вимагає директива 2011/95 / ЄС (в даний час такий дозвіл видається терміном на один рік), за директивою 201 1/95 / ЄС регламентовані причини ненадання притулку в Литовській Республіці та підставу для скасування наданого притулку, також передбачено підставу для скасування дозволу довготривалого жителя Литовської Республіки на проживання в Європейському Союзі, видане іноземної особі, яка отримала в Литовській Республіці статус біженця, якщо анулюється такий статус , наданий йому в порядку, встановленому в законі Литовської Республіки «Про правове становище іноземних осіб».

З іншими положеннями закону про внесення змін можна ознайомитися тут .

З іншими положеннями закону про внесення змін можна ознайомитися   тут

Новости