Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Французи заради розпродажів йдуть в відгули, а американці беруть кредити десятками

Блошиний ринок. Проводиться регулярно, і на ньому німці продають непотрібні їм речі

ПОЧАТОК: Як витрачають і економлять гроші в різних країнах світу

продовження

НІМЕЧЧИНА : КОЛЕКЦІЯ ЧЕКІВ

Жителі цієї країни - самі ощадливі серед інших європейців. Такі дані одного з досліджень, яке проводилося в минулому році спеціально на честь Всесвітнього дня заощаджень. В середньому вони відкладають по 180 євро на місяць, що становить близько 10% від їх доходів (середня зарплата - 2000). "В першу чергу вони збирають для дітей і відкладають в пенсійний фонд", - розповідає мешканка Німеччини Олена. При цьому німці зберігають заощадження не тільки в банку на рахунку, а й, наприклад, в цінні папери.

ФІНАНСОВІ ПЛАНИ. Зрозуміло, щоб мати заначку, німці ретельно планують свій бюджет. "Перш за все гроші йдуть на плату за оренду квартири чи виплату кредиту на житло (це може" з'їсти "до 50% доходів) і комунальні послуги, потім йдуть страховки, а на те, що залишилося, живуть, - розповідає Олена. - Наприклад, в моїй родині витрати такі: ми платимо близько 700 євро на місяць за будинок, комунальні витрати - 230 євро, страховки - близько 100 євро, а на харчування у нас йде 600 євро ". Чимала частка від доходів йде і на утримання авто. "По кредиту на машину ми платимо 250 євро щомісяця, а бензин і ремонт обходяться нам в 200 євро", - підраховує жінка.

А от найменше, за словами мешканки Німеччини, німці витрачають на одяг. "Вони не готові платити шалені гроші за бренд, - розповідає Олена. - Тому багато відстежують розпродажі, так як на них можна купити все зі знижкою в 70%". Так німці особливо і не прагнуть оновлювати свій гардероб. "Німець може носити одну і ту ж річ роками. І при цьому його абсолютно не буде бентежити те, що вона може виглядати старомодною або заношеного", - говорить мешканка Берліна Марія Фельдман . Коли ж, нарешті, речі набридають, то їх, як правило, віддають в різні благодійні організації.

НІЧНА ПРАННЯ І дощова вода. Економлять німці не тільки на одязі. "Наприклад, щоб заощадити електроенергію, вони використовують т.зв." спеціальні тарифи ". Ночами електрику дешевше, тому вони запускають пралку на ніч. А приміщення опалюють, тільки коли вже зовсім холодно. Тобто при 10 градусах на вулиці вони надінуть вовняні шкарпетки, але не включать опалення. Те ж саме і з водою: вони намагаються максимально використовувати дощову воду, наприклад, для поливу ", - розповідає Олена. Однак в житті німців є річ, на якій вони нізащо не будуть економити. Це відпустку: німці дуже люблять подорожувати.

ТИСЯЧА ВІД ДЕРЖАВИ. До слова, в Німеччині є можливість частину витрачених грошей "відбити" у держави. "Так, повертається частина коштів, витрачених на робочий одяг, проїзд на роботу і оплату дитсадка (адже ви віддаєте дитину в садок, щоб мати можливість працювати), - говорить Олена. - В результаті може" накапати "і 1000". Тому німці скрупульозно "колекціонують" чеки.

ФРАНЦІЯ: БЕРУТЬ відгул ЗАРАДИ розпродажі

.jpg_08


Авто на всіх. Є спецстоянці, де можна знайти попутників

Як і німці, французи теж цінують кожен зароблений євро. "Готуючись до великих покупок, ретельно вивчають буклети, проводять аналіз ринку і навіть збирають кошторису у різних продавців або постачальників. Через таке ставлення французів часто вважають жадібними. Але це не зовсім так. Просто у них кожен витрачений цент повинен бути виправданий", - розповідає Катерина Олів'є, що живе у французькому місті Ліоні.

ЕКОНОМІЯ НА ПОДАТКИ. Люблять французи і розпродажі. Вони тут називаються "сольдо", і знижки під час них можуть досягати 80%. "Готуються до сольдо французи заздалегідь: ходять" на розвідку "в магазини і навіть можуть приховати серед інших вподобану річ. А коли вони починаються, навіть беруть відгули на роботі", - розповідає Наталя, яка живе у Франції. Економлять французи не тільки на одязі. "Наприклад, щоб знизити витрати на бензин, а заодно і подбати про екологію, викорис-товують т. Н. Covoiturage (" спільне використання автомобіля "): беруть до себе в машину когось, кому їхати в ту ж сторону, а все витрати ділять навпіл. Є навіть спеціальні сайти, де можна знайти попутників ", - розповідає Катерина Олів'є. До слова, зекономлені тим чи іншим способом гроші французи відкладають. В середньому виходить десь 10-15% від доходів.

КУЛЬТ ЇЖІ. А ось на чому жителі Франції вважають за краще не економити, так це на їжі. "Вони люблять смачно поїсти і випити. Тому вважають за краще купувати хліб, вино або рибу не в супермаркетах, а в спеціалізованих магазинах. А процесу їжі вони взагалі приділяють особливу увагу. Вони можуть годину обідати з друзями в якомусь ресторанчику, розмовляючи, а потім - перейти в інше місце випити кави ", - розповідає Катерина Олів'є. Тому не дивно, що на їжу французи витрачають навіть трохи більше, ніж на житло. Так, за даними французького Держкомстату, 25% від свого річного доходу жителі цієї країни витрачають на харчування, 20% - на оплату житла, 18% - на транспорт, 9% - на одяг, а також майже по 5% - на охорону здоров'я і розваги .

США: БЕРУТЬ ДУЖЕ БАГАТО КРЕДИТІВ

"З самого дитинства маленьких американців привчають розраховувати у всьому, в тому числі і в фінансах, тільки на себе. Тому, виростаючи, жителі США намагаються накопичити гроші на все, що тільки можна, і вигідніше вкласти їх", - розповідає про американців Марина Полякова , яка живе в Америці більше 20 років. За її словами, як правило, більшість американців відкладає гроші собі на пенсію. "Ніхто не сподівається на державу. Тому, крім відрахувань до фонду соцзабезпечення, вони також відкладають гроші в недержавні пенсійні фонди, - продовжує розповідь Марина. - Заздалегідь дбають вони і про освіту своїх дітей. Як тільки в сім'ї з'являється дитина, багато хто відкриває рахунок, куди відкладають йому гроші на освіту.

Також багато американців прагнуть придбати нерухомість, вважаючи це хорошим вкладенням. Але щоб отримати на це кредит - в США важливо мати хорошу кредитну історію. Тому багато хто намагається взяти якомога більше кредитів на невеликі суми і швидко їх погасити. Але не у всіх це виходить "." Більшість населення в боргах, як у шовках, і все одно продовжують брати кредити на непотрібні дорогі речі ", - каже мешканка США Тетяна Андерсон.

БЮДЖЕТ ПО-американськи. Якщо ж говорити про щомісячні витрати американської сім'ї, то вони великі. "Найбільша стаття витрат - житло. На нього йде $ 600-1000. На 2-му місці - медстраховка в $ 300-1000, страховка на авто в $ 100, потім йде харчування, яке забирає до $ 400-500, а потім - компослуги в $ 150 -250. При цьому середня зарплата американців - $ 1500-3000, - розповідає Тетяна. - Зате на одяг у американців йде небагато. Тут немає хвороби статусу, на відміну від України: $ 5 за футболку і $ 15 за джинси - червона ціна ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Новости