Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Підйом на Бен-Невіс: де знайти сніговика в серпні

Плануючи наше подорож, ми, звичайно, відзначили на карті знамениту гору Бен-Невіс, найвищу точку Великобританії. Але для себе вирішили: якщо будемо встигати, то заліземо на самий верх, якщо ні - що ж, просто на нього подивимося, тим більше що гірська стежка на висоту 1 344 метра над рівнем моря зовсім не призначена для велосипедів. Хочете знати нашу думку тепер?
Чи встигаєте ви чи ні, підйом на Бен-Невіс обов'язковий під час візиту до Шотландії! З'їсти хаггис, приміряти кілт - дурниця, от якщо ви хочете відчути саме серце Шотландії, без прогулянки по горах не обійтися. А вибрати для цього найвищу гору - справжня пригода!
Плануючи наше подорож, ми, звичайно, відзначили на карті знамениту гору Бен-Невіс, найвищу точку Великобританії

Чарівний ліс, де ми заснули напередодні , Виявився дуже холодним і містичним. Наші шотландські друзі трохи проспали і оголосили підйом о 6 ранку замість обіцяних 4. Ми вмилися крижаною водою з озера і з радістю прийняли їх пропозицію підвезти нас до самого підніжжя стража шотландських гір.

Клімат біля «гори неба» досить суворий. Вікіпедія каже, тут 355 днів в році все затягнуте хмарами - уявіть, як нам пощастило, що нам випав той самий єдиний ясний день =)
260 днів над горою відбуваються сильні бурі і випадає до 4 350 мм опадів щорічно, а це в 2 рази більше, ніж в поряд розташованому місті Форт-Вільям і в 7 разів більше, ніж в Единбурзі або Лондоні. Ось так ось намагається відлякати підкорювачів вершин шановна енциклопедія.
Нас, звичайно, погодою не налякаєш: якщо вже вирішили підкорювати, то підемо і в дощ, і в спеку. Інша справа, що в похмурий день підйом з метою помилуватися чудовими видами оточуючих вершин просто не має сенсу - ви побачите тільки молочну пелену хмар навколо себе, щільний туман, в якому за межами 3-х метрів нічого не видно. Так що спасибі тобі, старина Бен, за те, що порадував нас ясним днем!

Перед підйомом довелося неабияк прошерстить наші рюкзаки на предмет того, що взяти з собою на вершину, а що залишити внизу. Наша порада - беріть мінімум: тільки теплі речі для останнього етапу підйому і пляшку води. Однією досить - у вас буде багато можливостей шляхом поповнити запас води в гірських потічках.
Перед підйомом довелося неабияк прошерстить наші рюкзаки на предмет того, що взяти з собою на вершину, а що залишити внизу
Поки ми екіпірувалися і добиралися з велосипедами до пабу, що біля підніжжя гори, стрілки годинника показали 8 ранку. Так - до пабу, ми вирішили перед підйомом пропустити по пінті крафтового шотландського залишити там велосипеди. На нашій парковці виявився зручний план підйому!


Виглядає все досить просто, правда? Дійшовши до озера, потім по зигзагам - хоп, ви вже нагорі =) Насправді ж це розвага на весь день! Скрізь написано, що підйом не вимагає спецпідготовки і стежка більш-менш цивілізована, що повністю відповідає істині. Але плакат попереджає: «Будьте обережні, слухайте свій організм і повертайте назад в будь-який момент, як тільки захочете!»
Чесно сказати, наші організми на другій половині шляху тільки те й робили, що просилися назад, до мами =) Але ми їх не слухали!

Щоб пробратися до Бена, горб якого вже видно на фотографії, треба перейти бурхливу річку по підвісному містку.
Щоб пробратися до Бена, горб якого вже видно на фотографії, треба перейти бурхливу річку по підвісному містку

Після чого химерними закарлюками доріжка почала вести нас наверх. Поступово ми стали знімати з себе одну за однією зі своїх ста одежинок - погода налагоджувалося, сонце піднімалося все вище.
Після чого химерними закарлюками доріжка почала вести нас наверх
Приблизно через 2 години карабканья ми прибули до першого чекпоінти. На висоті 711 метрів розлилося гірське озеро Лохан-Мілл і т-Сьюді.

Вода в ньому дуже смачна і крижана до божевілля! Місцеві можуть налякати вас тим, що воду пити не варто, але, як бачите, ми пили - і живі, здорові. Але якщо сумніваєтеся - просто вибирайте джерела ближче до вершини, там їх ніщо не забруднює.

Водоймище називають також «Озеро на півдорозі», але насправді це не зовсім півдорозі. Середину підйому відзначає бурхливий і широкий гірський струмок, щоб перебратися через нього - треба стрибати по камінцях.
Водоймище називають також «Озеро на півдорозі», але насправді це не зовсім півдорозі
Більш дрібні струмочки всю дорогу дзюрчать під ногами, перерізають стежки і, немов граючи з нами, змушують себе перестрибувати. А навколишні схили вражають хоч і вузенькими, але дуже високими водоспадами!

Здавалося б, півдорозі пройдено, залишилося всього нічого! Але хоча підйом на Бен-Невіс технічно нескладний, над озером починається кам'яниста стежка, йти по якій не дуже зручно.
Здавалося б, півдорозі пройдено, залишилося всього нічого
Тут все частіше можна бачити людей, що сидять на каменях і щось жують: при такому підйомі потрібен відпочинок і енергія!
До речі, найпопулярніший сміття, зустрічається по шляху до вершини, це бананова шкірка. Повітря і фізичне навантаження діють так, що приходить просто звірячий апетит, а банан - найдоступніший восполнітель вуглеводного балансу.
Ми ж припасли їжу для вершини, але все одно все частіше зупинялися перевести дух і помилуватися навколишнім пишністю.

FYI: У 1818 р на Бен-Невіс здійснив сходження великий англійський поет-романтик Джон Кітс, потім він написав: «M ounting ten St

FYI: У 1818 р на Бен-Невіс здійснив сходження великий англійський поет-романтик Джон Кітс, потім він написав: «M ounting ten St. Pauls without the convenience of a staircase », що в перекладі означає приблизно наступне: піднятися на найвищу гору Британії - те ж саме, що зійти на десять соборів Святого Павла за відсутності зручних сходів =)

Бен-Невіс - досить популярне місце, туристів тут багато. Причому, різних категорій. Хтось йде з дітьми на плечах, хтось з собачками, хтось у скаутській одязі, а хтось - в традиційній. Ось ці браві хлопці нас повеселили: Бен-Невіс - досить популярне місце, туристів тут багато

FYI: Більше 40 років тому шотландець-дроворуб Кенні Кемпбелл затягнув на вершину на своєму горбу даний піаніно. Взагалі-то воно служило органів в місцевій церкві, і Кенні таким незвичайним способом вирішив привернути увагу і гроші в церковний прихід. На вершині він виконав урочистий гімн «Хоробре Шотландія». Куди поділося піаніно після цього - ми не знаємо, нагорі ми його не виявили. Мабуть, за 40 років його розтягнули на сувеніри туристи і орли =)

Для сходження дуже важливо мати зручне взуття, ну, і звичайно ж, вітро- і водозахисну куртку: погода в горах змінюється щохвилини. Потрапляєш в хмару - стає холодно, біла димка йде - сонце виповзає на горизонт і тоді вже нещадно припікає. На вершині нам знадобилися навіть рукавички! І в цей момент ми ще раз передали привіт з високої гори нашим спонсорам - британської компанії Wiggle , Яка надала круту екіпіровку, і пітерської Extra за чудові, відмінно захищають від вітру куртки!

По дорозі ти періодично потрапляєш в хмару: раз - і нічого не видно, тільки туман навколо. У такі моменти потрібно бути гранично обережними, щоб не збитися з шляху і не полетіти в прірву. По дорозі ти періодично потрапляєш в хмару: раз - і нічого не видно, тільки туман навколо І ось він - останній поворот, де більшість людей зупиняються і починають утеплятися.

Стежка круто йде вгору і - ух ти!
Ми спочатку навіть не віримо, що біле покривало, укутують вузьку смугу гори перед нами, - дійсно сніг. Може бути, це якісь сольові відкладення? Адже повітря тут навіть тепліше, набагато тепліше, ніж на попередніх ділянках підйому! Але після того, як ми, нарешті, добираємося до сліпучо-білого ділянки, сумнівів не залишається - це сніг! Зернистий, у вигляді білих кристалів - справжній літній сніг на початку серпня.

Зернистий, у вигляді білих кристалів - справжній літній сніг на початку серпня

Туристів зустрічає єдиний місцевий житель, ніби кажучи: ще трохи, давай, вершина близько! Туристів зустрічає єдиний місцевий житель, ніби кажучи: ще трохи, давай, вершина близько

Ще 15 хвилин підйому ... Енергія під кінець, і тільки спускаються вниз радісні туристи і усвідомлення того, що величезний шлях вже за плечима, надає сил рухатися далі.
Ще 15 хвилин підйому І ось вона - заповітна вершина! Йухууу!

Стомлені туристи сидять на руїнах колишньої обсерваторії і щось жують. Стомлені туристи сидять на руїнах колишньої обсерваторії і щось жують Відмінне місце для ланчу, але ми вирішили піти ще далі і вибрати вид краще! Звернув за великі камені, усамітнилися прямо на обриві і почали жадібно знищувати свої припаси.

Холодно і жорстко - але хіба це важливо, коли з нашого піднебесного ресторану відкривається такий вид?

За види спасибі горах, а ось за те, що нам вдалося їх вам так красиво передати, ми хочемо сказати окреме спасибі нашому другові Славі з майстерні Фотоштоп . Застосувавши диво фотошопа, Слава зробив зі звичайних фото з телефону ту красу, яку ви бачите на більшості фотографій в цьому пості. Якщо хочете навчитися робити так само - вам сюди !

Путівники повідомляють, що дорога до вершини і назад займає близько 7-8 годин. У нас шлях до вершини зайняв 5 годин, але на дорогу вниз пішло ще стільки ж! І не тільки тому, що ми не втомлювалися зупинятися і захоплюватися красою.

Вниз з гори буквально летіли на крилах. Вставивши навушники і підспівуючи улюбленим виконавцям на повний голос, ми обганяли туристів, стрибаючи з каменя на камінь. Вниз з гори буквально летіли на крилах
Буквально через годину по курсу засиніло вже знайоме нам озеро. Дух пригод в нас не охолов навіть після полубессонной ночі і багатогодинного підкорення гори - ми будь-що-будь повинні були в ньому скупатися! Пробратися до озера виявилося непростим завданням - берега місцями були заболочені, довелося шукати шлях сухіше і стрибати з каменя на камінь. І що б ви думали - озеро виявилося зовсім дрібним! Викупалися ми по коліно) Але, умиротворені чудовим краєвидом і тишею озерного берега, віддаленого від туристичних стежок, ми самі не помітили, як прямо на березі занурилися в сон! Розбудили нас гірські олені: вони підійшли так близько, що, здається, вдалося розгледіти кожну їх вію. Але як тільки рука потягнулася за фотоапаратом, обережні створення поспішили втекти.

Спустившись вниз, ми згадали, що ночувати нам знову ніде, а ідея розбити намет на голій землі вже не здавалася такою романтичною і життєздатною. Ми намагалися відшукати інтернет і пошерстити, не звільнилися чи місця в хостелах, але немає: забиті під зав'язку.
Витративши години 1,5 на пошуки місця для ночівлі, ми побачили лише один вихід: повернутися до хлопців в кемпінг-кар. Хоч минулої ночі і було дуже холодно, це все-таки краще, ніж спати на голій землі.
Дякуємо «ГУДЛАЙН» за інтернет: ми написали хлопцям по WhatsApp. Вони повідомили, що змінили місце дислокації і знаходяться в порядку 30 кілометрах від нас. Ерундовое відстань - але не після 10-годинного рейду по горах ...

Велопрогулка вийшла не з найприємніших: непроглядна темрява, дощ, гудуть після Бен-Невіс м'язи ... Як на зло, у Юлі заклинило швидкість - їхати довелося на найважчій. Добравшись до місця, наших сил вистачає тільки на те, щоб заповзти в спальник і моментально відключитися.
А вранці, коли ми проїжджали ті ж місця, виявилося, що ми весь час їхали уздовж довгого озера, в якому відображалися фантастичні гірські гряди, що простягнулися по берегах. У непроглядній пітьмі цього було зовсім не видно.

Вранці нас чекав ще один сюрпіз від цих вражаючих місць. Наш друг Джим поцупив нас в ліс, пообіцявши показати дивину, на яку вони наткнулися вночі.
Це виявився «Сад Фей» - частина лісу, прикрашена пластиковими феями, штучними птахами і квітами, плюшевими ведмедиками і різноманітними ляльками. Зустріла нас лялька розміром з 6-річну дитину, яка сидить на гойдалці поруч з однооким плюшевим ведмедем.
Ууух! Навіть цим сліпучим сонячним ранком в цю частину лісу майже не проникало світло - можна собі уявити, що відчули хлопці, наткнувшись на цю ляльку в ночі! Навіть їх собака перелякалася.
Дійсно, хоча турботливі батьки прикрасили цей ліс, щоб в ньому було веселіше і цікавіше грати дітям, виглядало це все зовсім не так. Моторошні ляльки, дзвіночки на гілках і птиці зі скляними очима створювали льодову атмосферу місця зборищ якийсь страшної секти. На одному з дерев навіть висіли крихітні собачі черевички і маленька пам'ятна табличка: «Джим, ти був чудовим другом і псом» ...
У нас з собою не було ні телефонів, ні фотоапарата - тільки зубні щітки, Джим поцупив нас прямо з ранкового вмивання на озері. Так що фотографій немає, але якщо ви дивилися «Справжній детектив», то зможете собі уявити атмосферу цього місця!

Ми постаралися швидше забратися звідти, тим більше що треба було поспішати назад в Глазго - встигнути сфотографувати пам'ятник з дорожнім конусом на голові =). За щасливим збігом, наші шотландці якраз відправлялися туди в той же час, що і ми - так що назад ми з вітерцем долетіли на мультівенчіке, який став нам другом!

Разом: два дня в горах, понад 400 кілометрів, дві ночі без всякого Каучсерфінг - і лише близько 20 фунтів на двох, витрачених тільки на їжу і на пиво в подарунок нашим новим друзям! А ми переживали - «не встигнемо» =)
Посміхайтеся людям і вірте, що саме сьогодні - ваш день, і тоді сама доля підкине вам шляху, по яким треба йти =)

comments powered by HyperComments

Хочете знати нашу думку тепер?
Виглядає все досить просто, правда?
Може бути, це якісь сольові відкладення?
Холодно і жорстко - але хіба це важливо, коли з нашого піднебесного ресторану відкривається такий вид?

Новости