Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

НАЦІОНАЛЬНІ ПАРКИ ШОТЛАНДІЇ - Туристичне агентство 7 Континент. Весь світ у Ваших ніг

НАЦІОНАЛЬНІ ПАРКИ ШОТЛАНДІЇ   Мапа   КАІРНГОРМЗ (англ НАЦІОНАЛЬНІ ПАРКИ ШОТЛАНДІЇ

Мапа

КАІРНГОРМЗ (англ. CAIRNGORMS)

Каірнгормз - найвище плоскогір'я Великобританії, що включає в себе близько двох десятків гірських вершин висотою понад 1000 м над рівнем моря (максимальна висота - 1309 метрів). Це суворі скелі з найчистішим повітрям, де сніг не тане майже цілий рік.

7 жовтня 1859 року на пік Бен Макдім здійснила сходження королева Вікторія, яка згодом писала, що шотландські гори здаються величними і урочистими, тут кожен залишається наодинці з самим собою.

На території плато і поруч розташованих пагорбів знаходиться найбільший Національний парк Великобританії - Каірнгормз, організований в 2003 році. Загальна площа заповідника становить 3 880 км2. Каірнгормз славиться тим, що дика природа збереглася тут в тому ж вигляді, якою вона була століття тому, це один з останніх куточків незайманих лісів Європи. У Каірнгормз знаходиться знаменитий каледонский хвойний ліс, в якому ростуть сотні видів рослин. У національному парку мешкають тварини, характерні для напів-тундри, альпійських лугів і вересових пусток. Каірногормз - справжній рай для любителів орнітології, тут гніздяться білі і шотландські куріпки, сивки, пуночки, дрізд гірський, в горах можна побачити беркутів і полярних сов, а в лісі зустрічаються тетерева, глухарі, клести, чубаті синиці. Ліс Альбернеті і район Лох Гартен відомі, як місце проживання скопа. У Каірнгормз протягом багатьох століть живуть козулі, олені, куниці, зайці-біляки, білки, видри та ін. Тварини. На плато мешкає єдине стадо північних оленів в Великобританії, що налічує близько 150 особин в даний час. Влітку на квітучих луках можна побачити масу прекрасних метеликів, включаючи рідкісні різновиди, такі, як Erebia aethiops (чорнушка-ефіопка).

Каірнгормс - популярне місце для піших прогулянок, занять альпінізмом і зимовими видами спорту, для полювання і гірської риболовлі. Тут знаходяться 3 з 5 гірськолижних курортів Шотландії (Гленші, Лехт і Каірн Горм), які славляться стабільністю кліматичних умов і снігового покриву. Гірськолижний спорт активно розвивається в Шотландії, починаючи з середини XX століття. У зв'язку глобальним потеплінням, особливо актуальним для континентальної Європи, курорти зимової Шотландії стають все більш популярними з кожним роком. Для зручності любителів гострих відчуттів в 2001 році відкрився фунікулер, що з'єднує базову станцію, розташовану на висоті 637 м, з центром лижного спорту Парміган, який знаходиться на висоті 1097 м над рівнем моря. Протягом року Національний парк Каінгормз і гірськолижні курорти відвідують до 500 тисяч осіб з усього світу.

ГОРА БЕН НЕВІС (англ. BEN NEVIS)

Найвища вершина Великобританії (1343 м), біля підніжжя якої розташоване місто Форт Вільям.

Гельська назва Beinn Nibheis перекладається як «злі гори» або «гора з вершиною в хмарах».

Бен Невіс - популярне місце для шанувальників тривалих прогулянок і занять альпінізмом - відвідують близько 100 000 туристів щороку. На південному схилі Бен Невіс розташована пішохідна стежка, північна сторона рясніє гірськими маршрутами будь-якого рівня складності, які регулярно штурмують скелелази. На фунікулері можна піднятися на висоту понад 4000 футів, милуючись під час подорожі прекрасними панорамами. У 1881 році на вершині Бен Невіс була побудована обсерваторія, яка пропрацювала 21 рік, в даний час від неї залишилися лише руїни. На плато розташований Меморіал пам'яті загиблих під час Другої Світової війни. На вершині знаходяться ресторан і сувенірні магазини.

ДОЛИНА Гленкоє (англ. GLENCOE, GLEN COE)

Мальовнича долина на південному заході Хайленда. Частина заповідника «Бен-Невіс і Гленко» (National Scenic Area of ​​Ben Nevis and Glen Coe). Гленко часто називають найкрасивішим і захоплюючим місцем Шотландії.

Гленко також відома під назвою «Долина Сліз», що, швидше за все, пов'язано з сумними подіями 13 лютого 1692 р відомими як «різанина в Гленко» (англ. Massacre of Glencoe), коли в ході міжусобної боротьби були жорстоко вбиті понад 70 людина з клану Макдональд.

Тут частково були зняті фільми про Гаррі Поттера. Наприклад, в третьому фільмі «Гаррі Поттер і в'язень Азкабану» там була побудована хатина Хагріда.

ТРОССАЧС (англ. TROSSACHS)

Національний парк Троссачс - місце проживання різноманітних видів диких тварин, в тому числі золотистого орла, звичайного сокола, звичайного оленя і рисі. Троссачс надихав багатьох письменників, у тому числі сера Вальтера Скотта, який зробив його місцем дії своїх романів. Тут жив «шотландський Робін Гуд» - Роб Рой, який став літературним персонажем «Шотландського шахрая», роману, що приписується Даніелю Дефо. Вальтер Скотт також описав його пригоди в романі, написавши в передмові про свого героя: «Він на початку вісімнадцятого століття розігрував такі штуки, які приписують зазвичай Робіну Гуду в середні століття, - і це в сорока милях від Глазго, великого торгового міста з поважним університетом ! »

У чарівному містечку Калландер (Callander) розташований туристичний центр «Роб Рой і Троссачс», а в Балкухіддере, де він провів останні роки життя і був похований.

ОЗЕРО ЛОХ - НЕСС (англ. LOCH NESS)

Незважаючи на те, що найбільшим озером Шотландії є Лох-Ломонд, пальма першості по відвідуваності туристами, звичайно, належить озеру Лох-Несс. Своєю популярністю озеро зобов'язане монстру, нібито що живе в його водах з незапам'ятних часів. Згідно зі свідченнями очевидців, в озері час від часу з'являється щось, що нагадує величезного плезіозавра, періодично спливаючого на поверхню і радує око туристів і фахівців з паранормальних явищ, які працюють в цьому регіоні. Озеро це - частина Каледонійского каналу, виритого за проектом відомого інженера Томаса Телфорда в 1822 році, і отримало свою назву від впадає в нього річки Несс. Тому і чудовисько називається по-латині Нессітерріс Ромбоптерікс, а скорочено - Нессі.

Лох-Несс - озеро досить довге: протяжністю 38 км, шириною близько 1,5 км і глибиною, місцями до 270-ти метрів, - глибше, ніж Північне море. Ось вже дійсно, чого тільки не запрячешь на такій глибині! Мабуть, тут знайдеться місце не тільки для однієї Нессі, але і для цілої колонії подібних рептилій.

Більш того, оскільки озеро розташовується на місці глибокого геологічного розлому земної кори, воно має досить специфічної енергетикою: по-перше, ніколи не замерзає; по-друге, забезпечує так званий парниковий ефект для навколишнього середовища навіть у зимові місяці. Сніг в околицях Лох-Несс довго не затримується і тане під впливом теплого повітря, що піднімається над озером. Взимку Лох-Несс генерує величезну енергію, яку можна порівняти з ефектом спалювання 2 млн. Тонн вугілля.

Крім Нессі в озері, за деякими даними, в період нересту налічується близько 13 млн дорослих особин лосося загальною масою до 65 тис. Тонн - справжній бенкет для Нессі, якщо, звичайно, вона харчується лососиною.

Всього ж було зареєстровано близько 10 тис. Свідчень про зустрічі з дивовижним монстром.

Ну а перше документальне свідчення існування монстра в озері Лох-Несс відноситься до VI століття. Романтичні руїни стародавнього замку Уркхарт, підірваного під час революції 1689 роки (оглядова вежа XVI століття прекрасно збереглася), - то саме місце, де вперше відбулася зустріч чудовиська зі св. Колумбія.

Новости