Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чиє ім'я носить Біг-Бен? Історія найвідоміших в світі годин

Як вже говорилося, до сьогоднішнього дня не зрозуміло, хто ж дав ім'я цьому дзвона. Хтось каже, що він так названий в честь Бенджамена Холла , Який був начальником будівельних робіт Біг-Бена. Цьому виконробу за його значні тілесні розміри і дали кличку Великий Бен. Є також версія, що назва дзвони походить від імені силача-боксера часів королеви Вікторії Бенджамена Каунта . У будь-якому випадку назва вийшло як не можна більш вдале. Як вже говорилося, до сьогоднішнього дня не зрозуміло, хто ж дав ім'я цьому дзвона

Бенджамен Каунт
фото: джерело

«Крізь цю годину Господь зберігає мене, і сила його не дасть нікому оступитися», - саме ці слова Біг-Бен і інші дзвони з ним поруч, що трохи менше, вибивають своїм звуком. Раз в два дня Біг-Бен проходить перевірку, під час якої змащують годинниковий механізм . Крім цього, під час перевірки враховується денна температура, атмосферний тиск і погодні умови. Як і будь-який годинник, Біг-Бен дає осічку часу, але вона становить близько 1.5-2 секунди в добу.

В історії Великобританії не вказано рік, коли один «розумник», ім'я якого загубилося в історії, вирішив цю проблему за допомогою звичайного англійської пенні. І дійсно, якщо покласти монету на маятник, який досягає чотирьох метрів, то годинник прискорюють свій хід рівно на 2.5 секунди в добу. Доглядач домагається точності англійського годинника саме таким способом - додаючи або прибираючи монету з маятника.

Потрібно сказати, що, незважаючи на вагу в 5 тонн і півторастолітньої історію, годинниковий механізм працює на подив чудово.

Циферблати встановлені таким чином, що з усіх чотирьох сторін можна бачити час, який показують годинник Біг-Бен. Самі годинники виготовлені з бірмінгемського опалу, годинникові стрілки відлили з чавуну, а ось хвилинні стрілки виготовлені з листа міді. Спеціальним дослідженням було встановлено, що хвилинні стрілки проходять в цілому 190 кілометрів за рік.

Важко в наш час знайти людину, яка не знає, що таке Біг-Бен. Але мало хто зможе розповісти про те, що вони встановлені в башті святого Стефана при Вестмінстерському палаці, в якому засідають дві британські палати парламенту.

Історія годин Біг-Бен почалася в 1844 році, коли архітектор Чарлз Беррі , Відбудовувати Вестмінстерський палац, запросив парламент про виділення йому субсидії на спорудження годин, які за задумом повинні були знаходитися на вежі Святого Стефана. Парламент виділив гроші, але за умови, що новий годинник, які задумав звести Беррі, будуть в Англії будуть найточнішими і найбільшими в світі, а дзвін, який повинні були встановити на цих годинниках, повинен був бути чутний по всій імперії.

Парламент виділив гроші, але за умови, що новий годинник, які задумав звести Беррі, будуть в   Англії   будуть найточнішими і найбільшими в світі, а дзвін, який повинні були встановити на цих годинниках, повинен був бути чутний по всій імперії

Генрі Уїльям Пікерсгілл, «Портрет Чарлза Беррі»
Фото: ru.wikipedia.org

Коли проект був завершений, виникли суперечки між владою міста і автором проекту, як забезпечити точність часу. В результаті Королівський астроном Джордж Ейрі запропонував наступне: перевіряти точність годин по телеграфу, який пов'язував Грінвічську обсерваторію і Біг-Бен.

Вільямі говорив, що така точність для годин, які піддаються постійному впливу негоди і вітру, ні до чого, та й досягти її не вдасться. Але Джордж Ейрі переміг у цих суперечках. Доводи Вільямі були відкинуті, і створення годинника було доручено якомусь денту . В результаті годинник вийшли вагою п'ять тонн. Потім були великі клопоти з відливанням дзвони і виготовленням стрілок годинника. Саме до цього часу і відносять появу назви - Біг-Бен.

Новости