Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Башта Святого Стефана: Біг Бен

Запитайте будь-якого туриста, який відвідав Лондон, чи бачив він Біг-Бен, і почуєте: звичайно, бачив

Запитайте будь-якого туриста, який відвідав Лондон, чи бачив він Біг-Бен, і почуєте: звичайно, бачив. Не вірте! Просто він щиро помиляється. Та й самі лондонці такої можливості позбавлені. Під Біг-Беном увазі високу вежу Вестмінстерського палацу, в якому засідає парламент. Але ж вежа носить ім'я Святого Стефана, який ніколи не носив прізвисько Біг-Бен ...

Є і другий поширений відповідь: «Величезні баштовий годинник» і це ближче до істини. Але з поваги до англійців, які як відомо, точні і пунктуальні уточнимо, що годинник тільки приховують Біг-Бен, а оскільки туристам вхід всередину вежі закритий, вони при всьому бажанні бачити Біг-Бен не могли.

Зате чули, оскільки Біг-Бен - це величезний дзвін, що важить майже 14 тонн! Його висота більше двох, а діаметр близько трьох метрів. Бій саме цього велета транслює щогодини по всьому світу Британська мовна компанія Бі-бі-сі.

Відомо, що перший дзвін пролунав над Лондоном 31 травня 1859, але через два місяці він тріснув. Після цього молоток, що завдавав удари зробили вдвічі легше, а в дзвоні довелося зробити квадратний пропив, щоб запобігти подальшому поширенню тріщини.

Саме цей дефект створює неповторний резонуючий звук, характерний лише для Біг-Бена. Так в честь кого ж дзвін отримав своє ім'я?

Так в честь кого ж дзвін отримав своє ім'я

Найпоширеніша версія - дзвін назвали на честь валлійця сера Бенджаміна Холла. Саме цей джентльмен керував будівництвом Вестмінстера. Хол мав солідної комплекцією, за що і отримав прізвисько Великий Бен. Після того, як дзвін встановили, в парламенті відбулася особлива сесія, на якій сер Бенждамін Хол сказав вже дуже довгу промову.

Після закінчення виступу під склепіннями палати лордів нібито прозвучала чиясь репліка: «А чи не назвати дзвін Біг-Беном, щоб скоріше покінчити з цим безнадійним справою?» Вибух реготу символізував одностайне схвалення членів палати.

Але є і ще одна версія, що дзвін названий не ім'ям лорда, а ім'ям роботяги-важкоатлета Бенджаміна Каунта. Робочі доставляли відлитий дзвін на возі, запряженому 16 білими кіньми, з ливарних цехів Уайтчапела до будівлі парламенту. Кумиром простих роботяг і був вищезгаданий важкоатлет.

Прізвисько боксера Біг-Бен і було великодушно подаровано ливарниками дзвону. Яка версія правдива - достеменно не знає ніхто. Але набагато цікавіше сам факт: вимовляючи «Біг-Бен», ми маємо на увазі дзвін, а не когось із двох реальних людей, що подарували йому своє ім'я.

Але набагато цікавіше сам факт: вимовляючи «Біг-Бен», ми маємо на увазі дзвін, а не когось із двох реальних людей, що подарували йому своє ім'я

Біг-Бен, голос Лондона, показує точний час з 1859 року, складається з вежі, годин і часових дзвонів - власне Біг Бена і чотирьох менших дзвонів, що відбивають чверті години.

Офіційне найменування - «Годинникова вежа Вестмінстерського палацу», а також її називають «Вежею Святого Стефана».

Будівництво годинникової вежі висотою в 320 фунтів почалося в 1837 році при сходженні на престол королеви Вікторії. У цей час йшла реконструкція будівель парламенту, які постраждали від пожежі в 1834 році.

У цей час йшла реконструкція будівель парламенту, які постраждали від пожежі в 1834 році

Висота вежі 96,3 метра (зі шпилем); годинник розташовуються на висоті 55 м від землі. При діаметрі циферблата в 7 метрів і довжиною стрілок в 2,7 і 4,2 ​​метра, годинник довгий час вважалися найбільшими в світі.

Точність ходу п'ятитонного механізму годинника досягається за допомогою монети вагою в 1,5 грама: коли годинник починає відставати, на маятник кладуть старий англійський пенні, який прискорює його рух на 2,5 секунди в добу.

Додаючи або прибираючи пенні, доглядач таким чином добивається точності. Механізм, незважаючи на свою майже 1,5 вікову історію і вагу в 5 тонн, працює відмінно.

Механізм, незважаючи на свою майже 1,5 вікову історію і вагу в 5 тонн, працює відмінно

Циферблати Біг Бена дивляться на всі 4 сторони світла. Зроблені вони з Бірмінгемського опалу, годинникові стрілки відлили з чавуну, а хвилинні зроблені з мідного листа. Підраховано, що хвилинні стрілки проходять за рік загальну відстань в 190 км.

Підраховано, що хвилинні стрілки проходять за рік загальну відстань в 190 км

В основі кожного з чотирьох циферблатів годин розташовується латинський напис «Domine Salvam fac Reginam nostram Victoriam primam» ( «Боже, бережи нашу королеву Вікторію I»).

По периметру вежі, праворуч і ліворуч від годинника, знаходиться інша фраза на латині - "Laus Deo" ( "Слава Богу" або "Хвала Господу").

До 1912 року годинник освітлювалися газовими ріжками, які пізніше були замінені електричними лампами. По радіо перший раз куранти прозвучали 31 грудня 1923 року.У Біг Бен туристів не пускають потрапити на верх вежі можна тільки по вузьких гвинтових сходах.

334 ступені приведуть на невеликий відкритий майданчик, в центрі якої і знаходиться легендарний дзвін. Його висота біліше 2 метрів, а діаметр дорівнює майже 3 метрам.

Його висота біліше 2 метрів, а діаметр дорівнює майже 3 метрам

Біг Бен і інші дзвони невеликого розміру як би містять в своєму передзвоні наступні слова: «Крізь цю годину Господь зберігає мене, і сила його не дасть нікому оступитися».

Після того, як проб'ють куранти, перший удар молота про Біг Бен абсолютно точно збігається з першою секундою починається години. Раз в два дня механізм ретельно перевіряється і змащується, причому обов'язково враховується атмосферний тиск і температура повітря.

У 1844р. за рішенням англійського парламенту була створена комісія з будівництва вежі з точними годинами. Проект годин був розроблений Едмундом Беккетом Денісоном в 1851г. Він же взявся за виливок дзвони баштового годинника. Однак, бажаючи "переплюнути" найважчий в той час дзвін в Йорку вагою 10т ( "Великий Петро"), він змінив традиційні форму дзвони і склад сплаву металу.

При першому ж тестуванні дзвін, відлитий фірмою John Warner & Sons за проектом Денисона, тріснув.

При першому ж тестуванні дзвін, відлитий фірмою John Warner & Sons за проектом Денисона, тріснув

Тоді Денісон, іменувався до цього часу вже сером Едмундом Беккетом, першим бароном Глімторпа, звернувся до компанії "Whitechapel", якій на той час володів майстер-ливарник Джордж Мірс.

Новий дзвін відлили 10 квітня 1858р, після очищення і перших проб його перевезли на шістнадцяти прикрашених конях до будівлі Парламенту. 31 травня 1859р з годинникової вежі Вестмінстерського абатства над Лондоном пролунав перший дзвін. Великий дзвін тріснув ще раз, видавши знаменитий резонуючий дзвін.

У Біг-Бені була в'язниця, в якій за всю її історію сидів тільки одна людина, це була Еммелайн Панкхерст, борець за жіночі права. Тепер поруч з парламентом їй стоїть пам'ятник.

Годинники ці отримали неймовірну популярність як в Англії, так і за її межами. У Лондоні ж з'явилося безліч "Маленьких Бенова", зменшених копій башти Святого Стефана з годинником на вершині.

Такі вежі - щось середнє між архітектурною спорудою і підлоговим годинником віталень - стали зводити майже у всіх перехресть.

Такі вежі - щось середнє між архітектурною спорудою і підлоговим годинником віталень - стали зводити майже у всіх перехресть

ВІДЕО:

Джерело: Клаут Х'ю. Історія Лондона.

Так в честь кого ж дзвін отримав своє ім'я?
Після закінчення виступу під склепіннями палати лордів нібито прозвучала чиясь репліка: «А чи не назвати дзвін Біг-Беном, щоб скоріше покінчити з цим безнадійним справою?

Новости