Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

2016 рік - велика динаміка на ринку нерухомості в Болгарії

Фото: особистий архів

2016 рік став виключно динамічним для болгарського ринку нерухомості, на якому вперше за багато років тенденції були повністю позитивними. «Ми стали свідками зростання продажів і цін, при цьому для Софії це зростання досяг двозначних чисел», - заявила в інтерв'ю «Радіо Болгарія» виконавчий директор компанії Bulgarian Properties Поліна Стойкова.

У наявності вже більш зрілий ринок, домінували місцевим попитом і такими факторами як міграція у великі міста, зростання доходів населення і дуже вигідними умовами іпотечного кредитування, уточнила пані Стойкова і доповнила: «У 2016 році попит орієнтований на житлову нерухомість, перш за все, в великих містах. Лідером продажів є Софія, але треба відзначити, що і в Пловдиві, Варні, Бургасі та Стара-Загорі тенденції позитивні, з ростом продажів 5-10% і зростанням цін на нерухомість приблизно в тих же розмірах. Для Софії рік завершується 12% -м зростанням цін, що вдвічі більше в порівнянні з минулим роком. Крім того, покупці цікавляться вкладеннями в нерухомість з метою інвестицій та здачі в оренду. Необхідно відзначити, що в цьому році визначилася тенденція високого попиту в сегменті курортної нерухомості. В даний момент близько половини угод з купівлі нерухомості та на морському узбережжі, і на лижних курортах, вже здійснюється болгарами, а до цього на даному ринку домінували, в основному, іноземці ».

За оцінкою Поліни Стойкової, низькі відсотки за банківськими вкладами, які близькі до нуля, також стимулюють людей вкладати кошти в купівлю нерухомості. Це дало сильне відображення на придбання житла в новобудовах, в тому числі і на стадії котловану, що є інший сильною тенденцією в 2016 році. Зараз люди обережні, інвестуючи в будівництво, але схильні йти на ризик, інформуючи про компанію-забудовника і підписуючи більш надійні договору.

«Зрозуміло, ризик завжди існує при покупці нерухомості на стадії котловану або на початковому етапі будівництва, але люди більш схильні йти на такий ризик, тому що пропозицій менше, ніж попит в даний момент. Попит на нерухомість в 2016 році виріс стрибкоподібно. Поки люди все ще коливалися, чи не знизяться ціни і як буде розвиватися ринок, раптом виявилося, що він пішов вгору. В результаті чого покупці повернулися на ринок ».

У найближчому минулому багато будівельних компаній надавали покупцям майна на ранньому етапі будівництва знижки від вартості, що було своєрідною ризикової премією за те, що вони оплачують житло на початковій фазі. В даний момент, однак, це правило не діє, заявила Поліна Стойкова і доповнила: «По суті, нова забудова на стадії котловану або на початковому етапі будівництва на 80-100 євро на кв. м дорожче, ніж ціна нового житла, яке продається на вторинному ринку. Це так тому, що пропозиції були серйозно обмежені в останні роки і тому що нові проекти мають зовсім іншу якість. Будівельники використовують набагато якісніші матеріали і покупці готові платити за цими вищими цінами ».

Попит на панельне житло залишається стабільним і ринковий потенціал у такого типу майна хороший, особливо після старту програми санування. З іншого боку, не спостерігається зростання угод з купівлі нерухомості в слаборозвинених регіонах країни, наприклад, північно-західна Болгарія. У менших містах країни ціни залишаються на колишньому рівні, а в деяких містах навіть спостерігається спад. Це нормально, так як ринок нерухомості слід за демографічними тенденціями і економічними процесами, узагальнює Поліна Стойкова.

Переклад Олени Паскалова

Новости