Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Така ось Німеччина Свято Октоберфест

Німеччина приваблива для туристів своєю історією, природою, пам'ятками архітектури, музеями. Але є ще один аспект, який приваблює безліч людей з усього світу. Це німецькі свята. Мабуть, найвідоміший і феєричний з них - це традиційне свято Октоберфест, протягом 100 років відзначається в Баварії - на галявині, що носить романтичну назву - Терезин луг, в Мюнхені.

Святкування триватимуть більше двох тижнів, сучасний фестиваль триває шістнадцять днів і може бути доповнений вихідними, якщо збігається з іншими значущими заходами, такими як виставка сільського господарства або День об'єднання Німеччини, який святкується 3 жовтня.

Місцеві жителі дуже люблять цей фестиваль, потрапити на святкування може бути дуже складно, так як місця в наметах бронюють заздалегідь.


За настільки довгу історію у фестивалю з'явилися і закріпилися свої традиції. Це стосується і страв, які подаються до пива, розташування і кількості наметів. Уже багато років традиційно ставлять 14 величезних наметів, здатних вмістити десять тисяч чоловік і п'ятнадцять "невеликих" наметів на 1000 чоловік. Свято привабливий тим, що кожен може знайти компанію у відповідності з власними інтересами. Намети відрізняються не тільки розмірами, а й спрямованістю. Є ті, які призначені для молоді та там збираються студенти. Є для більш солідної публіки, є ті, куди приходять сім'ями з дітьми. У певний день намет займають навіть представники сексуальних меншин. Для любителів вина теж знайдеться свій намет. Є намети, де замість традиційної свинини і сосисок, подається риба.

Для гостей і жителів Німеччини це не тільки свято пива, а й можливість розважитися зі своїми друзями і близькими. Зазвичай під час свята ставитися колесо огляду, що дозволяє з висоти 50 метрів милуватися на мальовничу природу Баварії. Під час празднікa проходять ярмарки, можна купити вироби місцевих виробників, сувеніри. За традицією для бажаючих виступає блошиний цирк, свято супроводжується музикою, виступом артистів.

Сигнал до початку фестивалю подає гармата. Лунають 20 оглушливих пострілів і святкове дійство починається.

Є і свої забобони. Доброю прикметою вважається, що, чим менше зусиль потрібно бургомістра, що б відкрити бочку з пивом, тим веселіше і радісніше буде свято.

Саме бургомістр - ключова фігура, яка постає перед свято. І на це є свої причини. Важкі для Німеччини і для всього світу часи двох світових воєн змусили відмовитися від фестивалю. Завдяки Мюнхенської бургомістра Томасу Віммер, Октоберфест був відроджений до життя в 1950 році.

Пити пиво на свято - це головне заняття. Баварці дуже трепетно ​​ставляться до свого пива і на Октоберфест допускаються тільки перевірені і заслужили чудову репутацію пивоварні Баварії. Всього шість пивоварень отримали право варити і продавати на святі знамените октоберфестівське пиво. Саме представники цих пивоварень починають святкова хода перед початком фестивалю. Проходячи в парадному строю, вони демонструють глядачам марки пива, які будуть подаватися гостям.

Проходячи в парадному строю, вони демонструють глядачам марки пива, які будуть подаватися гостям

За традицією пиво подають дівчата в національних баварських нарядах. Зазвичай наймали міцних дівчат, здатних носити по 3-4 літри пива, і, в крайньому випадку, здатних відбитися від розгулялися гостей. Красиві дівчата в барвистих костюмах надають додаткової чарівності свята.

У Мюнхені в цей час так само розгортається карнавал, по вулицях міста пересуваються процесії людей, виряджених в найхимерніші костюми. У ході беруть участь місцеві жителі, представники пивоварень, запрошуються і гості з інших держав. Свято демонструє єднання народу, і вперше був проведений на срібного весілля Людовика і Терези. Завдяки одруженню яких, власне, і з'явилося свято Октоберфест.

Отже, свято має столітню історію, і починався він з весілля. Кронпринц Людовик в 1810 році, в один із днів жовтня, а саме 12, відзначав своє одруження з Терезою. Саме її ім'ям, вдячні городяни і назвали місце для проведення фестивалю: Терезин луг. Весілля було шикарною, і Людвіг побажав розділити своє щастя з усім народом. Столи з їжею і пивом були накриті на галявині, для розваги гостей були влаштовані скачки. Їжа та пиво лунали безкоштовно. Жителі були щасливі, і кронпринц побажав зробити річницю свого весілля традицією.

З тих пір в жовтні проходило свято, що отримав свою назву на честь місяця його першого проведення - Октоберфест. Щороку з'являлися нові елементи свята: ставилися намети, каруселі, балагани, приїжджали артисти, велася торгівля пивом і смаженими курми. Відбувалися ярмарки, де можна було купити все, що завгодно від коней до пам'ятних сувенірів.

Крім традицій у свята з'явилися і свої рекорди. Наприклад, в 1910 році було продано небувалу кількість пива, цілих 1,2 млн. Літрів, три роки потому, в 1913, новий рекорд - найбільша просторий намет на дванадцять тисяч місць. Сучасний самий місткий намет розрахований на десять тисяч чоловік.

Деякі традиції були втрачені. Тепер ніхто не пригощає пивом безкоштовно. Змінилося і час святкування. Спочатку свято проводилося в жовтні, але дощова погода середини осені не настільки мала до розпивання пива, ніж прозорі теплі дні вересня. Час, яке отримало назву бабине літо. Тому сьогодні свято Октоберфест проводиться у вересні і привертає до себе гостей з Німеччини та туристів з усього світу.

Рекомендую також подивитися:

Новости