Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Житловий «розумний» будинок Honda Smart Home - як працюють енергоефективні технології

«Зелені» технології активно розвиваються провідними компаніями по всьому світу. До теми енергоефективності та енергозбереження приєднуються виробники з самих різних галузей, серед них - і японський виробник автомобілів Honda, який побудував в місті Сайтама (Японія) і американської Каліфорнії повноцінні будівлі для тестування системи Honda Smart Home System (HSHS).

Сьогодні ми пропонуємо вам огляд «розумного» будинку від компанії Honda, який опублікував в своєму персональному блозі Микола Китаєв, головний редактор українського науково-популярного журналу «Винахідник і раціоналізатор» .

Згадана вище система HSHS всебічно контролює процеси споживання і розподілу енергії в будівлі. Центральним елементом системи є Smart Mix Manager, керуючий процесами генерування та споживання енергії. Цей прилад оптимізує отримання енергії з міської мережі і внутрішньобудинкових генераторів, зменшуючи викиди вуглекислого газу.

Компактна побутова когенераційна установка на базі газового двигуна і система панелей на основі тонкоплівкових CIGS-осередків сонячних елементів - новітні розробки Honda - відповідають за забезпечення будинку екологічно чистої тепловою та електричною енергією. У разі відключення міської системи енергопостачання або в разі стихійного лиха будинок може функціонувати автономно.

Крім того, управляти системами будинку можна за допомогою сервісу Internavi. Система надає користувачам можливість заздалегідь дізнатися про прихід гостей, завжди бути в курсі стану побутових приладів, отримувати оперативну інформацію про споживання енергії (електричної, теплової, сонячної) і про заряд домашнього акумулятора.

Система надає користувачам можливість заздалегідь дізнатися про прихід гостей, завжди бути в курсі стану побутових приладів, отримувати оперативну інформацію про споживання енергії (електричної, теплової, сонячної) і про заряд домашнього акумулятора

Так було на початку, а потім постійний пошук нових розробок дозволив компанії розширити можливості реалізації проекту «Розумний будинок Honda» , І побудувати на території Каліфорнійського університету в США повноцінний житловий об'єкт. Вище розказано про функціональні елементи генерації енергії будинку, побудованого в Японії. Тепер розглянемо пам'ятки проекту, реалізованого в США.

Тепер розглянемо пам'ятки проекту, реалізованого в США

Поговоримо про важливі компоненти енергетичного забезпечення Honda Smart Home альтернативними джерелами . Опалення та ГВП від геотермальних теплових насосів. Сонячні панелі, розташовані по всій площі даху, забезпечують освітлення та сонячну зарядну станцію для підзарядки електромобіля.

Особливий інтерес викликає система використання тепла відпрацьованої води. Після прийняття душу, вода з ванної використовується для підігріву холодного міського водопроводу. Труби відпрацьованої води і холодної проходять поруч і передають тепло (холод) один одному.

Злита з душу вода після того, як підігріє холодну воду в крані, закачується в чотири теплових резервуара, змонтованих в землі. Тепло землі нагріває воду трохи сильніше, після чого вода повертається назад в будинок - для обігріву. Вода проходить через труби, розташовані в підлозі (теплі підлоги водяні), даху і стелі. Влітку така система здатна охолоджувати приміщення.

Автори проекту стверджують, що при такому способі використовується води в 3 рази менше, ніж в будь-якому будинку такого ж розміру в даному районі.

Honda Smart House US, в якому живуть люди, буде служити об'єктом для тестування житлоплощі майбутнього. 44% всіх парникових газів, які викидаються в атмосферу в США, викидаються з будинків і автомобілів. При розробці будинку була врахована необхідність нейтралізувати ці викиди. Крім того, будинок генерує досить сонячної енергії для того, щоб заправляти автомобіль і використовувати електрику будинку.

Система управління енергією від Honda знаходиться в гаражі, контролює і оптимізує споживання електроенергії. Поруч з системою встановлена ​​батарея ємністю 10 кВтг - вона використовується для зберігання енергії, зібраної за допомогою сонячної фотоелектричної системи потужністю 9,5 кВт, встановленої на даху.

Підставою будинку служить бетонна плита, що складається наполовину з пуццолана (пилоподібний продукт, суміш вулканічного попелу, пемзи, туфу), який зустрічається в землі і утворений в результаті вулканічних відкладень золи. Пуццолан не потрібно нагрівати до тих же температур, що і цемент, за рахунок чого Honda на етапі будівництва скоротила викиди вуглекислого газу.

За опалення та охолодження будинку відповідають геотермальні теплові насоси. Та ж система постачає гарячу воду для домашнього господарства. Вода нагрівається в резервуарі, ви приймаєте душ, після чого злита з ванної вода використовується для підігріву холодного міського водопроводу.

Злита з душу вода після того, як підігріє холодну воду в крані, закачується в чотири теплових резервуара, встановлених на задньому дворі будинку. Там тепло землі нагріває воду трохи сильніше, після чого вона повертається назад в будинок - для обігріву. Вода проходить через труби, розташовані в підлозі, даху і стелі. Таким же чином влітку вода може охолоджувати будинок.

При будівництві будинку також були враховані кліматичні умови. З північної сторони вікна забезпечують природне освітлення і вентиляцію. Що виходять на південь вікна призначені для оптимізації опалення та охолодження. Подвійні стіни, металевий дах і фундамент також розроблені для підвищення енергоефективності.

Подвійні стіни, металевий дах і фундамент також розроблені для підвищення енергоефективності

Honda, крім іншого, модифікувала свій електрокар, щоб він міг підзаряджатися безпосередньо від сонячних батарей. Це також скорочує витрати. У всьому будинку встановлена інтелектуальна підсвічування , Що працює в залежності від природного освітлення і часу доби. Honda для цього проекту попрацювала спільно з California Lighting Technology Center.

Honda для цього проекту попрацювала спільно з California Lighting Technology Center

Микола Китаєв зазначає, що реалізованих проектів «розумного» будинку поки ще одиниці в СНД, в тому числі і в Україні . Але досвід і моніторинг, який проводить компанія Honda в цьому напрямку, надзвичайно важливий для вивчення з наступним застосуванням в нових проектах.

За матеріалами: Savenergy.info

Новости