Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Зима в Іспанії: Барселона, глава 2

Глава 2,   в якій я вивчаю порядки барселонській жіночої в'язниці, купую пончики, знімаю треш-відео gRAPEs, зустрічаю Новий рік на площі Іспанії разом з Льошею Кисельовим і його друзями, змінююся салатами з Мотрею Караваєвій, сплю в двох шапках, оглядаю похоронні прикраси в Музеї Єгипту і риб на колесах в Морському музеї, ледве несу ноги і рюкзак з веганскої супермаркету Екоцентр, продовжую їсти пончики, залажу на оглядовий майданчик пам'ятника Колумбу і відпочиваю на римському кладовищі

Глава 2,

в якій я вивчаю порядки барселонській жіночої в'язниці, купую пончики, знімаю треш-відео gRAPEs, зустрічаю Новий рік на площі Іспанії разом з Льошею Кисельовим і його друзями, змінююся салатами з Мотрею Караваєвій, сплю в двох шапках, оглядаю похоронні прикраси в Музеї Єгипту і риб на колесах в Морському музеї, ледве несу ноги і рюкзак з веганскої супермаркету Екоцентр, продовжую їсти пончики, залажу на оглядовий майданчик пам'ятника Колумбу і відпочиваю на римському кладовищі.

31 грудня 2016 року

Вдень ми чекали на візит майстра, який зможе повернути зниклу гарячу воду і опалення. Хтось чекав, а хтось і ні. Дві наших гості з Франції прекрасно обходилися без води і холод їх не бентежив. Напевно, вони були з дуже північній Франції. Льоша і Карлос, які віддали мені свою кімнату, ночували в абсолютно крижаному приміщенні.

Льоша казав, що сам він зазвичай справляє Новий рік тихо, вже на першу годину засинає, на салюти не ходить. Планувалося, що ми зайдемо в гості до Поліни і Андрес, трохи там побудемо і підемо додому. Я подумала, що 31 грудня встигну відправити посилку, швидко подивитися який-небудь музей, купити пончики, повернутися додому до третьої години і приготувати вінегрет.

Українська народна тильда будинку у Льоші і Карлоса

Об одинадцятій годині я добралася до площі Каталонії і знайшла закрите поштове відділення. Оголошення, що висіло на дверях, повідомляло, що, мовляв, нічого не можна буде відправити, поки вся Іспанія не протверезіє. І в цей момент я отримала повідомлення від Каті Бахреньковой. Через півгодини в Барселонетте - зовсім іншому районі міста - починався День солідарності з ув'язненими, двадцятий марш проти в'язниць.

Таксист подивився на картинку із запрошенням на акцію в Фейсбук і запитав: "У в'язницю?" Десятки машин спецслужб і озброєні люди стояли по всьому району. На дитячому майданчику біля в'язниці почали збиратися анархісти. До початку ходи було 200 чоловік - люди різного віку, цілими сім'ями, хтось прийшов з дітьми і собаками. Хтось з велосипедом. Багато принесли їжу, тому що це був політичний сніданок. Їду і напої ставили на загальний стіл.

Розклали і розвісили транспаранти: «Ми внучки тих відьом, яких вам не вдалося спалити», «Тюрма це тортури, державне насильство, трудова експлуатація, сексуальний абьюз, вбивства, безкарність, бізнес» ... Близько години тривав мітинг, люди виступали з промовами і піснями . О 13 годині почалася демонстрація. Хода рушила навколо в'язниці.

З боку в'язниці паралельно пересувалося близько 20 осіб збройної поліції. У відповідь на крики демонстрації почулися крики ув'язнених. Тоді активісти поклали транспаранти на землю, встановили динамік, поставили три стільці. Вийшли музиканти, стали співати. Ув'язнені жінки плескали, кричали. Але скоро укладених повели від вікон. Демонстрація продовжилася. Було ще дві зупинки. О 13.30, коли демонстрація зробила коло, я вже мала йти. Більше про акцію можна прочитати в фотогалереї в'язниця :

Отже, мені потрібно було повернутися в центр міста. Я дійшла до метро, ​​дісталася до магазину на площі Оруелла і купила пончики і торти. На ринку буряку не виявилося, зате магазин Veritas НЕ схибив. До цього моменту слово Veritas вже стало здаватися мені покажчиком на острівець цивілізації, на якому можна врятуватися від іспанського цунамі. Рюкзак був занадто важкий, треба було брати таксі. Все йшло майже за планом, хіба що я не відправила посилку, не потрапила в музей і дісталася до будинку на годину пізніше.

Виявилося, що у нас в гостях родичі Карлоса. Вони досить швидко пішли, сестра Лурдес залишилася. Овочі мирно варилися в каструлі, а у нас працював майстер. Він повторив те, що напередодні зробив Карлос - щось відкрутив в колонці, залив підлогу водою, але обігрівач включив. Якраз на той час, як салат був готовий.

Лурдес і Карлос готували щось своє. О 8 годині ми вийшли з дому з сумками. У Поліни і Андреса було чоловік двадцять гостей. Вони займали кухню і кімнату. На кухонному балконі курили, на кухні товпилися іспаномовні - місцеві, з Чилі, з Гондурасу, в кімнаті сиділи в основному російськомовні - емігранти з Росії, України, Молдови. У кутку то лежала, то стояла ялинка.

Ми зустрічали Новий рік в різних країнах і почали сильно заздалегідь. Два Олексія почали коментувати те, що відбувається на ... двох телеекранах. І почався неймовірний шум, всі почали приколюватися і кричати, їсти й радіти. Особливо коли виступав Путін, який, на жаль, з народом не попрощався.

Все новорічне російське телебачення, яке я, звичайно, з моменту від'їзду не включала ні разу, здавалося парадом механічних монстрів і жертв пластичної хірургії. Репертуар за час моєї відсутності не змінився. Я, нарешті, побачила, хто такий Стас Михайлов. У нього були дивні окуляри, і я не могла зрозуміти, чи то він в масці "окуляри з носом і вусами" або це його справжні ніс і вуса. Сказали, що він обожнюємо жінками. Це з одного боку дивно, але ж в кожній губернії свої стандарти. У Росії час замухришек. Жертви пластичної хірургії постійно виступали з привітаннями. Показували гей-парад. Чебурашка-Моїсеєв, діва-Філіп і інші чудеса транс-культури заповнювали ефір. Ми стали дивитися Сердючку.

Їжа в стояла на великому столі і на маленькому - без будь-якої системи. Нові гості приходили з новими стравами. Андрес приготував найцікавішу їжу - маленькі зелені перці pimientos, але це було найцікавіше. На кухні теж була їжа, але туди я майже не ходила. Кожен був наданий сам собі і міг вибирати. Льоша виявився прихильником цукрових Донатс, а я була за шоколадні.

Одна гостя, яка планувала незабаром виходити заміж, розповіла, що схудла від переживань через майбутню весілля. Вона сказала, що їй сняться весільні кошмари. Те що гості прийшли, а нічого не готово. Те що вона весілля пропустила. То вона не може вибрати нареченого. Уві сні з'являються колишні і вона каже: "Ні, не цей".

Хтось із компанії збирався в центр міста, хтось ні. Лурдес і Карлос стали потихеньку засинати на дивані. За годину до нового року все почали метушитися. Ми вибралися на вулицю, почекали інших хвилин 20. Лурдес і Карлос втекли додому. Тут я почала знімати фільм. Гігантський чупа-чупс-мікрофон, божевільний кореспондент, літровий стакан, і багато багато шматочків російської пропаганди.

Спочатку ми гальмували на кожному розі, потім їхали на метро, ​​а в кінці кінців, коли залишилося 15 хвилин до Нового року, ми прискорилися і загубилися. До Площі Іспанії добіг тільки п'ять чоловік з виноградної сумкою. Всі, хто дістався пізніше, зустрічали своїми групками. І потім, після загального тріумфу, фонтанів шампанського, феєрверків, офіційних поздоровлень на різних мовах через гучномовці ми почали багатогодинне стояння і пошуки загублених під рекламою свинки Пеппі.

Хтось перебував, хтось зникав. Іноді втручалися якісь абсолютно чужі люди. Ми шукали Надю. Надя, звичайно, саме новорічне ім'я. "Де Надя" - "В Ленінграді". Завтра половина компанії їхала з Надею на Україну. Нарешті з'явилася Надя, і ми почали пересування в бік від. Перебіжками.

Пройшовши метрів сто, ми зупинялися і когось чекали, втрачали, говорили, пропонували варіанти шляху. Пройшли повз новоствореного музею пожежників, подивилися на старовинні машини. Одна з Полін весь час пропонувала нарешті зайти в бар і відзначити. Решта будували більше хаотичні плани.

Решта будували більше хаотичні плани

Години через два - втративши всіх іспанців і половину російськомовних - ми все-таки опинилися в барі, де нам почали приносити крихітні стаканчики з якимись алкогольними напоями. Ми з Льошею сиділи з боку вікна, нічого не пили, але вирішили дослідити, що ж в нашій величезній виноградної сумці. Там виявилося з десять різних порожніх пляшок, які ми вирішили далі не нести.

Коли бар став закриватися ми знову повернулися до колишнього традиційного способу переміщення - два кроки і стоїмо. Декого несли. У підсумку ми знайшли метро, ​​дісталися до будинку Поліни. Вдома був повний розгром. Ми щось прибрали, щось вирішили забрати, щось повикидали. Але не можу сказати, що ми залишили квартиру в пристойному стані. Єдиним нашим досягненням було те, що господиня була доведена до будинку живий. Вранці наступного дня Карлос вирушив до Поліни і власноруч привів в порядок квартиру.

Карлос відрізняється від інших людей тим, що він справляється з побутовими проблемами набагато ефективніше. Мабуть, тому що усвідомлює розумову і культурну неповноцінність оточуючих і навіть не сподівається, що хтось зможе чимось йому допомогти. А раніше я думала, що у мене патологічна пристрасть до чистоти.

Від Поліни ми йшли додому разом з Льошею, це я пам'ятаю вже зовсім смутно. Здається, їхали на метро і перелазили через паркан. Ми несли назад каструлю.

1 січня 2017 року

1 січня 2017 року

Перший раз я прокинулася о 9 годині ранку, другий раз в 12. Мені здалося, що це я випила вчора все десять пляшок, так погано я себе відчувала. Думаю, що Лурдес, яка не брала участь в нічних перегонах, теж думала щодо 10 пляшок, дивлячись на мене. Ручки не ворушилися, ніжки не ходили. Завжди дивуюся чужому міцного здоров'я - як люди запалюють на святах і залишаються живими. У мене нульова стрес-стійкість. 1 січня я була вдома весь день, в основному лежала і читала. О 19 годині прийшов Льоша, почалися збори на літак.

Ми з Лурдес пішли до метро і всю дорогу вчили російські та іспанські слова. Вона показала мені, як дійти до фіолетової гілки метро. Я їхала в гості до Мотрону, тому що у нас був запланований обмін веганські салатами. У неї був олів'є. Ми справляли веганські новий рік до 22.30, потім я поїхала додому, щоб встигнути до 24 години. Мої поїзда знову не ходили, було дуже пізно, знову їхала на таксі - до нас мав приїхати японець, Кейто. Мені здавалося, напівмертвий японець сидить біля під'їзду. Виявилося, японця вже впустили.

Тут я зрозуміла, що досить неприємно ночувати з якимось незнайомим чоловіком в одній квартирі і, скажімо так, всі пережиті колись жахи згадалися одночасно.

2 січня 2017 року

Близько 4 години ночі батареї відключилися знову, будинок почав охолоджуватися. Я подумала, що якщо нам дістався північний японець або навіть нащадок самураїв, то він звик до холодів. Вранці незадоволений самурай тремтів на дивані у вітальні. Кейто явно відбувався від південних японців. Я принесла йому друге ковдру.

З'явився господар квартири з майстром. Вони поексперементувати, натискати різні кнопки на самому обігрівачі води і на пульті управління батареями. Вода з'явилася і майже відразу зникла, встигнувши, проте, якийсь час поборотися з холодом і переконати японця, що боротьбу за глобальне потепління ми, все-таки, іноді ведемо.

Близько 12 години я добралася до Музею Єгипту. Це невеликий музей, чотири зали. Експонати обрані, розташовані і висвітлені дуже вдало. Яскрава колекція єгипетських прикрас. Чи не звичний нам замучений піском, часом, грабіжниками світ, що втратив фарби. Блискучий, золотий Єгипет з дорогоцінними камінцями, крихітними фігурками і лотосами, зібраними в намиста.

На першому поверсі розповідається про фараонів і посадових осіб, представлені мистецтва і ремесла - ювелірні вироби, камінь і кераміка. Є вітрини, присвячені косметиці і муміфікації.

Єгиптяни вміли посилати на всі чотири сторони - канопи відповідали сторонах світу:

Можна було оглянути похоронну камеру, частини храмів, дивовижні статуетки богів, мумії і саркофаги. На підземному поверсі розташовувалася тимчасова виставка про відкриття гробниці Тутанхамона. Там була бібліотека з великим вікном, за яким були розкладені старовинні книги. І зал з частиною єгипетської колекції. Дуже раджу подивитися дві фотогалереї з музею.

Дуже раджу подивитися дві фотогалереї з музею

Галерея Єгипетський музей, частина 1

Галерея Єгипетський музей,   частина 1

Галерея Єгипетський музей, частина 2

Після музею я пішла в найближчу веганські пекарню. Дуже сумна людина продав мені два малопримітна маленьких пончика і ізюмних-яблучну суміш, загорнуту в листове тісто. Це називалося штрудель.

Це називалося штрудель

Мені здавалося, що краще якомога швидше піти і не відволікати іспанця від його Постноворічний страждань. Щоб не померти з голоду, я вирішила знайти веганські супермаркет Ecocentre (Avinguda Diagonal, 329). Небувалим дивом було не кількість веганських закладів навколо, а то, що вони ще й працювали до вечора і у вихідні.

У екоцентр було все. Починаючи від взуття і закінчуючи вітринами, забитими веганські тортами. Я в перший раз купила веганські крабові палички, метрову ковбасу, схожу на сільську, і щільно набитий мармеладними ведмедиками пакет. Також я купила вітаміни.

Довго йшла до метро, ​​по дорозі бачила Саграда Фамілія і зрозуміла, що я її терпіти не можу. Коли я була в Барселоні в минулий раз, я дивилася тільки обов'язкову програму, тільки Гауді 1 2 3 . У цю поїздку можна було про Гауді забути.

3 січня 2017 року

Вночі знову відключилася опалення і я прокинулася о 4 годині. Почитала, одягла другу шапку і ще поспала. З ранку поїхала на пошту на Площі Каталонія, ту саму, що раніше була закрита. Якимось дивом відправила посилки - обидві дійшли.

В цей день я вибрала Морський музей. Раніше я бувала в морських музеях Котора 1 2 і Дубровника, в музеях Фрама і Кон-Тікі в Осло, так що мені було з чим порівнювати.

Музей знаходиться в будівлі середньовічної Королівської верфі, Drassanes, на однойменній станції метро недалеко від моря. Постійна експозиція складається з прогулянкових яхт, катамаранів, рибальських човнів і копії галери - флагманського корабля Хуана Австрійського, який брав участь в битві з турками при Лепанто (1571 г.). Репліка хороша. Весла поки тільки два. Рабів нікуди прикувати і характерний запах, за яким галери дізнавалися на море, відсутня.

Тимчасова виставка "7 vaixells, 7 històries", що розповідає про сім різних кораблів і попутно про всю історію мореплавства розташовувалася в семи транспортних контейнерах. Контейнеровоз позначав трансатлантичні вантажоперевезення. Круїзна яхта - рекреаційне значення кораблів і насолоду морськими прогулянками. Повідомлялося, що купання стало популярним з 1840 року, коли лікар прописав королеві Ізабеллі II морські прогулянки. Можна побачити два старовинних купальних костюма.

Кораблі першовідкривачів представляла каракка, або неф, або НАО "Вікторія" - корабель Магеллана, який здійснив першу кругосвітню подорож (1519 г.). "Вікторія" виявилася щасливою - інші 4 корабля експедиції затонули. З 265 моряків, які вирушили в плавання, повернулося тільки 18. Найбільші суду XV-XVI століть, каракка розвивалися точно як наземні укріплення - надбудовувалися, протистояли штурмовим-абордажні крюкам. Незвичайна цибулинні форма допомагала уникнути захоплення судна. Але з початком артилерійської ери і наземні, і морські фортеці впали.

Корабель-рятувальник Ciudad de Sevilla в 1941 році здійснив кілька трансатлантичних рейсів, що дозволило багатьом французьким євреям уникнути загибелі.

Круїзні кораблі, поштові кораблі (пакетботи), військові і піратські кораблі, а також гармати, королівські військово-морські укази, водолазний дзвін, моделі кораблів, навігаційні прилади ... Я розглядала експонати багато годин.

У музеї зібрані багато сотень моделей кораблів з самих різних матеріалів. У тому числі з кісток і людського волосся (такі робили укладені за часів наполеонівських війн).

У музеї зберігається каталонська атлас , Величезна карта світу (1375 г.), оригінал. Крім того, вона намальована на великому склі. Натискаючи на кнопки, можна запалити лампочки і дізнатися, де які країни і чудовиська знаходилися. Я зробила величезну кількість фотографій каталанского атласу і коментарів. Карта Габріеля де Вальсека (1439 г.) теж зберігається в цьому музеї.

Є і рухоме музейне майно - трищогловий вітрильник початку XX століття, викуплений музеєм і названий на честь св.Евлаліі (про Евлалію розповідалося в 1 главі ). Я не здогадалася заздалегідь вивчити розклад роботи корабля, а головне, як саме робота відбувається. Звичайно, я прочитала, що корабель бере участь в церемонії прибуття волхвів, що мер передає ключі, але подумала: волхви зійдуть на берег, всього-то, в інші дні корабель буде працювати як виставка. Виявилося, що корабель закритий капітально для прикрас, але пізніше я бачила його в порту.

На (чужому) відео мер Барселони Ада кола вітає прибуття королів-магів:

Інша частина верфі була віддана дітям. У холі повзали, плавали і ворушилися дивні автоматони.

І кілька залів були зайняті під виставку старовинних дитячих іграшок Vaixells de joguina (1870-1939). Виставлено більше ста об'єктів з приватної колекції архітектора Antoni Juncosa, найзначнішою європейської колекції морської іграшки; предмети з Музею іграшок Каталонії, етнологічні музею Барселони, з Museu de les Terres de l'Ebre та інших колекцій. Музей позиціонує іграшки як історичні документи, як спосіб розповісти дітям про морський культурі. Підкреслюється важливість іспанських іграшок.

До Деяк наборам кораблів прикладом спеціальна миска-море, дно якої забарвлене в синій колір. Транспортні іграшки представлені НЕ только кораблями - військовімі (в тому числі підводнімі човни з гумових грушами для Занурення), вантажний, туристично, Рибальська, релігійнімі (Ноєві ковчеги з наборами тварин), спортивними, саморобний. На віставці є дитячі залізні дороги, конячки на колесах, машинки, мотоцикли. Тварини - тюлені, риби на коліщатках. Колеса у рибок і кораблів - це так весело.

У центрі виставки - гігантський стіл і стілець, щоб дорослі могли повернутися в дитинство. Матусі і татусі зупиняються під столом і намагаються зберегти нудне обличчя.

Я люблю залазити на всі башти і дивитися на міста зверху. І спускатися під землю. Знаходити різні точки зору, різні перспективи, різну історію города.Недалеко від Морського музею була статуя Колумба і погода якраз підходила для того, щоб піднятися на оглядовий.

Дивно, що при вході не висить попередження для клаустрофобії. Але, можливо, клаустрофобія в такий крихітний ліфт і не піде. Нагорі маленький майданчик, більше десяти чоловік не поміститься. Видно далеко - не тільки гори-море-звичайні тур.достопрімечательності, але навіть фабрику з виробництва анісової лікеру в Бадалона. Дахи верфі, порт, вежі, міст-хвиля близько Маремагнума, канатні дороги, собор Святого Сімейства, вулиця Ла Рамбла, про особливості якої не розповідав тільки ледачий.

Я пішла по Ла Рамбла, тому що хотіла зайти на ринок Бокерія, купити фалафель в павільйоні 133-134 у Falafel vegano. Щоб не зустрічати мерців, від входу треба йти по самому крайньому правому ряду. Але не впевнена, що варто купувати фалафель тут. Тому що це був найгірший фалафель в моєму житті.

Тому що це був найгірший фалафель в моєму житті

Галерея Веганська Барселона

Компоненти накладалися шарами, кожен наступний був гіршим за попередній. Баклажани немов би мали кістки. Я пораділа, що купила тільки фалафель. Є треба було, стоячи на Рамбле, тому як на ринку поруч були або м'ясо, або столи для фасування овочів і там працювалося, а поруч я не знала ніяких зручних скверів, крамничок або просто місця, звідки не видно купу сміття або сміттєвий бак. Бруд, шум, натовп і ще жахливий фалафель. Довелося сходити в Гопал, купити квадратний Донатс і сидіти з ним на безлюдній дитячому майданчику.

Потім прийшла Мотря і ми гуляли по готичному кварталу, по магазинам, по кафе. Знайшли римське кладовище:

Знайшли римське кладовище:

Додому я йшла від фіолетового гілки і це зайняло всього 12 хвилин, не так довго, як здалося в перший раз, коли ми шукали цю станцію з Лурдес.

далі буде

Таксист подивився на картинку із запрошенням на акцію в Фейсбук і запитав: "У в'язницю?

Новости