Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Маршрути по Барселоні 2019: Гауді і не тільки: Статті

Саграда Фамілія, Парк Гуель, стадіон Камп Ноу і вояж по пляжам Барселони - огляд синього і зеленого маршрутів Bus Turistic.

Початок статті - огляду маршрутів бас туристик в Барселоні тут.

Синій маршрут Bus Turistic

Разом з червоним маршрутом вони представляють самий "цимес" пам'яток Барселони, головні з яких, звичайно, ж, творіння каталонського генія - Антоніо Гауді.

Синій маршрут барселонського Bus Turistic, як і червоний, стартує від Площі Каталонії і йде по Пасеч-де-Грас, де теж зупиняється біля Будинку Бальо / Будинки Амалії, біля Будинку Міла (La Pedrera) Гауді, а потім направляється до головного твору усього життя архітектора - Храму Святого Сімейства (Саграда Фамілія).

вулиці Барселони

вулиці Барселони

Храм Святого Сімейства

Можу сказати, що, скільки б ви не читали і скільки б не розглядали фотографії цього храму до поїздки, все одно при появі його у вас перед очима відбувається певний переворот свідомості. Ви розумієте, що нічого подібного, виключаючи інші конструкції Гауді, ви ніде ніколи не бачили. Звичайно, як і багато інших сакральні будівлі, Саграда Фамілія вимагає того, щоб познайомитися з історією її створення заздалегідь і прийти її оглядати хоча б мінімально підготовленим, інакше грандіозність задуму Гауді, який став дуже релігійним протягом життя, і символіка храму будуть незрозумілі. Втім, в самому храмі можна взяти аудіогід (в тому числі російською мовою, тривалість розповіді 75 хвилин), або приєднатися до екскурсії. Всю інформацію про відвідування Храму Святого Сімейства, завершення будівництва якого влада Барселони дуже приблизно планують на період 2020-2030 років, варто уточнювати на сайті http://www.sagradafamilia.cat/sf-eng/index.php Тому що розклад відвідування храму і якісь організаційні деталі можуть змінюватися. Взагалі, на мій погляд, в Барселоні годі й піти куди завгодно, але в Саграда Фамілія - ​​абсолютно обов'язково.

Детальніше про те, як спланувати візит в цей храм, "щоб не було нестерпно боляче", в статті Трудності.net Саграда Фамілія: Як купити квитки, як дістатися і інша корисна інформація по відвідуванню.

net   Саграда Фамілія: Як купити квитки, як дістатися   і інша корисна інформація по відвідуванню

Наступний район Барселони, куди їде бас туристик - це квартал Грасия з його головною визначною пам'яткою - Парком Гуель (включений в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, як і Саграда Фамілія, Будинок Міла і багато інших шедеврів Антоніо Гауді). Раніше, давно, відвідування парку було безкоштовним, але з кінця 2013 року, на жаль - за вхід треба платити, причому ціни рік з року змінюються. З 1 квітня 2019 року, офіційна ціна квитка - 10 євро для дорослих, 7 євро - дитячий (з 7 до 12 років).

Квитки в парк Гуель можна придбати заздалегідь, щоб не чекати в чергах на спеці. На території Парку Гуель відкрито Будинок-музей Гауді. Пропустити цей "бенкет духу" геніального каталонця теж не рекомендується, єдине, що затьмарює насичену враженнями прогулянку - це величезні натовпи туристів в парку.

Корисно: У 2019 з'явився новий автобус BUS GÜELL, який підвозить відвідувачів від найближчої станції метро Alfons X прямо до входу парк (відстань, якщо йти пішки, досить пристойне ~ 20 хвилин). Автобус безкоштовний, тільки якщо ви заздалегідь придбали квитки в парк Гуель. Назад при наявності квитка також можна під'їхати до метро на ньому ж.

"Пряничне" і чарівний парк Гуель. До саламандра, одному з улюблених образів Антоніо Гауді, завжди вишиковується черга з бажаючих сфотографуватися.

Далеко не всі знають, що з осені 2017 року Барселоні став доступний ще один шедевр Гауді, внесений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - будинок Вісенс . Це перший проект архітектора, який він виконав практично відразу після закінчення навчання в університеті. Тільки уявіть - будівля була відкрита для широкої публіки вперше за 150 років! Найближча зупинка бас-туристик до Будинку Вісенс - Gracia.

Купити квитки в Будинок Вісенс Гауді і не чекати в чергах можна за цим посиланням

Наступна зупинка насиченого "синього маршруту" - Блакитний трамвай / Тибидабо (Tramvia blau-Tibidabo). Насправді не голубий, а синій старовинний трамвайчик провезе вас по вулиці до фунікулера (відстань, яке належить подолати - близько 1300 метрів). Потім потрібно пересісти на фунікулер, який підніме вас на вершину гори Тибидабо (найвища точка Барселони - 512 метрів).

На Тибидабо розташований Храм Святого серця з фігурою Ісуса Христа на вершині. Ісус з розпростертими руками дивиться на Барселону і немов захищає всіх її мешканців. Цей красивий храм теж будувався досить довго, протягом 60 років, і довершувати розпочату відомим каталонським архітектором Енріко Саньє зведення довелося його синові.

З Тибидабо відкривається найкращий вид на Барселону і Середземне море, тут же розташований найстаріший в Європі Парк атракціонів (він відкрився в 1901 році). На Тибидабо цілком можна провести півдня-день, особливо якщо ви з дітьми.

Квитки в парк атракціонів Тибидабо можна купити не тільки в касах, а й заздалегідь через інтернет тут (зручний інтерфейс сайту-партнера на російській мові, підтвердження приходить на вашу електронну пошту, залишається тільки роздрукувати і відправитися в парк).

До речі, крім синього трамвайчика, який швидше за екзотичний, ніж зручний, є ще Тібібас (Tibibus). Тібібас відправляється на Тибидабо прямо з центру Барселони, від Площі Каталонії. Швидко (близько 20 хвилин в дорозі) і недорого (в районі 2,95 євро на 2018 рік).

Блакитний трамвай (Tramvia blau)

Храм Святого серця на Тибидабо

Далі по Проспекту Бонанова (Passeig Bonanova) бас туристик слід в Педральбес - дуже престижний квартал, де розташовані особняки місцевої аристократії і просто забезпечених людей. Тут же зосереджено безліч представництв каталонських і іспанських банків. Вийти з автобуса і просто пройтися до наступної зупинки в цьому районі - досить приємно: тінисті широкі вулиці, сади, вілли і красиві будівлі створюють особливий настрій. Барселона дуже неоднорідна, і саме тут можна побачити життя міста в її респектабельному втіленні.

Пам'ятка цього кварталу - монастир Педральбес XIV століття, в якому знаходиться колекція картин періоду Середніх століть і Ренесансу.

На цьому ж маршруті розташовано ще одне місце, пов'язане з Гауді. Якщо ви виходили на кожній зупинці "синього маршруту" і ще не переситилися в один день його творами, то можна після монастиря Педральбес вийти на зупинці Королівський палац / Павільйони Гуеля. Головний меценат і шанувальник Гауді, Еусебіо Гуель, замовив в 1884 році ще молодому, але вже набирав популярність своїми роботами архітектору оформити павільйон і вхід в його садибу. На мій погляд, дивитися в один день і "для галочки" всі ці об'єкти не варто. Якщо буде цікаво, оглянути павільйони можна і в інший раз.

Ще один цікавий (а для фанатів футбольного клубу "Барселона", який є одним з найпопулярніших клубів в світі - і зовсім культовий) об'єкт - це стадіон Камп Ноу (Camp Nou). Найбільший в Європі стадіон і Музей футбольного клубу "Барселона" розташовані саме тут. Must see для всіх любителів футболу - відвідати стадіон, сфотографуватися на тлі легендарного поля і прикупити що-небудь з різноманітною спортивної "сувенирки". Якщо ж футбол не розбурхує вашу душу - спокійно проїжджаємо на бас туристик далі.

Купити квиток на стадіон Камп Ноу онлайн (підтвердження приходить на вашу електронну адресу)

Після Камп Ноу автобус їде по Проспекту Діагональ, де з синього маршруту можна пересісти на червоний (зупинка Francesk Macia-Diagonal). Потім бас туристик знову в'їжджає на територію району Ешампле, де робить кілька зупинок біля різних музеїв (в основному - сучасного мистецтва) і повертається на Майдан Каталонії.

зелений маршрут

Цей маршрут бас туристик можна назвати "факультативним", він найкоротший (40 хвилин) і проходить повз Барселони пляжів.

Напевно в цій частині Барселони вашу увагу приверне Вежа Акбар (Torre Akbar), сучасне висотна будівля на Проспекті Діагональ відомого французького архітектора Жана Нувеля. Вежа дуже нагадує таку ж споруду в Лондоні (вежа Мері-Екс в Сіті, або в народі - "огірок"), але її творець запевняє, що орієнтувався виключно на місцеві каталонські символи на зразок гори Монтсеррат або піків Храму Святого сімейства Гауді. Городяни, правда, називають це футуристично і виблискує ночами своєї ілюмінацією будівлю самі розумієте як.

Городяни, правда, називають це футуристично і виблискує ночами своєї ілюмінацією будівлю самі розумієте як

На зеленому маршруті цікавий Парк Діагональ марі (Park Diagonal Mar), який представляє собою твір сучасного мистецтва. Його автори - пара молодих каталонських архітекторів. З-під землі в парку вилазять і звиваються всілякі символічні металоконструкції, що зображують живу природу. Доволі цікаво.

Доволі цікаво

Але краще, мабуть, в спеку зійти з бас туристик де-небудь біля пляжу. Хоча про таких безлюдних пляжах в Барселоні, як на цьому фото, в розпал дня можна тільки мріяти.

Влада Львова

Влада Львова

Новости