Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чайна індустрія Кенії: секрети пристрої і шлях на російський ринок

Кенія входить в число світових лідерів по виробництву чаю, хоча   перші чайні плантації тут були закладені тільки на початку XX століття Кенія входить в число світових лідерів по виробництву чаю, хоча перші чайні плантації тут були закладені тільки на початку XX століття . Незважаючи на свою молодість, кенійський чай швидко завоював популярність за кордоном і став стовпом національного експорту. Сьогодні його вирощують і збирають, як і сто років тому, вручну і без хімікатів, що дозволяє домогтися виключно високої якості продукту.

Розташована в Східній Африці Кенія по праву вважається однією з найкрасивіших країн континенту. Це земля контрастів: засніжені гірські вершини сусідять з блакитним океаном, заснули вулкани - з содовими озерами, на яких гніздяться фламінго, екваторіальні тропіки - з саванами, повними диких звірів. Унікальна природа і кліматичні умови ідеально підходять для обробітку цілого ряду сільськогосподарських культур: пшениці, кукурудзи, цукрового очерету, картоплі, кави, бананів і навіть квітів (тут вирощують близько 35% всіх троянд для європейського ринку).

Чаювання по-кенійський

Одна з найважливіших статей національної економіки - вирощування чаю. У 2017 році, за даними Чайного Директорату при Міністерстві сільського господарства і продовольства Кенії, в країні було вироблено майже 440 тис. Тонн чаю (більше виробляють тільки в Індії та Китаї), причому близько 92% цього обсягу пішло на експорт. Росія, що цікаво, входить в п'ятірку найбільших споживачів кенійського чаю, - поряд з традиційно «чайними» Великобританією, Пакистаном і Єгиптом.

Чайні дерева в Кенії ростуть в гірській місцевості, на висоті 1500-2700 метрів над рівнем моря, на схід і захід від Великої рифтової долини. Більшість плантацій зосереджено в таких регіонах, як Керічо (висота 2090 м), Нанді (2040 м), Меру (1530 м), Ньєрі (1750 м), Ньяміра (1890 м), Кісіі (1850 м) та інші. Близькість до екватора забезпечує рослини сонячними променями, рясні дощі - високою вологістю, а червона вулканічний грунт - необхідними мінеральними елементами. При вирощуванні чаю фермери не застосовують хімічні добрива і пестициди. Ось чому кенійський чай цінується як екологічно чистий продукт. З чайними садами в Кенії є сусідами квіткові і фруктові сади, а також плантації спецій. Аромат від квітучих садів і квітів вбирають чайне листя і потім, в настої чаю, це може порадувати і здивувати любителів саме натурального чаю.

Більше 95% виробленого в країні чаю - різні різновиди чорного чаю, яких налічується понад півсотні Більше 95% виробленого в країні чаю - різні різновиди чорного чаю, яких налічується понад півсотні. Невеликі приватні господарства вирощують на замовлення зелений, білий, жовтий чаї, улун і навіть фіолетовий (його ще називають пурпуровим) чай - рідкісний сорт з підвищеним вмістом антиоксидантів, який росте тільки в околицях гори Кенії (докладніше про сортах кенійського чаю можна прочитати тут . Професійні чайні сомельє відзначають особливий смак кенійського чорного чаю. Насичений, міцний і терпкий, що володіє тонким ароматом і красивим янтарно-медовим кольором настою. Цікаво, що місцеві жителі вважають за краще поєднувати яскравий смак з різними добавками: кенійці готують цей напій з великою кількістю молока, цукру і прянощів (кориці, гвоздики, мускатного горіха).

У спекотні дні спрагу вгамовують холодним чаєм з льодом, в який додають трохи свіжого кореня імбиру.

Ручна робота

У чайної індустрії Кенії зайнято величезна кількість місцевого населення. Близько 60% цього продукту вирощується і збирається невеликими фермерськими господарствами - вручну, за традиційними методами. У день кожен збирач збирає близько 15 кг чаю в спеціальні бамбукові кошики. Один і той же кущ обробляється раз в два-три тижні. Вирощують чайні дерева в Кенії не так як в Японії, Китаї або Шрі Ланці. Між деревами не передбачено проходів і ростуть вони, образно кажучи, «як пшениця на наших полях» - весь простір засаджено чайними кущами, через які збирачам чаю доводиться «продиратися». Механічний збір, поширений в Індії і Китаї, не дозволяє домогтися потрібної якості. Адже в хід повинні йти тільки верхні ніжні листочки, а не грубі гілки і жорсткі нижні листки, які часто зачіпають машини.

За словами глави Чайного директорату Кенії Самюеля оголилася, в країні налічується близько 600 тис За словами глави Чайного директорату Кенії Самюеля оголилася, в країні налічується близько 600 тис. Незалежних дрібних ферм. Їх діяльність координує Агентство з розвитку чайної індустрії KTDA: воно, зокрема, стежить за тим, щоб фабрики, закуповують у приватників чайний лист, вчасно розплачувалися з фермерами. Свіжозібране сировину купують за фіксованими цінами, а потім переробляють за технологією CTC - cut, tear, curl - придуманої в 1930-х роках. Чайний лист завялівают, подрібнюють, відправляють на ферментацію, потім скручують і прожарюють. Далі продукт просівають через сита, щоб розібрати на сорти в залежності від величини чаїнок, і відправляють на чайний аукціон, де оптові покупці призначають свою ціну за кожен лот.

Від куща до чашки

Чорний чай, призначений на продаж за кордон, звозять з усієї країни в головний порт Кенії - місто Момбаса на березі Індійського океану. Цей галасливий багатонаціональний мегаполіс є стратегічним пунктом на морському шляху з Європи в Китай, Індію, на Близький Схід. Сьогодні через нього проходить весь сировинний експорт країни: на місцевих аукціонах торгують чаєм, кавою, шкірою і бавовною. На відміну від кави, чай - небіржовими товар, на нього не полягає ф'ючерсних контрактів. Його неможливо зберігати також довго як кавові зерна, а величезна кількість різних сортів ускладнює стандартизацію чайних ф'ючерсів. Оскільки чай в Кенії вирощують цілий рік, аукціон проводять раз на тиждень. Кожен виробник відправляє спеціальним чайним брокерам зразки продукції, які вносять в каталоги і заздалегідь розсилають по оптовим покупцям. Ті дегустують чай і оцінюють якість кожного лота. А в ході аукціонної сесії призначають за нього ціну, яку за розумною ціною. За два дні, що триває аукціон, на ньому в середньому продають по 90-120 тис. Мішків з чаєм. Сьогодні через Момбаси проходить в три рази більше чаю, ніж двадцять років тому.

В аукціоні беруть участь найбільші виробники чаю в країні: Kenya Tea Development Agency, Unilever, George Williamson, Eastern Produce, James Finlay і інші В аукціоні беруть участь найбільші виробники чаю в країні: Kenya Tea Development Agency, Unilever, George Williamson, Eastern Produce, James Finlay і інші. Тут продають не тільки кенійський чай, а й чай з Уганди, Танзанії, Руанди, Бурунді, Зімбабве, Мадагаскару та інших африканських країн. Щоб не втратити своє, покупцям доводиться бути дуже уважними. За день потрібно встигнути встановити ціну на 60-80 лотів, тому ведучий скоромовкою зачитує деталі по кожному з них. Правда, можливо незабаром ця традиція піде в минуле: кенійські влада має намір автоматизувати аукціон до кінця 2018 року. Зелений, фіолетовий і інші типи чаю до Момбаси не потрапляють - ціна по операціях з ними обмовляється безпосередньо між покупцем і продавцем. З аукціону сировину йде на чайну фабрику (зазвичай за межами Кенії), де його розфасовують по коробочках, упаковують і відправляють дистриб'юторам. Розфасований чай під різними брендами поставляють на полиці супермаркетів, склади інтернет-магазинів, в спеціалізовані чайні лавки і магазини, кафе і ресторани.

Шлях до Росії

Росія з її давньою чайної культурою є одним із стратегічно важливих ринків для кенійських виробників. Тільки за червень 2018 року Кенія відвантажила майже 2 тис. Тонн чорного чаю в нашу країну ( а за 2016 рік - близько 20 тис. тонн ). «Найвідоміші бренди кенійського чаю в Росії -« Принцеса Нурі. Кенійський »,« Май. Чорний діамант », Maitre KENIKA, Maitre de The« Кенія », Richard Royal« Кенія », Greenfield Kenyan Sunrise, - перераховує Самюель Огола. За даними дослідження NeoAnalytics в 2017 році, споживачами чаю в Росії є близько 95% жителів країни. Російські споживачі все ще воліють чорний байховий пакетований чай. У той же час спостерігається тенденція збільшення попиту в преміум сегменті і в альтернативних напрямках - трав'яних, фруктових, купажах і екзотичних сортах.

Як відзначають в Міністерстві сільського господарства і продовольства Кенії, в найближчі роки країна має намір подвоїти експорт чаю на російський ринок. Так що можливостей оцінити унікальний смак цього ароматного і корисного напою у росіян буде тільки більше.

Вадим Биков, чайний експерт, старший ті-тестер ТОВ «Сучасні чайні технології» про Кенії і кенійському чаї:

«У мене за спиною, в моєму робочому кабінеті, вже більше 15 років висить карта чайних регіонів і плантацій Кенії. Цю карту і перші передаукціонні зразки кенійського чаю разом із зразками традиційного продаваного в Кенії фасованого чаю (в одній пачці був невеликий чорний чай і перець!) Мені подарував ще наприкінці 90-х років тодішній посол Кенії в Росії. Пам'ятаю, що, в який відбувся розмові про чай він переживав, що на численні пропозиції кенійської сторони про постачання кенійського чаю в Росію у державних структур нашої країни ці пропозиції інтересу не викликали. Але коли бізнес став проявляти інтерес до якісної продукції Кенії, ситуація змінилася.

В кінці 90-х мені пощастило познайомитися з дійсно високоякісним кенійським плантаційним чаєм, тому при створенні чайних колекції для брендів Maitre і KENIKA я запропонував використовувати рідкий крупнолистовой чорний чай і дрібні плантації (грейдів PF і PD) - гранульовані чаї з кращих плантацій Кенії, які були визначені по пробам численних перед- аукціонних зразків c чайного аукціону в Момбасі з більш ніж сотні плантацій протягом цілого календарного року. Хочу зазначити, що кенійський крупнолистовой чай має масу переваг перед чаями з інших чайних регіонів світу. Це наднасичене настою і одночасно м'якість смаку. В результаті лабораторних тестів було встановлено, що в листі кенійського чаю міститься приблизно в два рази більше соку чайного дерева, ніж в чаях з інших частин світу, що збільшує кількість розчинних речовин в чайному настої.

У кенійського дрібного гранульованого чаю, виробленого за класичною технологією СТС, є відмінна риса - ароматний і сухий чай, і настій дрібного гранульованого чаю У кенійського дрібного гранульованого чаю, виробленого за класичною технологією СТС, є відмінна риса - ароматний і сухий чай, і настій дрібного гранульованого чаю! Причому чайний аромат може бути надзвичайно яскравий і вишуканий, складний і багатий квітково-пряними нотами. Процес виготовлення крупнолистового чаю на чайних фабриках в Кенії має деякі специфічні особливості, тому його можуть виробляти порівняно невелика кількість чайних фабрик. Ми співпрацюємо саме з такими виробниками, пропонуючи на російському ринку різний крупнолистовой чай, а також асорті чаю KENIKA в якому представлені чаї, виготовлені за технологією СТС з плантацій, розташованих на різних висотах 1850, 2000., 2250, 2400 і 2550 метрів щодо рівня світового океану , що мають свої впізнавані відтінки смаку. Наша компанія давно і успішно працює в Росії, ми дорожимо своєю репутацією і ретельно підходимо до вибору постачальників. Наша мета - сприяти розвитку чайної індустрії в Росії в цілому і більш усвідомленою культури споживання чаю у російського покупця.

Сергій Добрий, генеральний директор компанії WEISERHOUSE: «Нещодавно ми побували в чайній експедиції в Кенії. Її метою стало відвідування чайних плантацій і чайної фабрики Нгоронго. Ми розглядали цю фабрику в якості нового потенційного партнера. Екскурсія на фабрику дозволила нам спостерігати весь процес виробництва чаю стандарту «СТС». Відомо, що гранульований чай, виготовлений за технологією «СТС» - основа кенійського чайного виробництва на сьогоднішній день.

Сам процес виробництва такого чаю на початковій стадії - стандартний Сам процес виробництва такого чаю на початковій стадії - стандартний. Все робиться по-старому: збір листа, процес завяливания - прості і тривіальні, за винятком колоритних мішків з дірками, які використовують для транспортування свіжого чайного листа до місця його вилежування. А ось далі починається найцікавіше. Ролерів тут не використовують. Замість них стоять величезні «м'ясорубки», через які пропускають підв'ялений чайний лист. На виході виходить «каша», що складається з меленого чайного листа, гілочок і стеблинок. Потім «чайна каша» вирушає в довгий шлях по конвеєру до місця ферментації. Ферментація відбувається на довгому металевому стелажі з отворами в днище, через які в чай ​​надходить тепле повітря. Через 25-40 хвилин, потемнілий чай відправляється в печі для сушіння.

Благоустрій печей, на мій погляд, унікальне. У них чай спочатку висихає, а потім ... він зліплюється в гранули !!! Як це відбувається? Виявляється, все просто. У другій камері печі, чай знаходиться в підвішеному стані за рахунок подачі гарячого повітря знизу. А зверху подається вологий пар, який і слепляю дрібні частинки чаю в конгломерації, схожі на гранули. Надалі готовий чай відправляється на спеціальні вали з ебоніту, для того щоб за допомогою сили електризації відокремити готові гранули від дрібних чайних ворсинок (сухих прожилок чайного листа). Потім чай сортується і фасується по мішках, для відправки покупцям.

Як це відбувається?

Новости