Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Спогади про Байкалі

Поринаю в спогади ... Радянські часи ... Мені п'ятнадцять років. Кінець серпня. Батько повернувся з Байкалу. У коридорі - велика цинкова ванна, доверху наповнена рибою. Мині, таймені, харіуси, омуль. Будинок наповнений димом з запахом смаженого тайменя. Вдень тільки посолити харіусов і ось вони вже на столі ... Всі сусіди з нашої невеличкої вулички помістилися за великим круглим столом в залі. Співають, .. задушевно співають:
"Славне море, священний Байкал,
Славний корабель, омулёвая бочка.
- Гей, баргузин, ворушіться вал,
Молодцу плисти недалечко ... "
Батько грає на гармошці. Мамин голос вирізняється з-поміж інших - вона співала красиво, емоційно.
Байкал ...
Як красиво це озеро в променях пурпурного заходу, коли Приморські хребти занурюються в тінь! Клубляться над ним хмари рожевого кольору. Здається, що озеро засинає, сховавшись пір'їнками рожевого фламінго. Краса і плескіт хвиль, пестять прибережні камені. Неосяжний простір поступово занурюється в темряву ночі. У просвітах між хмарами видно миготливі яскраві зірочки. Розійдуться хмари - милуєшся срібним серпиком місяця, що гуляє між гірських хребтів. І здаються ці хребти кришталевими, відливають синню.
Чарує озеро своєю красою і на світанку, коли перші промені сонця, що сходить стосуються скель, фарбуючи їх в золотистий колір. А серед куп прибережних каменів рожевіє яскравий іван-чай. Чудо-то яке! А повітря ?! Їм не надихаєшся! Ковтаєш насичений, наповнений терпкими смолами березово-кедровий настій ... П'єш його, п'єш ... А пити хочеться ще і ще! І водиця байкальська, як повітря, неповторна і надзвичайно смачна. Завжди студена!
Мліють під сонцем модрини. Голочки м'які, велюрові, пахучі, а на смак кислуваті. Поблизу селища Листвянка їх дуже багато.
Але не завжди Байкал буває спокійним. Іноді озеро штормить. Буває, що вітри лютують тижнями. Взимку, в сорокаградусні морози бурі особливо страшні. Простір мутніє. Пружний вітер зі свистом б'є прибережні камені, шмагає валуни немов батогом. Дрібна галька під його поривами постукує, підстрибуючи. У буянили вихорах кружляють і пісок, і сніг. Треба бути завжди насторожі. Іноді сніжна заметіль лютішає цілодобово, ламаючи модрини, згинаючи тонкі берізки. У такі дні завжди хочеться бути у натопленій печі, відкривши дверцята її, дивитися на спекотні вугілля.

Серед диких танців снігових вихорів можна почути гучні удари бубна і гавкіт собак. Старожили подейкують, що це шамани б'ють в бубон на острові Ольхон. Цей населений острів найбільший на Байкалі. Там знаходиться гора Шаманка з наскрізною печерою, в якій ще в давнину відбувалися шаманські обряди, присвячені богам. Багато жителів тих місць - в основному, евенки і буряти і зараз не змінюють старим традиціям. Вони моляться богам, щоб задобрити "Байгал - Нуур", - так вони називають це священне озеро.
З усіх боків оточують Байкал гірські хребти і сопки. Західне узбережжя Байкалу особливо скелясте. Байкал промерзає на глибину до одного метра і більше в грудні місяці. Коли спить на скелях вітер, склавши свої крильця, як добрий ангел, перестаєш відчувати магічний страх і милуєшся захололі Байкалом, виглядаєш в нього, як у дзеркало. Лід прозорий, чистий. Переливаючись синню, в ясний день він іскриться під сонячними променями. Немов посріблені струни, протягнуті на багато кілометрів станові щілини - це лід тріскається в сильні морози. Тріск як постріли з рушниць. Але люди до цього звикли. Нескінченність замерзлого озера схожа на величезний шматок темно-синього атласу. А як прозора далечінь! .. Мені завжди подобалося дивитися на сиві скелі, на схили прихованих снігом гір, на синє-синє небо над ними, на прибережні камені в білих крижаних шапках. Якщо дивитися на кам'яні брили з озера, то вони нагадують великодні паски, облиті сметаною. Поруч з кам'яними берегами модрини, а між ними - лебединим пухом снігу, іскристі на сонці. Сніг тут розсипчастий, сліпуче білий. І стовбури берізок зливаються з ним. Урочисто!
Байкал - батюшка! ..
Витає моя душа там, серед скель і модрин, серед блискучих снігів легко і вільно вільної пташкою. Ці спогади приємні. Їх не розтопиться на розжареному вугіллі в потріскує полінами, печі. А я і не намагаюся їх відкидати. І нехай за вікном регоче з мене злющий вітер Амура, а я купаю душу в Лебединому пуху забайкальських снігів - снігів мого дитинства.


рецензії

Треба ж! Сама не очікувала, що ЦЕ так "сколихне" мене. Ось що я несу в собі про Байкалі:
"Чаклунство Байкалу"
«Байкал, здавалося б, повинен пригнічувати людини своєю величчю і розмірами - в ньому все крупно, все широко, привільно і загадково - він же, навпаки, підносить його. Рідкісне почуття піднесеності і одухотвореності відчуваєш на Байкалі, немов на увазі вічності і досконалості і тебе торкнулася таємна друк цих чарівних понять, і тебе обдало близьким диханням всесильного присутності, і в тебе увійшла частка магічного секрету всього сущого. Ти вже тим, здається, відзначений і виділений, що стоїш на цьому березі, дихаєш цим повітрям і п'єш цю воду. Ніде більше не буде у тебе відчуття настільки повної і такою бажаною неподільності з природою і проникнення в неї: тебе одурманений цим повітрям, закрутить і понесе над цією водою так скоро, що ти не встигнеш і схаменутися; ти побуваєш в таких заповідних угіддях, які і не снилися нам; і повернешся ти з подесятереною надією: там, попереду, обітована життя ... »(В. Г. Распутін)
А сама я написала після першого знайомства з ним:
Байкал запав мені в душу. І якщо я ще коли-небудь буду глумитися над словом «чаклунство», то повинна буду прикусити язика, згадавши про Байкалі. Здеь я знову відчула щастя життя, ...
Дава Аутрайт 25.11.2018 8:28 Заявити про порушення А повітря ?

Новости