Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Путівник по містах і країнах: фотографії міст і країн, розповіді про поїздки, поради туристам, фото мандрівників, пам'ятки з усього світу.

Збірники місць Rutraveller

Збірок місць 540 Місць в збірниках 5 890 Лайко 3 353 Країн зі збірниками 125
  • Мені подобається! 1

    Найвідоміше озеро Росії оточене не тільки неповторною природою і різними цілющими джерелами, але ще і шаманської культурою, таємничими пам'ятниками бурятського народу і легендарними місцями сили. Плануючи поїздку на Байкал, обов'язково включите в маршрут парочку таких місць. Від RuTraveller - добірка найцікавіших і містичних пам'яток туристичного Байкалу ....

  • 2 коментарі

Найвідоміше озеро Росії оточене не тільки неповторною природою і різними цілющими джерелами, але ще і шаманської культурою, таємничими пам'ятниками бурятського народу і легендарними місцями сили. Плануючи поїздку на Байкал, обов'язково включите в маршрут парочку таких місць. Від RuTraveller - добірка найцікавіших і містичних пам'яток туристичного Байкалу.

Острів Ольхон - єдиний населений острів Байкалу. Його площа становить 730 квадратних кілометрів. Його пейзажі відомі своєю красою і різноманітним ландшафтом: степи, піщані дюни, хвойні гаї, пагорби, ялинники, густі ліси і скелі. На острові майже не буває похмурих днів - за рік їх набереться близько 48-и.
Тут розташовані вісім населених пунктів, які, в основному, зосереджені в західній частині острова. Найбільшим вважається селище Хужир, в ньому живе понад 1200 чоловік. Основне заняття у місцевого населення - рибний промисел.
Згідно бурятського фольклору, на Ольхоне живуть грізні духи Байкалу. На цей острів з неба спустився з небес Хан-Хото Бабай, посланий на Землю вищими богами. Ольхон - будинок білоголового орла-беркута Хан-Хубуа Нойона, сина Бабая, що володіє даром шаманів. Тут є місце поклоніння духам - Бурхан. Взагалі Ольхон вважається сакральним куточком північного шаманського світу.

Мис Бурхан або Скала Шаманка розташований на узбережжі острова Ольхон на озері Байкал. Мис і скеля є одним з найвідоміших і популярних місць на Байкалі, щорічно численні відвідувачі з різних країн світу відвідують це місце.
Мис є державним природно-історичною пам'яткою і входить в Прібайкальскій національний парк. Також мис є місцем дослідницького інтересу.
Протягом всієї історії скеля була святинею у місцевих жителів і займала важливе місце в ритуалах місцевих шаманів.
На території мису проводилися археологічні розкопки і були знайдені наскальні малюнки і артефакти, включаючи наконечники стріл, фрагменти кераміки, заліза, бронзи і золота.

Камінь Черського - вершина висотою в 755 метрів, знаходиться поруч із селищем Листвянка. Названий ім'ям відомого дослідника Сибіру і Байкалу Івана Дмітрічевіча Черського. На вершині знаходиться альтанка з оглядовим майданчиком.
Завдяки розташуванню вершини, з майданчика октривается прекрасний панорамний вид на околиці. Видно південну частину Байкалу, гірський хребет Хамар-Дабан на горизонті, витік Ангари і Шаман-камінь, порт Байкал, Байкальскую обсерваторію і інші визначні пам'ятки регіону.
Підйом на вершину можливий по доріжці, довжиною 2200 метрів або на підйомнику, за 75-90 рублів. На вершині також розташовано кафе, з прекрасним видом на Байкал. Взимку ж, вершина використовується як гірськолижний курорт.

Скала Шаманка розташована на мисі Бурхан, свою назву отримала на честь знаменитої печери, яка і знаходиться в скелі. Шаманка має 2 вершини, є святинею Азії. На сьогоднішній день визнана державним історичним пам'ятником.
Про скелі можна услить в різних фільмах, всюди де згадується про озері Байкал. На її поверхні переважають лишайники, висота скелі знаходиться біля берега сягає до 30-42 метрів.
Печера знаходиться в скелі, утворилася за допомогою розмиву вапняку, її довжина становить дванадцять метрів, має два входи.
З боку заходу на скелі можна побачити уявне зображення дракона, він існує з вихід коричневої породи.

Шаман-камінь - популярне туристичне місце, одне з найвідоміших на озері Байкал і є частиною Прибайкальского національного парку. Місце оточене мальовничою місцевістю і є місцем зимівлі багатьох птахів.
Але більш відома скеля своїм зв'язком з шаманськими ритуалами, з чим і пов'язана її назва. Тут місцеві шамани проводили свої обряди, давали клятви і молилися.
Також з каменем пов'язані різні легенди, згідно з однією з яких, якщо довго вдивлятися в камінь, то можна побачити обличчя шаманів.
Інша легенда свідчить про появу каменю серед озера - красуня Ангара, дочка богатиря Байкалу бігла зі своїм коханим Єнісеєм з темниці, в яку її замкнув батько, який не дозволяв їм бути разом. У злості він схопив уламок гори і кинув услід дочки.
Люди назвали скелю Шаман-каменем і, як свідчить легенда, якщо Байкал сильно розсердиться і в гніві змиє камінь, то вода затопить весь світ. Тому люди здавна приносили на цьому місці жертви Байкалу. І руйнування скелі останнім бачиться деяким, як поганий знак.

Баргузинский затока знаходиться на східному узбережжі озера Байкал в Бурятії. Залив площею 725 квадратних кілометрів і глибиною 1284 метрів є найбільшим і найглибшим в Байкалі. У нього впадає річка Баргузин. На північному сході і сході затоки знаходяться піщані і піщано-галькові пляжі, а на півдні узбережжя скелясте.
Долина Баргузинского затоки привертає увагу гірських туристів, любителі риболовлі можуть зловити в затоці омуля, харіуса і сига. На узбережжі затоки безліч пансіонатів і баз відпочинку. На околиці селища Максіміха, розташованого на узбережжі Баргузинского затоки, знаходиться еколого-етнографічний парк-музей «Світла Поляна», що представляє собою реконструкцію козацького городища-острогу XVII століття.

Мис Котельниковський прославився своїми гарячими джерелами, що б'ють з-під землі і володіють цілющими властивостями. Температура води в них досягає +81 градус, і щоб отримати задоволення, а не опіки, гарячі потоки змішують з холодною водою з озера, а вже потім подають в басейни і купальні. Це єдиний подібний місце на Байкалі.
За своїм складом вода - фторидно-гідрокарбонатна натрієва з мінералізацією 0,32 г / л. Вживати в їжу її не радять, а ось зануритися в таку воду корисно для здоров'я. Вона допомагає при захворюваннях опорно-рухового апарату, центральної нервової системи, при хворобах суглобів і гінекологічних проблемах. Мінеральні джерела активізують і зміцнюють захисні сили організму. Завдяки кільком процедурам можна домогтися позитивного впливу на кістково-м'язову тканину.

Бухта Піщана і крокуючі сосни - одна з найкрасивіших і знаменитих природних пам'яток озера Байкал. Територія бухти оголошена пам'ятником природи. Саме тут ростуть знамениті ходильні або крокуючі сосни.
Така відмінна риса цих дерев не обумовлено генами спочатку, це придбане пристосування до навколишнього їхньому середовищі. Внаслідок постійно дмуть тут вітрів з озера, коріння дерев істотно оголилися.
Поширене повір'я, що пісок, на якому і ростуть знамениті сосни і модрини, потроху зсувається в бік самого озера, захоплюючи туди і дерева. Можливо, коли-небудь вони "дошагал" і зникнуть в ньому остаточно. Але поки вони ще не пішли, є можливість їх побачити, причому не тільки тут, але і біля селища Турка і на острові Ольхон.

Півострів Святий Ніс - це єдиний півострів дивного озера Байкал, що представляє собою вузький гірський масив, протяжністю 53 кілометри. Максимальна висота масиву становить 1 887 метрів-гора Маркова.
Приблизно половину площі гірського масиву, розташованого на півострові, покриває красивий змішаний ліс. Тут росте безліч різних дерев: сосна, модрина, кедр, ялиця, береза, вільха. У підліску можна зустріти навіть рододендрон даурский і душекії. Примітно ще й те, що зі схилів стікає 47 річечок і струмків. Спочатку півострів Святий Ніс був островом, але з плином часу утворився намивний перешийок, і острів приєднався до материка.

Мис ритий розташований на північно-західному березі озера Байкал. Він входить до складу Байкало-Ленського заповідника. На ньому розташована кам'яна стіна довжиною 333 метра, заставлена ​​кам'яними пірамідами і конусами, які орієнтовані по сторонах світу. Походження цієї стіни до сих пір залишається загадкою. Є думка, що тут знаходиться так зване шаманське місце сили.
З цим мисом пов'язано безліч загадкових історій і зловісних переказів. Місцеві жителі старанно уникають цього місця, вважаючи його священним і страшним. По одному із стародавніх переказів, колись тут жив Ухер-нойон, Владика Байкалу, зі своїми синами, тут він і був похований. Але дух його був розбуджений битвою між трьома шаманами і трьома богатирями, посперечатися про шаманської силі. Існувала традиція, за якою шамани кожні три роки проводили спеціальний обряд, щоб умилостивити духа. Але спадкоємність традиції була порушена, і тепер дух Ухер-нойона мстить всім, хто вступає на мис ритий.
Місцеві жителі також неодноразово спостерігали в районі мису ритий загадкові світлові кулі і дивні блукаючі вогні. В наші дні ніхто не береться однозначно пояснити всі загадки цього таємничого місця.

Сувінская Саксонія (Сувінскій саксонський замок) - група мальовничих скель, що нагадують за формою готичну забудову Саксонії, звідки і пішла назва. Крім замків і веж в готичному стилі, є скелі, що нагадують казкових персонажів, тварин та інших форм.
Скелі розташовані недалеко від селища сувої, чому зобов'язані першою частиною своєї назви. Скелі розташовані дуже компактно, займаючи всього 0,5 квадратних кілометра. Висота піків близько 40-50 метрів, довжина - 300-400 метрів, крім того скелі є місцем гніздування голубів і ластівок.
Також скелі служили місцем поклоніння шаманів.

Бик-камінь або БуХЕ шулун є пам'яткою і святинею у жителів Баргузинской долини. Камінь є місцем поклоніння і ритуалів місцевих шаманів, крім того, з каменем пов'язано багато легенд.
Згідно з однією з них камінь - це скам'янілий бик, який так полюбив долину, що не хотів йти звідси на зиму. Кілька разів його намагалися вигнати, але він все одно повертався сюди, поки не перетворився на камінь. З тих він став місцем поклоніння і оберегом жителів долини.
Згідно з іншою легендою, долина стала місцем суперництва двох биків, які побажали залишитися тут. Довгий час вони боролися, але ніхто не міг перемогти. Тоді один з них перетворився в камінь БуХЕ-Шулун, інший - в скелю БуХЕ-Нойон.
У місцевих жителів бик символізує могутність природи і є об'єктом поклоніння. Також до БуХЕ-Шулун вони звертаються зі своїми проблемами і проханнями.

Бурхан-Баабай - це святиня жителів Тункинской долини і на бурятском мовою означає "Біла Піщана". Є не тільки релігійної, а й культурно-історичною пам'яткою регіону. На території святині розташовується єдине в Росії культове буддистська спорудження Жалсан.
Поява місця з білим піском пов'язують з легендою про Шаргай-найняв, герої-богатирі, спустився з небес для боротьби з монголами. Згідно з легендою саме тут його скакуни так рили схил гори, що з'явився білий пісок. З тих пір це місце вважається священним у жителів. Воїни регіону брали з собою в мішечках пісок, вважаючи, що він їм допоможе в бою і збереже життя.
У 1919 році тут було зведено унікальну буддистська спорудження Жалсан, що складається з високого стовпа і закріпленої на ньому бочки з буддійськими книгами, реліквіями і монетами. А в 2003 було побудовано буддійське спорудження Намжал, одне з восьми в світі, присвячених Будді.

Серге - ритуальні стовпи у бурят, якутів, дерев'яні стовпи для конов'язі. На острові Ольхон їх можна знайти на мисі Бурхан. Вони символізують «древо життя», корінням в нижніх світах бісів і гілками в небесах, де живуть нойони. Серге обв'язані різнокольоровими клаптиками матерії.
Вважається, що коли вітер колише стрічку з написаними на ній молитвами, той, хто її повісив, посилає свої молитви небес, навіть якщо він в цей час зайнятий іншими справами. Приїжджаючи на Ольхон, потрібно обов'язково принести підношення духам місцевості: скропити молоком або будь-якої білої їжею на стовп серге, погодувати духів.
У древніх шаманських переказах розповідається про 13 північних найняв - синів божественних Тенгрі, які спустилися з неба вершити суд над людьми і вибрали різні місця проживання. Старший і найсильніший з них Хан Хуте-Баабай обрав місцем проживання печеру на мисі Бурхан острова Ольхон. На честь 13 братів встановлені на острові 13 стовпів серге.

Дуган богині Янжіми - це храм в тибетському буддизмі, розташований на скелі в Баргузинской долині, Республіка Бурятія. Скала із зображенням лику танцюючою богині Янжіми знаходиться в кілометрі від села Ярікта. Одна зі святинь не тільки Баргузинской долини, а й всієї Бурятії.
У 2005 році тут чудесним чином проявився лик танцюючою богині Янжіми (індійське ім'я богині Сарасваті), якій мало поклоняються в Бурятії. Її вважають покровителькою сім'ї та дітей.
На місці, де проявився лик, був побудований буддистський храм, щоб вшанувати честь богині. Тут часто бувають жінки, нездатні зачати дитину. Вони звертаються за допомогою до богині в цьому священному місці.

Мис Кадильний розташований в мальовничому місці на західному узбережжі Байкалу.
Раніше в цих місцях перепалювали (кадили) вапняк, з якого складені навколишні скелі, звідки мис і отримав свою назву. Неподалік від берега знаходяться печери, де знайдені стоянки стародавньої людини неолітичного періоду. Також тут можна побачити цілі поля високогірних едельвейсів. На мисі кадильний знаходиться туристична база з лазнею. Мис Кадильний відноситься до території Прибайкальского національного парку.

  • Мені подобається! 1

    Найвідоміше озеро Росії оточене не тільки неповторною природою і різними цілющими джерелами, але ще і шаманської культурою, таємничими пам'ятниками бурятського народу і легендарними місцями сили. Плануючи поїздку на Байкал, обов'язково включите в маршрут парочку таких місць. Від RuTraveller - добірка найцікавіших і містичних пам'яток туристичного Байкалу ....

  • 2 коментарі

Інші збірники місць - 540

Новости