Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Подорож до Байкалу - розповідь і відгук на сайті СВ-Астур про поїздку до озера Байкал на велосипеді

  1. Подорож до Байкалу Вирушаючи в дорогу, приладнав до велосипеда «велоштани» - спеціальний рюкзак,...
  2. Похід по Криму - 22 маршрут
  3. Маршрути: гори - море

Подорож до Байкалу

Вирушаючи в дорогу, приладнав до велосипеда «велоштани» - спеціальний рюкзак, що звисає по обидва боки заднього багажника. У рюкзак завантажив похідне спорядження і прожиток. У перший день проїхавши 72 км від Оренбурга, зупиняюся на ночівлю в лісосмузі. На наступний день приїжджаю в сел. Саракташ. Він знаменитий своїм Свято-Троїцьким собором - точною копією в масштабі 1: 1,5 підірваного в лихі 1930-ті роки Казанського кафедрального собору Оренбурга. Тут в церковній лавці придбав образ покровителя всіх мандрівних і стражденних Миколи Угодника.

Побував на Красній гірці, де знімали кінокартину «Русский бунт» за мотивами «Капітанської дочки» О.Пушкіна. Макет фортеці дає наочне уявлення, як за часів Катерини Великої виглядали південні рубежі Росії. Вражає! 10 липня подолав відроги Південного Уралу. За сел. Спаське скінчився асфальт. 29 км гравійно-насипний дороги здорово змучили. Швидкість просування впала майже до пішохідної. На такій дорозі сильно втомлюються руки: велосипед постійно норовить вискочити з-під тебе, як норовиста коняка. Грейдер випробовує на міцність і техніку: зсковзуючи з кругляків, стираються покришки, від постійної тряски на задньому колесі лопнули 3 спиці. Довелося зайнятися ремонтом.

Перетинаю кордон Оренбурзької області і потрапляю в Башкирію. Виїжджаю на асфальтовану трасу Уфа - Магнітогорськ. Проїхавши по мосту р. Великий Ік, починаю підйом в гору. Тут був свідком ДТП. Запропонував, як лікар, свою допомогу, але постраждалих вже забрала «Швидка» ... Їду по дуже мальовничому ущелині: гори, вкриті лісом, підійшли до самої трасі. По берегах невеликої річечки багато туристських стоянок. Сьогодні субота, і мене обігнали три весільних кортежу. Мабуть, не мені одному тут подобається. Дорога повела на перевал. Повзу на самих маленьких передачах. Проїжджаючі далекобійники сигналять і пропонують підвезти. Але хочеться все проїхати самому.

Вважаю «кроки - обороти». 2000 оборотів за 34 хвилини - проїхав 1,8 км. Ліг, відпочив у дороги і знову поповз угору. Ще 1680 оборотів, і нарешті-то виліз на перевал. Сам. Маленька, але перемога. Дорога після підйому на Зілаїрського плато не стала легше. Почалися «Зілаїрського гірки». Крутий спуск на 500-700 м, де розганяєш до 35-40 км / ч. Важко навантажений велосипед стає погано керованим, і будь-яка купина або ямка на дорозі можуть викликати падіння, а на такій швидкості це загрожує серйозними неприємностями. Потім такий же крутий підйом на 500-700 м. Спуск пролітаєш за 1-1,5 хвилини, не встигаєш відпочити, а потім 10-15 хвилин повзеш на підйом. Виходить, їдеш як би весь час в гору. Тяжко!

Ця ділянка можна назвати еталонним. Якщо ні разу не злазив з велосипеда на «Зілаїрського гірках», значить, весь шлях до Байкалу зможеш проїхати в сідлі. Ліси Башкирії закінчуються в районі сел. Юлдибаєво, і ландшафт стає степовим. Щоб вийти до Магнітогорськ, треба буде перебратися через гори, що з'явилися на горизонті. Проїхав сел. Баймак. Перевал взяв за одну ходку. У Башкирії вже дозріла суниця, і народ цілими сім'ями поповнює ягідні запаси на зиму. Біля промислового селища Сибай величезні штучні гори відпрацьованої породи - терикони. Залишаю Башкирію і в'їжджаю в Челябінську область. Прямую до Магнітогорськ.

Кругом оброблені поля, дикі луки, степи, що йдуть за горизонт. Ось воно, головне багатство Росії - земля. Вражають масштаби нашої з вами країни. Переваливши за Камінь (так здавна називали Уральський хребет), потрапляю в Сибір. Переїхавши по мосту р. Урал, зупинився на відпочинок. В Магнітогорськ заїжджати не став: у цій подорожі міста мене мало привертали. У степовій смузі стали з'являтися невеликі березові гаї - кілки. Потім пішли і хвойні ліси, поки ще невеликі за протяжністю. Вже проїхав 530 км і цілком заслужив днювання. Добре відпочивши біля джерела в хвойному переліску, вперше проїхав за день 114 км. Минув тиждень після старту, і я вже увійшов в похідний ритм. Дорога в основному йде рівнинна, тому і кілометри стали досить «швидкими».

Біля села Верхня САНАРЕ над хвойним лісом несподівано показалися купола. Прямо серед ялин, сосен і кедрів таке чудо! Виявилося, вся церква зроблена з дерева. Так, вміє наш народ створювати дивовижно красиві речі. За южноуральской дорога на Челябінськ сильно звузилася, довелося їхати по узбіччю. Вітер став зустрічним. Дуже втомлюєшся, а швидкість просування незначна, як ніби весь час знову в гору. Вітер нагнав грозу. Але попереду видно чисте небо. Вирішую не переочікувати злива. Близько години перетинав під дощем грозовий фронт і, лише проїхавши його, зупинився відпочити. Ближче до вечора здалися дими, а потім і будови Челябінська. Заночував у 12 км від міста. 11-й день шляху. Челябінськ минув по прекрасній об'їзній дорозі, що йде серед березових лісів і квітучих луків.

Не дарма Челябінську область називають країною озер. На одному з них, всього в 10-15 м від траси, побачив зграю лебедів. Красиві білі птахи зовсім не боялися шуму проїжджає техніки. Однак, побачивши мене, швидко перепливли на інший бік озерця. Тільки від'їхав трохи, як на іншому озері побачив зграю лебедів набагато більше. Та ще диких качок, напевно, більше сотні. Птахів знімав на відео, зупинивши велосипед на узбіччі, навіть не злазячи з сідла. Сьогодні вітру немає, і в стороні Челябінська висить хмара смогу. Ось вона, плата за цивілізацію! З боку добре видно, чим ми дихаємо і чому багато в нашій країні не доживають до пенсійного віку. На трасі знайшов коробку (мабуть, впала з автомашини) з 14-ю літровими пакетами соку «Біо» - прекрасне доповнення до похідного меню.

Правда, і обтяжать на 14 кг, але «своя ноша плеча не тягне», та й кілограми ці швидко зникнуть. Підрахував, що за один день витрачаю приблизно 10-12 л рідини. Тільки ввечері випиваю від 1,5 до 2,5 л солодкого чаю зі згущеним молоком (в залежності від протяжності та рельєфу шляху, а також погоди). Виїхав на федеральну автомагістраль М51, влучно названу далекобійниками «Москва - Пекін». Рух тут дуже інтенсивне, легкові машини і фури їдуть майже суцільним потоком. А коли махина в 12-20 т проноситься мимо на швидкості 100-120 км / ч навіть в попутному напрямку, то створює таку повітряну хвилю, що вона може запросто скинути з траси. Часом це і буває з велосипедистами. За шляхопроводу перетинаю не менше знамениту Транссибірську ж.-д. магістраль Москва - Владивосток.

Так вони і будуть йти поруч, дві стратегічно важливі для Росії дороги: Транссиб і траса М51. За Челябінськом на задньому колесі протерлася покришка (витримала трохи більше 800 км), природно, і камера. Довелося ставати на нічліг раніше і ремонтуватися. Заодно замінив 2 лопнули спиці. Забігаючи вперед, скажу: за всю подорож зносилися до дірок 5 покришок з камерами. Були ще й окремі проколи камер 5-6 раз.Міновав Курган, переїхав по мосту р. Тобол. Перша тисяча кілометрів позаду. Вранці було досить прохолодно, з рота йшла пара. Довелося навіть надіти теплу куртку і рукавички. Але до обіду вітер розігнав хмари, знову стало пригрівати сонечко. По трасі М51 прямую до російсько-казахстанському кордоні. Для їзди на велосипеді цю ділянку просто прекрасний: дорога без різких підйомів і спусків, машин на трасі мало, навколо чудові краєвиди лісостепової смуги.

Біля прикордонного КПП обігнав низку машин, що стоять в черзі. Став вважати фури, але після 50-ї збився з рахунку. Стало зрозуміло, чому далекобійники, що їдуть в Омськ, Новосибірськ, Красноярськ, Іркутськ, вибирають об'їзної маршрут по території Росії через р Ішим. Кажуть, на кордоні можна простояти від 7 до 12 годин. Без черги пройшов спочатку прикордонний, а потім і митний контроль. На це пішло близько 2 годин. Через 500-600 м - ті ж процедури на казахстанському КПП. Ландшафт в іншій країні зовсім не змінився. Праворуч і ліворуч і раніше видно озера, березові ліси, колосяться оброблені поля, луки з травами і квітами так само прекрасні. Дорога стала зовсім пустельною. Іноді 10-15 хвилин взагалі немає машин. Другу днювання провів на краю березового гаю неподалік від дитячого табору відпочинку.

Після запланованого дрібного ремонту велосипеда поїхав в табір за водою і несподівано став там бажаним гостем. Керівництво табору влаштувало щось на зразок творчої зустрічі. Адже всі діти з велосипедом знайомі, а познайомитися «вживу» з велотуристів, та ще з Росії, для хлопців було цікаво. Відповідав на їх численні запитання про цей похід і про інших. Мене, звичайно ж, ситно нагодували. Уже весь табір знав, що у них обідає «знаменитий мандрівник». Петропавловськ розташований на високому березі Ішима. Не дарма це місце було в минулому вибрано для побудови фортеці: звідси відкривається прекрасний вид на всю долину. Переді мною зупинилася «Нива». Наріман і Євген стали розпитувати, хто я, звідки. Розповів, що 17-й день в дорозі.

Поскаржився: давно не був у лазні. "Які проблеми! Через 12 км буде розвилка на село Полуда. Заїжджайте погостювати ». Уже вечоріло, коли побачив щит «полуда - 4 км». Знайшов потрібний будинок. Хвіртка розкрита: мене тут чекали. Поки я парився, накрили стіл. Чи не кожного родича зустрічають так, як прийняли мене. Але ж ми були знайомі від сили 5-7 хвилин. Вперше за похід спав на ліжку, на простирадлах. Цікава деталь: господар будинку Наріман Місіровіч, який топив для мене лазню, - директор радгоспу, а Євген Іванович - головний інженер. Вобщем-то неважливо, хто ти за посадою, головне, «щоб людина була хороша», а таких більшість. В цьому я вже не раз переконувався. На задньому колесі знову не вистачає спиць. Поставив всі запасні. Після обіду пішов дощ середньої інтенсивності. Вирішую їхати під ним, щоб ночувати вже в Росії.

Коли дістався до казахстанського КПП, дощ перейшов у зливу з громом і блискавками. Прикордонники після завершення офіційних процедур запросили до себе перечекати негоду. Розповів про своє поході і в Інтернеті показав матеріали про подорожі минулих років. Зібралися всі - і прикордонники, і митники - і в кінці розмови у мене вже стали брати автографи. Дрібниця а приємно. Коли гроза ослабла, поїхав в Росію. На російському КПП після перевірок теж запропонували перечекати дощ. Так само зацікавлено слухали мою розповідь, читали сторінки в Інтернеті і навіть нагодували домашніми бутербродами. Гроза пішла вперед. А я продовжив шлях і бівуак розбив вже на російській землі. Під Омському наздогнав хлопець на «Жигулях». Став розпитувати, хто я, звідки. «Є проблеми з харчуванням, грошима?». - «Ні, все в порядку, тільки от в Омську треба б придбати спиці».

Рудольф залишив свій номер телефону. Я під'їжджав до Омська з сильною «вісімкою» на задньому колесі. Лопнуло вже 5 спиць. Боявся, що не доїду і колесо просто складеться. Але все обійшлося, і о 20.15 заїхав до Омська. Близько години шукав місце для ночівлі. Нарешті побачив невеликий пустир, зарослий деревами. Вранці подзвонив Рудольфу. Через 20 хвилин той приїхав. Залишивши велосипед і речі в найближчій автомайстерні, вирушили на ринок. Там я купив 50 спиць потрібного розміру (щоб точно вистачило до самого Байкалу), запасну покришку і камеру, гальмівні колодки. Потім Рудольф більше 2 годин возив мене по місту, розповідав про визначні пам'ятки. Я б і десятої частки такого не побачив і не дізнався б стільки про Омську без мого чудового гіда.

Після екскурсії Рудольф повернув мене в автомайстерню. Полагодивши велосипед, я відправився в подальший путь.К 1 серпня, на 25 день шляху, десь під Барабинская проскочив «позначку» в 2000 км. Тут був і рекордний для мене добовий пробіг в 129 км. Перед Новосибірському трапилася біда. Всю ніч йшов дощ. На одній з дільниць - ремонт дороги (скільки вже таких проїхав - хоч греблю гати). Свежеотсипанная узбіччя виявилася вище основного полотна траси. Глиниста суспензія тонким шаром, як маслом, покрила ще не висохлий асфальт. Переднє колесо промайнув, я впав, а велосипед всією вагою впав на ліве коліно. Коли пройшов больовий шок, дуже злякався: чи не перелом чи? Тоді кінець походу! Відповз з асфальту і став проводити діагностику. Начебто, перелому немає. Спробував встати. Насилу вдалося.

Вдалося піднятися на велосипед і потихеньку поїхати. Ліве коліно болить дуже сильно, але просуватися, хоч і на одній нозі, все ж можна. Під'їжджаю до Новосибірську з боку аеропорту «Толмачево». У місті відразу перед мостом через Об спустило заднє колесо. Напевно, дивно я виглядав, коли ремонтувався біля торгового центру посеред сибірського мегаполісу. А місто хороший! Можна ж зі скла і бетону створювати оригінальні будинки і споруди. Трохи поблукавши по вулицях, виїхав на федеральну трасу «Москва - Пекін». Вона тут змінила номер на М53. Незважаючи на травму, зумів сьогодні проїхати 102 км. Ходити на біваку практично не міг, з працею приготував вечерю, попив чайку і заповз у намет. Біль не давала заснути, незважаючи на прийняті болезаспокійливі засоби.

В голову лізли всякі чорні думки. До ранку вдалося забутися години на півтора. Насилу приготував сніданок. Ходжу ледве-ледве, спираючись на вирубану палицю-милицю. Травмоване коліно розпухло і нагадує волейбольний мяч.Любое рух викликає різкі болі. Підняв сідло на максимальну висоту і спробував поїхати. Ліва нога тільки п'ятою ледь може чіпляти педаль. З великими труднощами повзу по трасі, крутячи педалі практично однією ногою. Сильно втомлююся, але все ж їжу швидше пішохода. За 1 годину 20 хвилин проїхав 10 км. Пішов сильний дощ, і, що особливо погано, з попутним вітром. Гроза рухається в одному напрямку зі мною, а сховатися ніде. Уже промок наскрізь, а коли зупиняюся, починаю підмерзати.

Обганяють мене машини виринали з зливових струменів за 30-50 м і, обдавши з ніг до голови потоками води, зникали знову за водяною завісою. Але мені було вже все одно. За моєю одязі вода текла як зовні, так і зсередини. Їду в постійній напрузі, побоюючись, як би не збили вискакують зустрічні машини і, що ще гірше, попутні: через пелени дощу мене майже не видно. До обіду проїхав всього 31 км. Вирішую влаштувати днювання, дати коліну відпочити і потім вже вирішувати, чи продовжувати подорож на Байкал, адже вже проїхав майже дві третини шляху. Під час цієї сверхстрессовой ходки настільки був зайнятий і насторожений, що навіть забув про біль у коліні. Злива обігнав мене і пішов вперед. За 1,5 години проїхав 15 км. Для мого стану це просто супер! Відпочивав стоячи, притулившись до кілометровому стовпчику. Сідати і злазити з велосипеда - велика проблема.

Сісти на землю теж не можу, та й мокро кругом. Відчуваючи, що починаю замерзати, продовжив шлях. Уже став дивитися по сторонах і знову помічати краси навколишнього тайги. Навіть вдалося піднятися на довгий, приблизно з кілометр підйом, не злазити з велосипеда. Ура! Значить, зможу їхати далі. Днювання завтра не потрібна. Приблизно через 80 км після Новосибірська лісостеп поступово витісняється тайгою. Стрункі сосни і ялини висотою в 20-25 м зеленої стіною стоять прямо біля магістралі. Дорога знову приймає «сопкових» вид. Вниз їдеш досить швидко, а от наверх повзеш повільно, як равлик, вважаючи «кроки - обороти» педалей. Так «на автопілоті» долаю підйоми. Проїхав за день 74 км, значить, я знову в бою! Відеокамера відмовилася працювати. Як я її не ховав від дощу, вона, мабуть, промокла.Устраіваюсь на ночівлю. Ходжу я набагато гірше, ніж їжу.

Дуже сильно замерз, б'є дрібна дрож. Тільки б не захворіти. Під дощем поставив намет, переодягнувся в сухий одяг. Приготував на примусі вечерю. Попив гарячого чайку, зігрівся. Вранці сильний туман і знову дощ. Виїзд тимчасово відміняється. Вдень вітер поступово став розривати хмарність, з'явилися маленькі блакитні «вікна», веселощі надію на «світлі перспективи». О 15.00 поїхав. Після 4-х звичайних ходок минув розвилку на Томськ і за щитом «Кемеровська область» зупинився в лісі на нічліг. Дуже втомився. Довго не міг віддихатися і привести серцебиття в норму. Напевно, все ж застудився. Але температури немає. Прийняв ліки. Спати не вдавалося. Болить все: ноги, руки, спина, кисті, пальці на руках і горло. Тільки до 7 години ранку почав приходити в себе.

Об 11 годині виліз, випив багато солодкого чаю. На вулиці по-літньому світить і гріє сонце. Розвісив всі речі і відеокамеру на просушку і знову заліг, добираючи те, що не доспати вночі. До 16 години майже зовсім ожив. Навіть відеокамера просохла і заробила. Зайнявся ремонтом велосипеда, потім повечеряв і ліг спати по-справжньому. Добрався до столиці Кузбасу Кемерово. Траса минула місто і пішла по сопках. Почалися «Кемеровські гірки»: підйом в 2-3 км, 500 м рівно і знову 1,6 км підйом, 150 м горизонтальної дороги і ще 1,2 км підйому ... За 1 годину 12 хвилин проїхав всього 5 км, але все в сідлі. Травмована нога майже повернулася до робочого стану. «Гойдалки» тривали і на інший день. Нарешті дорога вирвалася з сопок в долину і пішла майже горизонтально, з мало помітними спусками та підйомами. Проїхав Мариинск, в якому купив вже четверту покришку. 11 серпня, 35 день шляху.

Осінь зовсім заволоділа Сібіром. Після Маріїнської долини дорога знову пішла по сопках. Швидкість просування знову впала. Біля Ачинська на велоспідометре якось буденно промайнула цифра 3000 км! Сталева ланцюг значно розтягнулася, і на педалях стали прострілювати вже дві зірочки з трьох. До Байкалу залишилося менше 1000 км, але техніка остаточно виходить з ладу. Тепер надія тільки на столицю Красноярського краю. У місті-мільйоннику, може бути, допоможуть з ремонтом. Зв'язався по стільниковому з Оренбургом і попросив дізнатися в Інтернеті адреси і телефони велоклуб і майстерень в Красноярську. Отримавши відомості, додзвонився до президента клубу «Брудні носороги» Володимира Чернікова. Поділився своїми проблемами. "Ти де? У 120 км від Красноярська? Приїжджай, допоможемо ». Траса продовжує свої «гойдалки» по сопках, а у мене працюють тільки маленькі передачі.

Якщо на підйомах майже нічого не втрачав у швидкості, то на горизонтальних ділянках швидко їхати просто не міг. Ланцюг «прострілював» так, що могла порватися. Нарешті добрався до Красноярська! І заблукав. Подзвонив Володимиру Черникову, розповів, де перебуваю. Через 30 хвилин він під'їхав на джипі. Занурилися в машину і поїхали в майстерню. Там, оглянувши мого залізного «коня», здивувалися: «Як Ви на такій техніці до нас доїхали? Задній пікетники загублений, передні зірочки стерті, ланцюг розтягнута, її треба викидати. Заїжджайте завтра до 12-ти, все зробимо ». Володимир забрав мене до себе додому. Другий раз за похід спав на ліжку і чистих простирадлах. Але ж ця сім'я мене і зовсім не знала. Вранці біля ліжка виявив мою похідну одяг випраної і висушеної.

Поїхали в майстерню, де вже добігав кінця ремонт велосипеда. Володя вивіз мене на околицю міста. Тепло попрощавшись з товаришем по духу, відправився далі. Тепер треба було перетнути Красноярський край і Іркутську область. На трасі здався начебто непримітний стовпчик. На одній з його сторін красувалася ціфра1000 км. Це відлік від Іркутська, стільки мені залишилося проїхати. Виходжу на фінішну пряму. Ось такі сибірські масштаби! Дорога і після Красноярська гориста, але як це мило їхати на справній техніці! Навіть дощі, тепер мої постійні супутники, не дуже дошкуляли. Проїхав Канск. Після відомого всім далекобійникам знаменитого села Нижній Інгаш скінчився асфальт і почався ту ділянку, яким мене лякали ще в Красноярську. З

десь дорога - або краще сказати, її напрямок - проходить по болотах. І виглядає вона навіть в кращі сонячні дні як насип з рваного каменю і гравію. Недарма цю ділянку траси сумно прославився взимку 2009-2010 рр., Коли було потрібно втручання керівництва країни, щоб вирішити проблему з бідуючими тут далекобійниками. Та й влітку цей 41 км «дороги» запам'ятовується надовго навіть бувалим водіям. Що вже говорити про велосипедиста. Здорово дісталося тут і мені, і моєму залізному «коню». Перетнув Красноярський край і в'їхав в Іркутську область. По мосту подолав легендарну Бірюса (пам'ятаєте знамениту Пахмутовскую пісню «Там, де річка, річка Бірюса ...»?). Після Тайшет несподівано виїхав на споруджуваний автобан. Таких класних доріг я ще не бачив.

Напевно, такими і повинні бути всі магістралі, а не тільки федеральні. Але «щастя-міраж» тривало недовго - лише 40-50 км. Знову їду по звичайній для Росії дорозі, хоча поруч копошиться і гуде потужна техніка, йде активна робота, яка вселяє надію. Може, у наших дітей і онуків будуть вже справжні дороги, і в Росії залишиться тільки одна біда ... Ще 32 км мук - і виїхав на звичайний російський асфальт, який після грейдера здався шикарним проспектом. Перед Нижньоудинськ протерла покришка і камера. Вони проїхали всього 371 км. Навіть гуму доконали «звичайні» російські дороги! Ця вже четверта зміна за пройдені 3500 км. Я-то думав, до Байкалу зумію доїхати, не змінюючи більше веловзуття. Як бі не так! Поставив стару, запас-ву покришку і заїхав в місто для покупки нової. На одній з ходок побачив тріщину на ободі заднього колеса.

Навіть подвійний обід не витримав випробування російським трафіком. Це вже серйозно. Можна тільки поміняти колесо. Але для цього треба ще добратися до людей. Їду і постійно думаю, що зараз колесо зламається. Тріщина все росте, разом з нею зростає і «грижа». Покришка і камера стали виступати настільки, що «грижа» стала зачіпати гальмівні колодки. Довелося зняти задні гальма. Проїхав 120 км і все-таки дотягнув до Тулуна. Була неділя. Я намагався знайти працюючий веломагазин. Мені допомагав Рафік Мамедов, з яким познайомився тут, коли дізнавався адреси магазинів. Разом з ним об'їхали всі точки, але ніде не змогли знайти колеса до моєї марки велосипеда. Вирішую їхати на рейсовому автобусі в Іркутськ, там-то вже точно можна буде відремонтувати техніку. По Іркутську їздив на машині Раміса Азизова, телефон якого дав допомагав в тулун водій.

У першому ж веломагазині з майстерні знайшли колесо потрібної марки, замінили його і поставили нові покришку і камеру. Заїхав на ж.-д. вокзал, взяв квитки на зворотну дорогу. Залишив в Іркутську у нового знайомого частина спорядження (взяв лише бівуачне) і без нічого попрямував на Байкал. Залишалося проїхати всього близько 70 км. На рейсовому автобусі, який до сел. Ліствянка на березі Байкалу ходить досить часто, їдуть люди з усіх континентів. Час в дорозі трохи більше години. Це гарний, але і фізично важку ділянку. Дорога йде по горах Прибайкалля: стрімкий спуск, а потім такий же підйом, вимотує і виснажливий. Але я вчора прекрасно відпочив, і велосипед полегшений на 15-20 кг.

Якщо за 3850 км жодного разу не злазив з сідла велосипеда, то тепер просто з принципу не зійдемо з його педалей! Тим більше що адреналіну в передчутті досягнення заповітної мети хоч відбавляй. На 49-й день походу попереду побачив водну гладь Байкалу. Здрастуй, «славне море»! Мета досягнута. Відзняв знаменитий Шаман-камінь, який розділяє води Байкалу і Ангари. Проїжджаю Листвянка, що є візитною карткою озера. Звідси звичайно починаються самодіяльні туристські маршрути. Тут і ми стартували разом з дітьми на надувному човні в 1980 р, пропливаючи навколо Байкалу, і з дорослими дітьми та онуками в 2001 і 2005 рр. Спустившись на прибійну гальку Байкалу і звернув за мис, розбив бівуак. Відпочивши два дні на березі Байкалу, попрощався з ним і відправився в зворотний шлях.

В Листвянка упакував велосипед, розташувався в рейсовому автобусі і через годину був уже в Іркутську. До будинку мені ще 3 дні їзди по Транссибірської ж.-д. магістралі. З хвилюванням з вікна вагона розглядаю автомобільний тракт «Москва - Пекін», за яким зовсім недавно проїжджав. Але тепер все виглядає інакше і немає вражень, що переповнювали мене тоді. Згадав давно відому істину: «Важлива не стільки мета, скільки дорога до її досягненню». У моєму випадку - Дорога в прямому сенсі слова. Так, Байкал воістину прекрасний, але, проїхавши Приуралля, Башкирію, Зауралля, всю Західну і частину Східної Сибіру, ​​я подивився пів-Росії і познайомився з багатьма її хорошими людьми. І це, напевно, найяскравіше враження і головний підсумок походу.

Стаття опублікована в газеті «Вільний вітер», на нашому сайті публікується з Дозволу редакции. Сайт газети http://veter.turizm.ru/

ru/

Назад в розділ

Легендарна Трідцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходити через знаменитий Фішт - це один з найграндіознішіх и значущих пам'яток природи России, найбліжчі до Москви Високі гори. Туристи Нічого проходять всі Ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в Притулка.

Похід по Криму - 22 маршрут

З Бахчисарая в Ялту - такой щільності туристичних об'єктів, як в Бахчисарайський районі, немає ніде в мире! Вас чекають гори и море, рідкісні ландшафти и печерні міста, озера и водоспади, Таємниці природи и загадки історії, Відкриття и дух пригод ... Гірський туризм тут зовсім НЕ складаний, но будь-яка стежка дівує.

Гірський туризм тут зовсім НЕ складаний, но будь-яка стежка дівує

Маршрути: гори - море

Адігеї, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійськіх лугів, цілюще Гірське Повітря, абсолютна тиша, снежники в середіні літа, дзюрчання гірськіх струмків и річок, пріголомшліві ландшафти, пісні біля вогнища, дух романтики и пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві Хвилі Чорного моря.

«Є проблеми з харчуванням, грошима?
Коли пройшов больовий шок, дуже злякався: чи не перелом чи?
Ти де?
У 120 км від Красноярська?
Там, оглянувши мого залізного «коня», здивувалися: «Як Ви на такій техніці до нас доїхали?
»?

Новости