Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Джеймс Кемерон може відправитися на Байкал

Як повідомили у Фонді сприяння збереженню озера Байкал, до участі в третьому сезоні Міжнародної науково-практичної експедиції "Світи" на Байкалі "від імені Фонду запрошені провідні іноземні гідронавти.

"В першу чергу, це" найглибша людина планети ", підкорювач Маріанської западини Дон Волш, знаменита підводниця, пілот, яка провела під водою понад 6 тисяч годин, біолог, доктор наук і колишній радник президента США Буша з науки Сільвія Ерл, а також видатний американський режисер, автор "Титаніка", "Термінатора" і "Аватара" - Джеймс Кемерон. Крім того, до участі в експедиції запрошені вчені та студенти з Швейцарії і президент Монгольської академії наук ", - повідомили у Фонді.

Науково-дослідницька експедиція "Світи" на Байкалі "почалася в 2008 році. Протягом кількох літніх місяців російські глибоководні апарати" Мир-1 "і" Мир-2 "досліджували озеро в пошуках нових видів флори і фауни, а також опустилися в найглибше місце Байкалу, воно розташоване в центральній частині озера, біля острова Ольхон, де глибина більше 1,5 тисячі метрів.

У сезоні 2009 року експедиція працювала спочатку в південній частині озера, а на початку серпня минулого року - в його північній акваторії, де були виявлені газогідрати, кристалічні сполуки, які утворюються з метану і води, які вчені вважають "паливом майбутнього".

Раніше співробітник інституту океанології РАН повідомив, що в даний час судно-носій "Міров" - "Академік Мстістав Келдиш" знаходиться в Німеччині і влітку на ньому плануються дослідження у водах Баренцева моря.

Разом з тим, за планами вчених, озвучених восени минулого року, РАН в 2010 році повинна була проводити дослідження в Атлантиці.

Глибоководні апарати "Мир-1" і "Мир-2", які вивчали Байкал упродовж 2008 та 2009 років, в 2010 році в рамках міжнародного проекту збиралися використовувати для занурення в води Атлантичного океану, а продовження експедиції "Міров" на Байкалі "в 2010 році не передбачалося. Однак науковий інтерес до дослідження Байкалу виявився сильнішим і "Світи" продовжать свою роботу в Сибіру за організаційної підтримки ФССОБ.

Передбачалося, що до сторіччя загибелі "Титаніка" (в 2012 році) безсумнівний інтерес викличуть занурення саме в район цього затонулого легендарного лайнера, де вчені мали намір вивчити гідротермальні поля і океанічні рифи Атлантики. Виходячи з такого припущення, в цей район Світового океану і були відправлені "Світи".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Новости