Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Олімпіада-2014. Сочі, Імеретинський долина, думки

- Ви в Сочі їдете, так? На Олімпіаду? А ви спортсмени або волонтери? - заправник, що заливав бензин в наш автомобіль на виїзді з Воронежа, по всій видимості, геть відкидав можливість знаходження в Сочі когось, крім господарів свята - атлетів - і обслуговуючого їх персоналу. - Я б теж поїхав, але квитків, кажуть, давно немає, та й дорогі вони. На хокей б сходив, на фігурне катання. Дивитися, звичайно, буду все, на моєму віку в Росії Олімпіад вже точно не буде. Візьму пару зайвих вихідних.

У Воронежі я опинився проїздом по дорозі в Імеретинській долину в компанії колег-журналістів. За тиждень до старту головної спортивної події 2014 роки ми вирушили в самий центр майбутніх подій на машині, попутно збираючи враження від поїздки по країні та олімпійські думки звичайних людей. «Звичайно, знаю про Сочі. У мене чоловік і син готуються дивитися, все сперечаються, з ким Росія в фіналі хокею буде грати - з Канадою чи з США. Сама я люблю, коли на лижах їздять і стріляють. Біатлон? Точно. Аби наша буря туди не прийшла, а то і Сочі завалить », - продавець одного з гіпермаркетів Ростова-на-Дону була явно збентежена виявленим до неї увагою. Чотиригодинний піший шлях на роботу по завмерло в снігових лещатах місту не зміг стерти усмішку з її обличчя. Жінка побажала нам доброї дороги, а російським спортсменам - безлічі перемог.

Жінка побажала нам доброї дороги, а російським спортсменам - безлічі перемог

Напередодні Олімпіади навіть "Цукерова Балка" стала трохи добрішими

Одне тільки назва «Цукерова Балка» наводить жах на багатьох людей, одного разу там побували. Пост ДАІ, розташований в цьому селищі, має погану славу, а його співробітники - репутацію «злих поліцейських». Ми не без підстав готувалися до серйозної втрати часу і нервів, однак, на наш подив, ніхто з півтора десятка «людей в жовтих накидках» навіть не подивився в нашу сторону. І не тільки в нашу: фури неспішно прокочувалися через ворота КПП і котили в напрямку станиці Кущевській. Довелося зупинитися і самому податися в гості до мешканців поста. Відчувши недобре, перший зустрічний співробітник відразу ж відправив мене до головного, а той, у свою чергу, гордо відповів на моє запитання про дивно вільному доступі на олімпійську сторону: «За коментарями до прес-служби, ми тут не говоримо, а працюємо».

Лише переконавшись, що мене цікавить виключно спортивна сторона питання, підполковник розповів, що про Олімпіаду пам'ятає, дивитися буде хокей і вболівати за збірну Росії, а під кінець короткої розмови висловив упевненість в успіху жіночого українського естафетного квартету. Прохання дозволити сфотографувати ратниКа, керівного охороною північних воріт Олімпіади, була миттєво відметена. Зі словами: «фігуристок там фотографуйте».

Зі словами: «фігуристок там фотографуйте»

Країна їде на Олімпіаду крізь "Пекло на Дону"

Немає сенсу окремо розповідати про те, як ми пройшли всі кола «Ада на Дону». Регіон боровся зі стихією, як міг, і все-таки переміг. Через 14 годин і майже 500 кілометрів об'їзних доріг ми дісталися до Туапсе, де повинні були отримати акредитацію на автомобіль. З першого разу ідентифікувати місце видачі квитка не вдалося: я потрапив на безмовну станцію техобслуговування і був негайно гукнути знаходяться у всеозброєнні сторожем. Словосполучення «олімпійський автопропуск» створило диво: дід, не давши мені договорити, негайно вирушив в пояснення правильного маршруту, натомість лише скромно попросивши мене передати Ковальчуку, щоб обов'язково знову забив у фіналі.

Імеретинський долина вразила. Я був тут два роки тому, повернувся через рік, але особливих змін тоді не відчув. Нескінченна будівництво з усіма своїми обов'язковими принадами починалася прямо за дверима аеропорту і йшла за обрій. В Олімпійський парк, як і в місто Семен Семеновича Горбункова, була одна дорога, і я нітрохи не сумнівався, що спокійно виведу товаришів прямо до нього, а там вже медіаотелі зовсім поруч.

В Олімпійський парк, як і в місто Семен Семеновича Горбункова, була одна дорога, і я нітрохи не сумнівався, що спокійно виведу товаришів прямо до нього, а там вже медіаотелі зовсім поруч

Олімпійський парк Сочі-2014

... і більше години ми їздили вокруг да около. Здавалося, до серця Олімпіади було рукою подати, але все дороги, що ведуть до нього, або хитрим чином йшли в різні боки, або упиралися в КПП, «цеглини» і шлагбауми. Мурашник зі сталі, скла і бетону переливався всіма кольорами веселки і вабив, вабив до себе, відмовляючись підказувати правильний шлях. Кожен поліцейський, у якого ми запитували дорогу, з готовністю посилав нас до наступного «нічному дозору». Правоохоронці були в міру доброзичливі і реально прагнули допомогти, але при цьому мали мінімумом інформації. Особливий режим безпеки, мабуть, був ще не включений, оскільки нам двічі пробачили очевидні виїзди на абсолютно порожні зустрічні смуги.

На наступний день водій шаттла, звивистою дорогою везе мене з благополучно знайденої вночі готелі в Головний медіацентр, в двох реченнях описав менталітет тієї країни, в якій проводиться Олімпіада-2014 . На моє запитання про те, чи немає шляху простіше, він прорік: «Ми спочатку різними маршрутами їздили, а диспетчери час засікали. Так і вибрали самий короткий ».

Так і вибрали самий короткий »

Олімпійський парк Сочі-2014

Це так по-російськи - спочатку побудувати, потім намагатися зрозуміти, як оптимально використовувати. Продумані наскрізь європейці так би ніколи не надійшли. Але і не побудувати їм в такі терміни настільки величезний мурашник. І ніколи настільки ж незворушно не вийде фарбувати вікна або доводити до кінця покрівельні роботи в уже заселеної журналістами готелі. І не будити постояльців рівно о 9:00 бадьорою роботою дрилі в сусідньому номері, і не «варити» сталевий парканчик прямо посеред ночі, незважаючи на проїжджаючий в лічених сантиметрах автобус. Недоробок в прибережному кластері хоч відбавляй, все усунути не вдасться не тільки до відкриття, а й до закриття. Наскільки вони завадять Ігор? Подивимося.

Всім - заправника в Воронежі, продавцеві в Ростові-на-Дону, полковнику на Цукеровой Балці, сторожу в Туапсе і ще кільком випадково зустрінутим в магазинах людям - я наполегливо ставив одне й те ж питання: як вважаєте, чи потрібно було витрачати стільки грошей на Олімпіаду? Нікого з них не хвилювала ні точна цифра, ні альтернативні можливості цю саму цифру витратити. Улюблена столична тема рахувати гроші, витрачені кимось іншим, і представляти, як було б здорово взяти участь у витратах, за 101-м кілометром чомусь не працювала. Звичайні росіяни в тій чи іншій мірі хотіли Олімпіаду і не особливо замислювалися, якою ціною вона далася. Потрібна вона, виявляється. Виняток - жителі Сочі і околиць, але їх зрозуміти можна: хто з нас починає ненавидіти сусіда, активно робить ремонт, пізніше, ніж через два дні? Під час Олімпіади-80 неугодні елементи висилалися з Москви за той самий 101-й кілометр. Цього разу, схоже, за лінією відчуженості виявилася сама столиця. Як та сама Баба-Яга, яка була проти ...

Як та сама Баба-Яга, яка була проти

Олімпійський парк Сочі-2014

Ви в Сочі їдете, так?
На Олімпіаду?
А ви спортсмени або волонтери?
Біатлон?
Наскільки вони завадять Ігор?
Виняток - жителі Сочі і околиць, але їх зрозуміти можна: хто з нас починає ненавидіти сусіда, активно робить ремонт, пізніше, ніж через два дні?

Новости