Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як був відкритий найбільший буддійський храм Боробудур і чому його нижня частина досі не розчищена

"Біографія" Будди. Обходячи кожен ярус і піднімаючись все вище по терасах, людина дізнається щось нове з життя божества

Найбільший в світі буддійський храм - Боробудур на острові Ява - сьогодні вважається однією з найбільш розкручених туристичних визначних пам'яток в світі, одним із символів держави Індонезія. Кілька років тому солідне британське видання The Times порекомендувало його як альтернативу легендарному Ангкор Вату: на думку видання, храмовий комплекс в Камбоджі занадто перевантажений туристами, на відміну від не менш вражаючого, але набагато більш спокійного Боробудура.

Колосальна споруда будувалася довго - з VII по IX століття. Потім з нез'ясованих досі причин храм закинули на сотні років. До початку XIX ст. Боробудур поступово зникав під товщею попелу викидається вулканом, розташованим неподалік, і переховувався в заростях наступаючих джунглів. Навіть місцеві жителі забули про нього. І тільки в XIX столітті Боробудур заново відкривають для західної цивілізації.

Цікаво, що найважливішим фактором відкриття Боробудура стала боротьба за володіння колоніями в Південно-Східній Азії. Звучить неполіткоректно, але храму "пощастило" - в тому плані, що на кілька років острів Ява був зайнятий британськими військами. А на чолі їх дуже вчасно виявився не солдафон або бюрократ, а тлумачний адміністратор і дослідник природи в одній особі.

ГУБЕРНАТОР-БОТАН

За часів британської колоніальної експансії (XVIII-XIX ст.) Вважалося правильним починати кар'єру не в столиці, а "на кінці географії" - в колонії. Там досить швидко можна було збити такий-сякий капітал і повернутися на батьківщину вже з чинами і положенням в суспільстві. Саме таким шляхом йшов Томас Раффлз. У сина капітана торгового флоту, навіть народився в море, не було шансів в Лондоні. Сподіваючись вирватися з убогості, він і поїхав в Південно-Східну Азію: як для бідного юнака платню колоніального чиновника виглядало цілком солідно. Крім того, Томас захоплювався природничими науками, тому робота в тропіках його цілком влаштовувала. Весь час, вільний від виконання своїх прямих обов'язків, молодий чиновник сидів в архівах, вивчаючи місцеві мови, звичаї, природу. А заодно і розробляв проект подальшої експансії Британії в Індонезії.

У 1810 р Раффлз став губернатором британських колоній в цій частині світу і підготував військове вторгнення на Яву. Величезний острів захопили буквально за кілька місяців! Правда, англійці пробули там всього кілька років: з політичних міркувань, Яву повернули голландцям, які володіли нею раніше. Але за той час, що Раффлз провів на острові, він не тільки істотно модернізував систему господарювання, але і зробив знахідку, що прославила його як археолога.

Одного разу він почув про якісь руїнах неподалік від міста Джокьякарта. Губернатор не полінувався особисто відправитися на розвідку. Досвід дослідника не підвів його, і він організував розчищення споруди. Знадобилося два місяці щоденної роботи безлічі людей, щоб відкрити тільки частину пам'ятника.

Історія . На старовинному малюнку зображений візит короля Сіаму до розчищеному від попелу і заростей храму

жертвою пограбування

Через кілька років англійці йдуть з Яви, поступившись правління голландцям. Новий губернатор не кидає справу, розпочату Раффлзом. Більш того - він продовжує розчищення храму на власні кошти, не питаючи вказівок зверху. У 1835 р вже можна розглянути верхню частину складного комплексу, що складається з безлічі культових споруд, терас і скульптур.

В середині XIX століття 988 барельєфів Боробудура скрупульозно змальовує голландський живописець Франс Вільзен. Потім він демонструє свої малюнки в Музеї Античності в Лейдені, і виставка виробляє фурор. У 1882 р надходить пропозиція розібрати Боробудур і вивезти в метрополію. І всім нам дуже пощастило, що тоді у Голландії не знайшлося грошей на цю затію. Але поки ентузіасти наполегливо розчищали, вивчали і відновлювали історичний пам'ятник, інші потихеньку почали розтягувати його на сувеніри. Оскільки храм знаходився досить далеко від накатаних маршрутів того часу, ніякої охорони біля нього не було. З того часу безліч фігур Будди на терасах Боробудура сидять без голів, які збивали і вивозили в приватні колекції. Сумний рекорд встановив король Сіаму: приїхавши на екскурсію, він повернувся назад на батьківщину з комплектом величезних барельєфів і статуй, які вивозили на десятці возів, запряжених биками. Зараз їх можна побачити в Національному музеї в Бангкоку. Втім, подібна практика в той час була правилом у всьому світі - згадаймо хоча б Пергамський вівтар в одному з музеїв Берліна або колекції Британського музею.

Цікаво, що нижня частина Боробудура і до цього дня не розчищена. Кажуть, причина в тому, що на барельєфах цоколя зображені пристрасті і спокуси.

Раффлз. Прославився як вчений і адміністратор

ДОСЬЄ НА БАТЬКА-ЗАСНОВНИКА СІНГАПУРУ

Відкриття Боробудура - не єдина заслуга Томаса Раффлза. А може, і не головна.

У 1818 р йому було наказано спішно створити новий порт в Малаккській протоці - він був потрібен для транзиту з індійської Калькутти в китайський Кантон опіуму. Ніхто тоді ще не воював з наркотрафіком, але справа все ж виглядало вельми делікатним. Малайський архіпелаг належав голландцям, і британська метушня з опіумом їх не влаштовувала. Ось тоді в нагоді енциклопедичні знання Раффлза: він згадав про малолюдному острівці Сінгапур , Що належить місцевому князьку. Завдяки дипломатичності (і рішучості) чиновника англійці отримали цей шматок болотистій суші за суму, еквівалентну $ 30 тис.

З цього моменту енергія з нашого "ботана" так і зафонтаніровала: Раффлз спроектував місто, інфраструктура якого максимально забезпечувала життєдіяльність порту. Він наказав осушити болота і вирубати джунглі для будівництва нових кварталів. Заодно він скасував рабство, заборонив азартні ігри, відкрив на острові школи та Інститут східних мов. Провівши півжиття в Азії, він прекрасно усвідомлював ризики, які виходять від перенаселеного Китаю, тому розмежував райони проживання народів - окремо селилися китайці, індуси, малайці і європейці. Зараз це багатьом здасться неполіткоректним, але тоді саме життя вимагало такого кроку. На все це у Раффлза пішло 3-4 роки, і незабаром Сінгапур став справжньою перлиною в британській короні.

Вражаюче, але до кінця життя ця людина так і залишився в душі не колонізатором, а натуралістом. І на цьому терені також досяг успіху: почав розкопки найбільшого буддійського храму, знайшов найбільший в світі квітка, названий на його честь Раффлезія, і заснував Лондонський зоопарк. На його могилі в Вестмінстерському абатстві написано: "Пам'яті сера Томаса Раффлза - державного діяча, чиновника, натураліста".

Сінгапур. Пам'ятник засновникові міста

ШЕДЕВР, ВРЯТОВАНИЙ ДВІЧІ

У другій половині XX в. руйнування дренажної системи на схилах пагорба, на вершині якого стоїть Боробудур, призвело до того, що грунти стали розмиватися і почастішали зсуви. У щілинах кам'яних блоків постійно накопичувалася волога, і за століття барельєфи почали ховатися під нальотом лишайників. Скульптури руйнувалися вологою і перепадами температур. Загибель шедевра ставала майже реальністю, і в 1975 р уряд Індонезії звернулося за допомогою в ООН.

Витрати. Після складання близько храму лежать зайві "запчастини"

Для початку спорудження розібрали по цеглинці (комплекс складається з 2 млн блоків). Кожен шматочок каменя або скульптуру пронумерували і занесли в комп'ютерну базу даних. Також оцифрували численні барельєфи. Після відновлення дренажу та зміцнення грунту на пагорбі Боробудур повернули в стан "як було" тільки в 1983 р Під час реставрації було оглянуто і оброблено спеціальними засобами близько 26 тис. Куб. м каменю і заново виготовлено близько 5 тис. нових фрагментів - замість втрачених. У тому числі - голови і кінцівки сотень статуй Будди (зі збережених 504 фігур приблизно 280 стояли обезголовленими). Правда, до цих пір в чагарнику за територією храму можна знайти купки пронумерованих уламків - "зайві деталі", що залишилися після реставрації.

Руйнування. За сотні років стихії майже знищили Боробудур

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

Новости