Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Заповідники і національні парки Азербайджану

Апшеронський національний парк

Апшеронський національний парк був створений з Апшеронского державного заказника в 2005 році. Метою його створення стало збереження мешкають на цій території джейранів, каспійських тюленів і водоплавних птахів. Він знаходиться в Азербайджані, на території Азізбекского району міста Баку. Площа парку становить 783 гектари.

На землі Апшеронского національного парку мешкають джейрани, шакали, лисиці, борсуки, зайці, а в водах Каспійського моря тюлені і риби. На землі Апшеронского національного парку мешкають джейрани, шакали, лисиці, борсуки, зайці, а в водах Каспійського моря тюлені і риби

З птахів зустрічаються - срібляста чайка, сопучи лебідь, лиска, сірі червоноголові і чорні качки, піщаний кулик, болотний лунь та інші перелітні птахи. З перерахованих вище, унікальною птахом є болотний лунь. Він вважає за краще вести полювання на дрібних птахів і на їх яйця, а також на риб і земноводних, тому свої гнізда цей птах звиває на болотистих, порослих очеретом і очеретом ділянках. Багато тварин і птиці, занесені в Червону книгу Азербайджану, зустрічаються і в Апшеронському національному парку.

Гобустанський державний історико-художній заповідник

Гобустанський державний історико-художній заповідник являє собою рівнину з культурним пейзажем наскальних малюнків, які займають площу близько 540 гектарів.

У Гобустане можна знайти численні наскальні зображення і стародавні стоянки, які свідчать про жителів регіону давніх епох, періодів палеоліту і середньовіччя. Назва "Гобустан" буквально означає "край ярів".

Перші археологічні розкопки, проведені тут, почалися в 30-х роках ХХ століття, коли Ісхак Джафарзаде виявив в Гобустане 3 500 наскальних зображень, ям, печер та інших історично значущих об'єктів. У 1965 році було знайдено 300 нових наскальних зображень, більше 20 жител і 40 курганних поховань. У 2007 році наскальні малюнки і сам заповідник були включені в список об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Гейгельскій національний парк

Гейгельскій національний парк

Місцевість під назвою Гейгель всесвітньо відома прекрасними і багатими лісами, унікальною природою і красою. Для збереження цього природного пишноти 1 квітня 2008 року було створено Гейгельскій національний парк. Загальна площа території парку на сьогоднішній день складає 12 755 гектарів. Гейгельскій національний парк розташований на мальовничих північних схилах гори Кяпяз, на висоті 1 000 - 3 060 метрів над рівнем моря.

Створення національного парку було направлено в основному на збереження місцевої біосередовищ, ефективне використання природних ресурсів та розвиток екотуризму. Основна частина національного парку має багатий рослинний покрив.

Ліси на висоті 1 100 - 2 200 м над рівнем моря включають 80 видів дерев і чагарникових. Територією парку протікає права притока річки Кюрекчай - Ахсучай. Гейгельскій національний парк також багатий своєю фауною. У парку охороняються рідкісні види тварин, такі як кавказький благородний олень і форель. Красива і різноманітна природа, багата флора і фауна Гейгельского національного парку дозволяє ефективно організувати і розвинути екотуризм.

Зангезурський національний парк

Зангезурський національний парк

Зангезурський національний парк імені академіка Гасана Алієва, він же державний заказник "Зангезур", розташовується на території Ордубадського району Нахчиванської Автономної Республіки. Він був створений з метою збереження і відновлення популяцій рідкісних тварин - закавказького муфлона, леопарда, безоарового козла, кавказького тетерева, бурого ведмедя і смугастої гієни.

Він був створений з метою збереження і відновлення популяцій рідкісних тварин - закавказького муфлона, леопарда, безоарового козла, кавказького тетерева, бурого ведмедя і смугастої гієни

Всі ці тварини занесені до Червоної книги. Створення національного парку датується 2003 роком, а площа становить 42 797 гектарів.

Зангезурський національний парк імені академіка Гасана Алієва - це буквально місцезнаходження безлічі вимираючих видів тварин, парк має багатий біологічною різноманітністю. Тільки з занесених в Червону книгу Азербайджану форм життя тут мешкають 58 видів тварин і 39 видів рослин, які організовують злагоджену, але тендітну екосистему цієї місцевості.

Алтиагаджський національний парк

Алтиагаджський національний парк

Алтиагаджський національний парк розташований на території двох районів: Хизинского і Сіязанского, це на північному сході країни. Назва парку походить від слова "Агаджі" - міра відстані, дорівнювала приблизно 7 кілометрів, а "алти" на місцевому діалекті означає шість. Він був створений 31 серпня 2004 року та займає вражаючу площа - 11 035 гектарів. Цей національний парк створювався з метою розвитку екотуризму, охорони природних комплексів, збереження і відновлення флори і фауни місцевості і збереження природного ландшафту південно-східного хребта Великого Кавказу.

Територією Алтиагаджского національного парку протікає річка Атачай і кілька її приток. Частина парку вкрита листяними лісами, основні види дерев тут це - кавказький дуб, кавказький граб, східний бук, ясен і береза. З чагарників найчастіше зустрічаються колючий глід, шипшина і ожина. З тварин на території парку мешкають: козулі, ведмеді, кабани, рисі, лисиці, зайці, вовки, дрібні гризуни та інші ссавці. При Алтиагаджском національному парку діють Центр відновлення дикої природи і Клініка реабілітації для тварин.

Піргулінскій державний заповідник

Піргулінскій державний заповідник був створений за рішенням азербайджанського уряду в 1968 році на ділянці в 1 500 гектарів в східній частині ланцюга гір Великого Кавказу.

Основною метою створення заповідника стало запобігання процесів ерозії і запилення атмосфери, а також збереження характерного для даного місця типового гірничо-лісового ландшафту і збільшення числа цінних, рідкісних і значущих видів тварин і рослин.

Тутешні ліси відомі своїми багатими, красивими пейзажами. З дерев зустрічаються граб, дуб, бук. Вони утворюють як чисті, так і змішані ліси. У цих лісах в змішаному вигляді зустрічаються ясен, білий клен, тис, верба, горіх, черешня, яблуня, груша, залізне дерево, мушмула. Тваринний світ складається з різних ссавців і птахів.

Тут можна зустріти косулю, дикого кабана, бурого ведмедя, шакала. У Піргулінском державному заповіднику з ссавців і птахів, занесених до Червоної книги, водяться бурий ведмідь, сарна, турач, беркут, степовий орел.

Загатальський заповідник

Загатальський заповідник є одним з найдавніших заповідників в Азербайджані. Він був утворений в 1929 році на території Загатальського і Балаканского районів. Заповідник межує з Грузією.

Метою створення Загатальського заповідника послужило збереження незамінною землеохоронні і водоутримуючої здатності цього місця, природного комплексу, а також рослинного і тваринного світу. У заповіднику ростуть понад 900 видів рослин. В якості основних дерев можна назвати бук, дуб, граб, липу, вільху чорну, сосну гачкуватим.

Тут мешкають 32 види ссавців: більше 4 500 східно-кавказьких козлів, тисяча голів оленів і 700 сарн. Волков в заповіднику мало. Зазвичай вони супроводжують отари худоби на ейлагі і назад. Дві-три вовчих зграї постійно мешкають в заповіднику і влаштовують свої лігва ближче до верхньої межі лісу. Чисельність рисі в заповіднику не перевищує 10-16 особин.

Гирканський національний парк

Гирканський національний парк

Гирканський національний парк би створений в 2004 році на території двох районів Азербайджану: Лянкаранского і Астарінского. Площа цього національного парку 42 797 гектарів, і всі вони зайняті мальовничій яскравою зеленню численних рослин.

Площа цього національного парку 42 797 гектарів, і всі вони зайняті мальовничій яскравою зеленню численних рослин

Метою створення Гірканського національного парку був захист ландшафтів вологих субтропіків від згубного впливу людини, а також захист ендемічних і реліктових видів рослин. З поширених на території Азербайджану рослин, в Гирканський лісах зростають 1 900 видів, включаючи 162 ендемічних, 95 рідкісних, 38 вимираючих видів. Серед них є і занесені в Червону книгу - гірканський самшит, залізне дерево, дуб каштанолистий, інжир, груша Гирканський, альбіція іранська, хурма кавказька, вільха та інші.

Шахдазький національний парк

Шахдазький національний парк розташований на території відразу кількох районів Азербайджану: Губинського, Гусарського, Ісмаіллінского, Габалінської, огузских і Шамахінского. Такий розкид пов'язаний в першу чергу з великою площею (130 508 гектарів), а в другу з тим, що утворений він був на базі відразу двох заповідників: Ісмаіллінского і Піргулінского.

Національний парк був утворений 8 грудня 2006 року та охоплює землі державного лісового фонду і високогірні пасовища згаданих районів. Шахдазький національний парк створювався з метою збереження рідкісних порід дерев, тварин і птахів, відновлення місцевої екосистеми, охорони природних комплексів та розвитку екотуризму.

Оскільки національний парк розташований досить високо в горах, це вплинуло на його кліматичні чинники і створило умови для зростання багатої рослинності і різноманітності тваринного світу. Тут туристам постануть у всій своїй красі красиві гірські вершини Кавказьких відрогів. Екологічний туризм в район гір Курведаг і Базарюрд, що мають висоту більше 3 800 метрів і близько 4 500 метрів, залишає враження на все життя.

Аггельскій національний парк

Аггельскій національний парк

Аггельскій національний парк знаходиться на території Агджабедінского і Бейлаганского районів Азербайджану. Цей парк був створений в 2003 році, і його площа становить 17 924 гектара. Головна особливість парку полягає в тому, що близько 99% території складається з водного простору і лише 1% островів і берегових ліній. Колись на цих землях знаходилися Аггельскій державний заповідник і Аггельскій державний заказник, потім їх об'єднали.

Цей національний парк був відкритий з метою охорони та збереження природних комплексів тростинний-болотистих заростей і акваторії озера ангелам. Це, до речі, місце проживання та гніздування безлічі водоплавних і навколоводних птахів. Орнітологічна фауна Аггельского національного парку надзвичайно різноманітна. Тут можна зустріти понад 140 видів птахів, з них 89 видів гніздяться на території парку. Також в фауні парку представлені такі ссавці, як кабан, нутрія, очеретяний кіт, вовк, шакал, лисиця, заєць-русак та інші, і, звичайно, тут зустрічаються 8 видів амфібій і рептилій, серед яких сирійська землянка, каспійська черепаха і водяний вуж .

Якщо у Вас виникло бажання відвідати один з представлених заповідників і національних парків, пишіть нам на e-mail: [email protected]

Новости