Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Северозапад Азербайджану - Закатала- село Лякіт (Гах) водоспад Мамирли

З'явилася можливість з'їздити на північний захід Азербайджану, місто Закатала. Місто розташоване в 390 км (6 годинах їзди) від Баку на шосе Баку - Шекі - Кордон з Грузією, поїхав через Шемаху, Гябяля, Огуз, Шеки, Гах. Так живописней, через ліси і гірські перевали.

Так живописней, через ліси і гірські перевали

Бував тут пару раз, але років 3-4 тому, кардинальних змін не помітив, крім того що зрізали 1500 річний чинар на Мейдане. Кажуть він прогнив зсередини і був небезпечний для перехожих і поруч розташованих будинків. Замість нього посадили низькорослі кипариси і ялинки. Може і красива ввечері, але це новодел і влітку днем ​​тут жарко. Відкрили для загального доступу Закатальського фортеця (Qala Düzü побудована в 1830р). Ту що брали війська Шаміля. Але на жаль всередину фортеці мені знову потрапити не вдалося. Вхід безкоштовний, але працює тільки по буднях з 10-00 до 18-00. Дивно звичайно але туристи тут в основному на вихідні приїжджають. Згодом сподіваюся її відреставрують. Поки вид занедбаний. З Мейдану видно ще покинута російська православна церква. Вид сумовитий. Чи не дах не штукатурки толком не залишилося. Сморід і купи сміття. Православний діаспор в тих краях практично немає. У держави вже грошей на реставрацію немає. Ось і стоїть, чекає своєї долі спадщина імперії. І Це практично центр міста. Деякі вулиці відреставрованому і їм надано їх історичний вигляд з каменю річкового і цегли. Виглядає не погано і своєрідно. Населення цих країв строкате за національним складом: азербайджанці, аварці, цахури, лезгини, рутульці, інгілойци (грузини-мусульмани). Розмовляють різними мовами але мова міжнаціонального спілкування азербайджанський. Це і позначилося можливо на архітектурі цього порівняно молодого міста. Часу було мало тому куди то ще з'їздити в самих Закатали не вийшло. Хоча планував поїхати до водоспаду Гябздяря. Але місцеві сказали що туди не пускають, заповідник або що то в цьому роді. А жаль.

А жаль

Основна мета поїздки був водоспад Mam? Rl? (41.491643, 46.858894) (Мамиров в перекладі з азербайджанської означає мох) в селі Лякіт (L? Kit) Гахского району. Село розташоване на старій дорозі Гах-Закатала на відстані 10 км від Гаха та 20 км від закатати. Але дорога зараз на ремонті і ділянку від закатати у жахливому стані, довелося їхати в Гах і потім по свіжому асфальту в Лякіт. Далі 2 км сільська дорога переходящаяя в грунтову по вузьких сільським вуличках. Діти показують дорогу, далі потрібно на 4х4 хоча бачу що і «умільці» на опелі проїхали. Стоянка серед ліщини у вигляді міні чайхани-їдальні, столи здають в оренду і чай можна замовити. Далі тільки пішки по камінню по вузькій обривистій стежки, уздовж гірської річки. Кажуть 1 км, але начебто виявилося ближче. У всякому разі дійшли. Невеликий водоспад, весь в моху. Вода чиста, мабуть питна, тому що всюди рукописні оголошення що купатися не можна так як воду використовують для пиття. Є плакат з написом, що водоспад Мамирли охороняється державою і є природним пам'ятником. Що то не звичайне, я не бачив схожого. Води не багато та й за розмірами не великий. Але красиво. Прямо там поставили в 5 метрах, самовар і можна попити чай з варенням, 3-5 ман. Але ми спустилися пити чай вниз до стоянки машин. Варення сливове, досить смачне виявилося.

Варення сливове, досить смачне виявилося

Не по далеку від села Лякіт на шляху до селища Котуклу є руїни Едді Килісі (азерб. Yeddi Kilis? - сім церков) (41.515278 °, 46.878333 °) - архітектурний комплекс, що складається з декількох культових споруд. Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів Азербайджанської Республіки про історичні та культурні пам'ятки, є пам'ятником архітектури місцевого значення. Але на жаль часу на відвідування вже не було. В цілому провели в Лякіт 2-2,5 години, потрібно було ще повертатися в Баку, а це 350 км мінімум 5,5 годин, якщо без зупинок, які все одно доводиться робити. Хоча б для того що б пообідати в одному з придорожніх кав'ярень. По дорозі помітив групу з 5 мотоциклістів з Росії. Гнали більше 120 км / год по Шемахінской дорозі в сторону Баку. Екстрім однако.

Загалом коротка але цікава вилазка вийшла.

Основна мета поїздки був водоспад Mam?
Rl?
L?
Yeddi Kilis?

Новости