Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Пам'ятки Баку на карті, маршрут на 1 день

  1. Аеропорт Баку імені Гейдара Алієва і Кот :)
  2. Головна вулиця міста Баку - вулиця Нізамі
  3. Площа Фонтанів і пам'ятник Нізамі Гянджеві
  4. Станція метро Ичери Шехер і бакинське метро в цілому
  5. Ичери Шехер - старе місто
  6. Бакинський Прапор
  7. Бакинський фунікулер на гору і Скульптура Дракона
  8. Нагорний парк (Алея Шахідів)
  9. Символ європейський ігор 2015 року
  10. Flame Tower - Полум'яні вежі Баку
  11. Бакинська Маленька Венеція
  12. Музей килима Азербайджану
  13. Набережна Баку - Приморський Бульвар
  14. Пам'ятник Гейдару Алієву і однойменний палац

Отже, нагадаю НЕ завсідникам нашого блогу - недавно ми пішли в невелике затишшя і практично більше місяця нічого не писали. Подорожували! :) Це було велике новорічне 21-денну подорож по Баку і країнам Європи. Раніше я писав про основну пам'ятку Баку - старому Місті , Тепер невелика фото і тексто-підбірка місць, які ми встигли відвідати за 1 день в столиці Азербайджану - Баку. До речі, якщо вам цікаво - можете також почитати про те, як дістатися з аеропорту в центр Баку , Можливо комусь буде вже на даному етапі ця інформація корисна. до змісту ↑

Для початку (це стало вже корисної традицією) я скидаю загальний план цікавих місць, які ми відвідали і яких можемо розповісти переважно фото-фактами.

до змісту ↑

Аеропорт Баку імені Гейдара Алієва і Кот :)

Одна з нестандартних, але, так скажемо, «неминучих» пам'яток Баку - це аеропорт імені Гейдара Алієва, а точніше Термінал №1 для міжнародних прильотів. Примітний він тим, що був відбудований досить недавно і відображає загальну тенденцію і прагнення Азербайджану до того, щоб стати такою собі нафтової столицею, а-ля всякі Дубаї і іже з ними :) Вони будують великі висотки, зводять незвичайні архітектурні будівлі, всіляко намагаються підкреслити таку «luxury» складову міста. Навіть розвиток метро було обумовлено з початку не стільки потребою в переміщенні жителів міста, скільки просто, щоб було.

Навіть розвиток метро було обумовлено з початку не стільки потребою в переміщенні жителів міста, скільки просто, щоб було

Зона відпочинку і всіляких кафе і ресторанів в аеропорту Баку імені Гейдара Алієва Зона відпочинку і всіляких кафе і ресторанів в аеропорту Баку імені Гейдара Алієва   Головний вхід в аеропорт Баку   Всього в аеропорту три рівня (поверху)   Вихід з аеропорту на стоянку і зупинку громадського транспорту Головний вхід в аеропорт Баку Всього в аеропорту три рівня (поверху) Вихід з аеропорту на стоянку і зупинку громадського транспорту

Сам аеропорт дуже маленький, його можна обійти, напевно, хвилин за 15-20. Це додає деякого затишку, особливо після біганини по нескінченним Гейт великих міжнародних хабів. До слова, про кількість міжнародних аеропортів - в Азербайджані їх всього 6. До речі, ще про затишок - нам довелося крім фірмового килимового настилу в зоні очікування аеропорту, виявити ще й справжнісінького кота, який безтурботно прогулювався в зоні arrival :) Це нас просто вразило , втім, трохи нижче ви теж можете познайомитися з цим кумедним мешканцем повітряної гавані Азербайджану :) Зустрінете його - передавайте привіт від Діми і Каті !;)

Кот в аеропорту Баку Кот в аеропорту Баку   Охоронці йому не страшні)))   до змісту ↑ Охоронці йому не страшні))) до змісту ↑

Головна вулиця міста Баку - вулиця Нізамі

Головна вулиця Баку носить ім'я азербайджанського поета і філософа Нізамі Гянджеві. Вона частково пішохідна, тому по ній можна спокійно пройтися і познайомитися з першими архітектурними начерками міста. Вулиця цілком затишна, тут розташовані всілякі магазини, кафе і ресторани. У теплу погоду можна присісти на одну з численних крамничок. Але так як ми відвідували Баку в кінці грудня - удостоїли її лише скороминущим поглядом :)

Сама вулиця, до речі, витягнута з заходу на схід. Тому раджу відвідувати її з якою-небудь східної частини, щоб логічно продовжити знайомство з пам'ятками Баку, які переважно розташовані в західній частині міста.

До речі, одним з цікавих фактів, який мені вдалося знайти в інтернеті, присвячений нашому видатному радянському фізику Ландау. Виявляється Лев Давидович жив на розі вулиць Нізамі (на той момент вона називалася Торговельної) і Самеда Вургуна. Там же була і невелика винна закусочна. Тому у місцевих любителів алкоголю в простолюдді з'явилося стійке вираз «Сходити до Ландау», що означало випити в закусочній :)

Тому у місцевих любителів алкоголю в простолюдді з'явилося стійке вираз «Сходити до Ландау», що означало випити в закусочній :)

Вулиця Нізамі в Баку до змісту ↑

Площа Фонтанів і пам'ятник Нізамі Гянджеві

Наступним географічним продовженням огляду визначних пам'яток Баку буде Площа Фонтанів. У грудні тут було дуже багатолюдно, лише випадкові перехожі, що поспішають на роботу і парочка туристів. Але влітку тут може бути дуже весело і позитивно :) З назви зрозуміло, що тут розташовані кілька різних фонтанів, які, знову таки в зимову пору року, не працювали :(

Але влітку тут може бути дуже весело і позитивно :) З назви зрозуміло, що тут розташовані кілька різних фонтанів, які, знову таки в зимову пору року, не працювали :(

На площі фонтанів в Баку

Ну а зовсім поруч з площею Фонтанів ви можете зайти в невеликий сквер, де розташований пам'ятник тому самому Нізамі Гянджеві, про який ми розповідали трохи вище (точніше про вулицю на честь якого вона була названа):

Пам'ятник Нізамі Гянджеві до змісту ↑

Станція метро Ичери Шехер і бакинське метро в цілому

Одне з місць з яким ви, можливо, почнете знайомство зі Старим Містом - це однойменна станція метро Ичери Шехер. Дуже красиво виконана у вигляді піраміди, а вхід прикрашає своєрідне ганок з навісом у вигляді килима.

Бакинське метро, ​​до речі, одне з найстаріших, створених в СРСР. Поступається воно лише Москві, Санкт-Петербургу, Києву і Тбілісі. Всього тут три гілки (червона, зелена і фіолетова), загальною кількістю в 25 станцій. Схема метро досить зручна для туристів. Єдиним мінусом, який можна з натяжкою назвати мінусом - це заборона на фото і відео зйомку в метро. Не знаю, як йдуть справи за фактом, ми перевіряти не стали. Так що будьте просто обережні :)

Станція метро Ичери Шехер в Баку Станція метро Ичери Шехер в Баку   Десь в переходах між станціями метро   до змісту ↑ Десь в переходах між станціями метро до змісту ↑

Ичери Шехер - старе місто

Про Старе Місто, який по азербайджанські називається Ичери Шехер ми написали окрему і дуже велику статтю. Забігаючи вперед, можу сказати, що на повний огляд всього Старого Міста можна сміливо закладати кілька годин, ми ж обійшли лише кілька основних місць, знайшли місце, де впав Нікулін і Миронов і трошки походили по вузьких вулицях цього колоритного району Баку.

Серед основних визначних пам'яток Старого Міста:

  • Дівоча вежа
  • Шемахінской ворота
  • палац Ширваншахов
  • палацова мечеть
  • стародавні лазні
  • Караван-сараї
  • всілякі мечеті
  • Палацовий комплекс бакинських ханів
  • Донжон та ін.

Посилання на основну статтю: Ичери Шехер - старе місто в Баку .

Посилання на основну статтю:   Ичери Шехер - старе місто в Баку

Знаменитий кадр з Діамантової Руки Знаменитий кадр з Діамантової Руки   А це мій ремейк :) Я звичайно не Миронов, але все ж :)   Один з входів в Караван Сарай в Старому Місті в Баку   Дівоча вежа   Палацовий комплекс Ширваншахов   до змісту ↑ А це мій ремейк :) Я звичайно не Миронов, але все ж :) Один з входів в Караван Сарай в Старому Місті в Баку Дівоча вежа Палацовий комплекс Ширваншахов до змісту ↑

Бакинський Прапор

Азербайджанці судячи з усього дуже люблять свій прапор. Мабуть це для них є певним символом на самовизначення. Після подій 1991-ого року стали модні настрою на відчуження від політики і риторики Радянського Союзу, тому більшість колишніх республік, хоча і знаходяться з нами в дружніх відносинах, але вибирають свій шлях. І це добре насправді :) Для Баку, як я вже говорив, дуже важливо стати такою собі нафтової столицею, яка не поступається за розмахом інших більш відомим містам. У запалі цього прагнення зводяться величезні «полум'яні вежі», інші висотки, а також найбільший прапор у світі.

До речі, ще один прапор ви можете побачити на Проспекті Нафтовиків біля станції фунікулера на Нагорний Парк. Основний же стоїть на Площі Державного Прапора, недалеко від Baku Eye (колесо огляду, на яке, до речі, теж можна при бажанні сходити, правда ми його не відвідували і за вартістю зорієнтувати, на жаль, не зможемо). Саму площу відкрили відносно недавно - в 2010 році, тоді ж і відбулося перше підняття прапора.

Поруч з прапором також знаходиться однойменний музей Державного прапора.

Поруч з прапором також знаходиться однойменний музей Державного прапора

Прапор Азербайджану на проспекті Нафтовиків в Баку Прапор Азербайджану на проспекті Нафтовиків в Баку   Прапор Азербайджану і колесо огляду   до змісту ↑ Прапор Азербайджану і колесо огляду до змісту ↑

Бакинський фунікулер на гору і Скульптура Дракона

Наступним в нашому списку значиться Бакинський фунікулер, який дуже зручно з'єднує площу на проспекті Нафтовиків (де розташована ще одна міні-пам'ятка - скульптура Дракона, а точніше якогось чоловіка, який з ним бореться :)) і Нагорний Парк, звідки відкривається фантастичний вид на Баку і Каспійське море.

На сам фунікулер ми в кінці грудня на жаль не потрапили, так як в не сезон він мабуть був закритий. Сподіваюся, що вам дорогі читачі пощастить більше в цьому плані :) Вартість проїзду на цьому фунікулері становить всього половину азербайджанського маната :) А працює він з 10 ранку до 22 вечора.

Насправді, ми спочатку злякалися, що доведеться підніматися на Нагорний Парк пішки, а пам'ятаючи наші піші сходження на який-небудь Пік Вікторії в Гонконзі , Приготувалися до гіршого :) Але висота відносно невелика, я думаю, що ми піднялися пішки хвилин за 15-20, не більше.

Насправді, ми спочатку злякалися, що доведеться підніматися на Нагорний Парк пішки, а пам'ятаючи наші піші сходження на який-небудь   Пік Вікторії в Гонконзі   , Приготувалися до гіршого :) Але висота відносно невелика, я думаю, що ми піднялися пішки хвилин за 15-20, не більше

Скульптура біля станції бакинського фунікулера Скульптура біля станції бакинського фунікулера   Вхід на станцію фунікулера   Місце, де шляху фунікулера розходяться :)   до змісту ↑ Вхід на станцію фунікулера Місце, де шляху фунікулера розходяться :) до змісту ↑

Нагорний парк (Алея Шахідів)

На кінцевій станції фунікулера ви потрапляєте прямо на Нагорний Парк. Місце, де відкривається фантастичний місто на Баку і яке для самих азербайджанців має історичну цінність. Адже саме тут організована братська могила жертв «Чорний Січень» 1990 року. А якщо копнути ще глибше, під час утворення СРСР тут знаходилося мусульманське кладовище, яке власне радянська влада знищили, а замість цього утворили парк імені Сергія Кірова. Так що, як бачите, історія має властивість повертатися, а події повторюватися.

Але не будемо про сумне, а просто насолодитись красою міста. Тим більше нам пощастило і холодним грудневим днем ​​виглянуло сонце, рівно тоді, коли ми опинилися на вершині нагорного парку.

Вид з Нагірного Парку на Баку і дорогу фунікулера Вид з Нагірного Парку на Баку і дорогу фунікулера   А це традиційна фотографія нас з Катею :)   Піднімаємося ще трохи вище, в сторону власне Алеї Шахідів, вид відкривається ще більш прекрасний :)   А ось і вид на Каспійське море, державний прапор, колесо огляду   А це вид на споруджуваний торговий центр Caspian Waterfront Mall   до змісту ↑ А це традиційна фотографія нас з Катею :) Піднімаємося ще трохи вище, в сторону власне Алеї Шахідів, вид відкривається ще більш прекрасний :) А ось і вид на Каспійське море, державний прапор, колесо огляду А це вид на споруджуваний торговий центр Caspian Waterfront Mall до змісту ↑

Символ європейський ігор 2015 року

Один з кумедних символів європейський ігор 2015 роки ви можете зустріти в Нагірному Парку. Це Джейран (газель). Життя його звичайно трохи попсувала, але він як і раніше радує відвідувачів своєю яскравою чорно-помаранчевої забарвленням :)

Життя його звичайно трохи попсувала, але він як і раніше радує відвідувачів своєю яскравою чорно-помаранчевої забарвленням :)

Символ Європейських ігор в Баку - Джейран Символ Європейських ігор в Баку - Джейран   Без одного вуха і з відламаний рукою, але все ж :) :)   до змісту ↑ Без одного вуха і з відламаний рукою, але все ж :) :) до змісту ↑

Flame Tower - Полум'яні вежі Баку

Ще одна визначна пам'ятка, яка не потребує представлення - це Flame Towers або в перекладі на російську мову - Полум'яні вежі. Одні з найбільших будівель в Баку і природно всім Азербайджані. З назви зрозуміло, що символізують ці вежі - язики полум'я.

Будували ці вежі практично 5 років - з 2007 по 2012 рік. Зараз основне призначення башт - це площі для готелю, квартир і офісних приміщень. А самий «сік» цих башт полягає в унікальному освітленні, яке нам на увазі певних обставин не вдалося застати :( Тому, якщо ви будете в Баку - обов'язково дочекайтеся темного часу доби, коли башти засяють яскравими LED-екранами.

Вид на одну з башт з дороги на Нагорний Парк Вид на одну з башт з дороги на Нагорний Парк   Ми теж не втрачаємо можливості сфотографуватися :)   Вид на все три вежі також з Нагірного Парку   А це вид на вежі вже з боку станції фунікулера   до змісту ↑ Ми теж не втрачаємо можливості сфотографуватися :) Вид на все три вежі також з Нагірного Парку А це вид на вежі вже з боку станції фунікулера до змісту ↑

Бакинська Маленька Венеція

Це просто понти місцевого ресторану, не більше, але тим не менше :) Якщо сфотографувати під потрібним ракурсом можна дійсно подумати, що ви десь у Венеції, на її вузьких каналах і вуличках. Ми ж не стали загострювати сильного уваги на цій на наш погляд абсолютно безглуздою будівництві, тим більше, коли в десяти метрах знаходиться даний Каспійське море і тим більше, коли ми побували в справжньою Венеції :)

Але якщо ви хочете тут покататися, то можете взяти на прокат човен з човнярем :)

Маленька Венеція в Баку Маленька Венеція в Баку   Поруч з Маленької Венецією є речі невеличкий сквер - краще вже погуляти там :)   до змісту ↑ Поруч з Маленької Венецією є речі невеличкий сквер - краще вже погуляти там :) до змісту ↑

Музей килима Азербайджану

Ще одна з досить колоритних і впізнаваних пам'яток Баку - це музей килима. У це важко повірити, але цей музей містить колекцію близько 14000 килимів, при цьому тут до сих пір продовжують вивчати цей самий азербайджанський килим :) Сучасна будівля Музею Ковра відкрито лише в 2014 році, тобто те, що ви можете побачити зараз. До цього музей розташовувався на території Ичери Шехер.

У сам музей ми не заходили, не було часу, тому решта вивчення на предмет вартості входу і часу роботи залишаємо на суд читача :)

Музей Ковра в Баку Музей Ковра в Баку   Вид на музей Ковра і Полум'яні вежі   до змісту ↑ Вид на музей Ковра і Полум'яні вежі до змісту ↑

Набережна Баку - Приморський Бульвар

Одне з найбільш жвавих і колоритних з точки зору знаходження в ньому не тільки туристів, але і величезної кількості місцевих жителів - це набережна Баку, яка називається Приморський Бульвар. Протяжність його просто величезна, тому не раджу йти до кінця бульвару, а зупинитися десь посередині :) З іншого боку, якщо ви перебуваєте в Баку більше, ніж 1 день - можна сміливо вирушати в більшу пішу прогулянку по набережній :)

Протяжність його просто величезна, тому не раджу йти до кінця бульвару, а зупинитися десь посередині :) З іншого боку, якщо ви перебуваєте в Баку більше, ніж 1 день - можна сміливо вирушати в більшу пішу прогулянку по набережній :)

У бульвару туляться чайки, що цілком властиво морських узбереж :) У бульвару туляться чайки, що цілком властиво морських узбереж :)   Загальний вигляд на Приморський Бульвар   Трохи романтики Загальний вигляд на Приморський Бульвар Трохи романтики ...)) Місцеві азербайджанці тут із задоволенням фотографуються :)

А по праву сторону від бульвару ви можете виявити всякі міні-пам'ятники, величезну шахівницю та інші принади жвавого місця столиці Азербайджану :)

Шахова дошка з фігурами :) Шахова дошка з фігурами :)   Скульптура чистильника взуття :)   до змісту ↑ Скульптура чистильника взуття :) до змісту ↑

Пам'ятник Гейдару Алієву і однойменний палац

Повз цієї пам'ятки ми пройшли абсолютно випадково. Тут встановлено пам'ятник самому Гейдару Алієву - культова особистість для Азербайджану.

Тут встановлено пам'ятник самому Гейдару Алієву - культова особистість для Азербайджану

Пам'ятник Гейдару Алієву

А навпроти пам'ятника розташоване цікава будівля Центрального Банку Азербайджану, яке в променях західного сонця набуває дуже цікавий вид:

Центральний банк Азербайджану

На цьому я закінчую наша розповідь про те, де ми ходили-бродили по Баку і передаю естафету Афінам - нашої наступної точки в Новорічному подорожі :)

Новости