Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Карта 18 (1918-1920). Азербайджанська республіка

Карта 18 (1918-1920).Азербайджанська республіка

При визначенні своєї державної території Азербайджан прагнув використовувати принцип етнічного / конфесійного розселення як головний критерій, легітимізує входження тих чи інших районів до складу республіки - з поправками на дореволюційну адміністративну конструкцію. Одиницями рахунку виступають - в залежності від складу населення - або губернії / області цілком, або їх окремі повіти / округу.

Одиницями рахунку виступають - в залежності від складу населення - або губернії / області цілком, або їх окремі повіти / округу

У виникненні Азербайджанської республіки присутні і етнічний, і конфесійний компоненти. Формуючись навколо Мусават (мусульманської партії, її фракції в Закавказькому сеймі) і відповідного Національної ради організаційне ядро нової держави несе спочатку швидше конфесійний характер. У проектованому розмежування Закавказзя Мусават представляє Азербайджан складається з усіх територій зі значним мусульманським населенням. Зокрема, сюди включаються, крім районів з тюркомовних населенням, території з грузинським (Аджарія і Месхетії), аварским (Закатали) і курдським населенням, а також частина територій Дагестанської області. Іншими словами, початковий проект Азербайджану - це багатоетнічного держава закавказьких мусульман (татари / Азері і інші групи тюркоязичіі населення, курди, аджарці, тати, талиші, інгілойци і ін.) Зі значними християнськими меншинами (грузини, вірмени та ін.). Категорія «азербайджанець» (Азері) в рамках такого проекту не несе ще вузької етнічної / мовної конотації, і можливості такої азербайджанської нації складаються у включенні не тільки азербайджанських тюрків (Azeri Turkleri), але і грузин-інгілойци і - більш проблематично, але можливо - навіть азербайджанських вірмен (як релігійної меншини). В цьому відношенні кордону молодий азербайджанської політичної спільності могли бути і частково були більш відкритими для інкорпорації етнічних меншин, ніж кордони грузинської та вірменської нації.

Такий проект конфесійної або протогражданской нації виявився неспроможним з багатьох причин. Хоча остаточна етнізація (тюркізація) азербайджанського національного проекту відбулася пізніше - в 20-30 роки, коли термін азербайджанець став тотожним терміну Azeri Turk і потім витіснив останній з ужитку, - задовго до цих радянських трансформацій був очевидний вектор політичного, а з ним і культурного поглинання нетюркскіх груп в східному Закавказзі. Категорія «мусульмани» всередині російського Закавказзя також виявилася конфесійної формою для такого асиміляційного розвитку. У період розпаду імперського Закавказзя тюркське домінування вже виступає в якості стійкого тюркського ядра молодий азербайджанської протонаціі - її етнокультурного та політичного маркера.

Туреччина як зовнішньополітичний гарант Азербайджанської республіки в 1918 році також сприяє етнізаціі її національного проекту, як, втім, і сама парадигма самовизначення народів, де в якості таких виступають етнокультурні категорії / спільності. У Закавказзі така парадигма звучала зрозуміло: тут вже є в наявності два «історичних народу», критерій самовизначення яких в тих умовах не міг бути іншим, крім етнонаціонального. Звідси Азербайджанська держава виступає спочатку як турецька і мусульманський політичний контрагент грузинського і вірменського самовизначення в Закавказзі і лише потім як національна держава, яка з лояльного населення створює свою власну «етнічну націю» і відкриває її історію.

У процесі формування державної території, в даному випадку - Азербайджанської республіки, можна виділити райони, що відрізняються за двома політичними критеріями: по контролю над цими районами і наявності взаємовиключних претензій на них. Ясно, що державна територія Азербайджанської республіки в 1918-20 роки формується як її власними військово-політичними і дипломатичними зусиллями, так і стратегіями провідних зовнішньополітичних «гравців». Залежно від того, яка з державних стратегій стає визначальною, можна умовно розділити весь період становлення території Азербайджанської республіки в 1918-20 на три етапи: «оттоманський / турецька» (квітень-листопад 1918), «британський» (грудень 1918 - вересень 1919 ) і радянський (з квітня 1920 року). Склад контрольованих і звучно оспорюваних Азербайджаном / у Азербайджану територій на різних етапах серйозно змінюється в прямому зв'язку зі зміною домінуючого в регіоні геополітичного гравця.

Поразка Центральних держав і висновок в листопаді 1918 року турецьких військ з регіону позбавляють Азербайджан важливого союзника в суперництві з Вірменією за спірні території. Англійці проводять більш нейтральну політику в цьому суперництві, відкриваючи для Вірменії нові можливості і ілюзії. У західній частині Закавказзя анулюються територіальні придбання Туреччини по Брест-Литовському і Батумським договорами, з ліквідацією Південно-Західної Кавказької республіки і розділом відповідних районів між Вірменією і Грузією. Райони компактного розселення вірменів в Нагірному Карабасі, залишаючись формально під юрисдикцією Азербайджану, фактично контролюються місцевим вірменським Національною радою. У 1919 році Азербайджан втрачає контроль над Шарур-Даралагезом і тимчасово над Нахічевань. Зангезур зайнятий вірменськими військами ще в 1918 році.

Пропозиції Азербайджанської делегації на Паризькій мирній конференції 1919-20 року ще містять - як програму максимум - претензії на включення практично всіх районів колишнього російського Закавказзя з мусульманським або тюркомовних населенням до складу республіки. Однак до квітня 1920 року, коли роль держав-переможниць у вирішенні азербайджанських проблем сходить нанівець, територія республіки виглядає наступним чином:

- Спірні території (т. Е. Райони, які не контролюються владою Азербайджанської республіки, але оголошуються ними в якості спірних):

• західна частина Ечміадзинського повіту, південна частина Ериванського повіту, Сурмалінскій повіт (крім Ігдир) - райони, спірні з Вірменією; їх набуття дозволило б Азербайджану відновити територіальну зв'язок з Туреччиною;

• частини Борчалінскій і Сігнахскій повіту - райони, спірні з Грузією.

- Оспорювані території (на які заявлені претензії з боку сусідніх держав і частина яких контролюється ними, проте дані претензії / окупація розглядаються як посягання на національну територію Азербайджану):

• Закатальский округ (заперечується Грузією);

• Шарур-Даралягезскій, Зангезурський повіти, нагірна частина Казахського повіту - оскаржуються і контролюється Вірменією;

• Нахічеванський повіт і нагірна частина Шушінского і Джеваншірского повітів (частина Нагірного Карабаху) - також оскаржуються Вірменією, але залишаються під військовим контролем Азербайджану.

У квітні 1920 року вірменське повстання в Карабасі завершується введенням військ Вірменської республіки і инкорпорацией району до складу Вірменії. Однак вже 28 квітня 1920 роки відбувається радянізація Азербайджану і починається новий період в історії регіону, коли «національні інтереси» закавказьких еліт змушені вбудовуватися в геополітичну стратегію Радянської Росії - «плацдарму світової революції».

Доля Азербайджанської республіки була зумовлена ​​критичною залежністю РРФСР від поставок бакинської нафти, з особливою гостротою проявилася в новій війні з Польщею. Втрачаючи незалежність, Азербайджан водночас набуває важливого союзника в територіальних конфліктах з Вірменією, війська якої змушені тепер зіткнутися з Червоною Армією. До серпня 1920 року Червона Армія займає Нагорний Карабах, Зангезур і Нахічевань. Радянська окупація цих районів ще не зумовлює того чи іншого дозволу територіальних суперечок, але очевидно, що межі зон військового контролю прочитуються - або в якості ймовірних «підсумкових» кордонів, або вагомих аргументів на їх встановлення. Москва знову стає головним суб'єктом, що конструюють політичну карту регіону. Разом з зацікавленістю більшовиків в партнерстві з кемалістською Туреччиною зростає і роль Анкари у визначенні кордонів між Вірменією і Азербайджаном. У березні 1921 року в рамках Радянсько-турецького договору встановлено автономний статус Нахічеванського краю (території Шарур і Нахічеванського повіту), як що знаходиться під протекцією Азербайджанської радянської республіки.

локальний сюжет

-

У формуванні своєї державної території Азербайджан стикається ще з одним викликом: ще з осені 1918 року в Ленкоранськом повіті формується освіту, що не визнає повноважень центральної влади. Навесні 1919 року тут створюється Талиш-Муганской радянська республіка, «національної базою» якої виступає російське і Талишських населення. Коротка історія цієї республіки залишається однією з ключових тем сучасної Талишських «автономістської» ідеології в Азербайджані. -

Ця стаття з "Осетини і Осетія": http://www.iriston.com/nogbon
Надруковано: 02.06.2019 в 4:16
Адреса статті: http://www.iriston.com/nogbon/news.php?newsid=474

Php?

Новости