Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Азербайджанські вина - назви, історія, характеристика

  1. виноробство Азербайджану
  2. Вино Азербайджану - сторінки історії

Виробництво вина в Азербайджані має давню історію. На території регіону Шомутепе, при розкопках були виявлені стародавні поселення, що датуються п'ятим тисячоліттям до нашої ери. Серед інших предметів побуту археологи виявили Раннеземледельческіе інструменти, якими оброблялися зернові культури і кістки тварин, також вчені змогли знайти виноградні насіння, що свідчить про вирощування винограду та виробництві з нього спиртовмісних напоїв.

виноробство Азербайджану

На території Азербайджану готують як білі, так і червоні вина . Зокрема, найбільше вин випускається на Хачмазський заводі. Звідси краще біле, червоне і рожеве вина експортуються в Росію, Україну, Прибалтику, Польщу, Францію, Іспанію, Туреччину і Китай. Вони відрізняються екологічністю, оскільки технологія виробництва виключає використання консервантів, стабілізаторів та ароматизаторів. Частина винограду також експортується в інші країни.

Серед найбільш відомих вин, батьківщиною яких вважається Азербайджан, можна виділити наступні: Серед найбільш відомих вин, батьківщиною яких вважається Азербайджан, можна виділити наступні:

  • Мерло-Каберне ;
  • Бастардо;
  • Мадраса;
  • джейран;
  • Старий Баку;
  • Сапераві;
  • Ширван.

З білих сортів найбільшою популярністю користуються:

  • Садилов;
  • Шемаха;
  • Агдам;
  • Ізабелла;
  • Рислінг;
  • Ркацителі;
  • Кара-чанах.

Якість вина безпосередньо залежить від сорту винограду: Якість вина безпосередньо залежить від сорту винограду:

  • Аліготе. З таких ягід виходять відмінні десертні вина, а також шампанське. Напій виходить легким, золотистим на колір, прозорим і вишуканим. Якщо за технологією готують слабоалкогольний напій без видалення кісточок з ягід, то в ньому присутня ледь помітна гірчинка. Аліготе є аперитивом, і його прийнято вживати з сиром, фруктами, солодкими десертами, шоколадом і легкими закусками.
  • Алікант Буше. Дані ягоди визрівають у великій кількості, коли на полях вже лежить сніг. Вони мають яскраво-червоний насичений колір, що передається вину. З Аліканте Буше виходять відмінні кріплені напої, букет яких неможливо переплутати ні з чим іншим. Підходить до червоного м'яса і складним закусок.
  • Бастардо Магарачский. Даний сорт виведений шляхом селекції і з нього роблять яскраво-рубінові благородні десертні вина, в букеті яких присутні шоколадні, вишневі, кавові і навіть рожеві нотки. У поєднанні з десертами, фруктами і шоколадом дає оригінальний і неповторний смак.
  • Баян-Шірей. Найпоширеніший сорт винограду у виробництві ігристого, столового вина і коньячних настоянок. Свіжий ніжний смак з легкою гіркуватістю добре доповнюють десерти і морепродукти.
  • Гримза. Шампанське, столові та десертні вина з цих ягід частіше за інших стають переможцями різноманітних конкурсів. Вони мають інтенсивний рубіновий відтінок і насичений смак. Сорти вин, приготовані з винограду гримза, часто порівнюють зі знаменитими французькими винами з Бургундії.
  • Ізабелла. Вироби з даного сорту винограду мають приємний полунично-фруктовий присмак і світло-рожевий колір. Ізабелла вважається жіночим напоєм. За висновком експертів, найкращі столові вина Ізабелла виробляються саме в Азербайджані.
  • Каберне Совіньон. Найзнаменитіший вино в світі. Володіє шляхетним букетом, ніжним смаком, бархатистістю, оригінальним ароматом і високою якістю. Колір залежить від часу дозрівання плодів і збору врожаю. З Каберне Совіньон виробляють кращі марочні вина елітного класу.
  • Мерло. Алкогольний напій швидкого визрівання. Назва в перекладі з французького звучить, як «чорний дрізд». Користується популярністю завдяки ідеально збалансованим ноток. Червоні сухі вина люблять представниці прекрасної половини людства. Білі десертні вина Мерло ідеально підходять як аперитив.
  • Мускат. Оскільки в ягодах немає кісточок, напій виходить ніжним і легким. З даного сорту виробляють білі і рожеві столові вина. Ягоди самі по собі солодкі, з яскраво вираженим мускатним ароматом. Відмінно поєднуються з десертами, фруктами і сиром.
  • Піно. З плодів винограду Піно виходить дивовижне шампанське, а також червоні столові вина янтарного кольору. Мають смаком вишневої кісточки, скоринки житнього хліба і шоколадними відтінками.
  • Рислінг. Популярний винний продукт з підвищеною кислотністю. Всі вироби з Ріслінга входять в десятку кращих алкогольних напоїв світу.
  • Ркацителі. У перекладі з грузинського означає «червона лоза». Популярний серед жителів Кавказу і є основою для виготовлення високоякісних червоних, столових, міцних і десертних вин.
  • Шардоне. Кращий виноград для виробництва білих елегантних елітних сортів вина. Ідеально підходить до рибних страв, морепродуктів, твердому сиру і десертів.

Вино Азербайджану - сторінки історії

Виноробна карта Азербайджану

Протягом багатьох століть певні сорти селекціоновані, окультурювати, і в результаті природного і рукотворного відбору був створений багатющий фонд місцевих сортів винограду. З давніх часів до середини XIX століття фермери змогли перетворити виноградні грона з диких ягід в справжні, налиті соком, великі плоди. На сьогоднішній день виноградниками засаджено більше семи тисяч гектарів землі.

Баян-Шірей

Виходячи з особливостей географічного положення Азербайджану, на його території виділяється вісім типів клімату. Тут є напівпустелі, степу, субтропіки, помірні регіони і т.д. Вологість повітря і кількість атмосферних опадів в кожному регіоні по-різному. Саме ця обставина і дозволяє вирощувати на плідних грунтах різні сорти винограду.

Агдам

Серед найвідоміших сортів, використовуваних у виробництві вина, варто окремо виділити Кишмиш, Хілілі, Байн Шірей, Бенди, Гамашара, Гизил, Маранді, Аліготе, Совіньон, Мускат, Піно, Рислінг та інші. Всього в державі вирощується понад чотириста п'ятдесяти сортів виноградної лози.

Шемаха

Був період, коли традиція виробляти вино перебувала під забороною. Це пов'язано з прийняттям Ісламу в сьомому столітті. Релігія категорично забороняє вживання спиртних напоїв, але після подій Першої світової війни територію почали заселяти німці, які поважають хмільний напій і якісне вино, тому традиція вирощувати виноградники і займатися виноробством відновилася. Представники знатного сімейства Форер і братів Хуммель відкрили першу промислову виноробню в 1860 році. Ближче до початку двадцятого століття в Азербайджані заробив перший коньячний завод.

Сьогодні виробництвом вина займається понад тридцять підприємств. За радянських часів Азербайджанські вина вважалися одними з кращих і поставлялися в усі кінці неосяжної країни і в інші держави світу. Серед найбільш відомих марок значилися Баян, Новрузлу, Садилли, Агдам, Шамхор, Шемаха, Кара-чанах і інші.

Новости