Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Азербайджан: Природа Азербайджану

Гора Шахдах Більше половини території   Азербайджану   займають гори, що відносяться до системи Великого Кавказу на півночі (хребти Великий Кавказький з вершиною Базардюзю, 4480 м, і Бічний з вершиною Шахдаг, 4250 м) і Малого Кавказу на заході і південному заході Гора Шахдах Більше половини території Азербайджану займають гори, що відносяться до системи Великого Кавказу на півночі (хребти Великий Кавказький з вершиною Базардюзю, 4480 м, і Бічний з вершиною Шахдаг, 4250 м) і Малого Кавказу на заході і південному заході. Для високогір'я Великого Кавказу характерні льодовики і бурхливі гірські річки, середньогір'я сильно розчленовані глибокими ущелинами. Із заходу на схід гори Великого Кавказу спочатку поступово, а потім різко знижуються і змінюються системою низьких кряжів. Гори Малого Кавказу менш високі, складаються з численних хребтів і вулканічного Карабаського нагір'я з конусами вимерлих вулканів. На крайньому південному сході знаходяться Ленкоранський гори, що складаються з трьох паралельних хребтів. Головна вершина найвищого Талишські хребта Кёмюркёй досягає 2477 м. Гори Великого і Малого Кавказу розділяє велика Кура-Араксинская низовина.
На північний схід від Великого Кавказу розташована Кусарском рівнина. Північно-західна і північна частина Кура-Араксинськой низовини являє собою систему пагорбів, низьких кряжів і долин; в центрі і на сході розташовані алювіальні рівнини, біля морського узбережжя - низька дельта р.Кури. Низинні Апшеронський п-ів і Куринська коса глибоко вдаються в Каспійське море.
Водні ресурси. за території Азербайджану протікає понад 1000 річок, але тільки 21 з них має довжину понад 100 км. Кура, найбільша річка Закавказзя, перетинає територію Азербайджану з північного заходу на південний схід і впадає в Каспійське море. Головний приплив Кури - Аракс. Більшість рік Азербайджану належать басейну Кури. Річки використовуються для зрошення. На Курі зведені Мінгечаурська ГЕС і Мінгечаурське водосховище (605 кв. Км). В Азербайджані налічується 250 озер, найбільші з них - оз. Хаджікабюль (16 кв. Км) і оз. Беюкшор (10 кв. Км).
Клімат. більша частина Азербайджану знаходиться в субтропічному поясі. У межах країни виділяються кілька типів клімату, від сухого і вологого субтропічного (Ленкорань) до гірського тундрового (високогір'я Великого Кавказу). Середньорічні температури змінюються від 15 ° С на низовинах до 0 ° С в горах. Среднеіюльскіе температури - від 26 ° С на рівнинах до 5 ° С у високогір'ях, а среднеянварской відповідно від 3 ° C до -10 ° C. Літо сухе. Опади розподіляються нерівномірно: 200-300 мм в рік на рівнинах (в районі Баку менше 200 мм), 300-900 мм в передгір'ях, 900-1400 мм у високогір'ях Великого Кавказу, до 1700 мм в межах Ленкоранський низовини. У Ленкорани максимум опадів припадає на зимовий період, в горах і передгір'ях - на квітень - вересень.
Рослинний світ. у флорі Азербайджану налічується більше 4100 видів (з них 9% - ендеміки, в тому числі сосна ельдарська, самшит гірканський, ленкоранська акація, лотос каспійський, деякі види астрагалу та ін.). Сухі низовини покриті напівпустельною і пустельній рослинністю (з переважанням полину і солянок), а також ефемерової субтропічній рослинністю. Місцями зустрічаються солончаки. Високі рівнини і посушливі передгір'я зайняті полинно-БОРОДАЧОВА степами, чагарниками, остеповані полиновими напівпустелями. Південні схили Великого Кавказу, деякі райони Малого Кавказу, а також Талишські гори на висотах від 600 до 1800 м вкриті великими лісами з дуба, граба, бука, каштана, акації, ясеня. У вологих низинах ростуть тугайні лісу, вільшняки і вільхово-лапіновие лісу. У високогір'ях поширені субальпійські луки. Найвищі вершини розташовані у високогірному нівальном поясі.
Джейран Тваринний світ Азербайджану включає приблизно 12 тис. видів, у тому числі 623 види хребетних (понад 90 ссавців, бл. 350 видів птахів, більше 40 видів плазунів, понад 80 видів риб, інші - круглороті і земноводні). На рівнинах поширені плазуни, зайці, вовки, лисиці, джейран. У долинах Кури і Араксу водяться дикі кабани, косулі, борсуки, шакали. У горах живуть благородний олень, дагестанський тур, сарна, безоаровий козел, козуля, ведмідь, рись, лісовий кіт, зустрічаються муфлон і леопард. Інтродуцьовані такі тварини, як плямистий олень, сайгак, єнотовидний собака, американський єнот, нутрія, скунс. Досить різноманітний світ птахів (фазани, куріпки, тетерева і ін.), Особливо водоплавних. Багато з них прилітають на зимівлю (качки, гуси, лебеді, чаплі, пелікани, фламінго, баклани і ін.). У Каспійському морі водиться багато цінних промислових риб (лосось, севрюга, білуга, оселедець, кутум, вобла, жерех, мінога, кілька і ін.), А з ссавців - каспійський тюлень.
Стан навколишнього середовища. Апшеронський півострів і інші прибережні райони є одними з найбільш несприятливих в екологічному відношенні районів земної кулі внаслідок сильного забруднення повітря, води і грунтів. Забруднення грунтів і грунтових вод зумовлено використанням ДДТ та токсичних дефоліантів при вирощуванні бавовни. Забруднення повітря пов'язане з промисловими викидами в Сумгаїті, Баку та інших містах. Серйозним джерелом забруднення моря є нафтовидобувна і нафтопереробна промисловість.
Багата флора і фауна країни піддається сильному антропогенному впливу. Ліси страждають від рубок і випасу худоби. За рахунок вирубки лісів розширюються сільськогосподарські угіддя.
В Азербайджані ведеться робота з охорони природного середовища. З метою збереження деяких ділянок природного лісу, реліктової флори і рідкісних видів тварин створено 14 заповідників і 20 заказників. Особливо охороняються благородний і плямистий олень, сарна, джейран, безоаровий козел, муфлон, козуля, сайгак.

Природа Азербайджану фото:

Тематичні пропозиції:

Новости