Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Азербайджан пам'ятки фото і опис

  1. Природні пам'ятки Азербайджану
  2. Азербайджан пам'ятки фото і опис:
  3. Хиналиг на мапі:
  4. Лагіч на мапі
  5. Грязьові вулкани Азербайджану на мапі
  6. Азербайджан пам'ятки фото і опис:
  7. Гобустан на мапі
  8. Базардюзю на мапі
  9. Гёйгель на мапі
  10. Старі міста Азербайджану
  11. Азербайджан пам'ятки фото і опис:
  12. На території Баку цікаво подивитися:
  13. Азербайджан пам'ятки фото і опис:
  14. Найцікавіші місця:
  15. Азербайджан пам'ятки фото і опис:
  16. В регіоні цікаво подивитися:
  17. Азербайджан пам'ятки фото і опис:
  18. Цікаві місця регіону:
  19. Азербайджан пам'ятки фото і опис:
  20. Пам'ятки регіону:
  21. Азербайджан пам'ятки фото і опис:
  22. У цьому місті цікаво подивитися:
  23. Культова архітектура Азербайджану
  24. Азербайджан пам'ятки фото і опис:
  25. Бібі-Ейбат
  26. Джума-Мечеть
  27. Правила поведінки в Азербайджані
  28. Стиль одягу
  29. Чайові в закладах
  30. Місця для куріння
  31. можливість торгуватися
  32. В гості до азербайджанців
  33. На який пляж піти?
  34. Азербайджан пам'ятки фото і опис:

Азербайджан - колоритна, сучасна країна, де переплітається східна і європейська культура. Високі гори і оздоровниці, де можна відпочити і подбати про здоров'я. Азербайджан пам'ятки фото і опис - тема нашої статті.

Пам'ятки історії, серед соковитої зелені та квітів. Смачна їжа з прянощами, авторські солодощі і гостинний східний менталітет. В Азербайджані вас чекають цікаві пригоди, смачна національна кухня, приємні покупки на пам'ять і природна краса.

Природні пам'ятки Азербайджану

До природних визначних пам'яток країни можна віднести парки, сквери, гори і селища, заховані високо в горах. Тут живуть дивовижні люди, які зберегли свої традиції, вірування і культуру. Заглянути до них в гості буде більш, ніж цікаво.

Азербайджан пам'ятки фото і опис:

Село Хиналиг Азербайджан (Xınalıq)

Село Хиналиг Азербайджан (Xınalıq)

Один з найзнаменитіших селищ в Азербайджані. Тут живе всього 3000 чоловік, які говорять на діалекті колишньої Албанської землі. Це селище називали кошмаром для завойовників і мрією для лінгвістів.

Справа в тому, що тут зберігся історичний діалект без домішки іноземних слів. Більш того до селища взимку практично неможливо дістатися. До того, як зробили дорогу, жителі селища були повністю відрізані від цивілізації все зимовий час.

Потрапити в Хиналиг можна було тільки влітку, перейшовши через гірський перевал. Харчувалися вони сушеним м'ясом, яке вивішувалося на мотузки, як білизна, гірським медом і сушеним сиром.

Одягалися в теплий одяг і взуття до самих колін. Тут цікаво подивитися побут цього народу, красу гір, спробувати національну їжу. Для найсміливіших, є можливість провести пару днів в умовах, максимально наближених до дикої середовищі.

Хиналиг на мапі:

Азербайджан пам'ятки фото і опис:

Селище Лагіч Азербайджан

Селище Лагіч Азербайджан

Ремісниче село високо в горах. Сюди веде неширока гірська дорога, добиратися навіть в гарну погоду складно, що вже говорити про сніг або дощ. Дорога йде вздовж скель і ущелин, дуже красиво.

Селище Лагіч придбав слову і за межами країни. Його називають мідної колискою через те, що тут виробляється велика частина мідних виробів Азербайджану.

Як тільки потрапляєш на територію селища, в очі кидаються місцеві дівчата з численними глечиками на плечах. На них надіті національний одяг яскравих кольорів. Тут працює понад 180 ремісників різного спрямування.

Робляться вироби зі шкіри, міді, каменю і все це ручної роботи. Якщо поглянути на селище з висоти сусідньої гори, здається, що будиночки розкидані, як попало, але план їх забудови все ж існує.

Житла місцевих жителів мають плоский дах і нерідко, ця дах служить двором і садом для сусідів, що живуть вище. У селищі можна подивитися виробництво мідних виробів, побут місцевого населення, гірську місцевість, пасовища для тварин. Екскурсія сюди змінить вашу думку про життя людини.

Лагіч на мапі

Азербайджан пам'ятки фото і опис:

Грязьові вулкани Азербайджану (Mud volcanoes)

Грязьові вулкани Азербайджану (Mud volcanoes)

Азербайджан лідирує в світі за кількістю грязьових вулканів. На його території їх близько 800 штук, що вважається половиною земних ресурсів. При цьому вулкани не тільки на суші, але і під водою. Наприклад, на території Каспійського моря їх близько 150 штук.

Уявляєте, які можливості для оздоровлення є в цій країні? Бути в Азербайджані і не відвідати парочку оздоровниць, які не викупатися в басейні грязьового вулкана - злочин проти свого організму.

Плануючи тур по цій східній країні, включите регіони, де є відвідування вулканів і насолоджуйтеся цими моментами.

Грязьові вулкани Азербайджану на мапі

Азербайджан пам'ятки фото і опис:

Гобустанський заповідник (Gobustan Rock Art Cultural Landscape)

Гобустанський заповідник (Gobustan Rock Art Cultural Landscape)

Пам'ятка включена в список спадщини ЮНЕСКО. На території об'єдналися грязьові вулкани і наскальні малюнки. Екскурсію сюди цілком можна об'єднати з відпочинком в Баку. Від столиці до заповідника в районі 60 км.

Територія заповідника нагадує поверхню планети Марс. Вулкани розміром з калюжу, великі сопки, потріскана земля, чорна рідина, що повзе по землі. Найцікавіше, що бруд змішується з водою, продуктами нафти, але залишається холодною.

Побродивши по марсіанської землі можна перейти до вивчення наскельних малюнків. Їх тут близько 6 тисяч. Ілюстрації зображують сцени полювання, життя, портрети тварин і т.д. Найцікавіші екземпляри: жнець із серпом, натовп танцюючих чоловічків і веслярі на човні.

Пам'ятка знаходиться в районі однойменного міста. Від Гобустана до самого заповідника близько 50 км. Можна доїхати на автобусі №120, сідати потрібно на площі Азнефть. Від кінцевої автобуса до самого заповідника ходить таксі, стандартна ціна поїздки - 40 AZN, а там, як домовитеся.

Гобустан на мапі

Азербайджан пам'ятки фото і опис:

Гора Базардюзю (найвище місце Азербайджану)

Гора Базардюзю (найвище місце Азербайджану)

Гора знаходиться між Азербайджаном і Дагестаном і як би поділена між цими регіонами. Висота об'єкта більше 4400 метрів над рівнем моря. Вважається, що звідси беруть початок багато водойми.

Предки місцевого населення боялися цю гору через те, що на її схилах виступали на поверхню сланцеві породи через що гора ставала чорною. На тлі льодовиків видовище дійсно жахливий.

Для туристів інтерес представляють піші походи різної тривалості. Фотографи можуть зробити неймовірні панорамні знімки. У районі гори справжній рай для новеньких альпіністів.

Працює більше 50 організацій, які допоможуть освоїти цей вид занять і підкорити першу в своєму житті вершину. На альпійських луках можна зустріти косуль, сірчаної, турів, численні види дрібних птахів.

Базардюзю на мапі

Азербайджан пам'ятки фото і опис:

Гёйгель (парк національного масштабу)

Гёйгель (парк національного масштабу)

Дата заснування парку 2008 рік. Він був створений з метою захисту і примноження природної природи Азербайджану. Площа території трохи більше 12,5 гектар. Тут є неймовірне однойменне озеро, з водою смарагдового кольору.

Після землетрусу 1139 року гора Кемер частково впала в річку Ахсучай, тим самим перекривши її рух. На місці завалу було утворено озеро, яке зараз вважається одним з найкрасивіших водойм в країні.

На території парку живуть численні птиці, дрібні тварини. Тут дуже чисте повітря, багато зелені, більше 80 видів рідкісних дерев і рослин. Відпочинок на території парку частково познайомить вас з природою Кавказу.

Гёйгель на мапі

Старі міста Азербайджану

Старі міста Азербайджану

На території країни знаходиться 6 старовинних міст. На їх території збереглися рідкісні історичні пам'ятки. Середньовіччя переплітається з сучасністю, зберігаються традиції і засади.

У той же момент східне гостинність підкуповує і хочеться приїжджати сюди знову і знову. Подивимося, які пропонує Азербайджан пам'ятки фото і опис міст, дивіться нижче.

Азербайджан пам'ятки фото і опис:

Баку

Столиця Азербайджану - місто контрастів, східної гостинності, історії та природної краси. На його території вас чекають численні пригоди і маса вражень. Готуйтеся багато ходити пішки, заряджайте свої гаджети (фотографувати будете багато), і з обережністю пробуйте нову їжу.

На території Баку цікаво подивитися:

Замок Мардакян;

Аеропорт і палац ім. Гейдара Алієва. Заглянути варто в обидва місця, вражень залишиться багато;

Вулиця Істіглайліат;

Азербайджанський музей національного масштабу;

Музей Ковра;

Бакинський кришталевий зал;

Мечеть імені Мухаммеда;

Палац Мухтарова;

Старовинне місто всередині Баку - Ичери-Шехер. Тут можна затриматися на половину дня. На території багато пам'яток історії;

Мечеть Бібі-Ейбат;

Мечеть Тезепір;

Місцевий морський порт в Баку;

Полум'яні вежі.

В історичній частині міста Баку немає транспорту, пересуватися доведеться пішки. У місті практично немає собак, але повнісінько котів. Вважається, що в Баку найдешевше місце в світі.

Якщо ви подорожуєте по Азербайджану, то виділіть пару днів на проживання в Баку. Цікавих місць тут багато, за 1-2 дня не встигнете подивитися і 10% пам'яток.

Азербайджан пам'ятки фото і опис:

місто Шекі

Невеликий історичний місто на території Азербайджану. Від Баку сюди добиратися в районі 360 км, але подорож того варта.

В Шекі знаходиться більшість національних пам'яток історії. Для істориків, археологів, вчителів, дослідників, просто цікавих людей, поїздка в цей регіон дуже рекомендується.

Найцікавіші місця:

Палац Шекинских ханів. Найцінніший пам'ятник архітектури 18 століття. Дата будівництва 1797 рік;

Караван-сарай. Центр місцевих ремісників і торговців. До нашого часу дожили тільки два Каваран-сараю, їх називають Нижнім і Верхнім. Дата будівництва 18 століття. Товар ховався в підвальне приміщення, зал торгівлі розташовувався на 1-му поверсі сараю, а жили торговці поверхом вище;

Будинок Шекіханових. Це були родичі ханів. До нашого часу збереглася їх резиденція. Найцікавіше в цьому пам'ятнику 18 століття - камін, декорований кахельними плитами;

Джума-мечеть;

Мінарет Гілейлі;

Шекінська фортеця;

Албанська храм;

Середньовічна лазня;

Міст через Шин.

Для вивчення міста Шекі досить 1-2 дня.

Азербайджан пам'ятки фото і опис:

місто Габала

Місто Габала має історію в 2000 років і віддаленість від сучасних туристичних центрів. Добиратися сюди простіше, через залізничну станцію Ляки. Від неї до поселення всього 63 км.

В регіоні цікаво подивитися:

Історико-краєзнавчий музей;

Копію Джума-мечеті;

Пам'ятку 18 століття Мавзолей Імам-Баба;

Удінський храм.

Габала вважається центром національної релігії. Подорож сюди буде цікаво для тих, хто вивчає світ історії, об'єкти релігії, витоки віри.

Азербайджан пам'ятки фото і опис:

місто Куба

Столиця Кубинського ханства. Місто, що потопає в зелені, садах і парках. Рекомендують сюди приїжджати навесні, коли всі рослини зацвітають і місто перетворюється на справжній рай. Тут не менш цікаво і в літньо-осінній період.

Цікаві місця регіону:

Мавзолей шейха Джунейда;

Руїни фортеці Гільгійчай;

Мавзолей шейха Юсиф;

Фортеця Чираг-Кала;

Селище Ханалиг;

Агбільскіе мавзолеї;

Мечеть Джума;

Мечеть Сакіне-ханум.

Найкраще по місту гуляти пішки, побачите більше пам'яток, які не помічаються туристами в складі екскурсій.

Азербайджан пам'ятки фото і опис:

місто Ленкорань

Один з кращих бальнеологічних курортів Азербайджану. За таке звання потрібно сказати спасибі субтропічного клімату в регіоні.

Крім задоволень для тіла в місті багато пам'яток історії та природних пам'яток. Місцевих жителів в регіоні близько 200 тисяч, в курортний сезон кількість людей збільшується в кілька разів.

Пам'ятки регіону:

Туристичні зони: Прибережна і Гафтонінская зони;

Ханегем на річці Пірсагат;

Ленкоранская фортеця;

Мавзолей і мечеть Бенкет-Хусейна;

Будинок Мірахмад-Хана.

Тут можна затриматися на 3-5 днів, подивитися визначні пам'ятки і відпочити на пляжі.

Азербайджан пам'ятки фото і опис:

Шемаха - столиця Шемаханської ханства

Місто знаходиться в 122 км від Баку. Екскурсію сюди цілком можна поєднати з відпочинком в столиці. Шемаха вважається розвиненим курортом, має всі передумови для комфортного туристичного відпочинку.

Підприємці з задоволенням вкладають сюди інвестиції, тому як район без особливих промислових підприємств, які не запилений, буде залучати до себе велику увагу.

У цьому місті цікаво подивитися:

Мавзолей Йедді Гумбез;

Пам'ятник Дірі-Баба, дата будівництва - 15 століття;

Фортеця Гюлістан, побудована в 12 столітті;

Джума-Мечеть;

Селище Лагіч, про нього було сказано вище.

Кожен історичний місто Азербайджану має свої особливості. Подорож по цих місцях принесе задоволення і перетвориться в захоплюючу пригоду.

Культова архітектура Азербайджану

Культова архітектура Азербайджану

Релігія цієї країни іслам. Віра грає настільки велику роль в житті місцевого населення, що по всій країні побудовані численні мечеті.

Деякі з них вважаються культовими архітектурними об'єктами через те, що простояли не одне століття і дійшли до нашого часу в первісному вигляді.

Подивимося, які пропонує в цій сфері Азербайджан пам'ятки, фото і опис об'єктів дивіться нижче.

Азербайджан пам'ятки фото і опис:

Ісламські храми:

Мечеть Тезе Пір

Дата будівництва ХХ століття. Приміщення розділене на два роздільних зали, один для чоловіків, другий - жіночий;

Бібі-Ейбат

Культова мечеть на території Баку. Прототип цієї будівлі до нашого часу не зберігся, його підірвало уряд СРСР в 1936 році. У 1998 році на цьому місці була відбудована нова мечеть за старими фотографіями;

Джума-Мечеть

Варто в історичній частині міста Баку. Таких об'єктів по країні кілька. Прототип мечеті не зберігся, один раз постраждав від природного катаклізму, потім згорів. Мечеть, яку туристи бачать, зараз була побудована в ХХ столітті. Єдине, що тут старе - мінарет XV століття.

Якщо ви невеликий любитель релігії і всього, що з нею пов'язано, можна сміливо пропускати ці пам'ятки і вибирати, що душі ближче.

Правила поведінки в Азербайджані

Азербайджан - східна країна, суворо дотримується традиції своїх предків. Перед поїздкою варто вивчити кілька правил поведінки в цій країні. Це дозволить уникнути непорозумінь і конфліктних ситуацій.

Стиль одягу

Незважаючи на те, що тут править іслам стиль одягу в містах вільний. Жінкам варто уникати одягу, сильно облягає фігуру і коротких спідниць. Якщо вирушаєте в храм, майте повагу до місцевих жителів. Одяг для відвідування мечетей повинна бути скромною, закритою. Жінкам обов'язково покривати голову. Не рекомендується фотографувати жінок в чадрі, всіляко звертати на неї увагу, приставати з розпитуваннями.

Чайові в закладах

Незалежно від розміру рахунку, обслуговуючому персоналу прийнято залишати мінімум 5% від суми чека.

Місця для куріння

В Азербайджані немає заборони на куріння в громадських місцях. Це було зроблено спеціально для жителів Європи, щоб полегшити їм відпочинок. Відомо, що в Європі палити, де хочеться, не вийде.

Незважаючи на свободу вибору, курити, де заманеться, не рекомендується. Особливо це стосується території храмів і закладів громадського харчування.

можливість торгуватися

Це прийнято на ринку і в таксі. Куплені фрукти ретельно мийте, інакше можна злягти з інфекцією. У таксі є можливість виторгувати собі більш вигідний тариф, знижки. Але, пам'ятайте, що чайові таксистові ви повинні залишити обов'язково.

У закладах громадського харчування (кафе, ресторани, бари) торгуватися не прийнято. Не забувайте залишати чайові до 10% від чека.

В гості до азербайджанців

Окремої уваги варта запрошення в гості до місцевого населення. Якщо вас запросили додому, майте при собі пару сувенірів. У місцевого населення прийнято обмінюватися подарунками, і буде ніяково, якщо подарувати у відповідь вам нема чого.

Відмова від візиту часто сприймається, як особисту образу, але його завжди можна перенести на інший час. В гостях менше звертайте увагу на господиню.

Навіть якщо в компанії є дівчата, жінки Азербайджану не втручаються в розмову гостей, не сідають з ними є. Це вважається нормальним, на відміну від умовлянь приєднатися. Господар такі речі може неправильно зрозуміти.

На який пляж піти?

На який пляж піти

Безкоштовні пляжі прибирають погано. Тут може чекати гора сміття і людей незрозумілого походження. Відпочинок на березі Каспійського моря буде комфортніше, при виборі платного пляжу.

5 $ з людини в день і вас чекає розвинена інфраструктура, зручності, чиста територія. Будьте готові до того, що на платний пляж ви не пройдете зі своїми напоями і перекусом. Але, тут достатньо місць, де можна перекусити після відпочинку.

Азербайджан пам'ятки фото і опис:

резюме

Азербайджан - країна контрастів і східної гостинності. Знайомство з цим регіоном, місцевими жителями сподобається.

У надзвичайних ситуаціях можна набрати з мобільного телефону номер 112 і викликати швидку, пожежних або поліцію. Номер може і не знадобиться, але завжди будете знати, що робити. В цілому, планування подорожі і адекватна поведінка зробить відпустку незабутнім.

Заходьте на ютуб канал Авіаманія і не забудьте підписатися)

Уявляєте, які можливості для оздоровлення є в цій країні?
На який пляж піти?

Новости