Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дводенна екскурсія в Ес-Сувейру і Марракеш. Частина 2.

23 серпня 2018 р 22:02 Марракеш - Марокко Вересень 2014

Початок екскурсії, що стосується відвідування Ес-Сувейри тут: https://www.tourister.ru/responses/id_24328 Початок екскурсії, що стосується відвідування Ес-Сувейри тут:   https://www

«Якщо ви не бачили Марракеш, ви не бачили Марокко» - говорить приказка. Перше, що кидається в очі при в'їзді в місто - цілковитий хаос на дорогах: їдуть машини, мопеди, велосипеди, а ще вози, запряжені кіньми і ослами, пішоходи перебігають дорогу, де хочуть. Загалом, не радила б брати машину і самостійно їздити за кермом.

В готелі Джамал чекав мене внизу, заселив одну в 2-місний номер. Номер нормальний, європейський, навіть ванна є, а з не надто чистого вікна видно автовокзал.

А 20.00 нас повезли гуляти. Приїхали до площі Джема-ель-Фна, гіди з нами не пішли, а відправили самих, сказавши, що автобуси будуть чекати на цьому місці о 22.30. Мені реально стало дуже некомфортно - темрява, арабське місто, купа людей навколо, а я одна-однісінька. Що я буду тут 2 години робити? Але робити нічого, пішла. На площі шумно, багато людей, звуки музичних інструментів, барабанів, дзвіночків, крики людей, блиск ліхтарів.

(Далі багато тексту, тому розбавлю його фото площі з наступного дня).

Все це дійство разом в площею і Медіною навколо є об'єктом нематеріальної культурної спадщини, що охороняються ЮНЕСКО. Навколо вуличних розважав (акробатів, музикантів, казок, приборкувачів змій і т. Д.) Збирається гурток місцевих жителів, часом в 2-3 ряди. Але варто ззаду підійти якомусь туристу, його моментально випалюють і один з розважав просить грошей за фото, хоча у тебе навіть і фотоапарата в руках немає. Так я вперше познайомилася з головною суттю цього міста - якщо ти турист, то всі хочуть від тебе грошей.

Діти намагаються втюхати всяку китайську фігню. Продавці соку зі своїх візків кричать, щоб ти саме до нього підійшла. Хоча ціна у всіх однакова - всього 4 дх (18 руб. Тоді) за склянку свіжого апельсинового фрешу.

А потім до мене причепилася марокканка-малювальниця хною. Я оком не встигла моргнути, вона мені вже півруки візерунками розмалювала. А коли через 3 хвилини закінчила мистецтво, підійшла друга і пред'явила рахунок на 400 дх (!) За роботу. Я від обурення їх нахабством стала по-російськи голосно і емоційно говорити:

- Ви офигели ?! Я не просила мені нічого малювати, періть, у мене немає таких грошей!

Та, що малювала, спокійна, а друга продовжувала наполегливо вимагати гроші. Я запропонувала 50 дх - та не погоджується.

- 200 дх!

- Прати свою мазанину і кличте поліцію!

Тут вже вони злякалися і стали погоджуватися, давай, мовляв, 50 дх. Але я вже з принципу не захотіла нічого їм платити. А то розкатали губу - 400 дх (1800 руб за 3 хвилини малювання). А ця агресивна тітка так кричала, я подумала, що зараз битися кинеться.

Перша стала мені прати ганчірочкою ще не висохлу хну, я махнула на них рукою і пішла. Всі вологі серветки винищила, поки стерла густі шари. Ось так пройшли перші 10 хвилин на площі Джема-ель-Фна)).

Так що, в будь-якій конфліктній ситуації відразу кличте поліцію, вони її бояться, як вогню.

Не знаю, яке там культурну спадщину, а для мене ця площа виявилася культурним шоком, таким, що захотілося швидше втекти звідси. Я ще потім ходила і боялася знову зустріти цих тіток. Пішла в глибину ринкових вуличок. Багато жебраків. Тягнуть до тебе свої долоньки, як до банкомату ходячому. Вийшла за межі площі і ринку, пішла по вулицях в надії натрапити на наш готель.

На проїжджих вулицях не набагато краще. Боялася, що хто-небудь зіб'є - не машина, так мопед або кінь)). І народу! Відчуття, що все марракешци гуляють, нікого вдома не залишилося. Насправді, так і є. Днем жарко, а з приходом сутінків стає трохи свіже і все йдуть за покупками на ринок.

Рятувалася я в KFC - поїла шаурми (27 дх) і посиділа в спокійній обстановці. Попити ризикнула взяти фрешу на площі. Начебто мій шлунок вже звик до місцевої воді. Апельсиновий сік дуже смачний, холодний, з льодом. І всього 18 руб! Тепер завжди, коли буваю в Марракеші, заходжу на площу за склянкою фрешу.

Загалом, з горем навпіл пережила ці 2 години, потім вже познайомилася з ... не пам'ятаю і не важливо, як його звали, але який мені в результаті допоміг. Ми базікали в очікуванні автобуса. Вже було 22.30, а наших російських я не бачила. Невже поїхали? Новий знайомий подзвонив зі свого телефону Джамалу, той відповів, що автобус зараз приїде. Я ж свій мобільний і зовсім в готелі залишила за непотрібністю - роумінг все одно не підключений. Благо, візитка Джамала з собою виявилася.

А ось і автобус! І наші всі стояли біля дерева трохи віддалік. Як я їх не побачила? Хтось із російських точно підмітив, що вперше всі зібралися вчасно. Мабуть, не тільки мені не терпілося поїхати подалі від цього місця.

Марокканці здебільшого праведні мусульмани, для яких куріння і алкоголь - гріх. Багато насправді курять, а деякі «іспорчнние Росією» ще й п'ють)). Так Джамал запропонував мені спробувати марокканське вино, а то йому нікому скласти компанію - Хассан не п'є.

Так, в Марокко самі не вживають, але виробляють вино. Ми душевно поспілкувалися. Цікаво ж дізнатися чужу історію. Особи я запам'ятовую погано, а ось історії - добре і надовго. Джамалу близько 40-45 років на вигляд. Він навчався в місті Іваново, де і одружився в перший раз. Доньці від шлюбу з російської вже 15 років і він щороку в лютому їздить до Росії на її день народження, а також помандрувати по нових місцях нашої країни. Наприклад, в найближчому лютому збирається їхати в Плесо.

Потім Джамал поїхав до Франції, там одружився вдруге і народив ще 2 дочок. Потім повернувся в Марокко і організував це екскурсійне бюро. А ще розповів, що він сирота, батьків своїх він не знав.

На наступний день було похмуро, і це було добре - не так жарко. О 8 ранку поїхали в сад Мажореля. Далі на самостійний огляд півгодини. На відміну від гучної медини, цей сад - куточок спокою і краси. Величезна колекція кактусів всіх розмірів, тінь від дерев, водойми і лавочки.

За вхід ми платили додатково 50 дх. І ще 100 дх Джамал, як і попереджав, взяв з мене за розміщення в 2-місному номері в поодинці.

Після Мажореля садом володів Ів Сен Лоран, який дуже любив і Марракеш, і це місце. Тут же і знаходиться його могила.

Після саду приїхали до палацу Бахія (10 дх). Екскурсію по ньому проводив літній марокканець на милицях, котра розмовляла англійською. Підозрюю, що Джамал знову схалтурив і, з'ясувавши, що одна російська дівчина відмінно знає мову, поставив переводити її замість себе.

Усередині дуже красиво, можна побачити внутрішні приміщення палацу, але всі вони без меблів, зате стіни і стелі дуже майстерно прикрашені.

Потім цей же гід Абдулла провів екскурсію по медині.

Денна прогулянка по площі мені сподобалася набагато більше, продавці ще не прокинулися і були не так нав'язливі.

Наступний пункт програми - берберская аптека, але не з ліками. Кожну групу завели в окрему кімнатку, де на ламаній російській один з продавців почав представляти все, що тут продається. А помічник давав все спробувати, понюхати і помазати. Навіть подарунки роздавали за правильні відповіді на їхні запитання. Чаєм знову ж напоїли.

Я купила масло арніки (60 дх - 270 руб) і 100 г спецій (20дх - 100 руб). Але там дуже вигідна акція на всю продукцію - 3 за ціною 2-х. Можна там і картою розплачуватися.

Пішовши з аптеки, повернулися на площу і піднялися на терасу одного з кафе. Але пускають туди, тільки якщо купиш у них напій за 20 дх. Довелося купити пляшку «Миринда», щоб посидіти там півгодини і познімати площа зверху. І туалет тут платний (2 дх). Загалом, в Марракеші нічого безкоштовного немає.

На виході з кафе сиділи Хассан і Абдулла - сторожили, щоб ніхто не вийшов, не залишивши Абдуллі чайові. Русский автобус їде о першій годині дня, а наш - о 2 годині. Знову вільний час - робіть, що хочете, т. Е. Витрачайте гроші на ринку.

Пішла знову блукати вулицями-базару. Слідом летять від продавців «Бонжур, мадам», «Газель», «Шакіра».

Повертаю, повертаю і розумію, що заблукала. Почалися квартали місцевих жителів, жодного туриста. Не було в мене тоді смартфона з картами, йшла навмання. Дійшла до стіни, що оточує медину, вийшла, пройшла по зовнішній стороні, знову зайшла через інший вхід.

Мені терміново потрібно таксі. Але, як на зло, жодного. Я вже на мопеди Задивляюсь - може напроситися? Але у них не у всіх є друге сидіння. До відправлення автобуса 40 хвилин. У чоловіка запитала:

- Джема-ель-Фна далеко?

- Ні, - відповідає, і показує рукою прямо.

Потім я все ж зловила таксі і на ньому ще хвилин 10 їхала. Ось тобі і недалеко. Пішки б не дійшла швидко. Віддала 20 дх за своє спасіння з лабіринту.

Ще кажуть, що в медині неможливо заблукати, тому що мінарет мечеті Кутубія видно звідусіль. Пфф! Брехня! Ще й як можливо)). У мене як раз залишилося ще 25 хвилин, я їх провела біля цієї мечеті, розмовляючи з охоронцем. Я так за ці пару днів перейнялася англійською мовою, що не боялася підходити і розмовляти.

О 2 годині виїхали в Агадір. Хассан провів голосування, кому яке місто більше сподобався. Агадір переміг. О 17.30 приїхали до мого готелю. Попрощалася зі стали рідними соекскурсантамі, залишила вже від душі 20 дх Хассану і водієві Алі, тому що вони дуже ввічливі і професійні люди.

В принципі, рекомендую самостійно пересуватися по країні, тому що автобусне сполучення між містами розвинене, в самих містах недороге таксі, квитки на автобуси можна купити і без знання французької або арабського. Заощадите час, не відвідуючи туристичні місця типу кооперативів. А якщо захочете інформацію дізнатися про будь-якому місці, можна окремо знайти гіда.

Потім я навчилася гуляти в Марракеші без ненависті, хоча все одно, це самий мій нелюбимий місто Марокко. Ось мої наступні відвідування цього міста - https://www.tourister.ru/responses/id_22779

https://www.tourister.ru/responses/id_22835

«Марокко - країна, в яку потрібно повертатися. Вона владно втручається у ваше життя, якщо тільки не відштовхує в перші ж дні знайомства. Країна, що залишилася на межі нового часу і середньовіччя, полонить натури романтичні. »

Що я буду тут 2 години робити?
Невже поїхали?
Як я їх не побачила?
Я вже на мопеди Задивляюсь - може напроситися?

Новости