Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Верхня Австрія, Край на Дунаї

Федеральна земля однією з найбільш процвітаючих країн Європи, Верхня Австрія розташувалася між двох ділянок гір і посеред рівнини, де протікає, як співається в австрійській народній пісні, «гордий красень Дунай» Федеральна земля однією з найбільш процвітаючих країн Європи, Верхня Австрія розташувалася між двох ділянок гір і посеред рівнини, де протікає, як співається в австрійській народній пісні, «гордий красень Дунай». Дунай, дійсно, дуже допоміг розвитку цієї території, ставши важливою транспортною артерією. По ній перевозили головне тутешнє багатство - кам'яну сіль. Коли її не стало в промислових масштабах, на зміну прийшли соляні ванни, а вся ця земля перетворилася в курорт, приймаючи гостей круглий рік на своїх спа-курортах.

ЗЕМЛЯ солоні ГОР

Сіль стала багатим даром природи жителям цього району в минулому, сіль і в наш час продовжує допомагати йому процвітати, але вже в якості гарного спа-курорту.

Територія землі Верхня Австрія розділена на три природні регіони.

Північ і північний схід - низкогорье Мюльфіртель з висотами до 900 м, що є південним продовженням Чеського масиву.

Південь - це Східні Альпи, де знаходиться найвища гора Верхньої Австрії - Дахштайн, якої бракує всього 5 м до трикілометрової позначки. У цих же горах розташовані самі східні льодовики Альп.

Між цими двома гірськими ділянками знаходиться рівнинна частина, іменована Іннфіртель. По ній протікає кілька великих річок, в тому числі найбільша - Дунай.

Північний і південний краї Іннфірте-ля - передгір'я з висотами до 800 м, прорізані декількома ріками, але вже набагато меншої довжини, що стікають з гір. Кордон федеральної землі проходить по річках Енс на сході і Інн на заході.

На північних передгір'ях Альп - зосередження гірських озер загальною площею понад 200 км2.

Між горами Драхенванд і Шафберг розташовується середньої величини озеро мондзю. Понад 4 тис. Років тому на його берегах жили люди епохи неоліту, що будували будинки на палях. Мондзю, як і інші озера, харчується талою водою льодовиків і снігу, і, якщо того і іншого багато, а танення йде швидко, звичайний будинок неминуче знесло б в озеро. Доісторичні пальові житла в околицях Альп внесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У римську епоху цей гірський край входив до складу римської провінції Норікум.

У середньовічній історії Австрії і всієї Європи дана земля прославилася як місце, звідки вийшли Бабен-Берг, колись зубожілий рід з долини Дунаю, який є засновником австрійської державності. Спочатку в 976 р граф Ліутпольд Бабенберг отримав від глави Священної Римської імперії Оттона II посаду маркграфа Східної марки, виділеної зі складу Баварії. Рік вступу Ліутпольда на престол офіційно вважається в країні датою народження Австрії. При його наступника Генріха I з'явилася назва Австрія, а в XII в. вона стала герцогством. Згодом рід Бабенбергів згас, і Австрійська монархія перейшла під владу династії Габсбургів.

Район навколо озера Грундльзе і гір Тотес-Гебірге називається Залидкаммергут, що в перекладі з німецької мови може означати і «поклади солі», і «казенні соляні копальні». З давніх часів той, хто володів цією місцевістю, контролював торгівлю продуктом на багато кілометрів навколо. Родовища кам'яної солі, знайдені між Траунзе і Халль-штаттом, приносили їх власникам вагомий дохід, а оточуючим жителям служили надійним джерелом заробітку. Удача було відвернулася від них на початку XIX ст., Коли сіль раптово вичерпалася. Але, на їхнє щастя, на той час відокремлена і вельми мальовнича місцевість між горами і озерами встигла стати популярною серед художників, поетів і композиторів. За творчими натурами потягнулися процвітаючі комерсанти і аристократи, залучені повідомленнями про цілющі властивості соляних ванн, для яких природа залишила достатню кількість солі. Так поступово утворився бальнеогрязевой гірський курорт Бад-Ишль, а з ним і вся курортна зона Залидкаммергут з 70 озерами, оточена горами.

Як то часто бувало і з іншими подібними курортними місцями, Залидкаммергут став втіленням безтурботного життя на тлі солодких гірничо-лісових пейзажів. Він привернув навіть глав держав і воєначальників, перетворившись в місце закулісних інтриг великої європейської політики.

Федеральна земля Верхня Австрія отримала свою назву завдяки географічному положенню, так як розташована у верхів'ях австрійської частини Дунаю, що розділив землю надвоє із заходу на схід.


ВАЛЬС над озером

В землі Верхня Австрія обожнюють музику і свято шанують пам'ять тих, хто її написав серед тутешніх озер, будь це серйозний класик Брукнер або невичерпний на придумування опереткових мелодій Легар.

Поступово Верхня Австрія стала місцем літнього відпочинку європейської аристократії, яка відкрила для себе курорти Гмунден в околицях замку Зешлосс, Бад-Аусзее, Санкт-Вольфганг і ін.

У 1893 р для більшого залучення туристів була побудована «Шафбергбан» - зубчаста залізниця з найкрутішим у всій Австрії підйомом: на протязі шляху довжиною 5,85 км старовинний паровий локомотив піднімається на 1200 м. Кінцева зупинка - вершина гори Шафтберг (+1783 м ), звідки відкривається вид відразу на 14 озер.

Культурний ландшафт Халльштатт-Дахштайн в 1997 р б внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - і не тільки через унікальну середньовічної архітектури, гір і озер, а також тому, що тут знаходяться і найстаріші в світі соляні шахти.

На південь від міста Штайр знаходиться ще одна природна пам'ятка землі - національний парк Калькальпен. Він розташований в альпійських передгір'ях і піднімається до альпійських вершин.

Тут розташовані чи не найбільші і добре збереглися заповідні ліси країни. Серед рідкісних тварин - рись і бурий ведмідь, також неймовірну кількість сов, які стали символом парку.

Історично до складу провінції Верхня Австрія входять чотири райони.

Мюльфіртель розташований на берегах Дунаю і займає Чеський масив; Іннфіртель знаходиться в західній частині землі, біля підніжжя Альп; Хаусрукфіртель названий на честь гірського хребта Хаусрукк; а також Траунфіртель, частиною якого і є Зальцкаммергут. До цих чотирьох районах іноді додають ще й місцевість уздовж Дунаю, що представляє собою самостійну область з десятком невеликих містечок, середньовічними замками і монастирями.

На тлі курортної слави Верхньої Австрії іноді забувають про те, що це - друга після Відня індустріальна частина країни з розвиненою сталеливарної промисловістю і кольоровою металургією, машинобудуванням і целюлозно-паперовим виробництвом. А також харчовою промисловістю, переробної продукцію високорозвиненого сільського господарства, переважно садівництва і молочно-м'ясного тваринництва.

Столиця землі місто Лінц - третій за величиною місто Австрії, найважливіший промисловий центр і великий порт на Дунаї. Він з'явився як римське поселення Льон-ку на перетині водних шляхів на обох берегах Дунаю, що відразу позначило його стратегічно важливу роль. Історичний центр міста знаходиться на правому, південному березі, на закруті річки. По річках Траун і Енс перевозили сіль і залізну руду, вниз по Дунаю - товари до Відня і Пассау. Сьогодні це не тільки промислове місто, а й культурний центр з безліччю галерей, музеїв, пам'яток архітектури. Один з найвідоміших - найстаріша церква Австрії Мартінскірхе, вона ж - храм Св. Мартіна, в епоху Карла Великого була частиною резиденції Каролін-гов. Вражають і сучасні будівлі Лінца - Музей сучасного мистецтва «Лентос» і Центр електронного мистецтва Ars Electronics Center.

Верхня Австрія - місце проведення великої кількості різних музичних фестивалів, найвідоміші - Фестиваль оперети (липень-вересень) в Бад-Ішлі, де жив і творив великий композитор Франц Легар, і Міжнародний Брукнеровскій фестиваль у вересні-жовтні, що проводиться в пам'ять про знаменитого австрійському композитора Антона Брукнера.

Про що без особливого бажання говорять у Верхній Австрії, так це про те, що ще до Другої світової війни тут були побудовані великі концтабори - Маутхаузен і Ебензее. Маутхаузен-Гузен створили в 1938 р Тільки згідно з записами в таборі загинуло понад 122 тис. Чоловік. У 1945 р залишилися в живих були звільнені американськими військами. Після війни на місці Маутхаузена 12 держав, включаючи СРСР, створили меморіальний музей і встановили пам'ятники загиблим.


Цікавий факт

■ У 1734 р в соляній шахті близько Халль-штатта працівники виявили людське тіло, що чудово збереглося завдяки солі. Гірники вирішили, що воно належало людині, який помер не більше 200-300 років тому, і тіло було поховано на місцевому цвинтарі. Століття по тому чиновник гірського відомства, дізнавшись, що з тих пір на тому ж місці були знайдені в різний час останки ще сімох людей, наказав уточнити час, коли вони померли. Вчені з'ясували, що знайдені останки належали людям, які жили в 800-400 рр. дон. е., а знайдені поруч з ними предмети і знаряддя праці відносяться до високорозвиненої культури пізнього залізного віку, за місцем знахідок отримала назву халльштаттской. В даний час останки і предмети виставлені в доісторичні музеї міста.

■ У внутрішньому дворі Лінцську Ландхаус знаходиться Фонтан планет, встановлений на честь видатного астронома і математика епохи Відродження Йоганна Кеплера (1571-1630 рр.), Який з 1612 по 1626 р жив і працював в Лінці. Фонтан складається з семи фігур на бронзовому постаменті, що зображують відомі в ті часи сім планет.

■ В ізольованих природних умовах національного парку Калькальпен проводиться унікальна селекційна робота по відтворенню поголів'я майже зниклих порід домашніх тварин - норікской коні і корови мурбоденер.

■ В курортах Верхньої Австрії гостей зацікавило те обставина, що в XIX ст. мінеральні ванни перш влаштовувалися на морському узбережжі, поява їх в горах здалося вкрай незвичайним, а тому відразу ж привернуло масу уваги. До того ж за вартістю ці ванни були дорожче морських, що підкреслювало високий соціальний статус і багатство «хворих», що їх приймали.

■ Протягом своєї історії Бад-Ишль привертав до себе увагу світової громадськості тим, що його відвідували видатні люди свого часу. Серед них князь Клеменс фон Меттерніх, австрійський міністр закордонних справ, який керував політичною перебудовою Європи після наполеонівських воєн в 1815 р У 1827 р стало відомо, що тутешні соляні ванни вилікували від безпліддя подружню пару Габсбургів - прославленого воєначальника ерцгерцога Карла і Ерцгерцогиня Софію: пізніше вона народила чотирьох синів. У 1849 р курорт відвідав кайзер Франц Йосип I (тільки що у віці 18 років він став імператором Австрійської імперії), і тут же відбулося його знайомство з майбутньою дружиною Єлизаветою (Сісі), а в 1853 р там же відбулася їх заручини. Будівля, де сталася ця подія, стало Музеєм міста. З 1875 до 1898 р літньою резиденцією для подружньої пари була Кайзервілла, поки імператриця не лягла жертвою терориста. Імператор же побудував поруч з віллою будиночок для своєї коханки актриси Катаріни Шратт і повелів прокласти до нього потаємну стежку. На цій же віллі 28 липня 1914 р Франц Йосип підписав декларацію про оголошення війни Сербії, що послужило початком для Першої світової війни. На наступний день імператор покинув Кайзервіллу і вже ніколи сюди не повертався. В даний час вілла все так же належить спадкоємцям Габсбургів.


ПАМ'ЯТКИ

■ Природні: нац. парк Калькальпен (1997 г.), гори Драхенванд (1000 м), Траунштайн (одна тисяча шістсот дев'яносто одна м), Шафберг (1783 м), Кріппенштат (2109 м) і Томес-Гебірге (2515 м), долина Альмталь, підземне озеро Хінтербюхле, крижані зали пещ. Дахштайн, пещ. Гассель-Трофштейн (з 1931 р - національне надбання Австрії), сталактитові і крижані пещ. Обертраун, орнітологічний запов. Шмідінг.
■ Історичні: м-р мондзю (748 м), замок - кол. резиденція ландфюрста (Вельс, 776 г), абатство бенедиктинців Кремсмюнстер (777 м, Імператорський зал 1694 р, обсерваторія 1759 р), бенедиктинському абатство Ламбах (1056 р), замки Орт (біля 1080 р), Клам (XI в.), Вальхен, Шаунберг і Ланшлоссе (Гмунден, XVII в.), абатства августинців Райхерсберг (одна тисяча вісімдесят чотири г) і Шлегле (1218 г.), м-р ордена траппістов Енгель-сцелле (1293 г.), замки Штаремберг (Ефердінг , XIII в.), Кефермаркт (початок XVII ст.), Грайнбург (1621 р), Зешлосс (XVII B.), Грайне (XVII B.) і Xoенбрунн (1729 г.), пізнього-тична ц. Св. Вольфганга (Санкт-Вольфганг, XVII в.), Старовинні соляні копальні Бад-Ишль і Халльштатт, Меморіальний музей концтабору Маутхаузен.
■ Г. Лінц: ц. Мартінскірхе (Св. Мартіна, VIII ст.), Бароковий м-р Санкт-Флоріан (1071), замок Вайнберг (XV ст.), Готична ратуша (1513 г.), собор Альтер Будинок (XVII ст.), Колона Трійці (1723 г.), барокова ц. миноритов (XVIII ст.), народний сад Кефермаркт, футуристичний центр Ars Electronica Center.
■ Г. Бад-Ишль: імператорська вілла (Кайзервілла, колишня літня резиденція сім'ї імператора Франца-Йосипа і його дружини Єлизавети (Сісі), Мармурова замок (Фотомузей), вілла Легара (резиденція композитора Франца Легара, який написав тут 24 оперети), Музей міста , Музей технології, гора Катрін (1542 м) з канатною дорогою.


ЦИФРИ

Площа: 11 979,91 км2.
Протяжність: з півночі на південь - 145,8 км, з 3. на В. - 166,4 км.
Населення 1 453 733 чол. (2016 г.).
Щільність населення: 121,3 чол / км2.
Найнижча точка: 239 м, р-он м Грайне.
Найвища точка: 2995 м, масив Дахштайн (Північні Вапнякові Альпи).


ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

Місцезнаходження: С. Австрії.
Традиційне районування: райони Хаусрукфіртель, Іннфіртель, Мюльфіртель і Траунфіртель.
Адміністративний поділ: 3 штатутарштадта (міста Лінц, Вельс і Штайр) і 15 безірков (округів).
Адміністративний центр: м Лінц - 200 841 чол. (2016 г.).
Великі міста: Вельс - 60 382 чол., Штайр - 38 344 чол. (2016 г.).
Мови: швейцарський варіант німецької мови, діалекти Алеманнськая і среднебаварскій (австро-баварський).
Етнічний склад: австро-германці.
Релігії: католицизм - 60,9%, поза релігією - 21,6%, іслам - 6,7%, протестантизм - 4,4%, православ'я - 2,5%, інші релігії - 3,9% (2001 г.) .
Грошова одиниця: євро.
Річки: Дунай, Траун, Енс, Інн і Штайр.
Озера: Аттерзе, Траунзе, мондзю і Халлштаттерзе. Аеропорт: міжнародний Лінц-Хершингу (Голубий Дунай).
Сусідні країни і землі: на С. - Чехія, на В. - Нижня Австрія, на Ю. - Штирія, на 3. - Зальцбург, на північному заході -- Німеччина.


Атлас. Цілий світ в твоїх руках № 366


Читайте в цьому номері:

Пуебла: Земля священних вулканів
ВЕРХНЯЯ АВСТРІЯ: Край на Дунаї
ЛОС-Гласьярес: Патагонские льодовики
Таймирський Долгано-Ненецький район: Найпівнічніше край Росії
КАУНАС: Історія Литви в камені
Атирауська область: Життя нижче рівня моря

Новости