Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кришталеві світи Swarovski: коли музей стає країною чудес

Уявіть, що ви перебуваєте всередині величезного кристалу, який кожні пару секунд змінює свій колір від ніжно-блакитного до яскраво-червоного, причому все це під музику, що ллється на вас з усіх боків. Звучання музики практично з математичною точністю синхронізовано зі зміною кольору стінок кристала, всередину якого ви потрапили, пройшовши через двері, влаштовану в голові зеленого Велетня, з рота якого вивергається справжнісінький водоспад.

Звучить, як опис прекрасної і одночасно абсолютно абсурдної ситуації з якої-небудь загубленої казки Льюїса Керролла або ж сцени з фільму «Лабіринт» з Девідом Боуї, вирізаної з фінальної версії картини через надмірного сюрреалізму відбувається?

На фото: кімната у вигляді величезного кристалу

І, тим не менш, це не казка, і не сон, подібний досвід може пережити будь-який бажаючий. Що важливо, для цього не потрібно вирушати в якусь чарівну країну гномів, досить просто відвідати інтерактивний музей «Кришталеві світи Swarovski», що з 1995 року відкрито поблизу австрійського міста Інсбрук, в безпосередній близькості від фабрики, де виробляють знамениті на весь світ кристали .

Що важливо, для цього не потрібно вирушати в якусь чарівну країну гномів, досить просто відвідати інтерактивний музей «Кришталеві світи Swarovski», що з 1995 року відкрито поблизу австрійського міста Інсбрук, в безпосередній близькості від фабрики, де виробляють знамениті на весь світ кристали

На фото: вхід в підземну частину експозиції кришталево світів у вигляді Велетня

Я можу зрозуміти упередження тих, хто при словосполученні «музей Swarovski» критично підкидає брову, сама до того, як побувала в кришталево світах, до ідеї відвідування цього місця ставилася насторожено, мабуть, в усьому винні шкільні екскурсії по різноманітним кришталевим заводам, які були наскільки ж нудними, наскільки довгими. Тому відразу хочу сказати, навіть якщо до продукції Swarovski ви абсолютно байдужі, Кришталеві світи, тим не менш, відвідати варто, тому що від музею в звичному нам розумінні це місце відрізняється рівно настільки ж, наскільки небо далеко від землі.

На фото: інсталяція чарівний ліс в кришталево світах Swarovski

Кришталеві світи почали свою роботу в рік сторіччя компанії Swarovski, креативний директор проекту - мультимедійний художник Андре Хеллер - поставив перед собою досить нетривіальну задачу - створена поблизу Інсбрука чарівне інтерактивний простір з численними об'єктами, які повинні були виконувати функції розважальних атракціонів для дорослих і дітей, але , одночасно з цим виглядати, як справжні зразки сучасного мистецтва в кращому розумінні цього явища. Хеллер вирішив, що Кришталеві світи будуть таким собі сучасним аналогом Палати чудес замку Амбрас в Інсбруку - в шістнадцятому столітті австрійські мистецтвознавці влаштували в тірольському замку універсальну виставку, де в єдиному просторі постаралися показати гостям відразу всі технологічні досягнення того часу.

Хеллер вирішив, що Кришталеві світи будуть таким собі сучасним аналогом Палати чудес замку Амбрас в Інсбруку - в шістнадцятому столітті австрійські мистецтвознавці влаштували в тірольському замку універсальну виставку, де в єдиному просторі постаралися показати гостям відразу всі технологічні досягнення того часу

На фото: вхід в Кристальні світи Swarovski

До настільки нетривіальною завдання Андре Хеллер підійшов зі знаменитою австрійською пунктуальністю, трудився над проектом не поодинці, але активно залучав до створення інсталяцій та різноманітних механічних об'єктів кращих художників і дизайнерів. Хоча двері для перших відвідувачів Кришталеві світи розкрили понад десять років тому, робота над проектом триває і донині. У цьому році на честь 120-річчя Swarovski виставкові площі Міров розширили до 7,5 гектарів, експозиційні зали відреставрували, а ще на території кришталево світів були виявлені руїни, що відносяться до епохи стародавніх римлян, монети та предмети побуту того часу - таким чином в місцевому саду з'явилася і зона археології.

На фото: найбільший кристал Swarovski, занесений в Книгу рекордів Гіннеса

«Скажіть, ті дерева, що я бачила з вікна - теж частина експозиції?» - цікавиться одна з учасниць нашої групи, коли автобус під'їжджає до долини, де в оточенні гір розташовані Кришталеві світи. Дівчина-гід посміхається і починає пояснювати, що побачені в вікно «дерева» - не дерева зовсім, а хмари в саду кришталево світів.

Дівчина-гід посміхається і починає пояснювати, що побачені в вікно «дерева» - не дерева зовсім, а хмари в саду кришталево світів

На фото: кристалічні хмари в саду кришталево світів

Хмари височіють над штучною водоймою за допомогою конструкції, що зовні нагадує стовбури дерев, так що помилитися з визначенням того, що саме побачив мигцем з вікна, - простіше простого. Втім, з чим саме асоціюються у глядача арт-інсталяції кришталево світів - не настільки важливо, це фантазійний світ, а, значить, головне - краса об'єкта, глядач же може наділяти побачене тим чи іншим змістом згідно капризам власної фантазії.

На фото: сітка кристальних хмар, прикрашених кристалами

В саду Swarovski насамперед йдемо дивитися на ті самі хмари, що височіють над неглибоким ставком. Ловлю себе на думці, що інсталяція в цілому справляла б враження такого собі ідеального урбанізму, наприклад, майданчики для відпочинку в центрі багатого району Гонконгу або куточка в оранжереї Gardens by the Bay індустріального, але стильного Сінгапуру , Якби не одне «але». Кожне хмара, що закріплено над водоймою, декороване гравірованими вручну кристалами Swarovski, які радісно переливаються на сонці мільйонами відтінків.

Кожне хмара, що закріплено над водоймою, декороване гравірованими вручну кристалами Swarovski, які радісно переливаються на сонці мільйонами відтінків

«Мда, таке навіть Сінгапуру не по кишені», - думаю я і проходжу по спеціальній доріжці в центр водойми. Тут вже навіть фотографії робити не хочеться, хочеться просто стояти, задерши голову, і милуватися до запаморочення кристальними хмарами, а подивишся на водну гладь, що відображає іскристі на сонці кристали, і здається, що ставок-то цей глибокий-преглубокій, хоча на самому справі води в ньому по коліно.

Тут вже навіть фотографії робити не хочеться, хочеться просто стояти, задерши голову, і милуватися до запаморочення кристальними хмарами, а подивишся на водну гладь, що відображає іскристі на сонці кристали, і здається, що ставок-то цей глибокий-преглубокій, хоча на самому справі води в ньому по коліно

На фото: Велетень в кришталево світах Swarovski

Сад кришталево світів - продуманий симбіоз паркового та сучасного мистецтва. Реверанс першому - місцевий лабіринт, в точності такі ж я бачила в англійських садибах і в садах замків Шотландії. За сучасне ж мистецтво відповідає безпосередньо виставковий простір, влаштоване під землею, але зовні виглядає, як розвалений на траві зелений Велетень з величезною головою, з рота якого вивергається водоспад. Щоб потрапити всередину необхідно пройти в двері в голові зеленого велетня, привіт, Льюїс Керролл, тут все строго по твоїм звітом.

На фото: інсталяція в кришталево світах Swarovski

Опинившись всередині, розумію, що подібні дизайнерські рішення не подужав би не тільки Сінгапур, а й будь-якої ексцентричний американський мільйонер - справа в тому, що коридор при вході на територію експозиції декорований не чимось небудь, а пластинами з справжнісінького золота. Веде він в зал з синім освітленням, так що ілюзія того, що вступаєш в зону, де відбуваються чудеса, виявляється абсолютно відчутною.

Веде він в зал з синім освітленням, так що ілюзія того, що вступаєш в зону, де відбуваються чудеса, виявляється абсолютно відчутною

На фото: коридор, стіни якого викладені золотими пластинами

У першому залі увагу привертає стінка, повністю викладена кристалами Swarovski, до речі, вона «триває» по всій території кришталево світів, найбільший в світі кристал в 310 000 карат, діаметром 40 см, декорована чорними кристалами величезна статуя встав на диби коня і знамениті стікають годинник Сальвадора Далі, виконані на цей раз зі скла.

На фото: декорована кристалами стінка в Кристалічних світах

Не варто тут затримуватися, краще відразу перейти до другого залу, щоб завмерти там з розкритим ротом. Справа в тому, що тут влаштований справжнісінький механічний театр в стилі вікторіанського Лондона: в центрі залу чоловічий манекен, навколо якого якого розгулює манекен жіночий, по білизняним мотузках постійно спускаються звідкись зверху піджаки і сорочки, в шафі витанцьовують механічну джигу штани, а їх партнерами в цьому нестримному танці виступають капелюхи і піджаки.

Справа в тому, що тут влаштований справжнісінький механічний театр в стилі вікторіанського Лондона: в центрі залу чоловічий манекен, навколо якого якого розгулює манекен жіночий, по білизняним мотузках постійно спускаються звідкись зверху піджаки і сорочки, в шафі витанцьовують механічну джигу штани, а їх партнерами в цьому нестримному танці виступають капелюхи і піджаки

На фото: механічний театр в кришталево світах Swarovski

Дальше більше. Кожен новий зал - абсолютно самостійне пригода. З кімнати з механічним театром потрапляєш всередину гігантського кристала, звідти - в темний зал, в центрі якого красується біла кристалічна ялинка, яка записується настільки натурально, що нюх починає обманювати тебе, і тобі здається запах свіжого снігу. Потім проходиш у виставковий простір, на стінах якого красуються високотехнологічні інсталяції на тему нічних міст з сяючими розв'язками автострадах, а потім опиняєшся в темному приміщенні з проекцією у вигляді штучного водоспаду, який відбивається у величезних дзеркалах.

На фото: казкова кришталева ялинка

Є в підземеллі кришталево світів і свої лабіринти, та такі, що Джим Хенсон або Гільєрмо дель Торо не снилися. Один являє собою розсип кристалів в нескінченному просторі дзеркал, тому гуляти по ньому потрібно вкрай обережно - великий шанс втратити дорогу, а то і себе в тисячі відображень. Інший лабіринт складається з постійно мінливих проекцій, що транслюються на конструкції, схожі на осколки айсберга, проекції, до речі, ілюструють явища, які, на думку автора, впливають на розвиток людства.

Інший лабіринт складається з постійно мінливих проекцій, що транслюються на конструкції, схожі на осколки айсберга, проекції, до речі, ілюструють явища, які, на думку автора, впливають на розвиток людства

На фото: лабіринт з проекціями в кришталево світах

У кожній кімнаті чарівного підземелля хочеться затриматися мінімум на годину, адже над інсталяціями кришталево світів працювали такі імениті митці, як Джим Вайтінг, Арік Леві, Брайан Уно, Торд бунт і Лі Бул. Не обійшлося в кришталево світах і без «російського сліду», він був помічений в залі, де демонструвалися створені з кристалів мініатюрні копії відомих архітектурних об'єктів, а всередині об'єктів були розміщені голограми. Росію тут «представляв» мавзолей Леніна, в центрі конструкції красувалася голограма Вождя пролетаріату, який погрожував цікавим відвідувачам кулаком.

На фото: зал з інсталяціями на тему урбаністики

У фіналі - зал на кшталт музею звичайного, за скляними вітринами якого виставлені найвідоміші об'єкти Swarovski: корсети і корони для шоу ангелів Victoria's Secret, прикраси для подіумних колекцій Dolce & Gabbana, і ось вони, рідні - кришталеві черевички, які носила прекрасна Лілі Джеймс в діснєєвськой екранізації «Попелюшки» 2015 года!

У фіналі - зал на кшталт музею звичайного, за скляними вітринами якого виставлені найвідоміші об'єкти Swarovski: корсети і корони для шоу ангелів Victoria's Secret, прикраси для подіумних колекцій Dolce & Gabbana, і ось вони, рідні - кришталеві черевички, які носила прекрасна Лілі Джеймс в діснєєвськой екранізації «Попелюшки» 2015 года

На фото: корона, створена майстрами Swarovski

Кришталевий черевичок, як і належить, красується на оксамитовій подушечці, я дивлюся на те, як створена майстрами Swarovski туфелька переливається під світлом софітів, і згадую інтерв'ю з виконавцем ролі принца Річардом Медденом, він розповідав, що дуже боявся вертіти туфельку на пальці, як це потрібно за сценарієм фільму. «Туфелька коштувала дуже дорого! Це ж справжній витвір мистецтва, тому заміни у нас не було, і я весь час боявся її розбити », - був відвертим актор.

На фото: кришталева туфелька Попелюшки з екранізації 2015 року

До речі, для цікавих - розмір туфельок, дійсно, мініатюрний, та й взагалі не кожна дівчина здатна витримати тур вальсу в подібному взутті. Втім, в кришталево світах Swarovski, де хмари прикрашені розсипом кристалів, а чоловічі штани хвацько танцюють джигу в шафі - неможливого мало. У цьому місці, завдяки нестримної фантазії художників, казкова реальність не просто проникла в реальність об'єктивну, але й встановила власні закони, згідно з якими туфельки можуть бути зроблені з кришталю, в саду може оселитися добрий зелений Велетень, а знову відчути себе дитиною здатний будь-яка людина поза залежно від віку чи соціального статусу.

У цьому місці, завдяки нестримної фантазії художників, казкова реальність не просто проникла в реальність об'єктивну, але й встановила власні закони, згідно з якими туфельки можуть бути зроблені з кришталю, в саду може оселитися добрий зелений Велетень, а знову відчути себе дитиною здатний будь-яка людина поза залежно від віку чи соціального статусу

І тут я знову згадала фільм «Лабіринт», де персонаж Девіда Боуї - король гоблінів - переносив героїню Дженніфер Коннеллі - дівчинку Сару - в чарівну країну за допомогою магічного кристалу, і утвердилася в думці про те, що вірити в чудеса не соромно в будь-якому віці , адже інакше буде абсолютно неможливо творити їх своїми власними руками.

Адреса кришталево світів Swarovski: Kristallweltenstraße 1, 6112 Wattens, Austria тел: +43 5224 51080. Щодня 4 рази на добу автобус музею курсує від Інсбрука до кришталево світів і назад.

Години роботи: щодня з 8.30 до 18.30, каси працюють до 17.30.

Поділитися з друзями

Юлія Малкова - Юлія Малкова - засновник проекту trip-point.ru. У минулому головний редактор інтернет-проекту elle.ru і головний редактор сайту cosmo.ru. Розповідаю про подорожі для власного задоволення і задоволення читачів. Якщо ви є представником готелів, офісу по туризму, але ми не знайомі, зі мною можна зв'язатися по емейл: [email protected]

Новости